Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
19.5 C
Athens

Νέες μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τον Ιούνιο

Μειώσεις στην άμεση και την έμμεση φορολογία, με στόχο την περαιτέρω ουσιαστική στήριξη εκατομμυρίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται οικονομικά από την πανδημία του κορωνοϊού, ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. 

Ταυτόχρονα, βελτιώνει τα ήδη ληφθέντα μέτρα φορολογικών ελαφρύνσεων και διευκολύνσεων ώστε οι ωφελούμενοι να είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι και να περιοριστούν ή ακόμη και να μηδενιστούν οι παραλείψεις και οι αδικίες.

Στο τραπέζι

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει μια νέα λίστα φορολογικών ελαφρύνσεων και διευκολύνσεων για περισσότερους από 6.000.000 φορολογούμενους. Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται τα ακόλουθα μἐτρα:

1. Η μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 100% στο 50% ή και χαμηλότερα για επιχειρήσεις και ελευθέρους επαγγελματίες που υφίστανται φέτος τεράστιες απώλειες εισοδήματος και μετέρχονται απότομα από κερδοφόρα σε ζημιογόνα θέση εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.

2. Η θέσπιση πλήρους απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος της χρήσης του 2020 ή του 2019 για χιλιάδες επιχειρήσεις και ελευθέρους επαγγελματίες που θα υποστούν φέτος πολύ μεγάλη οικονομική ζημία λόγω κορωνοϊού.

3. Η μείωση του τέλους επιτηδεύματος της χρήσης του 2020 ή του 2019 για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

4. Ο συμψηφισμός των ζημιών που θα έχουν φέτος εκατοντάδες χιλιάδες ατομικές επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας αγαθών με καθαρά κέρδη που θα εμφανίσουν την επόμενη πενταετία (2021-2025).

5. Η θέσπιση έκπτωσης φόρου εισοδήματος για ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων οι οποίοι θα υποστούν φέτος εισοδηματικές απώλειες λόγω της αναγκαστικής μείωσης των ενοικίων των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου κατά 40%.

6. Η μείωση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες εστίασης από το 13% στο 11%.

7. Η σημαντική μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης για τα εισοδήματα του 2020, που θα δηλωθούν και θα φορολογηθούν το 2021.

8. Η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για την επόμενη χειμερινή περίοδο.

9. Η αύξηση του αριθμού των δόσεων αποπληρωμής του φετινού φόρου εισοδήματος. Εξετάζεται η παροχή εναλλακτικής δυνατότητας εξόφλησης σε 6-8 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον φετινό Ιούλιο, αντί για τις 3 διμηνιαίες που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

10. Η θέσπιση κινήτρων για την εφάπαξ εξόφληση του φετινού φόρου εισοδήματος και του φετινού ΕΝΦΙΑ. Εξετάζεται η παροχή έκπτωσης 5%-9% επί της συνολικής οφειλής φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ σε περιπτώσεις εξόφλησης πριν την εκπνοή της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης.

Παρατάσεις

Εν τω μεταξύ με τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εξέδωσε η κυβέρνηση και δημοσιεύθηκε προχθές στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προβλέπονται βελτιώσεις σε ορισμένα από τα ήδη ληφθέντα μέτρα φορολογικών διευκολύνσεων για όσους πλήττονται από τον κορονοϊό. Συγκεκριμένα, το άρθρο 2 της νέας ΠΝΠ προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι:

* Παρέχεται εκ των υστέρων έκπτωση 25% και στα ποσά των βεβαιωμένων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση και στα ποσά των μηνιαίων δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών για τα οποία οι κανονικές προθεσμίες πληρωμής έληγαν την περίοδο από 30 Μαρτίου έως 30 Απριλίου 2020, εφόσον καταβλήθηκαν εμπρόθεσμα, κατά το χρονικό διάστημα από 11 έως 29 Μαρτίου. Το 25% των ποσών αυτών θα συμψηφιστεί με τα ποσά των οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση για τα οποία οι προθεσμίες καταβολής λήγουν μετά από την 1η Ιουνίου 2020.

* Παρατείνεται έως 15 Μαΐου η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κακοκαιρία: Οι 6 περιοχές που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες – Πλημμύρισαν δρόμοι της...

Σε συναγερμό παραμένει ο κρατικός μηχανισμός για την κακοκαιρία-εξπρές που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από το απόγευμα της Παρασκευής (19/04), και αναμένεται, σύμφωνα με...

Ο βολικός αντίπαλος του Μαξίμου

Ναι μεν όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στις εκλογές της 9ης Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτη, διότι όπως λένε και αναλυτές που ανήκουν...

Ανδρουλάκης: Ο διμέτωπος αγώνας του

Η απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη για διμέτωπο δεν είναι πρωτόγνωρη, καθώς και ο Νίκος Ανδρουλάκης κινείται στην ρότα που πρώτη χάραξε η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Απλά αντιμετωπίζει...

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκαλυπτήρια του ευρωψηφοδελτίου – Οι 5 “εκλεκτοί” Κασσελάκη

Το σχέδιο τους ήταν «ένας ΣΥΡΙΖΑ μόνος, να συρρικνώνεται συνεχώς, να ανακυκλώνεται στην εσωστρέφεια, να παραχωρεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα βολικό...

Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έξοδό του από την...

Πρόστιμα ύψους 1.480.000 ευρώ σε 11 επιχειρήσεις – Κ. Σκρέκας: Αδιαπραγμάτευτη η τήρηση της...

Πρόστιμα συνολικού ύψους 1.480.000 ευρώ επιβλήθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε 11 επιχειρήσεις μετά από ελέγχους που πραγματοποίησαν η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) και η Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή....

Μεγάλη πτώση στις ασιατικές αγορές μετά το ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν – Ανεβαίνει η...

Ισχυρές απώλειες, που ξεπερνούν το 3% για το Τόκιο, καταγράφονται στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια, μετά τις πληροφορίες...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Πρόστιμα ύψους 1.480.000 ευρώ σε 11 επιχειρήσεις – Κ. Σκρέκας: Αδιαπραγμάτευτη η τήρηση της νομιμότητας απ’ όλους

Πρόστιμα συνολικού ύψους 1.480.000 ευρώ επιβλήθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε 11 επιχειρήσεις μετά από ελέγχους που πραγματοποίησαν η...

ΑΑΔΕ: Περισσότερες από 1.000 εταιρείες με τζίρο άνω του 1 εκατ. δεν έχουν διασύνδεση ταμειακών-POS – Εχονται πρόστιμα

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, 1.072 επιχειρήσεις με τζίρο άνω του 1...

Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε τους τρεις πρώτους υποψηφίους για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, συναντήθηκε σήμερα με τον δικηγόρο – εργατολόγο...

ΑΑΔΕ: Θα επιβάλλει πρόσθετο φόρο 33% για “κρυφά “εισοδήματα που θα εντοπίζει με νέο ψηφιακό εργαλείο

Φορολογικούς ελέγχους με τη χρήση νέου ψηφιακού εργαλείου ώστε να εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα στη...