ΝΔ και ΚΙΝΑΛ “ψάχνουν” τις έξι διαρροές από την ψηφοφορία για τον Παπαγγελόπουλο

20

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την υπόθεση Novartis, δείχνει πως η υπόθεση δεν θα είναι εύκολη ούτε για τα κόμματα … που την υπερψήφισαν, δηλαδή τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ.

Με δεδομένο ότι η ψηφοφορία είναι μυστική, πολλοί ανέμεναν διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλωστε προκύπτει και από δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών.


Από τη στιγμή, μάλιστα, που απείχαν από την ψηφοφορία ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, τα “κουκιά” ήταν μετρημένα:
-Οι 83 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν κατά της συγκρότησης Προανακριτικής, συμπορευόμενοι απολύτως με την κομματική απόφαση.
-Από τους 179 βουλευτές ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ωστόσο, που έπρεπε να ψηφίσουν υπέρ, υπήρξαν 6 απώλειες, καθώς οι θετικές ψήφοι υπέρ της συγκρότησης Προανακριτικής ήταν 173.

Οι ηγεσίες ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ψάχνουν από χθες στο παρασκήνιο να βρουν τους έξι αυτούς βουλευτές, αν και η μυστική ψήφος καθιστά αδύνατη την ανεύρεση των “ανταρτών”. Οι υποψίες, πάντως, αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται κυρίως σε “γαλάζιους” βουλευτές, που είτε ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα στον Αντώνη Σαμαρά που εκτιμούν ότι ανάγκασε την ηγεσία να συγκροτήσει Προανακριτική και να “στηρίξουν” τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο (εξ ου και οι “σαμαρικοί” κάνουν λόγο για “καραμανλικούς”). Υπάρχουν, όμως, και υποψίες για βουλευτές που δεν θέλουν “ποινικοποίηση” της πολιτικής ζωής, εκτιμώντας πως η Προανακριτική για τη Novartis μπορεί να στραφεί και εναντίον της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ που την ψήφισαν, εάν δεν υπάρχουν επαρκή και τεκμηριωμένα στοιχεία για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ενώ θεωρούν ταυτόχρονα ότι δεν ήταν θετικό το μήνυμα με τα άδεια κυβερνητικά έδρανα στη Βουλή, καθώς εξέπεμπε μήνυμα πως η ηγεσία της πλειοψηφίας “δεν πολυστηρίζει” την υπόθεση…

Διαβάστε επίσης:  Λεφτά υπάρχουν για τα κόμματα! Παίρνουν κρατική χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκ. ευρώ!

Υ.Γ.1: Εάν και οι έξι διαρροές στην ψηφοφορία της Τρίτης προέρχονταν από τη ΝΔ, με όσους «γαλάζιους» ήταν στη Βουλή, η πρόταση για Προκαταρκτική δεν θα περνούσε, εάν δεν την ψήφιζε σύσσωμο το ΚΙΝΑΛ.

Υ.Γ.2: Η Προκαταρκτική δεν δέχθηκε πλήγμα μόνο από τις διαρροές των κομμάτων του «Ναι». Ήδη το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην Προκαταρκτική, ενώ άγνωστο είναι το πόσο θα παραμείνουν σε αυτή ΚΚΕ και Ελληνική Λύση. Μόνο και μόνο, άλλωστε, ότι αποχώρησαν τα τρία κόμματα από την ψηφοφορία δείχνει ότι η Προκαταρκτική δεν ξεκίνησε με καλούς οιωνούς για την πλειοψηφία.


Υ.Γ.3: Είναι σαφές ότι το δίμηνο της λειτουργίας δεν επαρκεί για την κατάθεση πορίσματος.

Υ.Γ.4: Δεν επαρκεί το δίμηνο, μεταξύ άλλων, γιατί ΝΔ και ΚΙΝΑΛ θα επιδιώξουν να καλούνται όσο το δυνατόν περισσότεροι μάρτυρες που θα καταθέτουν κατά του Παπαγγελόπουλου και ο ΣΥΡΙΖΑ όσο το δυνατόν περισσότεροι μάρτυρες που θα αποδεικνύουν το υπαρκτό σκάνδαλο Novartis και τις πολιτικές ευθύνες για αυτό…