Η τραγωδία που πλήττει το Νεπάλ παίρνει ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς, ενώ οι επιχειρήσεις διάσωσης εισέρχονται στην έκτη ημέρα, ο αριθμός των αγνοουμένων μετά τις φονικές πλημμύρες αυξάνεται δραματικά. Σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Μείωσης και Διαχείρισης Κινδύνου Καταστροφών του Νεπάλ, οι αγνοούμενοι ανέρχονται πλέον σε 4.247, έναντι 2.502 την Κυριακή.
Την ίδια ώρα, ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών στο Νεπάλ έχει φτάσει τους 903, από 781 την Κυριακή, καθώς καθημερινά εντοπίζονται νέες σοροί.
Μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης έχει επικεντρωθεί στα υδροηλεκτρικά έργα της περιοχής Ρασούβα, όπου εκατοντάδες εργαζόμενοι εκτιμάται ότι μπορεί να έχουν εγκλωβιστεί μέσα σε τούνελ.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στο Trishuli-3A, όπου πιστεύεται ότι βρίσκονται πολλοί από τους 933 αγνοούμενους εργαζομένους. Οι αρχές επιχειρούν να ανοίξουν πρόσβαση στο υπόγειο δίκτυο, ενώ οι διασώστες βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστιες ποσότητες νερού, λάσπης και φερτών υλικών.
Τη Δευτέρα, περίπου στις 02:00 τα ξημερώματα, πραγματοποιήθηκε ελεγχόμενη έκρηξη στο σημείο, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί δίοδος προς το εσωτερικό του τούνελ. Προηγουμένως, δύο εκσκαφείς είχαν χρησιμοποιηθεί για τη διάνοιξη οπής βάθους περίπου 10 μέτρων.
Οι διασώστες κατάφεραν να δημιουργήσουν άνοιγμα αρκετά μεγάλο ώστε να επιχειρήσουν είσοδο και να ξεκινήσουν την αναζήτηση επιζώντων. Ωστόσο, σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού, Balendra Shah, η ομάδα που προχώρησε μέσα στο τούνελ φώναξε προς το εσωτερικό, χωρίς να λάβει κάποια απάντηση.
Παράλληλα, ο στρατός του Νεπάλ επιχειρεί να απομακρύνει νερό, λάσπη και συντρίμμια από το τούνελ, σε μια προσπάθεια να προχωρήσει βαθύτερα η επιχείρηση.
Το Trishuli-3A δεν είναι το μοναδικό σημείο ανησυχίας. Οι αρχές εξετάζουν επίσης την κατάσταση σε άλλα έργα που διαθέτουν εκτεταμένα υπόγεια τούνελ, μεταξύ των οποίων τα Upper Trishuli 1, Trishuli 3B και Rasuwagadhi.
Στο Rasuwagadhi, στρατιωτικό προσωπικό μπήκε σε τούνελ για να αναζητήσει εγκλωβισμένους, χωρίς όμως να εντοπίσει ανθρώπους. Για την επιχείρηση χρησιμοποιήθηκαν και drones, τα οποία επέτρεψαν στις ομάδες διάσωσης να ερευνήσουν τμήματα του υπόγειου δικτύου.
Η δυσκολία των επιχειρήσεων, αλλά και οι καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί, προκαλούν έντονη ανησυχία στους συγγενείς των αγνοουμένων. Η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι απαιτείται εξειδικευμένη τεχνική βοήθεια, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις σε τούνελ, αλλά και για την ταυτοποίηση των νεκρών μέσω DNA.

Στο Νεπάλ έχουν ήδη φτάσει ομάδες διάσωσης από την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα, προκειμένου να συνδράμουν τις νεπαλέζικες αρχές.
Καθώς περνούν οι ημέρες, η αγωνία μεγαλώνει. Οι ομάδες διάσωσης δεν έχουν εντοπίσει επιζώντες από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες να βρεθούν άνθρωποι ζωντανοί κάτω από τα συντρίμμια.
Παρά ταύτα, οι επιχειρήσεις συνεχίζονται. Διασώστες χρησιμοποιούν σχοινιά για να κατέβουν στις πλευρές των κατεστραμμένων βουνών, κινούνται μέσα σε λάσπη και ερείπια και καλούν δυνατά τα ονόματα ανθρώπων που μπορεί να έχουν εγκλωβιστεί.
Η επιχείρηση έχει πλέον μετατραπεί σε αγώνα δρόμου, ιδιαίτερα για όσους εκτιμάται ότι βρίσκονται σε κλειστούς υπόγειους χώρους, όπου οι συνθήκες επιβίωσης επιδεινώνονται όσο περνά ο χρόνος.
Την ίδια στιγμή, οι αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν και τον κίνδυνο νέων καταστροφών. Στην περιοχή Ρασούβα ξεκίνησε η εγκατάσταση καμερών κλειστού κυκλώματος και σεισμομέτρου, ώστε να υπάρχει άμεση εικόνα για πιθανές νέες πλημμύρες, κατολισθήσεις ή καταπτώσεις πάγου και βράχων.
Έξι αισθητήρες πλημμυρών που βρίσκονταν στην πληγείσα περιοχή παρασύρθηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες και τα τεράστια κύματα φερτών υλικών της περασμένης Τετάρτης. Οι αισθητήρες αυτοί επέτρεπαν στις αρχές να παρακολουθούν τις μεταβολές στη ροή των ποταμών και να αποστέλλουν προειδοποιήσεις μέσω SMS στα κινητά τηλέφωνα.
Η απώλειά τους έχει δημιουργήσει ένα επικίνδυνο κενό στην έγκαιρη ενημέρωση του πληθυσμού. Μέχρι να εγκατασταθεί εκ νέου ο απαραίτητος εξοπλισμός, οι αρχές έχουν περιορισμένη δυνατότητα να γνωρίζουν εγκαίρως εάν μια νέα πλημμύρα κατεβαίνει από τις ορεινές περιοχές.
Οι δύο νέες κάμερες αναμένεται να προσφέρουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο από περιοχές ανάντη, ενώ το σεισμόμετρο θα μπορεί να ανιχνεύει ισχυρές δονήσεις που ενδέχεται να συνδέονται με μεγάλες κατολισθήσεις ή καταπτώσεις πάγου και βράχων.
Η καταστροφή έχει πλήξει σοβαρά και την άλλη πλευρά των συνόρων, στο Θιβέτ. Σύμφωνα με κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 16, ενώ 546 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι.
Και εκεί, οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται στην έκτη ημέρα, χωρίς να έχουν εντοπιστεί επιζώντες από το τέλος της περασμένης εβδομάδας. Οι διασώστες εξακολουθούν να επιχειρούν σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, κατεβαίνοντας με σχοινιά στις πλαγιές κατεστραμμένων βουνών και αναζητώντας ανθρώπους μέσα στη λάσπη και στα συντρίμμια.
Ο μεγάλος αριθμός αγνοουμένων έχει, ωστόσο, ενισχύσει τις εκτιμήσεις ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων στο Θιβέτ ενδέχεται να είναι σημαντικά υψηλότερος από τον επίσημο απολογισμό.











