Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
20.1 C
Athens

Νέα μέτρα: Αλλαγές στο ωράριο εργασίας και στο λιανεμπόριο που θα ισχύσουν από Δευτέρα

Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός δεν έχουν τιμωρητικό αλλά προστατευτικό χαρακτήρα προς τους ανεμβολίαστους και έχουν ως κύριο στόχο να κρατήσουν την κοινωνία ανοιχτή, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων.

Όπως ανακοινώθηκε, οι ανεμβολίαστοι, εκτός από την εστίαση, δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε γυμναστήρια, μουσεία, θέατρα, σινεμά κ.ά., ακόμα και με αρνητικό τεστ. Ωστόσο, θα έχουν πρόσβαση στα καταστήματα τροφίμων και στα φαρμακεία, καθώς και στις εκκλησίες με την επίδειξη αρνητικού τεστ.

Επίσης, επτά μήνες από την έκδοσή του θα παύει να ισχύει το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών.

Για τους ανήλικους 4-17 ετών επιτρέπεται η είσοδος στους ανοικτούς χώρους εστίασης, στους κλειστούς χώρους εστίασης, στα θέατρα και τους κινηματογράφους, στα μουσεία, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα με επίδειξη self test.

Tα μέτρα αφορούν τρία στάδια

  • Χώρους προσβάσιμους σε όλους, με τήρηση των μέτρων (μάσκα, μέτρα ασφαλείας).
  • Χώρους που έχουν χαρακτηριστικά ανάγκης για εμβολιασμένους ή ανεμβολίαστους με εργαστηριακό έλεγχο (λιανεμπόριο, ανοικτοί χώροι εστίασης, χώροι εργασίας, χώροι λατρείας).
  • Χώρους διασκέδασης σε κλειστούς χώρους: πρόσβαση μόνο για εμβολιασμένους (σινεμά, θέατρα, μουσεία, γυμναστήρια).

Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα κλείσουν, τόνισε ο Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας ότι το 95% των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι πολίτες.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το σύστημα Υγείας πιέζεται, αλλά αντέχει, καθώς ο ιδιωτικός τομέας διαθέτει το σύνολο των ΜΕΘ.

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως από τις 8 σήμερα το πρωί ξεκίνησε η επίταξη υπηρεσιών περίπου 80 γιατρών στη Θεσσαλία και στη Βόρεια Ελλάδα.

Τα προγραμματισμένα ραντεβού για εμβολιασμούς – είπε – ανέχονται σε 900.000, εκ των οποίων τα 137.000 αφορούν την πρώτη δόση και τα 420.000 την τρίτη.

Για την τρίτη δόση και τους άνω των 60 ετών από τις 13/12 θα λογίζονται ως «πλήρως εμβολιασμένοι» όσοι έκαναν την αναμνηστική δόση.

Ποσοστά εμβολιασμού σε εργασιακές ομάδες

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τα ποσοστά έχουν ως εξής:

Εκπαιδευτικοί: Εμβολιάστηκαν σε ποσοστό 82% (ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί)

Σώματα Ασφαλείας: Εμβολιάστηκαν σε ποσοστό 76%

Κληρικοί: Εμβολιάστηκαν σε ποσοστό 67 % – 70%

Από την πλευρά του, ο  γενικός γραμματέας Εμπορίου, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος αναφέρθηκε στα μέτρα που θα ισχύουν από τη Δευτέρα. Όπως είπε, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα ΜΜΜ και σε συνδυασμό με το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλάζει το ωράριο λειτουργίας στο λιανεμπόριο. Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 10:00 έως τις 21:00.

Όπως είπε ο γενικός γραμματέας για τους χώρους που είναι ανοικτοί για όλους, δηλαδή, φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων (κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, φούρνοι και κάβες) διατηρείται ο περιορισμός στο πλήθος των ατόμων που βρίσκεται ταυτόχρονα εντός ενός χώρου με όριο το ένα άτομο ανά 9 τμ.

Σε ερώτηση τι γίνεται στην περίπτωση που είναι ανεμβολίαστοι ο ιδιοκτήτες ή οι εργαζόμενοι εμπορικών ή ψυχαγωγικών επιχειρήσεων ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε ότι κι αυτοί ακολουθούν τους κανόνες του εργαστηριακού ελέγχου και υποχρεωτικά γίνεται χρήση μάσκας και οι έλεγχοι γίνονται σε όλους συνεπώς και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που ελέγχονται.

Τέλος, ο κ. Αναγνωστόπουλος, τόνισε ότι οι έλεγχοι στην αγορά θα συνεχίσουν να είναι εντατικοί. Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και τα πρόστιμα είτε για επιχειρήσεις είτε για τους καταναλωτές, θα είναι υψηλά, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η φωτογραφία της ημέρας

Ντρέπεται και η ντροπή... 25 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα 25 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1719: Ο Ροβινσώνας Κρούσος παίρνει «σάρκα και οστά» μέσα από την πένα του...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Νίκη.

Πάσχα: Αρχίζει το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

Αρχίζει σήμερα, Πέμπτη, 25 Απριλίου το εορταστικό ωράριο λειτουργίας για το Πάσχα στα εμπορικά καταστήματα, ενώ την Κυριακή, 28 Απριλίου τα μαγαζιά θα είναι...

Καιρός: Σκόνη, βροχές και πτώση της θερμοκρασίας σήμερα

Άστατος αναμένεται να είναι σήμερα Πέμπτη, 25 Απριλίου, ο καιρός. Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, σποραδικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο και...

Τροχαίο στην Λεωφόρο Ποσειδώνος – Δύο τραυματίες

Tροχαίο με το… καλημέρα στην Λεωφόρο Ποσειδώνος, στο Παλαιό Φάληρο, στο ρεύμα προς Πειραιά, με ανατροπή οχήματος. Ήταν λίγο μετά τις 6 το πρωί όταν ο...

Συντάξεις μηνός Μαΐου, εφάπαξ και Αδειοδωρόσημο Πάσχα: Ποιοι πάνε σήμερα στα ΑΤΜ και ποιοι...

Σήμερα, Πέμπτη, 25 Απριλίου αρχίζει η επίσημη καταβολή συντάξεων μηνός Μαΐου 2024. Αναλυτικά, σήμερα θα πληρώσουν τα τέως ταμεία των μη μισθωτών τις συντάξεις αλλά...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τι αλλάζει στην αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης – drones, δορυφόρους και μπουλντόζες κατά των αυθαιρέτων

Αλλάζει το σύστημα παρακολούθησης του δομημένου περιβάλλοντος, του εντοπισμού και της κατεδάφισης των αυθαιρέτων,...

Κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς: Ποια πάρκα θα είναι κλειστά την Τρίτη στην Αττική

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, απαγορεύεται η διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων...

Τα μέτρα για την πάταξη της ενδοοικογενειακής βίας – Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη με τον Χρυσοχοΐδη

Σαφείς οδηγίες για τη διαχείριση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας έδωσε ο υπουργός Προστασίας του...

Αυξημένα μέτρα της τροχαίας για την έξοδο του τριημέρου της 25ης Μαρτίου

Αυξημένα μέτρα Τροχαίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της Χώρας, ισχύουν από σήμερα Παρασκευή...