Συναγερμός έχει σημάνει από τις αναφορές για την εμφάνιση νέας παραλλαγής κορονοϊού, NeoCoV, που θα μπορούσε να είναι πιο θανατηφόρα.
Ωστόσο, οι επιστήμονες αυτήν τη στιγμή είναι καθησυχαστικοί και σημειώνουν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.
Σύμφωνα με τις αναφορές, εμφανίστηκε νέα παραλλαγή του κορονοϊού, που ονομάζεται “NeoCoV”, και υπάρχει απειλή για υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης και θνησιμότητας σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη του ιού που προκάλεσαν την παγκόσμια πανδημία.
Όμως, όπως δημοσιεύει ο Independent, η αλήθεια είναι πιο περίπλοκη και λιγότερο ανησυχητική. Οι αναφορές βασίζονται σε μία έρευνα που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους και δημοσιεύτηκε από Κινέζους ερευνητές στο περιοδικό BioRxiv.
Το NeoCoV δεν είναι στην πραγματικότητα μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού που προκάλεσε την παγκόσμια πανδημία. Αντίθετα, προέρχεται από έναν διαφορετικό τύπο κορονοϊού, που σχετίζεται με το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (Mers-CoV.)
Ο Mers-CoV, του οποίου η προέλευση δεν είναι πλήρως κατανοητή, είναι ιός που μεταπήδησε στους ανθρώπους από τις αραβικές καμήλες. Ο ιός είναι ζωονοσογόνος, κάτι που σημαίνει ότι μεταδίδεται μεταξύ ζώων και ανθρώπων και είναι ιός που μπορεί να μεταδοθεί μέσω της άμεσης ή της έμμεσης επαφής με τα ζώα. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, “ο Mers-CoV έχει εντοπιστεί σε δρομάδες σε αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Νότιας Ασίας. Συνολικά, 27 χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα από το 20212, που έχουν οδηγήσει σε 858 καταγεγραμμένους θανάτους λόγω της λοίμωξης και των σχετιζόμενων επιπλοκών”.
Όπως προσθέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Σύμφωνα με την ανάλυση διαφορετικών γονιδιωμάτων του ιού, θεωρείται ότι μπορεί να προήλθε από νυχτερίδες και αργότερα να μεταδόθηκε σε καμήλες, σε κάποια στιγμή στο μακρινό παρελθόν”.
Ο ΠΟΥ τονίζει πως το 35% των ασθενών που μολύνθηκαν από τον Mers-Covid έχουν πεθάνει, αν και ενδέχεται αυτό το ποσοστό να είναι υπερεκτιμημένο, καθώς τα ήπια κρούσματα μπορεί να μην έχουν καταγραφεί από τα υπάρχοντα συστήματα επιτήρησης.
Ο NeoCoV είναι συγγενής με τον Mers-CoV και κυκλοφορεί στις νυχτερίδες . Στην έρευνα, οι επιστήμονες που έχουν έδρα τη Γουχάν, προειδοποίησαν πως ο NeoCoV θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα αν μεταπηδήσει από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο.
Το συγκεκριμένο στέλεχος του κορονοϊού φαίνεται πως δεν εξουδετερώνεται από τα ανθρώπινα αντισώματα που είναι εκπαιδευμένα να στοχεύουν τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί τον Covid-19 ή του Mers-Cov. Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχει ενδεχόμενη απειλή μόλυνσης ανθρώπων από τον NeoCoV, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι έχει γίνει ήδη ή κάποια ένδειξη για το πόσο μεταδοτικός ή θανατηφόρος θα ήταν.
Σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές, ο NeoCoV δεν έχει την ικανότητα να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα. Ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Γουόργουικ της Μ. Βρετανίας τόνισε μιλώντας στον Independent, ότι “πρέπει να δούμε περισσότερα δεδομένα που να επιβεβαιώνουν τη λοίμωξη στους ανθρώπους και τη σχετιζόμενη σοβαρότητα προτού αρχίσουμε να ανησυχούμε. Η μελέτη υποδηλώνει ότι η λοίμωξη των ανθρώπινων κυττάρων από τον NeoCoV είναι εξαιρετικά αναποτελεσματική. Αυτό που πράγματι επισημαίνει, ωστόσο, είναι η ανάγκη επαγρύπνησης σχετικά με τη μετάδοση λοιμώξεων του κορονοϊού από τα ζώα -κυρίως τις νυχτερίδες- στους ανθρώπους.
“Αυτό είναι ένα ουσιαστικό μάθημα και πρέπει να αντιληφθούμε ότι απαιτείται καλύτερη ενσωμάτωση της έρευνας για τις μολυσματικές ασθένειες σε ανθρώπους και ζώα” πρόσθεσε ο καθηγητής Λόρενς Γιανγκ.