Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
21.2 C
Athens

Νεπάλ: Στους 68 οι νεκροί από τη συντριβή του αεροσκάφους (εικόνες, βίντεο)

Με τα Ιμαλάια, το Έβερεστ και πολλούς αρχαίους ναούς, το Νεπάλ είναι ένας από τους πιο όμορφους ταξιδιωτικούς προορισμούς στον κόσμο. Εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται την περιοχή κάθε χρόνο.

Αλλά αυτό που είναι όνειρο για τους επισκέπτες είναι μια τεράστια πρόκληση για τους πιλότους. Η νέα αεροπορική τραγωδία στην Ποκάρα, ήρθε απλά να επιβεβαιώσει ότι αεροδρόμια του Νεπάλ θεωρούνται τα πιο επικίνδυνα στον κόσμο. Ακόμη και για του πιο έμπειρους πιλότους ,οι πτήσεις εκεί θεωρούνται – το λιγότερο -απαιτητικές.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή συνετρίβη αεροσκάφος με 72 επιβαίνοντες, που ανήκε στην Yeti Airlines. Το αεροσκάφος συνετρίβη κατά την προσγείωσή του στο διεθνές αεροδρόμιο Ποκάρα στην περιοχή Κάσκι του Νεπάλ. Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, ο αριθμός των νεκρών από το αεροπορικό δυστύχημα ανέρχεται στους 68.

Πρόκειται για τη χειρότερη αεροπορική τραγωδία στη χώρα από το 1992, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Δικτύου Ασφάλειας Αεροπορίας. Τότε ένα Airbus A300 της Pakistan International Airlines συνετρίβη σε πλαγιά, σκοτώνοντας και τους 167 επιβαίνοντες.

Τα αεροπορικά δυστυχήματα, ωστόσο, είναι συνηθισμένα στο Νεπάλ, όπου βρίσκονται οκτώ από τα 14 ψηλότερα βουνά του κόσμου. Τα πρότυπα ασφαλείας στις αεροπορικές μεταφορές του Νεπάλ είναι χαμηλά λόγω της ανεπαρκούς εκπαίδευσης του προσωπικού και της κακής συντήρησης των αεροσκαφών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει όλες τις αεροπορικές εταιρείες του Νεπάλ από τον εναέριο χώρο της. Επιπλέον, η πολιτεία των Ιμαλαΐων φιλοξενεί μερικούς από τους πιο απομακρυσμένους και δύσκολους διαδρόμους προσγείωσης. Ο καιρός επίσης, στα βουνά του Νεπάλ μπορεί να αλλάξει γρήγορα, δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες πτήσης.

Πέρυσι, 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δυστύχημα στην πτήση Ποκάρα- Τζόμσομ.

Τον Μάρτιο του 2018, 51 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ένα αεροπλάνο της αεροπορικής εταιρείας του Μπαγκλαντές συνετρίβη κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Κατμαντού.

Το χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα στο Νεπάλ συνέβη το 1992. Τότε ,167 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αεροπλάνο της Pakistan International Airlines όταν συνετρίβη στο αεροδρόμιο του Κατμαντού.

Οι καιρικές συνθήκες είναι απρόβλεπτες

Γιατί τα αεροπορικά δυστυχήματα είναι τόσο συνηθισμένα στην περιοχή; Η απάντηση είναι σύνθετη. Από τη μία πλευρά, οι ακραίες καιρικές συνθήκες στην περιοχή των Ιμαλαΐων διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο για την εναέρια κυκλοφορία.

Λόγω των  βουνών και των υψομετρικών διαφορών, συχνά μπορεί να συμβούν ξαφνικές αλλαγές καιρού. Οι πτήσεις εσωτερικού συχνά ακυρώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα όταν η ορατότητα έχει επιδεινωθεί ή όταν ο άνεμος έχει υπερβεί τη μέγιστη ταχύτητα που έχει οριστεί για τα αεροσκάφη.

Τα αεροσκάφη που βρίσκονται στον αέρα πρέπει στη συνέχεια να μπορούν να βασίζονται στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στο έδαφος.

Και αυτό είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα: το προσωπικό ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στο Νεπάλ θεωρείται αναξιόπιστο. Ένας πιλότος το περιγράφει σε ένα φόρουμ στο Διαδίκτυο: «Ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας είναι ένα αστείο», γράφει. Οι υπάλληλοι εκεί «συχνά ξεχνούν να δώσουν πληροφορίες για την εναέρια κίνηση Ούτε οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας θα κλείσουν το αεροδρόμιο εάν ο άνεμος υπερβεί το μέγιστο όριο», αναφέρει ο πιλότος. Ο ίδιος είχε βιώσει ότι ένας από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας του είχε δώσει ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με την ταχύτητα του ανέμου στην προσέγγιση.

Το γεγονός ότι οι ανακριβείς πληροφορίες στην περιοχή μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή είναι αδιαμφισβήτητο μεταξύ των πιλότων. Αλλά δεν θεωρείται κίνδυνος μόνο ο καιρός και ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας.

Το πιο επικίνδυνο αεροδρόμιο

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το αεροδρόμιο Tenzing Hillary στη Λούκλα: το αεροδρόμιο στους πρόποδες του Έβερεστ έχει έναν  διάδρομο μήκους μόλις  530 μέτρων με κλίση μεγαλύτερη από 10 %. Επιπλέον, το αεροδρόμιο βρίσκεται  στην πλαγιά μεταξύ ενός ορεινού όγκου και μιας βαθιάς χαράδρας.

Και εδώ, ένα μικρό αεροσκάφος συνετρίβη  κατά την απογείωση το 2019. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους και ένας αστυνομικός που βρισκόταν στο έδαφος την ώρα του δυστυχήματος.

Θανατηφόρα ατυχήματα συμβαίνουν επίσης ξανά και ξανά στο Νεπάλ επειδή πολλοί πιλότοι είναι ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι. Επιπλέον, τα αεροπλάνα των αεροπορικών εταιρειών λέγεται ότι δεν συντηρούνται καλά. Για το λόγο αυτό δεν πληρούν ούτε τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Παρά όλους αυτούς τους κινδύνους, τα Ιμαλάια παραμένουν ένας αξιόλογος τουριστικός προορισμός. Ωστόσο, εάν δεν είστε σίγουροι και γενικά αισθάνεστε άβολα στα αεροπλάνα, θα πρέπει να αναζητήσετε άλλον ταξιδιωτικό προορισμό.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Δεκάδες σεισμοί σε διάστημα λίγων ωρών

Περισσότερες από 80 σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων η μεγαλύτερη είχε μέγεθος 6,3 βαθμών, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες οκτώ ώρες στην Ταϊβάν από τη...

ΔΝΤ: Ανησυχία για την αυξητική τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους – Η πρόβλεψη για...

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis monitor), σημειώνοντας ότι θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας. Την...

Η πιο ακριβη χωρα στην ΕΥΡΩΠΗ η ΕΛΛΑΔΑ…Τα τρόφιμα που αυξάνονται περισσότερο στην Ελλάδα...

Παρά τη σύγκλιση με την Ευρωζώνη στις περισσότερες κατηγορίες, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τροφίμων εξακολουθεί να τρέχει ταχύτερα από κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης. Για την ακρίβεια...

Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε65: Σήμερα ο Μητσοτάκης στα εγκαίνια του τμήματος Λαμία – Καλαμπάκα

Σήμερα στις 10 π.μ θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για την παράδοση του τμήματος Λαμία – Καλαμπάκα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας...

Μαλαισία: 10 νεκροί σε σύγκρουση ελικοπτέρων σε πρόβα στρατιωτικής παρέλασης ( βίντεο)

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στον αέρα κατά τη διάρκεια στρατιωτικής πρόβας για την παρέλαση...

Δημογραφικό: Εκτίμηση “σοκ” για το μέλλον της Ελλάδας

Η Ελλάδα εκπέμπει SOS – Τα δεδομένα «κρούουν» τον κώδωνα του κινδύνου Δυσοίωνη, όσον αφορά στην εξέλιξη του δημογραφικού προβλήματος που ταλανίζει τη χώρα μας,...

Θάνατος αστυνομικού Ρέντη: Για εγκληματική οργάνωση κατηγορούνται οι 60 συλληφθέντες

Τουλάχιστον 60 συλλήψεις έχουν γίνει μέχρι τώρα για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη και συμμετοχή σε άλλα οπαδικά επεισόδια ενώ στη σχετική δικογραφία...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μάτι: Δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή στον τότε διοικητή του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων

Η πρώτη καταδίκη για έναν εκ των κατηγορουμένων στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με...

Σίδνεϊ – Επίθεση με μαχαίρι: Με ψυχική νόσο ο δράστης-Ήταν γνωστός στις αρχές

Η επίθεση με μαχαίρι, που στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους και προκάλεσε τον...

Σίδνεϊ: Πέθανε η 38χρονη μητέρα που μαχαιρώθηκε στο εμπορικό κέντρο προσπαθώντας να σώσει το μωρό της

Έξι άνθρωποι που βρέθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου (τοπική ώρα) στο εμπορικό κέντρο Westfield...

Σίδνεϊ: Επίθεση με μαχαίρι σε εμπορικό κέντρο – Τέσσερις νεκροί, επτά τραυματίες – Νεκρός ο δράστης

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι επτά τραυματίστηκαν, έπειτα από επίθεση με...