Θέση για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια πήρε η Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί για το εθνικό συμφέρον και επαναλαμβάνει ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν να μην ισχύσει η εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών.
Αναλυτικά:
«Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή τόνισε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια για την Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό κατέθεσε τον Ιούνιο πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση.
Η εντελώς διαφορετική υποδοχή που επιφύλαξαν στο αποτέλεσμα του Σκοπιανού δημοψηφίσματος ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ επιβεβαιώνει δυστυχώς ότι η χώρα κυβερνάται από μια κυνική σύμπραξη ανθρώπων που αδιαφορούν για το εθνικό συμφέρον προτάσσοντας την παραμονή τους για λίγους ακόμη μήνες στις καρέκλες της εξουσίας.
Η Νέα Δημοκρατία θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην ισχύσει η εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών».
Αιχμές για την κυβέρνηση και την συμφωνία των Πρεσπών άφησαν κόμματα της αντιπολίτευσης μετά την μικρή συμμετοχή στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ, που κατέστησε άκυρη την ψηφοφορία.
Για «κυβέρνηση αλαλούμ» έκανε λόγο μέσω του ΣΚΑΪ η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη με αφορμή την νέα διχογνωμία που εμφανίστηκε στους κόλπους των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σχετικά με το αποτέλεσμα της κάλπης.
Το ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως η Ελλάδα παραμένει «δεσμευμένη» στην συμφωνία των Πρεσπών, ενώ αντίθετα ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος έγραψε στο Twitter ότι η μικρή συμμετοχή στο δημοψήφισμα της γειτονικής χώρας ακυρώνει την συμφωνία.
«Το θέατρο πρέπει να τελειώσει καθώς είμαστε κυριολεκτικά στην εκπομπή ‘Ό,τι να’ ναι’» είπε, αναφερόμενη στην σατιρική εκπομπή του ΣΚΑΪ.
Τόνισε ότι η ΝΔ ζήτα εκλογές πριν προχωρήσει η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος στη γειτονική χώρα, καθώς κάθε φάση που περνά δημιουργεί δεδομένα και παράγει αποτελέσματα. Επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν θα κυρώσει την συμφωνία σε αυτήν ή την επόμενη Βουλή.
Μετά τον Ελληνικό λαό και οι πολίτες της FYROM γύρισαν την πλάτη στην συμφωνία Τσίπρα και Ζάεφ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης.
Προσθέτει πως η απόρριψη μίας συμφωνίας που έδινε, μεταξύ άλλων, μακεδονική γλώσσα, «αποδεικνύει ποσό βαθιά είναι τα αλυτρωτικά και εθνικιστικά στερεότυπα στο γειτονικό κράτος».