Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Athens

Νέα αποχώρηση ανακοίνωσε η Μόσχα – Επιφυλάξεις από ΝΑΤΟ και ΗΠΑ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιένς Στόλτεμπεργκ δήλωσε σήμερα, κατά την έναρξη της διήμερης συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ Βρυξέλλες ότι η συμμαχία δεν έχει παρατηρηθεί καμία αποκλιμάκωση στο έδαφος παρά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι αποσύρει στρατεύματά της από τα ουκρανικά σύνορα και την Κριμαία.

Ο κ. Στόλτεμπεργκ όχι μόνο αμφισβήτησε ότι αποσύρονται ρωσικές δυνάμεις, αλλά σημείωσε ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: «Αντίθετα, Η Ρωσία ενισχύει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στα σύνορα της Ουκρανίας με περισσότερα στρατεύματα καθ’ οδόν, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς της Μόσχας για αποχώρηση. Η Ρωσία συνεχίζει τη στρατιωτική συσσώρευση. Δεν έχουμε δει καμία απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων» και «αυτό έρχεται σε αντίθεση με το μήνυμα των διπλωματικών προσπαθειών» από τη Μόσχα δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ

Παρά τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, την Τρίτη ότι ίσχυε μια «μερική» αποχώρηση, ο κ. Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι η ρωσική στρατιωτική ικανότητα αυξάνει όχι μόνο σε αριθμό αλλά και σε ισχύ. Και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι «προετοιμασμένο για το χειρότερο», διατηρώντας παράλληλα την ελπίδα ότι το μήνυμα από τον Πούτιν τις τελευταίες ημέρες ήταν απόδειξη μιας ειλικρινούς επιθυμίας να βρεθεί ένας διπλωματικός δρόμος μέσω της κρίσης.

Και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως δεν βλέπει ακόμα οποιαδήποτε αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων από θέσεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. «Για να είμαι ειλικρινής, αντιδρούμε στην πραγματικότητα που έχουμε, και δεν βλέπουμε ακόμη οποιαδήποτε αποχώρηση, απλώς ακούσαμε γι’ αυτήν», δήλωσε ο Ζέλενσκι, σύμφωνα με το BBC, στη διάρκεια μιας επίσκεψης στη δυτική Ουκρανία.

Αντιδρώντας στην εκδήλωση αμφισβητήσεων ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση για στοιχειώδη έλλειψη παιδείας, τονίζοντας πως «οι ασκήσεις τελείωσαν, αν δεν το πιστεύουν ας το επαληθεύσουν από δορυφόρους».

Εν τω μεταξύ και ο δυτικός ρωσικός στρατιωτικός τομές ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ένοπλες δυνάμεις του έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στις μόνιμες στρατιωτικές βάσεις τους αφού φόρτωσαν άρματα μάχης και άλλα στρατιωτικά οχήματα σε σιδηροδρομικά βαγόνια .

Επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο TASS το Reuters μεταδίδει την δήλωση του Ρώσου πρεσβευτή στο Δουβλίνο ότι για να αποκατασταθεί η κανονικότητα στην διάταξη των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας στο δυτικό τμήμα της χώρας και να επανέλθει στο φυσιολογικό, θα χρειασθούν τρεις ως τέσσερις εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την έναρξη απόσυρσης, 10.000 στρατιωτών από τα σύνορα με την Ουκρανία, όπου σύμφωνα με τους δυτικούς παρτηρητές έχει αναπτύξει 100.000 άνδρες, το σύνολο των δυνάμεων που είχαν αναπτυχθεί για τις στρατιωτικές ασκήσεις στην Κριμαία, ενώ συνεχίζονται τα κοινά γυμνάσια Ρωσίας – Λευκορωσίας στο έδαφος της τελευταίας έως τις 20 Φεβρουαρίου.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έδωσε το πρωί σήμερα στη δημοσιότητα βίντεο το οποίο δείχνει τανκς και στρατιωτικά οχήματα να αναχωρούν από την ουκρανική χερσόνησο Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014, μετά την ολοκλήρωση στρατιωτικών γυμνασίων εκεί.

Εάν επιβεβαιωθεί η νέα αναδιάταξη των ρωσικών δυνάμεων, μετά από την χθεσινή μερική αποχώρηση δυνάμεων που είχαν αναπτυχθεί στα σύνορα με την Ουκρανία, αποτελεί μια ακόμη ισχυρή ένδειξη της αποκλιμάκωσης της έντασης με τη Δύση που προωθεί η Ρωσία, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ένας νέο γύρος διπλωματικών επαφών με απότερο στόχο την συνολική διαπραγμάτευση των θέσεων ΝΑΤΟ και Ρωσίας στην Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη.

Η ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία τροφοδοτούσε την ανησυχία για μια ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ενώ η Ουάσιγκτον εκφράζει με κάθε τρόπο την δυσπιστία της για τις ρωσικές ενέργειες στην Ευρώπη επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η Ρωσία δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία, παρά τις περί αντιθέτου προειδοποιήσεις των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ επιμένουν ότι η Μόσχα μπορεί να προχωρήσει σήμερα σε εισβολή στα σύνορα της Ουκρανίας παρά το γεγονός ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν χθες άφησε να εννοηθεί ότι είναι πρόθυμος να συνεχιστούν οι συνομιλίες και πως θα αποσυρθούν τα στρατεύματα από τη μεθόριο, μια δήλωση που προκάλεσε «συγκρατημένη αισιοδοξία» στο ΝΑΤΟ, οι υπουργοί Άμυνας του οποίου συναντώνται σήμερα, στις Βρυξέλλες σχολιάζουν οι Financial Times.

Σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλς Μισέλ αναμένεται να απευθυνθεί στην Ολομέλεια για το ουκρανικό ζήτημα έχοντας στο πλευρό του, τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ οπως σημειώνει το Politico.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ιδέα των σφαιρών επιρροής είναι φάντασμα του περασμένου αιώνα 

Στην δική της ομιλία η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επεσήμανε ότι “η ιδέα των σφαιρών επιρροής είναι φάντασμα του περασμένου αιώνα ” και σχολάισε ότι “χθες η Ρωσία έστειλε αντικρουόμενα μηνύματα . Από τη μία, οι αρχές ανακοίνωσαν την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και, από την άλλη, η Δούμα ψήφισε υπέρ της επίσημης αναγνώρισης του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ ως ανεξάρτητων δημοκρατιών”

Αντιμετωπίζουμε είπε η προεδρος της Κομισιόν ” τη μεγαλύτερη συσσώρευση στρατευμάτων σε ευρωπαϊκό έδαφος από τις πιο σκοτεινές μέρες του Ψυχρού Πολέμου. Ο λαός της Ουκρανίας προσπαθεί γενναία να συνεχίσει τη ζωή του. Αλλά πολλοί από αυτούς κρατούν τσάντες έκτακτης ανάγκης στις πόρτες τους με βασικά ρούχα και σημαντικά έγγραφα, σε περίπτωση που πρέπει να φύγουν βιαστικά από το σπίτι. ‘Αλλοι έχουν αποθηκεύσει δοχεία τροφίμων, να προετοιμαστούν για το χειρότερο. Κάποιοι έχουν στήσει ακόμη και καταφύγια στα υπόγειά τους. Δεν πρόκειται για ιστορίες της δεκαετίας του 1940. Αυτή είναι η Ευρώπη του 2022″, είπε η κα. Ούρσουλα φον ντερ Λαιεν  η Πρόεδρος της Επιτροπής και συμπλήρωσε  “η Ουκρανία είναι κυρίαρχη χώρα. Κάνει επιλογές για το δικό της μέλλον. Αλλά αυτό δεν αρέσει στο Κρεμλίνο, και έτσι απειλεί με πόλεμο”.

Οι επικεφαλής των ευρωομάδων σκοπεύουν να εκδώσουν δήλωση στήριξης για την Ουκρανία, αλλά υπάρχουν εντός των ευρωβουλευτών διφορούμενες στάσεις σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της Ρωσίας και για το εάν θα πρέπει να προσκληθεί ο Ουκρανός πρόεδρος στο Στρασβούργο, ακόμα και μέσω βιντεο-κλήσης.

Ολαφ Σόλτς: Ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ όσο καιρό βρισκόμαστε στα αξιώματά μας πιθανώς δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε 

Ενδιαφέρουσα είναι η σύνοψη του Γερμανού Προεδρου ‘Ολαφ Σολτς στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά από μια εξαντλητική τετ-α-τετ συζήτηση που διήρκησε πάνω από 4 ώρες. “Διαπιστώσαμε διαφορές απόψεων, αλλά και πολλά μικρά κοινά σημεία στα οποία θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε” είπε ο Όλαφ Σολτς διαβεβαιώνοντας τον συνομιλητή του ότι “ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ όσο καιρό βρισκόμαστε στα αξιώματά μας πιθανώς δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε”. Και με ένα υπομειδίαμα πρόσθεσε: “Δεν ξέρω πόσο καιρό ο πρόεδρος σκοπεύει να παραμείνει στο αξίωμά του, εγώ πάντως αισθάνομαι ότι αυτό μπορεί να διαρκέσει πολύ, αλλά όχι αιώνια”.   Προηγήθηκε η  δήλωση του Πούτιν ότι “θέλουμε να ξέρουμε από τώρα εάν η Ουκρανία θα γίνει μέλος στο ΝΑΤΟ, θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα τώρα, θέλουμε να λαμβάνονται στα σοβαρά οι ανησυχίες μας και οι προβληματισμοί μας”.

“Για εμας τους Γερμανούς, αλλά και για όλους τους Ευρωπαίους είναι σαφές ότι βιώσιμη ασφάλεια δεν επιτυγχάνεται όντας απέναντι στη Ρωσία, αλλά μαζί με τη Ρωσία. Ως προς αυτό είναι άλλοι σύμφωνοι στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ” τόνισε ο Σολτς. “Γι αυτό θα πρέπει να είναι εφικτό να βρούμε λύση, όσο κι αν η κατάσταση φαίνεται δύσκολη και σοβαρή. Αρνούμαι να την χαρακτηρίσω αδιέξοδη. Για τη γενιά μου ένας πόλεμος είναι κάτι το αδιανόητο” υπογράμμισε με νόημα ο Γερμανός καγκελάριος.

Τζο Μπάιντεν: Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι ακόμα πολύ πιθανή

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι ακόμα πολύ πιθανή. Aσκούμε αδιάκοπα διπλωματία και της δίνουμε κάθε ευκαιρία για να πετύχει», δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανίa. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι μια ρωσική εισβολή παραμένει «ορατή πιθανότητα», ενώ διεμήνυσε προς τους Αμερικανούς και όλο τον κόσμο ότι η χώρα του έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι του διαλόγου. Επανέλαβε δε εμφατικά ότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε το ΝΑΤΟ συνιστούν απειλή για τη Ρωσία και τον λαό της και δεσμεύτηκε ότι δεν υπάρχουν επιθετικά όπλα στο έδαφος της Ουκρανίας ούτε στόχος να τοποθετηθούν εκεί. Ο Μπάιντεν επανέλαβε ότι «κάθε χώρα έχει δικαίωμα στην εδαφική ακεραιότητα και το ελεύθερο να επιλέγει τις συμμαχίες της», ενώ τόνισε πως εάν η Ρωσία επιλέξει να επιτεθεί στην Ουκρανία, τότε οι στρατηγικές συνέπειες θα είναι τεράστιες, καθώς «η Δύση είναι ενωμένη και αποφασισμένη όσο ποτέ». Υπογράμμισε, επίσης, πως σε μια τέτοια περίπτωση «θα πληγούν οι χρηματοπιστωτικοί της οργανισμοί και οι βασικές της βιομηχανίες» από τις κυρώσεις, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο αγωγός Nord Stream 2 «δεν πρόκειται να λειτουργήσει».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Λονδίνο: Άγρια επίθεση με μαχαίρι μέσα σε τρένο

Σοκαριστικό είναι το βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα και δείχνει τον επιβάτη ενός τρένου να δέχεται πολλαπλές μαχαιριές από άγνωστο μέσα σε τρένο στο...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...
Γαλλία: Επιβολή lockdown για ένα μήνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Μαρτίου oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 845 oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να αποχωρήσουν, ο βασιλιάς των Φράγκων, Κάρολος ο Φαλακρός, τους δίδει...

Μεσανατολικό: Φόβοι για χερσαία Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα τουλάχιστον τέσσερα σπίτια στη Ράφα, εγείροντας φόβους ότι δεν θα αργήσει να ξεκινήσει η σχεδιαζόμενη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Οι έρευνες αναστέλλονται, οι 6 αγνοούμενοι θεωρούνται πλέον νεκροί 

Δύτες πρόκειται να επιστρέψουν σήμερα τα ξημερώματα στον ποταμό Πατάπσκο στο σημείο όπου χθες...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 Μαρτίου αυστηρό διάβημα ΗΠΑ προς την κυπριακή κυβέρνηση

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 1965 οι ΗΠΑ με αυστηρό διάβημά τους προς την κυπριακή κυβέρνηση ζητούν την...

Βαλτιμόρη: Κατέρρευσε γέφυρα μετά από πρόσκρουση πλοίου – Φόβοι για πολλά θύματα

Ενα φορτηγό πλοίο προσέκρουσε στη γέφυρα που βρίσκεται στο λιμάνι της Βαλτιμόρης στο Μέριλαντ,...

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Πέρασε το ψήφισμα για κατάπαυση πυρός στη Γάζα – Απείχαν οι ΗΠΑ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε σήμερα το πρώτο του ψήφισμα για κατάπαυση του...