ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΣΤΟ ΜΠΑΧΡΕΪΝ: Απαγόρευση κόμματος και στρατοδικεία

37
Στην έκτη επέτειο της εξέγερσης της σιιτικής πλειοψηφίας, τον περασμένο μήνα, αναζωπυρώθηκαν περιστατικά βίας ενώ οι αρχές υποστήριξαν ότι ανακάλυψαν τρομοκρατικό πυρήνα 50 ατόμων που δρούσε σε διάφορες τοποθεσίες.

 Τη διάλυση του κοσμικού κόμματος Wa΄ad ζήτησε το υπουργείο Δικαιοσύνης του Μπαχρέιν, υποστηρίζοντας πως υπονομεύει την ασφάλεια, ενώ κατά το Reuters και τις δίκες πολιτών, θα αναλάβουν στρατοδικεία.

Πρόκειται για νέο γύρο καταστολής της διαφωνίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο κράτος του Περσικού όπου βασιλεύει ο Χαμάντ μπιν Ίσα αλ Χαλίφα. Το Wa΄ad είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Το Μπαχρέιν είχε επισκεφθεί προ τριμήνου η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι για να προωθήσει στρατιωτικούς και εμπορικούς δεσμούς, παρότι στην ετήσια έκθεση του 2016 για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναφερόταν πως οι εξελίξεις στη χώρα, αποτελούν λόγο ανησυχίας.  Οργανώσεις δικαιωμάτων έχουν επανειλημμένα καταγγείλει ότι τα βασανιστήρια είναι συχνή πρακτική, ιδιαίτερα στις διαβόητες φυλακές της χώρας.Στη μήνυση του υπουργείου κατά του κόμματος της αντιπολίτευσης, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «υποστηρίζει την τρομοκρατία και υιοθετεί τη βία, ηρωοποιώντας άτομα που έχουν καταδικαστεί για υποθέσεις τρομοκρατίας». Τον περασμένο χρόνο, είχε διαλυθεί το τότε μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, al Wefag και είχε ανακληθεί η ιθαγένεια από τον σημαντικότερο σιίτη μουσουλμάνο κληρικό της χώρας.

Ακήρυχτος στρατιωτικός νόμος

Διαβάστε επίσης:  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 6 Ιουλίου

Την Κυριακή η άνω Βουλή ενέκρινε συνταγματική τροποποίηση για την οποία επικριτές του καθεστώτος αναφέρουν πως θα επιτρέψει στις αρχές να κυβερνούν τη χώρα υπό ακήρυχτο, στρατιωτικό νόμο. Η τροπολογία θα επιτρέπει να δικάζονται πολίτες από στρατοδικεία, αν η υπόθεσή τους αφορά το στρατό. Οι διαδηλώσεις είναι συχνές στο βασίλειο, μετά την καταστολή των διαδηλώσεων της πλειοψηφίας των σιιτών, το 2011 από τη σουνιτική κυβέρνηση, με τη βοήθεια Αράβων γειτόνων της στον Κόλπο. Το Μπαχρέιν κατηγορεί το Ιράν πως υποδαυλίζει βία στο βασίλειο, κατηγορία που η Τεχεράνη αρνείται.

Το βρετανικό Φόρειν Όφις  ανέκοψε ενέργεια της Ελβετίας τη Δευτέρα, να φέρει το Μπαχρέιν στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη. Κατά τους Βρετανούς, η ελβετική διακήρυξη «δεν αναγνωρίζει κάποια πραγματική πρόοδο που έχει γίνει στο Μπαχρέιν». Στο μεταξύ την Κυριακή, συλλαμβάνονταν στο σουνιτικό βασίλειο η πεθερά και ο κουνιάδος του ακτιβιστή από το Μπαχρέιν, Σαγιέντ Αχμέντ Αλουαντέι, ο οποίος ζει στη Βρετανία. Ο ακτιβιστής δήλωνε στον Γκάρντιαν, πως η βρετανική κυβέρνηση δεν στήριξε την ελβετική πρωτοβουλία, παρότι ξεπέρασαν εκεί, τις κόκκινες γραμμές.