Νέα πρόσωπα ψάχνει η κυβέρνηση για το ΕΣΡ μετά το «ναυάγιο» Πολύδωρα

22
ΕΣΡ, τηλεοπτικές άδειες, Οκτώβριο,

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κόντρα κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας για το τηλεοπτικό τοπίο και τη συγκρότηση του ΕΣΡ, ενώ η υποψηφιότητα του Βύρωνα Πολύδωρα έχει «καεί».

Μάλιστα στο αρνητικό κλίμα συνέβαλε ο ίδιος ο κ. Πολύδωρας, καθώς στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ έριξε ευθείες βολές στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πλέον η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει νέα πρόσωπα και καλεί την αντιπολίτευση σε προτάσεις, ενώ ετοιμάζει νομοθετικές παρεμβάσεις.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης συναντήθηκε στο γραφείο του στη Βουλή το πρωί της Δευτέρας με τον Βύρωνα Πολύδωρα (Ο Νίκος Βούτσης πρότεινε τον κ. Πολύδωρα για πρόεδρο του ΕΣΡ) μετά την αντίθεση που εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ωστόσο ο κ. Πολύδωρας δεν παραιτήθηκε από την υποψηφιότητά του.

Η Νέα Δημοκρατία είχε καταστήσει εξαρχής σαφείς τις προθέσεις της απορρίπτοντας την συγκεκριμένη πρόταση με την αιτιολογία ότι το πρόσωπο του Β. Πολύδωρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για το ΕΣΡ.

Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση «να προσαρμοστεί στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αντί να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια». Συμπλήρωσε επίσης ότι απαιτείται αμέσως νομοθετική ρύθμιση, την οποία η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή, για να επιστραφούν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οι αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα.

Από το επιτελείο του κ. Κώστα Καραμανλή διέψευσαν χθες ότι ο κ. Καραμανλής είχε οποιαδήποτε προηγούμενη ενημέρωση για την επιλογή του κ. Βύρωνα Πολύδωρα για τη θέση του Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Πλέον, τα βλέμματα όλων στρέφονται στη σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις δώδεκα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και την Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή που έχει προγραμματιστεί για τις πέντε το απόγευμα.

Διαβάστε επίσης:  Τι απάντησε ο Παπαγγελόπουλος στον Σαμαρά

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι για την αξιωματική αντιπολίτευση προηγείται η αποκατάσταση της θεσμικής τάξης και η κατάργηση του νόμου Παππά που κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ. «Τα πρόσωπα έπονται των θεσμών… Πρέπει πρώτα να ξέρεις το θεσμικό πλαίσιο» συμπλήρωσε. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προταθούν πρόσωπα για το ΕΣΡ από τη ΝΔ στη Διάσκεψη των Προέδρων που είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα. «Θα το δούμε στην πορεία της ημέρας. Ούτε το αποκλείω , ούτε το επιβεβαιώνω» είπε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση προωθεί τις επόμενες πρωτοβουλίες της που είναι -κυρίως- νομοθετικής φύσης, ενώ παράλληλα καλεί τα κόμματα να προτείνουν πρόσωπα για το ΕΣΡ. Εφόσον, οι αρμοδιότητες επιστραφούν στο ΕΣΡ, η ΝΔ δεν αποκλείεται να καταθέσει πρόταση για το ΕΣΡ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δ. Βίτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιδιώκει τη διαιώνιση του καθεστώτος της ανομίας, ωστόσο επεσήμανε: «Η κυβέρνηση έκανε την πρόταση της και ήταν από τον χώρο της Δεξιάς, με στόχο τη συναίνεση, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Ας έλθουν οι άλλες δυνάμεις να κάνουν τις προτάσεις τους. Εμείς είμαστε ανοικτοί. Ας πει ο καθένας τα πρόσωπα που θεωρεί ότι αρμόζουν στο ΕΣΡ. Ας τα πει και θα βρούμε λύση». Ο κ. Βίτσας επεσήμανε πως ήδη το Ποτάμι έχει προτείνει τρία πρόσωπα και η Ένωση Κεντρώων ένα.