Νέα ευρήματα στο Δεσποτικό – Ένα αρχαίο Ιερό στο Αιγαίο

16
Νέα ευρήματα στο Δεσποτικό - Ένα αρχαίο Ιερό στο Αιγαίο

«Κάθε καινούρια ανασκαφή στο Δεσποτικό, φέρνει στο φως νέα ευρήματα», ανέφερε στον Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή «Ράδιο City» ο αρχαιολόγος και διευθυντής της ΕΦΑ Κυκλάδων Γιάννης Κουράγιος, ο οποίος ανακάλυψε το αρχαϊκό ιερό του 6ου αιώνα π.Χ. στη νησίδα νοτιοδυτικά της Αντιπάρου, πριν από 21 χρόνια.

Οι νέες ανασκαφικές εργασίες, που έγιναν από τέλος Μαΐου έως τις αρχές Ιουλίου και θα συνεχιστούν το Σεπτέμβριο, επεκτάθηκαν γύρω από το τέμενος ολοκληρώνοντας εργασίες σε διπλανά κτίρια.

«Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ιερά του αρχαίου κόσμου του Αιγαίου, ίσως μεγαλύτερο από αυτό της Δήλου, αφιερωμένο στον Απόλλωνα και την Άρτεμη. Άρχισε να αποκαλύπτεται όταν γκρεμίσαμε τη μάντρα μιας στάνης στην περιοχή που εξ αυτής φέρει το όνομα Μάντρα. Ο ναός αναστυλώνεται και έτσι αποκτά και τρίτη διάσταση. Είναι ορατός από τον Άγιο Γεώργιο της Αντιπάρου», είπε στην εκπομπή ο κ. Κουράγιος, τονίζοντας ότι η ανασκαφή και η αναστήλωση γίνεται αποκλειστικά με ιδιωτικές χορηγίες.

Διαβάστε επίσης:  Υπήρξε στην αρχαιότητα πυρηνικός πόλεμος;

 Νέα ευρήματα στο Δεσποτικό - Ένα αρχαίο Ιερό στο Αιγαίο

«Δεν έχουμε γραπτά τεκμήρια που να αναφέρουν ιστορικά στοιχεία για το νησί. Ωστόσο η βίαιη καταστροφή των αρχαϊκών Κούρων συνδέεται πιθανότατα με τη διαμάχη μεταξύ Αθήνας και Πάρου, όταν ο Μιλτιάδης εστάλη να τιμωρήσει το νησί γιατί υποστήριξε τους Πέρσες κατά τους Μηδικούς Πολέμους», συμπλήρωσε.

Το νησί είναι ακατοίκητο και ο αρχαιολογικός χώρος δεν είναι προς το παρόν οργανωμένος. Τις ανασκαφές κάνουν αποκλειστικά φοιτητές με τις οδηγίες του κ. Κουράγιου. Από την πανίδα του νησιού ξεχωρίζει το κοπάδι των 350 κατσικιών, που τρέφεται από τη χλωρίδα του νησιού.

Έλενα Χατζηιωάννου

Πηγή: athina984.gr