Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023
21.5 C
Athens

Νέα αναζωπύρωση στο Μετόχι Καπανδριτίου – Τι γίνεται με όλα τα μέτωπα της φωτιάς

Ώρες αγωνίας στο Μετόχι Καπανδριτίου όπου  βρίσκεται  το κύριο μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική, η οποία μαίνεται για τρίτη ημέρα. Οι άνεμοι στην περιοχή ενισχύονται και οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς.

Για κίνδυνο να τυλιχθούν κι άλλα σπίτια στις φλόγες έκανε λόγο στον Αθήνα 9.84 ο πρόεδρος της κοινότητας Καπανδριτίου, Μιχάλης Ντάσης. Όπως είπε, η φωτιά είναι μεταξύ Καπανδριτίου και Καλάμου κι εκεί υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες, ενώ απηύθυνε έκκληση για επείγουσα ενίσχυση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης , ακόμη και από το εξωτερικό.

Οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης επικεντρώνονται  στην αναχαίτιση του κυρίου μετώπου της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται μεταξύ Καλάμου και Μικροχωρίου,   σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγό Σταυρούλα Μαλλίρη.

Το μέτωπο αυτό είναι σε εξέλιξη μέσα σε μια χαράδρα κοντά στο Μικροχώρι. Ισχυρές επίγειες δυνάμεις, με τη συνδρομή εναέριων μέσων, δίνουν μάχη να μην επεκταθεί  καθώς  τη περασμένη νύχτα πέρασε το δρόμο προς Καπανδρίτι, αλλά οι πυροσβέστες κατάφεραν να τη συγκρατήσουν και μέχρι στιγμής την κρατούν στην χαράδρα.

Το βάρος της προσπάθειας πέφτει στο να οριοθετηθεί η πυρκαγιά, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να πάρει νέες διαστάσεις σε περίπτωση που αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες μιας κι  αύριο αναμένεται μελτέμι, που θα είναι έντονο στη Βορειοανατολική Αττική, γι’ αυτό η σημερινή μέρα θεωρείται κρίσιμη.

Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο τμήμα της πυρκαγιάς, τις δυνάμεις πυρόσβεσης απασχολούν κυρίως μεγάλες αναζωπυρώσεις στην περιοχή του Καλάμου, ενώ λίγο βελτιωμένη είναι η κατάσταση προς Βαρνάβα και Γραμματικό.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ακόμα και σε περίπτωση ελέγχου της πυρκαγιάς, θα παραμείνουν για μέρες στην περιοχή.

Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν 72 οχήματα, 180 πυροσβέστες, 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν, 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες των ΟΤΑ, ΕΥΔΑΠ και της Περιφέρειας Αττικής, 11 μηχανήματα έργου και από τις Ένοπλες Δυνάμεις 100 άνδρες και τέσσερα μηχανήματα έργου.

Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από αέρος διαδοχικά, για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την πυρκαγιά, τρία αεροσκάφη CANADAIR και έξι ελικόπτερα.

Το πρωί, μιλώντας στον Αθήνα 9.84, και ο δήμαρχος Ωρωπού, Θωμάς Ρούσσης, είχε προειδοποιήσει ότι δεν επαρκούσαν τα εναέρια μέσα, τονίζοντας ότι προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τον υπουργό Νίκο Τόσκα και δεν μπορούσε.

Μετά τις εκκλήσεις των τοπικών αρχών, οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται και αυξάνονται τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Αυτή την ώρα επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα, ενώ τους πυροσβέστες συνδράμουν 100 άνδρες των ενόπλων δυνάμεων.

Αισιόδοξος ότι με τις τωρινές συνθήκες μπορεί η φωτιά να ελεγχθεί σήμερα, δήλωσε νωρίς το πρωί στον Αθήνα 9,84 ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν Κάλαμος, Βαρνάβας και Καπανδρίτι. Στο δήμο Ωρωπού μπορούν να απευθυνθούν οι πολίτες των οποίων επλήγησαν οι κύριες κατοικίες

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή, για την ασφάλεια των πολιτών και την ομαλή διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων.

 

Μεταξύ άλλων κλειστός είναι ο κόμβος Μικροχωρίου, η επαρχιακή οδός Βαρνάβα – Καπανδριτίου και η 25ης Μαρτίου.

Νομός Ηλείας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο νομός Ηλείας, όπου επίσης ενισχύθηκαν τα εναέρια μέσα. Στην περιοχή έσπευσαν ένα καναντέρ και δύο ελικόπτερα.

Είχαν προηγηθεί και σε αυτή την περίπτωση καταγγελίες, μέσω του σταθμού μας, του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Γεώργιου Γεωργιόπουλου, ότι παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επιχειρούσε το πρωί μόνο ένα ελικόπτερο Σινούκ, που δεν επαρκούσε. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι αν δεν ενισχυθούν οι δυνάμεις θα κινδυνεύσει ο οικισμός της Ανάληψης. Δύο είναι οι ενεργές εστίες, σε Δαφνιώτισσα και κάτω από το μοναστήρι της Ανάληψης.

Ζάκυνθος

Στη Ζάκυνθο, που επίσης είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τρία είναι τα κύρια μέτωπα, σε Παλιό χωριό, Καταστάρι και Κυλιομένο.  Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχει ένα ελικόπτερο.

Για τα αίτια που οδήγησαν στις συνολικά 20 δασικές πυρκαγιές στο νησί διενεργείται προανάκριση από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και κλιμάκια της ΕΛΑΣ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Έρχεται “επίδομα διακοπών” από 150 έως 200 ευρώ σχεδόν για όλους: Πότε κάνετε αίτηση...

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους 2023» του υπουργείο Τουρισμού. Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα για τις...

Άγιος Παΐσιος: Να εμπιστευθούν οι γονείς τα παιδιά τους στον Θεό

Ο Θεός έδωσε στους Πρωτοπλάστους, στον Αδάμ και την Εύα, τη μεγάλη ευλογία να γίνονται συνδημιουργοί Του. Στη συνέχεια οι γονείς, οι παππούδες κ.λπ....

Άγιο Πνεύμα: Τί ειναι, γιατί η βλασφημία του αποτελεί ασυγχώρητο αμάρτημα

Το Άγιο Πνεύμα είναι το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, το οποίο εκπορεύεται εκ του Πατρός. Το Άγιο Πνεύμα, είναι ομοούσιο με τα πρόσωπα του...

Ευαγγέλιο και Απόστολος της Κυριακής 4 Ιουνίου 2023

Ορθρινό Ευαγγέλιο Κυριακής Κατά Ιωάννη Κ'(20) 19-23 Καὶ ὅτε ἤγγισαν εἰς ῾Ιεροσόλυμα καὶ ἦλθον εἰς Βηθσφαγῆ πρὸς τὸ ὄρος τῶν ἐλαιῶν, τότε ὁ ᾿Ιησοῦς ἀπέστειλε δύο...

Η σημασία της αληθινής νηστείας

Η σωματική νηστεία είναι ένα βοηθητικό μέσο που μας χορηγεί η Εκκλησία μας, προκειμένου να ελευθερωθούμε από τα πάθη. Αν η νηστεία δεν συντελεί...

Τα πάθη των ανθρώπων! Παρά φύση ορμές και δαιμονισμός

ΑΜΑΡΤΩΛΑ ΠΑΘΗ: Από την αρχή της δημιουργίας του ο άνθρωπος, ως θεοειδής, δε δεχόταν στη σκέψη και στη ζωή του το παράλογο.Οι σκέψεις και...

Εσύ είσαι ο εκτελεστής της αθανάτου σου ψυχής!

ΜΑΓΕΙΑ: – Μου έχουν κάνει μάγια, λέει ο άλλος.– Σου έκαναν μάγια, γιατί εσύ έκανες πρώτα μάγια στον εαυτόν σου!– Μα πως εγώ έκανα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,242ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά στις Αφίδνες – Μέτωπο και προς το Καπανδρίτι – Η φωτιά έφτασε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία

Δραματικές ώρες ζει η Αττική, καθώς η πυρκαγιά που αναζωπυρώθηκε χθες το μεσημέρι μαίνεται...

Εκκενώνονται Καπανδρίτι, Πολυδένδρι και οικισμοί του Αγ. Στεφάνου

Δύο μηνύματα για εκκένωση περιοχών σε Πολυδένδρι, Καπανδρίτι και Άγιο Στέφανο στάλθηκαν μέσω του...

Ζάκυνθος: Πυρκαγιά σε δύο μέτωπα

Νέα πυρκαγιά σε δεύτερη εστία εκδηλώθηκε στη Ζάκυνθο, στο χωριό Λιθακιά αυτή τη φορά. Από...

ΚΟΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ: 15 μέτωπα φωτιάς, 11 νεκροί, χιλιάδες σπίτια-καταστήματα στάχτη

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε 15 μέτωπα που...
Προηγούμενο άρθροΠαραιτήσου ανεύθυνε!
Επόμενο άρθροΟ Τύπος της Τρίτης 15/8