Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022
31.5 C
Athens

Νέα τροπή στην υπόθεση Παπαντωνίου – Βρέθηκαν οι λογαριασμοί του στην Ελβετία!

Η υπόθεση των εξοπλιστικών επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου φαίνεται πως παίρνει νέα τροπή, αφού, πριν από μερικές μέρες, εστάλησαν από τις ελβετικές δικαστικές αρχές νέα στοιχεία για ευρήματα στην Εισαγγελία Διαφθοράς, που αναμένονται να οδηγήσουν την έρευνα πολύ κοντά στο «μαύρο» πολιτικό χρήμα.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», η υπόθεση Παπαντωνίου, που βρέθηκε και πάλι στο προσκήνιο λόγω της συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή, αλλά και εξαιτίας της αναφοράς ανακρίτριας για παραλείψεις στην αποστολή στοιχείων από την Εισαγγελία Διαφθοράς, λαμβάνει πλέον νέα τροπή. Κι αυτό γιατί οι δικαστικές αρχές της Ελβετίας απέστειλαν στην Εισαγγελία Διαφθοράς, προ δεκαπενθημέρου, ενημέρωση ότι έχουν στα χέρια τους ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο και δύο τραπεζικούς λογαριασμούς που συνδέονται με τον πρώην υπουργό.

Μετά ταύτα, απεστάλη αμέσως αίτημα δικαστικής συνδρομής προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία για το άνοιγμα των λογαριασμών αυτών και τη γνωστοποίηση των στοιχείων και των δεδομένων του ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Παράλληλα, η ανακρίτρια Ηλιάνα Ζαμανίκα, η οποία χειρίζεται τον φάκελο των εξοπλιστικών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί επί των ημερών Παπαντωνίου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αναμένεται να προχωρήσει σε επαναξιολόγηση των στοιχείων που έχει στα χέρια της και πιθανότατα να προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα σε νέες ποινικές διώξεις.

Άλλωστε, οι δικαστικές αρχές και ειδικώς η Εισαγγελία Διαφθοράς, με τη μέχρι πρότινος επικεφαλής της Ελένη Ράικου (παραιτήθηκε με βαρύτατες καταγγελίες πριν από μία εβδομάδα), έχουν ασχοληθεί επί χρόνια με τα εξοπλιστικά και τις συμβάσεις επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου.

Το «μπλόκο»

Από τις πολυετείς έρευνες της Εισαγγελίας έχουν ήδη σχηματιστεί τουλάχιστον έξι δικογραφίες, οι οποίες και αποτέλεσαν το υλικό για τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής, η οποία, τελικώς, συγκροτήθηκε την περασμένη εβδομάδα με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εν μέσω πολιτικών αντιπαραθέσεων για τη σκοπιμότητα της κυβέρνησης ως προς τη σύσταση της εν λόγω επιτροπής.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αν και συμφώνησαν στην κοινοβουλευτική διερεύνηση της υπόθεσης Παπαντωνίου, εντούτοις απέδωσαν στην κυβερνητική πρωτοβουλία για σύσταση προανακριτικής σκοπιμότητες σχετιζόμενες με κινήσεις αντιπερισπασμού, που, κατά την άποψή τους, συνδέονται με το κλείσιμο της αξιολόγησης και τα επικείμενα σκληρά μέτρα.

Η ύπαρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου και ακόμη δύο λογαριασμών που συνδέονται, όπως ενημέρωσαν οι ελβετικές Αρχές, με τον πρώην υπουργό, είναι νέα δεδομένα, πέραν εκείνων που ήδη βρίσκονται σε διερεύνηση, προς το παρόν χωρίς αποτέλεσμα σχετικά με τον λογαριασμό της συζύγου Παπαντωνίου, Σταυρούλας Κουράκου, σε ελβετική τράπεζα που είχε εντοπιστεί τυχαία στη λίστα Λαγκάρντ.

Ο λογαριασμός αυτός για τον οποίο ο πρώην υπουργός έχει καταδικαστεί από την ελληνική Δικαιοσύνη, γιατί δεν τον δήλωσε ως όφειλε στο «πόθεν έσχες» του, ερευνάται ακόμη, προκειμένου να εντοπιστεί η προέλευση των χρημάτων, περί τα 2 εκατ. ευρώ, για τα οποία η σύζυγος Παπαντωνίου έχει υποστηρίξει πως ήταν καταπίστευμα (νομική ορολογία) για τα παιδιά της από τον προηγούμενο γάμο της εκ μέρους του πατέρα τους.

Όμως, η έρευνα των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη δεν μπόρεσε να αποκαλύψει την προέλευση των χρημάτων αυτών -αν είναι δηλαδή πράγματι καταπίστευμα ή αν έχουν άλλη προέλευση, καθώς το πρόσωπο που τα είχε καταθέσει στον λογαριασμό της συζύγου Παπαντωνίου, κουμπάρος του πρώην υπουργού, αρνήθηκε να συναινέσει στο άνοιγμα του λογαριασμού του στην Ελβετία και η υπόθεση δεν προχώρησε.

Πάντως, προς το παρόν, κατά Παπαντωνίου, οι όποιες διώξεις έχουν ασκηθεί για εξοπλιστικά επί των ημερών του αφορούν σε κατηγορίες που λόγω του νόμου περί ευθύνης υπουργών έχουν παραγραφεί, όπως το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος.

Οι βασικότερες δικογραφίες που αφορούν σε εξοπλιστικά επί των ημερών του είναι εκείνες για τις φρεγάτες αλλά και τα άρματα Leopard, που βρίσκονται σε δικαστική έρευνα, ενώ παράλληλα έρευνες γίνονται και για άλλες συμβάσεις εξοπλιστικών επί των ημερών του στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως και για τις συμβάσεις περί αντισταθμιστικών ωφελημάτων, για τις οποίες επίσης έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις.

Το «μαύρο» χρήμα

Κι ενώ μετά δεκαπέντε και πλέον χρόνια, από τότε που συνήφθησαν μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και γερμανικών, γαλλικών και ρωσικών, κατά βάση, εταιρειών συμβάσεις για εξοπλιστικά προγράμματα που κόστισαν δισ. ευρώ, οι έρευνες των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών συνεχίζονται, φαίνεται πως δεν έχει υπάρξει σύμβαση που να μην υποκρύπτει ποινικά ελέγξιμες ενέργειες και να μην ελέγχεται, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, για παράνομες πληρωμές, μίζες και «μαύρο» χρήμα.

Από το τέλος του 2010, οπότε άρχισαν οι εισαγγελικές αρχές τις έρευνες για τα εξοπλιστικά και τις μίζες, πριν ακόμα ιδρυθεί η Εισαγγελία Διαφθοράς, μέχρι και σήμερα, 17 μεγάλες συμβάσεις για εξοπλιστικά έχουν ελεγχθεί και δεκάδες είναι οι κατηγορούμενοι που έχουν παραπεμφθεί με βαριές κατηγορίες σε δίκες, πολλοί από τους οποίους έχουν και καταδικαστεί σε ισόβια ή πολυετείς καθείρξεις.

Ανάμεσα σε αυτούς, ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος που εκτίει ποινή εικοσαετούς κάθειρξης, ο πρώην γενικός γραμματέας εξοπλισμών Ιωάννης Σμπώκος που έχει καταδικαστεί σε πολυετείς καθείρξεις και δεκάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που μετείχαν σε αρμόδιες επιτροπές και ενεπλάκησαν στις συμβάσεις αυτές.

Προμήθειες οπλικών συστημάτων, όπως τα TorM1, οι συμβάσεις για τα γερμανικής προέλευσης υποβρύχια, οι φρεγάτες, τα ραντάρ, τα Super Puma, τα Apache και πολλές ακόμα εξοπλιστικές συμβάσεις βρέθηκαν στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών, ενώ επιχειρηματίες που δραστηριοποιήθηκαν στον χώρο των εξοπλισμών, όπως οι Θωμάς Λιακουνάκος, Κων. Δαφέρμος κι άλλοι, βρέθηκαν κατηγορούμενοι για παράνομες πληρωμές και προφυλακίστηκαν.

Εκτός, όμως, από τις παράνομες πληρωμές και το μεγάλο πάρτι με τις μίζες, ελέγχθηκαν και οι συμβάσεις που συνόδευσαν τις βασικές συμβάσεις για τα εξοπλιστικά, οι γνωστές ως συμβάσεις των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, και σε όλες σχεδόν εντοπίστηκαν ποινικά ελέγξιμες ενέργειες και ζημιά του Δημοσίου εκατομμυρίων ευρώ.

Ο χώρος των εξοπλισμών, όπως και άλλοι, για παράδειγμα ο χώρος της υγείας, αλλά και το πιστωτικό σύστημα, προσέφεραν ογκωδέστατες δικογραφίες με ζημιά του Δημοσίου ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που απασχόλησαν -και συνεχίζουν να απασχολούν- τις δικαστικές αρχές με έρευνες και δίκες που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Με άλλα λόγια, οι μεγάλες συμβάσεις του Δημοσίου σε όποιον τομέα κι αν έγιναν, στα χρόνια της οικονομικής ευημερίας και στις δεκαετίες του 1990 και κυρίως του 2000, συνοδεύτηκαν -και αυτό έχει πλέον αποδειχθεί δικαστικά- από παράνομες ενέργειες, κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, «μαύρο» χρήμα και μίζες εκατομμυρίων ευρώ, με εμπλοκή εκατοντάδων κρατικών αξιωματούχων και πολιτικών, οι οποίοι όμως, πλην Τσοχατζόπουλου, δεν κατέστη δυνατόν να υποστούν ποινικές κυρώσεις, λόγω παραγραφής των όποιων αδικημάτων τους, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ο οποίος νόμος, ειρήσθω εν παρόδω, ακόμα ισχύει αμετάβλητος!

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Οικονόμου: Η κυβέρνηση συμφωνεί στην επίσπευση του ανοίγματος της Βουλής στις 22 Αυγούστου

«Η κυβέρνηση επιδιώκει να γίνει με σοβαρότητα ό,τι απαιτείται σε θεσμικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο για τη διερεύνηση της υπόθεσης της νόμιμης επισύνδεσης στο τηλέφωνο...

Ανδρουλάκης: Ο Πρωθυπουργός σήμερα προσπάθησε να κερδίσει χρόνο, όμως ο χρόνος μετρά αντίστροφα για...

«Με την σημερινή του δήλωση ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε και πάλι άμοιρος ευθυνών υιοθετώντας το αφήγημα ενός «νόμιμου λάθους» για να δικαιολογήσει μια αξιόποινη πράξη...

Υποκλοπές: Πράσινο φως από Μητσοτάκη για εξεταστική – Αλλαγές στην ΕΥΠ

Ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του αναφέρθηκε στο χρονικό της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη υπογραμμίζοντας ότι ήταν σύμφωνη με το γράμμα του νόμου ωστόσο ήταν...

Αποφασισμένος ο Πρωθυπουργός να μην μείνει τίποτα στη σκιά για την υπόθεση των υποκλοπών

Ξεκάθαρη είναι η θέση της Κυβέρνησης για «άπλετο φως» στην υπόθεση παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,...

Σε συναγερμό το ΓΕΕΘΑ: Αποπλέει την Τρίτη το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν – Ασκήσεις με...

Η Αθήνα έχει προχωρήσει σε όλες τις κινήσεις και ενέργειες ετοιμότητας μέσω διαρκών ασκήσεων με συμμαχικές χώρες. Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώθηκε συνεκπαίδευση τύπου PASSEX...
Κυβέρνηση στην εκκλησία: O νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για τις παρακολουθήσεις – Τη Δευτέρα η δήλωση Μητσοτάκη

Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή τις παρακολουθήσεις τηλεφωνικών επικοινωνιών από την ΕΥΠ, στο στόχαστρο των οποίων βρέθηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Σύμφωνα...

Τσίπρας: “Δεν είναι μέγα και ασυγχώρητο λάθος, αλλά μέγα σκάνδαλο και ασυγχώρητη καθεστωτική αλαζονεία”

Για «μέγα σκάνδαλο και ασυγχώρητη καθεστωτική αλαζονεία, από έναν πρωθυπουργό που νόμιζε ότι κανείς δεν μπορεί να τον ελέγξει», έκανε λόγο ο πρόεδρος του...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,189ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Οικονόμου: Δεν θα ξαναδούμε λογαριασμό ρεύματος που θα είναι 4 και 5 φορές πάνω

Ουσιαστική παρέμβαση, οριζόντια ενίσχυση για όλους και με μεγάλο χρονικό ορίζοντα θα ανακοινωθεί μέσα...

Λογαριασμοί ενέργειας: Στα σκαριά ρυθμίσεις από τους παρόχους – Πόσα παραπάνω πληρώνει ένα νοικοκυριό

«Ηλεκτροσόκ» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις οι λογαριασμοί ενέργειας. Με τις έως τώρα ενδείξεις στο...

Ένα στα δύο νοικοκυριά καθυστερούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς

Πάνω από ένα στα δύο νοικοκυριά καθυστερούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, «κόβουν» δαπάνες για...

Λογαριασμοί ρεύματος: Πόσο θα πάει η νέα αύξηση στην επιδότηση – Το “ράλι” των διεθνών τιμών ανεβάζει τις ενισχύσεις

“Καίνε” οι λογαριασμοί ρεύματος. Αν και μόλις πρόσφατα η κυβέρνηση αποφάσισε να αναπροσαρμόσει προς...