Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18 C
Athens

Νέα Σμύρνη: Εισαγγελική παρέμβαση για τα επεισόδια – Στο “μικροσκόπιο” τυχόν αξιόποινες πράξεις από αστυνομικούς

Την άμεση παρέμβαση της δικαιοσύνης προκάλεσαν οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας με την άσκηση βίας αστυνομικών σε βάρος πολιτών στην περιοχή της Νέας Σμύρνης.

Η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διακρίβωση τυχόν αξιοποίνων πράξεων από αστυνομικούς. Η έρευνα θα διενεργηθεί υπό την εποπτεία του εισαγγελέα πρωτοδικών Νίκο Ορνεράκη

Το επεισόδιο προκαλεί και έντονη πολιτική αντιπαράθεση, ενώ η ΓΑΔΑ, με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για απρόκλητη επίθεση εναντίον αστυνομικών από περίπου 30 άτομα και τραυματισμό δύο ανδρών της ΕΛ.ΑΣ.. Ωστόσο κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν την Αστυνομία για υπερβολική βία, ενώ βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο έχουν καταγράψει ξυλοδαρμό πολιτών κατά την διάρκεια των 11 προσαγωγών.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, όλα ξεκίνησαν όταν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ επέβαλαν πρόστιμο σε μέλη οικογένειας που δεν φορούσαν μάσκες. Πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο διαμαρτυρήθηκαν και τότε ήταν που εκτροχιάστηκε η κατασταση. Μάλιστα σε βίντεο φαίνεται αστυνομικός να χτυπάει με γκλόμπ νεαρό και οι πολίτες που βρίσκονται γύρω να του ζητούν να σταματήσει.

Σύμφωνα τώρα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, στις 14:50 ομάδα ΔΙ.ΑΣ. μετέβη στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης, προκειμένου να διενεργήσει ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων η ομάδα των αστυνομικών δέχθηκε απρόκλητα επίθεση από ομάδα περίπου 30 ατόμων με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο αστυνομικών.

Στη συνέχεια οι αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο προσήγαγαν 11 άτομα από την ομάδα που επιτέθηκε στους αστυνομικούς.

Σχετική δικογραφία σχηματίζεται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, για την πλατεία της Ν. Σμύρνης υπάρχει πλήθος καταγγελιών για παραβίαση των μέτρων κατά του κορονοϊού.

Μετά το επεισόδιο με τον ξυλοδαρμό, πραγματοποιήθηκε στην περιοχή, διαδήλωση κατά της αστυνομικής βίας με περίπου 300 περίπου άτομα. Αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσει νέος κύκλος επεισοδίων, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων και χημικών για να διαλύσουν την πορεία.

Μαυροειδάκος: Οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ δεν έπρεπε να δείρουν κανέναν

«Δε θα έπρεπε καν η ομάδα ΔΙΑΣ να έχει εμπλοκή σε αυτό το περιστατικό. Δεν ήταν στην αρμοδιότητά της. Ακόμα και αν δέχεται επίθεση από εγκληματίες, έχει σχέδιο για τον τρόπο που πρέπει να αντιδράσει», δήλωσε στον ΣΚΑΙ, ο γενικός γραμματέας Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος σημειώνοντας ότι οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ δεν έπρεπε να δείρουν κανέναν.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυροειδάκο, χθες στις 14:00 η ώρα το μεσημέρι υπήρξε ένα ανώνυμο τηλεφώνημα στο κέντρο επιχειρήσεων της άμεσης δράσης για συνωστισμό 500 ατόμων στην πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Όπως εξήγησε, αυτό το φαινόμενο είναι συχνό και συνήθως πηγαίνουν οι αστυνομικοί, κάνουν συστάσεις, επιβάλλουν κάποια πρόστιμα και δε γίνεται τίποτα.

Ωστόσο, χθες μετά το τηλεφώνημα για συνωστισμό, πήγαν δύο ομάδες της ΔΙΑΣ κι έναν ανθυπαστυνόμος με τον οδηγό του, χωρίστηκαν σε 3 ομάδες και έκαναν ελέγχους για πάνω από 40 λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων βεβαιώθηκαν και 19 πρόστιμα.

«Ξαφνικά βγήκαν 30 άτομα από γνωστό στέκι του αντιεξουσιαστικού χώρου που υπάρχει στο κάτω μέρος της πλατείας, πέταξαν τρικάκια, φώναξαν συνθήματα υπέρ του Κουφοντίνα και τα γνωστά κατά της αστυνομίας. Ο νεαρός που φαίνεται στο βίντεο έχει συλληφθεί, μαζί με άλλα 10 άτομα,  γιατί επιτέθηκαν στους αστυνομικούς,  τους εξύβρισαν και προσπάθησαν να τους πάρουν τα γκλοπ. Ο κόσμος ξεσηκώθηκε, είναι πιεσμένος, ψάχνει να βρει μια αφορμή κι έγινε το λάθος. Την πάτησαν γιατί βγήκε ένα γκλοπ που κανονικά δεν έπρεπε να βγει και οι πολίτες αντέδρασαν», τόνισε ο γενικός γραμματέας των ειδικών φρουρών.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτά τα άτομα, τα οποία τραυμάτισαν 2 αστυνομικούς, στη συνέχεια διασκορπίστηκαν. «Ο αστυνομικός είναι σίγουρος ότι τον αναγνώρισε ότι ήταν ένας από αυτούς που του είχαν επιτεθεί- το λέει ξεκάθαρα στην κατάθεσή του- και προσπάθησε να τον συλλάβει».

Ο κ. Μαυροειδάκος κατέληξε σημειώνοντας ότι «το περιστατικό αποσπασματικά, όπως το βλέπουμε, δεν είναι εικόνα για Έλληνα αστυνομικό, δεν έπρεπε να βγει γκλοπ, αλλά δε φταίει ο συνάδελφος»

Τσίπρας για Μητσοτάκη: Καταλόγισε έλλειψη ενσυναίσθησης και αλαζονεία στην διαχείριση της πανδημίας

Σφοδρή κριτική σε κυβέρνηση και Αστυνομία από την αντιπολίτευση

«Σήμερα το απόγευμα η αστυνομία του κ. Χρυσοχοΐδη ξυλοκόπησε απρόκλητα πολίτες στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Όπως φαίνεται στο σχετικό βίντεο που κυκλοφορεί οι αστυνομικοί ασκούν βία πρωτοφανούς αγριότητας προκαλώντας έντονες αποδοκιμασίες έκπληκτων περαστικών. Ο αυταρχισμός των αστυνομικών δυνάμεων εντείνει το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών. Όσο η αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας και σε όλα τα μέτωπα ξεσκεπάζεται, τόσο οι Μητσοτάκης και Χρυσοχοϊδης θα ξεσπούν επάνω στους πολίτες. Οι άνθρωποι πλέον έχουν ξεφύγει επικίνδυνα» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του έκανε λόγο για «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» κάνοντας ευθεία επίθεση στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

«Είμαστε στον πέμπτο μήνα ενός απολύτως αποτυχημένου και ατελείωτου lockdown. Τα νοσοκομεία αφημένα εδώ και μήνες δίχως ενισχύσεις, ασφυκτιούν και πάλι. Οι νεκροί σκαρφάλωσαν ξανά στους πενήντα ημερησίως. Η οικονομία έχει διαλυθεί. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εδώ και μήνες σε απόγνωση, μόνο χρέη ξεπληρώνουν και δάνεια. Και οι εργαζόμενοι επιβιώνουν με ελάχιστα και αγωνιούν για το αύριο. Την ίδια στιγμή οι πολίτες, που επιβάλλεται να στοιβάζονται καθημερινά στα λεωφορεία, στο Μετρό και στους χώρους δουλειάς, απαγορεύεται αυστηρά να έχουν έστω και μια μικρή ανάσα.
Έναν περίπατο το απόγευμα της Κυριακής.
Μια βόλτα μέχρι τη θάλασσα.
Ακόμη και μέχρι την πλατεία της γειτονιάς.
Η απρόκλητη επίθεση αστυνομικών σε οικογένειες και νέα παιδιά στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης σήμερα το απόγευμα, είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι.
Η χώρα έχει μια κυβέρνηση που έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο της πανδημίας και το μόνο που ξέρει να κάνει με σχέδιο είναι να βαράει στο ψαχνό.
Χτυπημένοι νέοι και νέες, τρομοκρατημένοι γονείς και παιδιά μέρα μεσημέρι στις γειτονιές της Αθήνας. Και το βράδυ ψέματα, για όσα συνέβησαν, στα δελτία ειδήσεων. Το μεσημέρι ξύλο και αυταρχισμός και το βράδυ προπαγάνδα.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο ενορχηστρωτής της μεγαλύτερης εκστρατείας αυταρχισμού και εξαπάτησης που έχει γνωρίσει η χώρα εδώ και δεκαετίες» .

Η απάντηση της Αριστοτελίας Πελώνη στην ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα

Για την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, απάντησε λέγοντας πως «η χώρα έχει μια κυβέρνηση που προσπαθεί, με τη συμπαράσταση των πολιτών, να βγάλει τη χώρα από μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Έχει, όμως, δυστυχώς, μια αντιπολίτευση που επενδύει στην ένταση και στην όξυνση του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος. Ο κ. Τσίπρας το έκανε με τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Το επαναλαμβάνει και με τα γεγονότα στην πλατεία Νέας Σμύρνης – τα οποία ήδη διερευνώνται. Εκεί όπου η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ μοίραζε “αυθορμήτως”, ανάμεσα σε άλλα χυδαία τρικάκια και κάποια που στοχοποιούσαν τη σύζυγο του πρωθυπουργού. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού…Και δυστυχώς, ούτε συνετού, όπως απαιτεί η συγκυρία».

O εκπρόσωπος Τύπου του  Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης ανέφερε:

«Η αστυνομική βία στη χώρα μας παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις. Οι εικόνες της σημερινής επίθεσης της αστυνομίας κατά των νέων ανθρώπων στην Νέα Σμύρνη σοκάρουν. Δεν έτυχε, είναι επιλογή της Κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη. Όσο ο κόσμος τους γυρίζει την πλάτη, τόσο θα καταφεύγουν στην καταστολή.

Και το ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση κατηγορώντας την κυβέρνηση για το περιστατικό, ενώ από το ΜεΡΑ 25, ο Γ. Βαρουφάκης έκανε επίθεση στον πρωθυπουργό και τον Μ. Χρυσοχοϊδη, ενώ έκανε και άνοιγμα προς ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, καλώντας τα δύο κόμματα σε «κοινή δράση» για να «προστατεύσουμε την Δημοκρατία και τους πολίτες από την κυβέρνηση Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη».

Μετά τα επεισόδια, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ πήγε στη ΓΑΔΑ προκειμένου να δει τα άτομα που κρατούνταν από τα επεισόδια.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Σπύρος Λούης, έκοψε νήμα, πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 Μαρτίου ο Σπύρος Λούης κόβει το νήμα στο Μαραθώνιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! Το 1896 Σπύρος Λούης κόβει το νήμα στο Μαραθώνιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, με χρόνο 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα.
Ντροπή! Κατέβασαν 15χρονο από το ΚΤΕΛ επειδή του έλειπαν 10 λεπτά για το εισιτήριο

Πυροβολισμοί σε εστιατόριο εντός του ΚΤΕΛ Κηφισού – Ένας 35χρονος τραυματίστηκε

Περιστατικό με πυροβολισμούς σημειώθηκε εντός του ΚΤΕΛ Κηφισού, στην Αθήνα, όπως έγινε γνωστό προ ολίγου. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για επεισόδιο μεταξύ αλλοδαπών, ενώ τραυματίστηκε...
Βουλή: Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

Βουλή: Μητσοτάκης, Φάμελλος, Ανδρουλάκης για την πρόταση δυσπιστίας

Μητσοτάκης: Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική, να τεκμηριώσετε το αδίκημα και να το συζητήσουμε «Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου. Ωστε να...

Αύριο η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Επικρατέστερο σενάριο τα 830 ευρώ μεικτά

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στην αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία θα...

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Δείτε για πρώτη φορά το εντυπωσιακό μαγνητικό πεδίο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του...

Τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην περιοχή Τοξότης Α* του κέντρου του γαλαξία μας σε απόσταση 27 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς είχαν υποδείξει την...

Χαϊδάρι Καιρός ήταν. Εγκαινιάστηκε η πεζογέφυρα στο Παλατάκι

«Η πεζογέφυρα που παραδίδεται προς χρήση στο Παλατάκι είναι ένα αναγκαίο έργο για την ασφαλή διέλευση των πεζών από τη Λεωφόρο Αθηνών», δήλωσε ο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τέμπη – Συρεγγέλα: Τα στοιχεία των συνομιλίων έχουν παραδοθεί ακέραια στην ελληνική δικαιοσύνη

Δεν ισχύει τίποτα ούτε για τα περί αλλοίωσης συνομιλιών, ούτε για το μπάζωμα στα...

Συνελήφθησαν 20 άτομα που νόθευαν ποτά και καύσιμα 

Συνολικά 20 άτομα συνελήφθησαν από την Αστυνομία τα οποία εισήγαγαν και παρήγαγαν χημικά προϊόντα για...

Άρειος πάγος: Ευθεία παρέμβαση στην ελληνική Δικαιοσύνη το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ευθεία και ανεπίτρεπτη παρέμβαση στην ελληνική Δικαιοσύνη χαρακτηρίζει ο Άρειος Πάγος το Ψήφισμα του...

Μεσολόγγι: Η Αστυνομία εξετάζει το τετράδιο με τις οικονομικές συναλλαγές του Μπάμπη

Συνεχίζονται οι έρευνες στο Μεσολόγγι για την υπόθεση δολοφονίας του 31χρονου Μπάμπη Κούτσικου με...