Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
21.2 C
Athens

Νέα Δημοκρατία: Στο δρόμο προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου

Από μεθαύριο Δευτέρα με την διάλυση της Βουλής (συγκροτήθηκε για μία ημέρα) ξεκινά η νέα προεκλογική περίοδος για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Οι «εκλογολόγοι» της Νέας Δημοκρατίας ανέλυσαν τα δεδομένα της κάλπης. Κι όπως τονίζεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη «οι εκλογές της 25ης Ιουνίου ξεκινούν από το μηδέν. Η κάλπη άδειασε και πρέπει πάλι να γεμίσει». Και βέβαια μπορεί η Νέα Δημοκρατία να κέρδισε με 40% τις πρώτες εκλογές, να έχει ένα προβάδισμα, μία βεβαιότητα νίκης, όμως δεν σημαίνει ότι έχει στο τσεπάκι αυτό το ποσοστό.

Γι’ αυτό και το μήνυμα που έχει σταλεί σε όλους είναι ότι συνεχίζουμε τη μάχη, ώστε να επιτευχθεί η αυτοδυναμία.  Η Νέα Δημοκρατία θα κινηθεί σε τρία επίπεδα αυτή την προεκλογική περίοδο. Κατ’ αρχάς θέλει να περιχαρακώσει τους 2.403.918 ψηφοφόρους που την προτίμησαν. Δεύτερον να μπορέσει να επαναπατρίσει ψηφοφόρους της του 2019 που ενδεχομένως δεν την ψήφισαν και τρίτον να απευθύνει κάλεσμα σε ψηφοφόρους που δεν την έχουν ψηφίσει ποτέ να το πράξουν τώρα. Στην πραγματικότητα, ο στόχος του κυβερνώντος κόμματος δεν είναι να διατηρήσει το ποσοστό που απέσπασε την Κυριακή, αλλά τον απόλυτο αριθμό των ψηφοφόρων.

Στη Ν.Δ. θέλουν να «φρενάρουν» φαινόμενα χαλαρότητας και εφησυχασμού, αλλά και τυχόν διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ, καθώς κάποιοι κεντρώοι ψηφοφόροι μπορεί να σκεφτούν να στηρίξουν το κόμμα Ανδρουλάκη, προκειμένου να προσπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην ιδιότυπη μάχη για το ποιος θα είναι κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ήδη ο Θοδωρής Λιβάνιος και η ομάδα του έχουν ολοκληρώσει την χαρτογράφηση του εκλογικού αποτελέσματος, δηλαδή τα αποτελέσματα και τις απαντήσεις που έδωσαν οι ψηφοφόροι στα exit polls. Πάνω στα δεδομένα που θα προκύψουν και αποτυπώνουν τα σημεία, όπου η Ν.Δ. πρέπει να εστιάσει, ώστε να σιγουρέψει την πολιτική της επικράτηση, θα χαραχτεί η εκλογική στρατηγική για τις δεύτερες εκλογές. «Προφανώς δεν ξεκινάμε από το μηδέν, αλλά ξεκινάμε από την αρχή», λέγεται χαρακτηριστικά.

Εντός των ημερών θα κλειδώσουν οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίες θα ενταθούν στην Βόρεια Ελλάδα, αλλά και σε κάποιους νομούς που ναι μεν επικράτησε η Νέα Δημοκρατία, αλλά με μικρότερα ποσοστά. Ο στόχος των περιοδειών στην Β. Ελλάδα είναι να κοντύνουν την απήχηση του Κυριάκου Βελόπουλου και να «κουρέψουν» εάν είναι δυνατόν τη «Νίκη», το κόμμα που ηγείται ένας καθηγητής θεολογίας στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και οι περισσότεροι το γνωρίζουν επειδή μεταξύ των υποψηφίων είναι και η ανιψιά του Άγιου Παΐσιου.

Στην Βόρεια Ελλάδα η «Νίκη» πήγε εξαιρετικά καλά και ο στόχος είναι να πιεστεί όσο το δυνατόν περισσότερο, διότι ο πιο εύκολος τρόπος να επιτευχθεί αυτοδυναμία είναι τα κόμματα εκτός Βουλής να μην έχουν άθροισμα άνω του 8%. Ήδη το άθροισμα αυτό το έχουν πιάσει η Νίκη, η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Κινητοποίηση βουλευτών

Μια κρίσιμη παράμετρος που έχει να αντιμετωπίσει η καμπάνια της Ν.Δ. είναι η απουσία του σταυρού σε αυτές τις εκλογές, καθώς αυτός λειτούργησε ως κίνητρο προσέλευσης για πολλούς ψηφοφόρους. Υπό αυτό το πρίσμα, θα εξεταστούν και τρόποι αξιοποίησης των βουλευτών του κόμματος, ιδίως αυτών που εκλέγονται με άνεση στις περιφέρειες τους και δεν έχουν άγχος για τις επόμενες εκλογές. Όταν αποκρυσταλλωθεί το πρόγραμμα περιοδειών του κ. Μητσοτάκη, είναι πιθανό να προκύψει και ένα πρόγραμμα περιοδειών από κλιμάκια βουλευτών του κόμματος, προκειμένου να καλύψουν περιοχές που δεν θα επισκεφθεί ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Κρίσιμο, πάντως, για τον κ. Μητσοτάκη είναι το πολιτικό ύφος των στελεχών του κόμματος. Το μήνυμα που έχει δοθεί προς άπαντες είναι ότι απαιτείται αυτοσυγκράτηση και να μην εμφανιστούν ως αλαζόνες.

Οι λαϊκές περιοχές και τα νησιά

Συνολικά για τη Ν.Δ. η υπεροχή της και σε λαϊκές γειτονιές, όπως και στα νησιά, αναλύεται με ικανοποίηση στο επιτελείο της οδού Πειραιώς. Σύμφωνα με αναλυτές ήταν θετική έκπληξη για την κεντροδεξιά παράταξη η κυριαρχία της μεταξύ άλλων στην άλλοτε Β’ Αττικής (στα δυτικά της Αθήνας) και στον Πειραιά.

Αντίστοιχα στα ακριτικά νησιά επικράτησε άνετα η Ν.Δ., αυξάνοντας τα ποσοστά της. Κομματικές πηγές έλεγαν ότι «αναγνωρίστηκε η διαχείριση και του Προσφυγικού αλλά και τα ζητήματα οικονομίας – περιφερειακής ανάπτυξης». Ενδεικτική περίπτωση τα Δωδεκάνησα, όπου είχε επιλέξει να είναι υποψήφιος και ο Αλέξης Τσίπρας για να συγκρατήσει τις δυνάμεις της παράταξής τους. Εκεί η Ν.Δ. ανέβασε τις επιδόσεις της κατά τουλάχιστον 8%, λαμβάνοντας σχεδόν τις… μισές ψήφους από το σύνολο, πιάνοντας το 49,93%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο χάρτης της Ελλάδας δεν είχε βαφτεί όλος μπλε ούτε το 1974, όπου η Ν.Δ. είχε επικρατήσει με το θηριώδες 54%. Τότε η Ένωση Κέντρου υπό τον Γεώργιο Μαύρο είχε κερδίσει τέσσερις νομούς (Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι και Χίο).

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η πιο ακριβη χωρα στην ΕΥΡΩΠΗ η ΕΛΛΑΔΑ…Τα τρόφιμα που αυξάνονται περισσότερο στην Ελλάδα...

Παρά τη σύγκλιση με την Ευρωζώνη στις περισσότερες κατηγορίες, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τροφίμων εξακολουθεί να τρέχει ταχύτερα από κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης. Για την ακρίβεια...

Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε65: Σήμερα ο Μητσοτάκης στα εγκαίνια του τμήματος Λαμία – Καλαμπάκα

Σήμερα στις 10 π.μ θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για την παράδοση του τμήματος Λαμία – Καλαμπάκα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας...
Με το Βραβείο Ηγετικής Προσφοράς τιμήθηκε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23 Απριλίου ο Γιώργος Παπανδρέου προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε., του ΔΝΤ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 2010.... Η Ελλάδα προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό ανακοινώνει από το Καστελόριζο ο πρωθυπουργός,...

Δημογραφικό: Εκτίμηση “σοκ” για το μέλλον της Ελλάδας

Η Ελλάδα εκπέμπει SOS – Τα δεδομένα «κρούουν» τον κώδωνα του κινδύνου Δυσοίωνη, όσον αφορά στην εξέλιξη του δημογραφικού προβλήματος που ταλανίζει τη χώρα μας,...
Ανασχηματισμός: Αυτοί που έφυγαν και αυτοί που ήρθαν

Αυτοί είναι οι 12 υπουργοί που θα πέσουν στη “μάχη” των ευρωεκλογών

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σήμερα σε σύσκεψη με αντικείμενο τον προγραμματισμό και τον συντονισμό των δράσεων του κόμματος...

Θάνατος αστυνομικού Ρέντη: Για εγκληματική οργάνωση κατηγορούνται οι 60 συλληφθέντες

Τουλάχιστον 60 συλλήψεις έχουν γίνει μέχρι τώρα για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη και συμμετοχή σε άλλα οπαδικά επεισόδια ενώ στη σχετική δικογραφία...

Αποκλιμάκωση του χρέους με πρωτογενές πλεόνασμα-έκπληξη στο 1,9% του ΑΕΠ το 2023

Υψηλότερο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2023 σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Το υπόμνημα της Νέας Δημοκρατίας για τον αποκλεισμό των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές

Κατατέθηκε σήμερα, 20 Απριλίου 2024, στο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου το Υπόμνημα της...

Νικητές και χαμένοι από την υποψηφιότητα Μπελέρη

Τι μένει, λοιπόν, ως συμπέρασμα από πολιτικό σκάκι που βλέπουμε να παίζεται τα τελευταία...

Ευρωεκλογές: Η δημοσκόπηση της Prorata που συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ δίνει στη ΝΔ ποσοστό έως 32%

Σημαντική ενίσχυση των κομμάτων που κινούνται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει η δημοσκόπησ που...

Πανηγυρισμοί στη Χειμάρρα μόλις ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Φρέντη Μπελέρη με τη ΝΔ

Με χειροκροτήματα υποδέχθηκαν οι κάτοικοι στη Χειμάρρα την είδηση ότι το όνομα του Φρέντι Μπελέρη περιλαμβάνεται στο ευρωψηφοδέλτιο...