Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
20.9 C
Athens

Νέα έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία και τι συνιστούν οι ειδικοί

Σε εξέλιξη το νέο κύμα κακοκαιρίας, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, κυρίως στα κεντρικά και νότια της χώρας. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά.

Σύσκεψη για την τελική αξιολόγηση του κινδύνου εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων σε όλη τη χώρα και ιδίως στις περιοχές που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία «Ελπίδα», συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στην Πολιτική Προστασία υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη.

Ειδικά για την Αττική, αλλά και όλες τις περιοχές όπου τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκαν ισχυρές χιονοπτώσεις και παραμένουν σημαντικές συγκεντρώσεις χιονιού, γίνεται έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων.

Παράλληλα αποφασίστηκε η απαγόρευση της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων στον Μορέα από την Κόρινθο έως την Καλαμάτα ενώ τα υπόλοιπα οχήματα οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες. Προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας βαρέως τύπου οχημάτων και σε περιοχές των περιφερειών της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, λόγω των χιονοπτώσεων και του παγετού.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η νέα «εξπρές» κακοκαιρία, η οποία έφθασε στη χώρα, λίγο μετά την «Ελπίδα» και καθώς τα προβλήματα από το σαρωτικό πέρασμά της, δεν έχουν επιλυθεί εξ ολοκλήρου.

Σε αρκετές περιοχές της χώρας, σημειώνονται ήδη χιονοπτώσεις, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις. Ανάμεσα στις περιοχές αυτές και η Αττική.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, τα φαινόμενα στα βόρεια σταδιακά θα εξασθενήσουν, ενώ από τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου (29/01) θα επηρεάσουν βαθμιαία τα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας, με βροχές και καταιγίδες στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα οι οποίες θα είναι ισχυρές, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες του Σαββάτου και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (30/01).

Έντονες χιονοπτώσεις αναμένονται στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Εύβοιας, της Πελοποννήσου, αλλά και πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας, ενώ συνιστάται προσοχή για τις μεγάλες ποσότητες νερού που αναμένεται να συσσωρευτούν σε κοίτες των ποταμών και των ρεμάτων στις περιοχές, όπου υπάρχει μεγάλη χιονοκάλυψη.

Πού πέφτει ξανά χιόνι

Σύμφωνα με το lamianow.gr, από τα ξημερώματα του Σαββάτου χιόνι ρίχνει στα ορεινα χωριά του Δήμου Λαμιέων (Νεοχώρι, Καστανιά, Παύλιανη, Πύργος, Καλαμάκι κ.α) αλλά και στα ορεινά της Δυτικής Φθιώτιδας.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται, εν τω μεταξύ, η κυκλοφορία σε ορισμένα σημεία της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας εξαιτίας των χιονοπτώσεων και της επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων, όπως ανακοινώνουν οι Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ειδικότερα, στην Ημαθία απαιτούνται αλυσίδες από το 94ο έως το 97ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Βέροιας – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), καθώς επίσης στα οδικά δίκτυα προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου και 3-5 Πηγαδίων.

Στην Πέλλα, οι οδηγοί θα πρέπει να τοποθετήσουν αλυσίδες στα οχήματα τους από το 20ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Άρνισσας έως το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας, ενώ στη Χαλκιδική τα σημεία που ανακοινώνονται από την αστυνομία είναι: Από το 70ο έως το 85ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη), από το 4ο έως το 9ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βαρβάρας – Ολυμπιάδας και από το 4ο έως το 6ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Παλαιοχωρίου – Αγ.Νικολάου.

Στη Καστοριά, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων: Στην επαρχιακή οδό Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 25ο χλμ. έως το 28ο χλμ, στην επαρχιακή οδό Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου), από το 16ο χλμ. έως το 58ο χλμ, σε όλο το επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο του δήμου Νεστορίου και στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο του δήμου Άργους Ορεστικού.

Στην Κοζάνη, επίσης απαιτούνται χιονολάστιχα ή αλυσίδες στην εθνική οδό Κοζάνης – Θεσσαλονίκης, από το 29ο χλμ. έως το 39ο χλμ, ενώ στη Φλώρινα τα σημεία που έχουν ανακοινωθεί από την αστυνομία είναι: εθνική Οδός Φλώρινας – Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας), από το 12ο χλμ. έως το 25ο χλμ., επαρχιακή οδός Αετού – Νυμφαίου, από το 1ο χλμ. έως το 9ο χλμ και στο ορεινό επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο του δήμου Φλώρινας.

Προσοχή στις μετακινήσεις συνιστά η Πολιτική Προστασία

Ειδικά για την Αττική, αλλά και όλες τις περιοχές όπου τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκαν ισχυρές χιονοπτώσεις και παραμένουν σημαντικές συγκεντρώσεις χιονιού, καλούμε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων.

Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν επικοινωνίας με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με επιστολή του προς όλες τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, έχει επιστήσει την προσοχή στην ανάγκη επιτάχυνσης του αποχιονισμού και λήψης προληπτικών μέτρων καθαρισμού φρεατίων και απομάκρυνσης πεσμένων κλαδιών και δέντρων για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η πλήρης ετοιμότητα όλων των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και του ΓΕΕΘΑ στις περιοχές όπου αναμένονται καιρικά φαινόμενα, για την άμεση και συντονισμένη επέμβασή τους όπου απαιτηθεί.

Επιπρόσθετα, ελήφθη απόφαση και έχει ήδη εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από την Ελληνική Αστυνομία, περί απαγόρευσης κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στον Αυτοκινητόδρομο «Μορέας» στο τμήμα από Κόρινθο ως Καλαμάτα και από ώρα 13.00 σήμερα έως 08.00 αύριο, Κυριακή, 30 Ιανουαρίου.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

25 χρόνια από τον θάνατο του Γιώργου Γεννηματά

Σαν σήμερα «έφυγε» ο Γεώργιος Γεννηματάς

Ο Γεώργιος Γεννηματάς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Ιουνίου 1939. Πατέρας του ήταν ο Μανιάτης Θεόδωρος Γεννηματάς, δικηγόρος και οικονομολόγος, που διετέλεσε γενικός διευθυντής...
Κορονοϊός: Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο ΕΚΑΒ

Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο Νίκαιας – Μεταφέρθηκε στο Τζάνειο

Σοβαρό επεισόδιο συνέβη στη Νίκαια, όπου δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο, λίγες ώρες μετά την επίθεση του πρώην βουλευτη των Σπαρτιατών Κωνσταντίνου Φλώρου στον...
Μεταξουργείο: Νεκρός 15χρονος που έπεσε από τον 3ο όροφο

Αττικό Νοσοκομείο: ΕΔΕ για τις συνθήκες νοσηλείας του Δημήτρη Καλλιάνου διέταξε η διοίκηση

Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τις συνθήκες νοσηλείας του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου από την ημέρα της εισαγωγής του διέταξε η διοίκηση του Αττικού Νοσοκομείου,...

Από τις αρχές του Μαΐου θα ενεργοποιηθούν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Από 1 Μαΐου θα ισχύσει η παρέμβαση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, όπως γνωστοποίησε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. Σχετικά με το άνοιγμα της...

Επιχείρηση “Ασπίδες”: Η Φρεγάτα Ύδρα κατέρριψε με πυροβόλο δύο UAV στον κόλπο Άντεν

H φρεγάτα Ύδρα που βρίσκεται στον κόλπο του Άντεν για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας έβαλε με πυροβόλο κατά δύο UAVs που απειλούσαν εμπορικό...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ντρέπεται και η ντροπή... 25 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα 25 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1719: Ο Ροβινσώνας Κρούσος παίρνει «σάρκα και οστά» μέσα από την πένα του...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία – Έκτακτη σύσκεψη στη Θεσσαλία με τον Κικίλια 

Σε ετοιμότητα έχει τεθεί η Πολιτική Προστασία ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται...

Πολιτική Προστασία: Σε ετοιμότητα επιπέδου 4 για τις φωτιές – Ποιες περιοχές είναι στο “κόκκινο”

Σε ετοιμότητα επιπέδου κατάστασης 4 (υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς) αποφασίστηκε να είναι όλες οι...

Συστάσεις ενόψει κακοκαιρίας – Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου, κι αύριο επί ποδός το υπ. Κλ. Κρίσης και Πολ. Προστασίας

Συνεδρίασε το μεσημέρι του Σαββάτου η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο...

Πολιτική Προστασία: Συνεχίζεται η επιδείνωση του καιρού σήμερα και αύριο με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους, χιονοπτώσεις, πτώση της θερμοκρασίας και παγετό

Σύσταση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας...