Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
20.9 C
Athens

Νομιμοποιούνται χιλιάδες καταπατημένα ακίνητα Δημοσίου

H υπόθεση της καταπάτησης δημοσίων εκτάσεων από ιδιώτες χρονίζει και παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και πολλές δεκαετίες παρότι ψηφίστηκαν κατά καιρούς από κυβερνήσεις διάφορα νομοθετήματα ώστε να δοθεί μια λύση που να ικανοποιεί από τη μια και το δημόσιο και από την άλλη τους καταπατητές που διεκδικούν στα δικαστήρια ως νόμιμη την κατοχή των δημόσιων εκτάσεων εμφανίζοντας διάφορους, αμφισβητούμενους και μη, τίτλους ιδιοκτησίας που ανάγονται ακόμη και στο 1884.Εντούτοις στην πράξη δεν προχώρησε το οτιδήποτε.

Οριστική λύση στο ζήτημα αυτό που αφορά ακόμη και ολόκληρους οικισμούς στην Αττική και την Περιφέρεια έρχεται να δώσει σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και το οποίο στη συνέχεια θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή.

Στόχος του σχεδίου νόμου με τίτλο “Ρυθμίσεις για τα κατεχόμενα ακίνητα του δημοσίου ..”,είναι, όπως αναφέρεται, η οριστική διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου, ενώ με την εξαγορά των καταπατημένων δημοσίων εκτάσεων από ιδιώτες και επιχειρήσεις επιτυγχάνεται και η νόμιμη αποκατάσταση αυτών.

Το ζήτημα της καταπάτησης δημοσίων εκτάσεων αφορά περίπου 27.000 ανταλλάξιμα στρέμματα ( δηλαδή καταπατημένα) κτήματα, οικόπεδα η και αγροτικές εκτάσεις του δημοσίου που καταπάτησαν και κατέχουν αυθαίρετα τουλάχιστον τα τελευταία 40 έως 50 χρόνια χιλιάδες ιδιώτες και επιχειρήσεις, και στα οποία ανεγέρθηκαν από κατοικίες, πολυκατοικίες, εργοστάσια, εργαστήρια και αποθήκες μέχρι αγροτικά ακίνητα.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει την εξαγορά των καταπατημένων εκτάσεων σε ποσοστό 100% επί της αντικειμενικής τους αξίας για την απόκτηση οριστικών τίτλων κυριότητος. Εφόσον το τίμημα εξαγοράς καταβληθεί εφάπαξ προβλέπεται έκπτωση 10% και στην αντίθετη περίπτωση η εξόφληση του τιμήματος θα γίνεται σε 60 άτοκες δόσεις των 100 ευρώ μηνιαίως. Δικαίωμα εξαγοράς έχουν όσοι κατέχουν με τίτλους ακίνητα τουλάχιστον για 30 έτη υπέρ ιδίων η των κληρονόμων τους. Επίσης μπορούν να εξαγοράσουν καταπατημένα ακίνητα η αγροτεμάχια του δημοσίου εφόσον τα κατέχουν 40 έτη και όσοι έχουν ανεγείρει σε αυτά την κύρια και μοναδική κατοικία τους η σε αυτά ασκούν τουριστική η βιοτεχνική η βιομηχανική η αγροτική δραστηριότητα.

Στην περίπτωση αυτή το τίμημα εξαγοράς προσαυξάνεται κατά 25%.Από την εξαγορά εξαιρούνται κατατημένες εκτάσεις του δημοσίου σε δασικές περιοχές,αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλό και παραλίες και για λόγους εθνικού συμφέροντος. Για ορισμένες κατηγορίες ενδιαφερομένων όπως ανάπηροι, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, μακροχρόνια άνεργοι κλπ το σχέδιο νόμου θεσπίζει εκπτώσεις στο τίμημα εξαγοράς σε ποσοστό έως 80%.

Η αίτηση για την υποβολή ενδιαφέροντος θα συνοδεύεται από παράβολο 300 ευρώ που θα συμψηφιστεί με το ποσό της εξαγοράς η θα επιστραφεί εάν το αίτημα εξαγοράς καταπατημένης έκτασης του δημοσίου απορριφθεί.

Μέσω αυτής της νομοθετικής ρύθμισης το δημόσιο επιδιώκει να εισπράξει περίπου 1 δισ ευρώ, υπολογίζοντας ότι οι καταπατητές θα κληθούν να πληρώσουν κατά μέσο όρο στα 14.000 ευρώ. Η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει την συγκρότηση επιτροπής στην οποία ο κάθε διεκδικητής ενός καταπατημένου δημόσιου ακινήτου θα καταθέτει τυχόν δικαιολογητικά κατοχής που κατέχει, όπως τίτλους ιδιοκτησίας, ώστε να εξεταστεί η νομιμότητα τους .Κατά την εξέταση από την επιτροπή θα συνεκτιμηθεί και τυχόν προσφυγή του διεκδικητή ιδιώτη στα δικαστήρια για την απόκτηση του ακινήτου του δημοσίου.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

25 χρόνια από τον θάνατο του Γιώργου Γεννηματά

Σαν σήμερα «έφυγε» ο Γεώργιος Γεννηματάς

Ο Γεώργιος Γεννηματάς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Ιουνίου 1939. Πατέρας του ήταν ο Μανιάτης Θεόδωρος Γεννηματάς, δικηγόρος και οικονομολόγος, που διετέλεσε γενικός διευθυντής...
Κορονοϊός: Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο ΕΚΑΒ

Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο Νίκαιας – Μεταφέρθηκε στο Τζάνειο

Σοβαρό επεισόδιο συνέβη στη Νίκαια, όπου δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο, λίγες ώρες μετά την επίθεση του πρώην βουλευτη των Σπαρτιατών Κωνσταντίνου Φλώρου στον...
Μεταξουργείο: Νεκρός 15χρονος που έπεσε από τον 3ο όροφο

Αττικό Νοσοκομείο: ΕΔΕ για τις συνθήκες νοσηλείας του Δημήτρη Καλλιάνου διέταξε η διοίκηση

Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τις συνθήκες νοσηλείας του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου από την ημέρα της εισαγωγής του διέταξε η διοίκηση του Αττικού Νοσοκομείου,...

Από τις αρχές του Μαΐου θα ενεργοποιηθούν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Από 1 Μαΐου θα ισχύσει η παρέμβαση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, όπως γνωστοποίησε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. Σχετικά με το άνοιγμα της...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ντρέπεται και η ντροπή... 25 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα 25 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1719: Ο Ροβινσώνας Κρούσος παίρνει «σάρκα και οστά» μέσα από την πένα του...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Νίκη.

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Αντικειμενικές αξίες ακινήτων: Στο σύστημα, έως στα τέλη του χρόνου, οι τελευταίες 2.167 περιοχές στην Επικράτεια

Σταδιακά και όχι μια και έξω θα γίνει εντός του έτους, σύμφωνα με τον...

Golden Visa: Αλλαγές τριών ταχυτήτων με ρύθμιση τη Δευτέρα στη Βουλή

Τουλάχιστον  800.000 ευρώ από 500.000 ευρώ που ισχύει σήμερα  θα πρέπει να καταβάλλουν για...

ΑΑΔΕ – myProperty: Ξεκινάει η αυτόματη ψηφιακή δήλωση Ε9 και γιατις δωρεές και τις γονικές παροχές ακινήτων

H αυτόματη δημιουργία και υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) επεκτείνεται, μετά τις αγοραπωλησίες, και...

Έρχεται «big brother» από την ΑΑΔΕ – Στο μικροσκόπιο ακίνητα και καταθέσεις

Έρχεται “big brother “της ΑΑΔΕ για την περιουσία των φορολογουμένων.  Πρόκειται για το “σύστημα Αυτοματοποιημένου...