Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.8 C
Athens

Νέα Δημοκρατία: Πόλεμος για τα ψηφοδέλτια

Μπορεί η πολιτική επικαιρότητα να κινείται σε ρυθμούς διακοπών, πολλοί όμως είναι αυτοί εντός της Νέας Δημοκρατίας που αγωνιούν και κινούνται παρασκηνιακά. Βασικός στόχος τους; Μια θέση στα ψηφοδέλτια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Καθώς οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στην αξιωματική αντιπολίτευση, πολλοί είναι αυτοί που πιέζουν με όποιον τρόπο μπορούν προκειμένου να εξασφαλίσουν μια θέση στα ψηφοδέλτια. Μάλιστα η κατάσταση είναι τόσο έντονη, ώστε σε πολλές περιφέρειες έχουν δημιουργηθεί ζητήματα από πολιτευτές που γυρίζουν και διαλαλούν ότι είναι «εκλεκτοί του Μητσοτάκη».

Το θέμα έθεσε περίπου προ τριμήνου η Ντόρα Μπακογιάννη σε κλειστή συνεδρίαση του κόμματος, όπου τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης διαβεβαίωσαν ότι οι μόνοι που πρέπει να θεωρούνται απολύτως σίγουροι είναι οι νυν βουλευτές, που θα είναι και πάλι στις λίστες, και από εκεί και πέρα κρίνονται και αξιολογούνται όλοι.

Οι συνεχείς αναφορές όμως του Μητσοτάκη στην ανάγκη ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού του κόμματος και το μητρώο όσων επιθυμούν να μπουν στην πολιτική έχουν προβληματίσει πολλές και πολλούς εντός του κόμματος, ειδικά αυτούς που «σφαγιάστηκαν» στις εκλογές του 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από δώδεκα πρώην υπουργοί είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Μητσοτάκη, αλλά, εκτός του Ευριπίδη Στυλιανίδη, που έκλεισε να είναι εκ νέου υποψήφιος στη Ροδόπη, ουδείς άλλος είναι βέβαιος ότι θα μπει στα ψηφοδέλτια. Η μεγάλη εκκρεμότητα αφορά τρία εμβληματικά πρόσωπα των κυβερνήσεων Καραμανλή που επιθυμούν να επανέλθουν στην ενεργό δράση, αλλά τα αιτήματά τους θα κριθούν κατά περίπτωση και ανάλογα με τη συγκυρία. Πρόκειται για τους Άρη Σπηλιωτόπουλο, Θόδωρο Ρουσόπουλο και Γιώργο Βουλγαράκη, που αναζητούν μια ευκαιρία να επανέλθουν στο πολιτικό προσκήνιο.

Εκκρεμείς, κομμένοι και… σίγουροι

Σε παρατεταμένη αγωνία όμως βρίσκονται και μια σειρά πρώην υπουργοί και βουλευτές που δεν γνωρίζουν τι τους ξημερώνει. Η Φωτεινή Πιπιλή φαίνεται να έχει κλειδώσει μια εκ νέου υποψηφιότητα στην Α’ Αθήνας, αλλά στον αέρα βρίσκονται στελέχη όπως οι:

 Μανώλης Μαυρομμάτης,
 Πάνος Παναγιωτόπουλος,
 Γιάννης Μιχελάκης,
 Τάσος Νεράτζης,
 Νίκος Καντερές,
 Τάνια Ιακωβίδου,
 Γιώργος Ορφανός,
 Δημήτρης Βαρτζόπουλος,
 Τιμολέων Κοψαχείλης,
 Κώστας Παπασιώζος,
 Θανάσης Νταβλούρος,
 Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος,
 Ανδρέας Κουτσούμπας,
 Άρια Αγάτσα,
 Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος,
 Άκης Γεροντόπουλος,
 Λάζαρος Τσαβδαρίδης,
 Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος,
 Αντώνης Μπέζας,
 Σταύρος Καλογιάννης,
 Γιάννης Πασχαλίδης,
 Γιώργος Καλαντζής,
 Σπύρος Ταλιαδούρος,
 Ζήσης Τζηκαλάγιας,
 Δημοσθένης Δαββέτας,
 Δημήτρης Σαμπαζιώτης,
 Γιάννης Λαμπρόπουλος,
 Θεόφιλος Λεονταρίδης,
 Μιχάλης Ταμήλος κ.ά.

Όλοι αυτοί έχουν περάσει από τα κοινοβουλευτικά έδρανα και επιθυμούν μια ακόμη ευκαιρία. Μαζί με αυτούς όμως ανησυχούν και μερικές δεκάδες πολιτευτές που επιδίωξαν σε αρκετές εκλογικές αναμετρήσεις να εκλεγούν και απέτυχαν.

Αυτοί στη συντριπτική τους πλειονότητα θεωρούνται κομμένοι, αφού εδώ και μήνες ένας ολόκληρος μηχανισμός στενών συνεργατών του Μητσοτάκη έχει βάλει στο μικροσκόπιο βιογραφικά, εξετάζει αιτήματα και βολιδοσκοπεί πρόσωπα ανά την επικράτεια, με στόχο την πολιτική αναζωογόνηση του κόμματος.

Με το ζήτημα της συγκρότησης των ψηφοδελτίων ασχολούνται ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Μητσοτάκη Μιχάλης Μπεκίρης, ο εκπρόσωπος Τύπου Βασίλης Κικίλιας, ο σύμβουλος στρατηγικής Τάκης Θεοδωρικάκος, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου Μακάριος Λαζαρίδης, οι σύμβουλοι του προέδρου Γιώργος Μυλωνάκης, Θανάσης Νέζης και Γρηγόρης Δημητριάδης.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι πληροφορίες θέλουν να έχουν κλείσει υποψηφιότητες:

 ο Μακάριος Λαζαρίδης για τον νομό Καβάλας,
 ο Γρηγόρης Δημητριάδης για την Κρήτη,
 ο Τάκης Θεοδωρικάκος για εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας και
 ο Σπύρος Καπράλος, διευθυντής του γραφείου Τύπου της Ν.Δ. στη Βουλή, για τη Φθιώτιδα.

Οι πρωτοεμφανιζόμενοι

Όμως αυτοί δεν είναι οι μόνοι «πιστοί» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού οι πληροφορίες επιμένουν ότι μια σειρά νέα στελέχη ετοιμάζονται για κάθοδο στην κεντρική πολιτική σκηνή, όπως ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης Τάσος Γαϊτάνης, ο γραμματέας Παραγωγικών Φορέων Βασίλης Ξυπολυτάς και η επικεφαλής του Τομέα Γυναικών Μαρία Συρεγγέλα στην ίδια περιφέρεια, τη Β’ Αθήνας.

Περιοχή αναζητείται για την αναπληρώτρια εκπρόσωπο Τύπου Σοφία Ζαχαράκη, ενώ μεταξύ των πρωτοεμφανιζόμενων στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια μάλλον της αχανούς Β’ Αθήνας ακούγονται ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, καθώς και οι Πηνελόπη Παναγιωτοπούλου και Χρήστος Θεοδωρόπουλος, ενώ στο Κιλκίς αναμένεται να εκτεθεί η αναπληρώτρια γραμματέας Γυναικών της Ν.Δ. Νατάσα Σωτηριάδου.

Στα Χανιά έχουν ακουστεί οι υποψηφιότητες του στελέχους της τοπικής ΟΝΝΕΔ Δημήτρη Μπούκα και του Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη, ανιψιού του Χρήστου Μαρκογιαννάκη.
Θέση στα ψηφοδέλτια φέρονται να έχουν οι δημοσιογράφοι Κωνσταντίνος Μπογδάνος, Άρης Πορτοσάλτε και Γιώργος Ευθυμίου.

Θέση στα ψηφοδέλτια φαίνεται να έχουν ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛΛ Μπάμπης Αποσκίτης και ο αντιδήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μελάς, γιος του πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛΛ Παναγιώτη Μελά, ενώ νέα υποψηφιότητα στην Εύβοια θεωρείται αυτή του ΟΝΝΕΔίτη Νίκου Λυσιγάκη.

Από τους γόνους πρώην υπουργών θέσεις στις λίστες της Ν.Δ. διεκδικούν οι Γιώργος Βλαχογιάννης και Μικέλης Χατζηγάκης στα Τρίκαλα, ο Βαγγέλης Γιαννάκης στη Βοιωτία, η Χαρά Μπαχαρίδου στον Έβρο και ο Ζαχαρίας Κεφαλογιάννης στο Ρέθυμνο.

Ο προερχόμενος από την Ένωση Κεντρώων Γιάννης Καλιάνος αναμένεται να είναι υποψήφιος στις νεοδημοκρατικές λίστες, ενώ και ο νυν βουλευτής Ιάσων Φωτήλας, που από το Ποτάμι βρέθηκε στη Ν.Δ., θα είναι εκ νέου – παρά τις αντιδράσεις – υποψήφιος στην Πάτρα.

Οι… φιλόδοξοι

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Περιφέρεια Αττικής μετακινείται από το Επικρατείας ο βουλευτής Βασίλης Οικονόμου, ενώ ακούγονται τα ονόματα του αντιδημάρχου Ραφήνας Γιώργου Κοκκόλη, του γιου πρώην δημάρχου Μάνδρας Αρμόδιου Δρίκου, της Ευρώπης Κοσμίδου, του Γιώργου Κώτσηρα και του πρώην γραμματέα της ΟΝΝΕΔ Ανδρέα Τσώκου.

 Στη Β’ Πειραιά ενδέχεται να είναι υποψήφιος ο Παναγιώτης Τραγάκης γιος του Γιάννη Τραγάκη, ενώ στο παιχνίδι μπορεί να μπει και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μιχάλης Λιβανός. Στην ίδια περιφέρεια ακούγονται και τα ονόματα του δημοτικού συμβούλου Νίκαιας – Ρέντη Κώστα Μαραγκάκη καθώς και του Ανδρέα Παλευρατζή. Για τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. στη Β’ Πειραιά ακούγεται και το όνομα του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή του kick boxing Μιχάλη Ζαμπίδη.
 Στην Α’ Θεσσαλονίκης φέρεται πως μετακινείται από το Επικρατείας ο Δημήτρης Σταμάτης και ακούγονται ο Στράτος Σιμόπουλος, ο Δημήτρης Πανοζάχος, η Άννα Ευθυμίου και οι Βασιλική Νάκου και Βίκυ Ευταξά, η οποία όμως μπορεί να κατέβει και στη Χαλκιδική.
 Στη Β’ Θεσσαλονίκης υποψήφια αναμένεται να είναι η πρώην έπαρχος Λαγκαδά Πόπη Καλαϊτζή, ο αντιπεριφερειάρχης Θεοφάνης Παππάς και ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Γούτικας.
 Στην Αχαΐα ακούγονται ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Κουτρουμάνης, ο πρώην αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού Γιώργος Καραμαλίκης και ο πρώην υποδιοικητής του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» Βασίλης Καραμπελιάς.
Στην Αιτωλοακαρνανία πιθανολογείται η υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή Σπήλιου Λιβανού, ενώ ως ενδιαφερόμενος φέρεται ο περιφερειακός σύμβουλος Νεκτάριος Φαρμάκης.
 Στη Ζάκυνθο αναμένεται να είναι εκ νέου υποψήφιος ο πρώην βουλευτής Διονύσης Γάσπαρος, ενώ στη Σάμο ο Μάνος Λογοθέτης.
 Στην Ηλεία αναμένεται να είναι εκ νέου υποψήφιος ο Γιώργος Κοντογιάννης, που ανήκει στην επικοινωνιακή ομάδα του κόμματος, αλλά και η Δήμητρα Λυγούρα, συνεργάτιδα του Μητσοτάκη.
 Για τη Λακωνία ακούγεται ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιάννης Κουλιζάκος.
 Στη Βοιωτία αναμένεται να επιστρέψει στα ψηφοδέλτια ο πρώην βουλευτής Γιάννης Καράμπελας, που στις προηγούμενες εκλογές ήταν στο Ποτάμι.
 Στη Μαγνησία ακούγεται το μέλος της Π.Ε. Γιώργος Καλτσογιάννης, στα Τρίκαλα ο Θόδωρος Λιούτας, στην Καρδίτσα το μέλος της Π.Ε. Σοφία Τόλια και στα Γρεβενά αναμένεται να κατέβει ο Θανάσης Σταυρόπουλος.
 Στην Πιερία υποψήφιοι φέρονται ο Λευτέρης Μωυσιάδης και ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηλίας Τάπρας.
 Στο Ηράκλειο, εκτός από τον Ζαχαρία Κεφαλογιάννη, ακούγονται και τα ονόματα των Γρηγόρη Πασπάτη και Γρηγόρη Ροδακάκη.
 Στα Χανιά, πατρίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, υποψήφιος αναμένεται να είναι ο στενός συνεργάτης του από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και σημερινός γενικός γραμματέας του Δήμου Χανίων Δημήτρης Φραγκάκης, όπως και ο πρώην βουλευτής Μανούσος Βολουδάκης.

«Ευρωπαίοι» και μετεγγραφές

Κλείνοντας να πούμε ότι ενδεχομένως θα έχουμε μετακινήσεις από τις Βρυξέλλες και το Ευρωκοινοβούλιο με τις υποψηφιότητες της Μαρίας Σπυράκη στην Α’ Θεσσαλονίκης και του Θοδωρή Ζαγοράκη στη Β’ Θεσσαλονίκης, ενώ πρόθυμος να μετακινηθεί στα ψηφοδέλτια είτε της Β’ Αθηνών είτε της Φθιώτιδας είναι και ο Γιώργος Κύρτσος.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αν έχει ολοκληρωθεί η θητεία του πριν από τις εκλογές, θα είναι εκ νέου στην Α’ Αθήνας, από όπου αναμένεται να αναχωρήσει η Ντόρα Μπακογιάννη, αν τον διαδεχτεί, όπως έχει κατά καιρούς ακουστεί, ως πρόταση για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην περίπτωση που στην κυβέρνηση της χώρας είναι η Ν.Δ., αφού ως γνωστόν τους επιτρόπους τους προτείνουν οι κυβερνήσεις των χωρών – μελών.

Εννοείται ότι στα ψηφοδέλτια θα μπουν και πρόσωπα από το Μητρώο Στελεχών, όπου ήδη έχουν ξεχωρίσει 50 πρόσωπα τα οποία εκπαιδεύονται προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα των υποψήφιων βουλευτών, ενώ η ανίχνευση συνεχίζεται.

Ταυτόχρονα οι αρμόδιοι παρακολουθούν και ρωτάνε για διάφορα πρόσωπα που προέρχονται από το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων και έχουν κάποια επιρροή στις τοπικές κοινωνίες, αφού είναι σαφής η πρόθεση του προέδρου της Ν.Δ. να κάνει στροφή προς τους ψηφοφόρους του Κέντρου.

Στοχεύοντας στην αυτοδυναμία ο Μητσοτάκης θεωρεί ότι δεν έχει μεγάλες διαφυγές προς τα δεξιά του, αφού όλες οι πολιτικές κινήσεις που έχουν δημιουργηθεί δεξιότερά του δεν έχουν κατορθώσει να έχουν σημαντική επιρροή, ενώ φυλλορροούν, όπως λένε, και οι ΑΝΕΛΛ. Αντίθετα στην Πειραιώς τους ανησυχεί μια ενδεχόμενη ισχυροποίηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που ενδεχομένως τους κόψει ψήφους από το Κέντρο.

Πηγή: topontiki.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ανακοινώσεις Μητσοτάκης στο υπουργικό: Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1/4/2024 όσοι αμοίβονται με τον κατώτατο μισθό θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα,...

Λευτέρης Κουσούλης: Τα Τέμπη είναι κρατικό έγκλημα

Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Λευτέρης Κουσούλης έδωσε τη δική του οπτική διάσταση στην εθνική τραγωδία των Τεμπών. Ο έμπειρος πολιτικός...

Ποια ονόματα ακούγονται μετά τις παραιτήσεις Παπασταύρου – Μπρατάκου

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν οι παραιτήσεις δύο εκ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του...
Τσακαλώτος κατά Κυρανάκη

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας με 159 ψήφους – Μητσοτάκης: Δεν θα συγκυβερνήσω με παράκεντρα

Απορρίφθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσαν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ , η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. Στην...
Βουλή: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε «Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να...

Παραιτήθηκαν Μπρατάκος και Παπασταύρου

Την παραίτησή τους υπέβαλαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος μετά το...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στις ΗΠΑ για την εορτή της 25ης Μαρτίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στην Ουάσιγκτον για την καθιερωμένη εορτή της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο. Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ανδρουλάκης: “Η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να κάνει τη στέγαση το ακριβότερο δικαίωμα στην Ελλάδα”

Στο οξύ πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης εστίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης...

ΝΔ: Οι 28 πρώτοι υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές

Η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε τα 28 πρώτα ονόματα υποψηφίων για τις Ευρωεκλογές της 9ης...

Νέα Δημοκρατία: Αυτά είναι τα 20 πρώτα ονόματα των υποψηφίων ευρωβουλευτών

Σε πλήρη εκλογικό ρυθμό μπαίνει σταδιακά η Νέα Δημοκρατία, καθώς απομένουν μόλις δυόμισι μήνες...

Δημοσκόπηση Opinion για το Action24: Στην πιο δύσκολη στιγμή η ΝΔ συγκεντρώνει 34,4% με 21% διαφορά

Στην χειρότερη στιγμή της δεύτερης τετραετίας του Κ. Μητσοτάκη επιβεβαιώνεται ότι ουσιαστικά δεν έχει...