ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ: Απομακρύνθηκε η πρόεδρος Παρκ, πανηγυρισμοί και συγκρούσεις (βίντεο)

57
Πανηγυρισμοί στη Σεούλ για την απομάκρυνση της προέδρου Παρκ.

Με πανηγυρισμούς αντιπάλων της, αλλά και σφοδρές διαμαρτυρίες οπαδών της έγινε δεκτή η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Σεούλ να απομακρύνει την πρόεδρο Παρκ Γκεούν Χιέ για σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται και μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρίες, η Samsung.  Δύο υποστηρικτές της Παρκ σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία, έξω από το δικαστήριο.

Η 65χρονη Παρκ δεν έχει πλέον ασυλία και μπορεί να αντιμετωπίσει κατηγορίες για δωροληψία, εκβιασμό και κατάχρηση εξουσίας, σε συνεργασία με τη στενή της φίλη Τσόι Σουν σιλ. Ο ισχυρός άνδρας της Samsung, Τζέι Λι, βρίσκεται ήδη στη φυλακή, με την κατηγορία της δωροδοκίας και διασπάθισης χρήματος, σε σχέση με το σκάνδαλο που κατάπιε την πρόεδρο Παρκ. Η φίλη της, Τσόι, ήταν η πέτρα του σκανδάλου και πολλοί Νοτιοκορεάτες πίστευαν πως εκείνη κινούσε παρασκηνιακά όλα τα νήματα. Φέρεται να εκβίαζε εταιρίες για χορηγίες σε ιδρύματα που είχε δημιουργήσει η ίδια. Εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωναν επί μήνες στη Σεούλ κάθε Σαββατοκύριακο, ζητώντας την παραίτηση της προέδρου. Μετά τα βίαια επεισόδια έξω από το δικαστήριο, η αστυνομία έστησε μπλόκα στο κέντρο της Σεούλ, αναμένοντας μεγαλύτερες διαδηλώσεις.

Στο γράφημα του Reuters, η καταγραφή της διαπλοκής

Η Παρκ ήταν κόρη του στρατιωτικού δικτάτορα στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, Παρκ Τσουν χι . Η μητέρα της δολοφονήθηκε από σφαίρα που προοριζόταν για εκείνον, το 1974 και ο ίδιος ο Παρκ, το 1979. Και η δεύτερη αναχώρηση της Παρκ από το προεδρικό μέγαρο, θα είναι δραματική. Το 1979, ενόσω εκτελούσε χρέη πρώτης κυρίας μετά τη δολοφονία της μητέρας της, η ίδια και τα αδέλφια της αποχώρησαν από το μέγαρο, μετά τη δολοφονία του δικτάτορα.

Διαβάστε επίσης:  Κορονοϊός: Σε καραντίνα μία πόλη 10.000 κατοίκων στο Βιετνάμ

Εκλογές το Μάιο

Στη Νότια Κορέα θα διεξαχθούν εκλογές, σε δύο μήνες και μέχρι τότε θα συνεχίσει να ασκεί καθήκοντα προσωρινού προέδρου, ο Χουάνγκ Κύο αν. Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Γιονσέι Τζον Ντελιούρι, ανέφερε ότι δεδομένης της θεαματικής πτώσης της Παρκ και της σύγχυσης μεταξύ των συντηρητικών, στις προεδρικές εκλογές του Μαίου, αναμένει να χάσουν οι φιλελεύθεροι.

Οπαδοί της Παρκ, στην πλειιοψηφία τους ηλικιωμένοι, διαδήλωσαν έξω από το Συνταγμτικό Δικαστήριο

Πιονγκγιάνγκ:¨Κοινή εγκληματίας”

Σε μια τεταμένη στην κορεατική χερσόνησο, η εκδίωξη της πρώτης δημοκρατικά εκλεγμένης και πρώτης γυναίκας προέδρου στη Σεούλ,  έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς στη Βόρεια Κορέα, που χαρακτήρισε την Παρκ, «κοινή εγκληματία». Οι σχέσεις της Σεούλ με Κίνα και ΗΠΑ αναμένεται να κυριαρχήσουν στην προεκλογική εκστρατεία, καθώς πριν λίγες μέρες, εγκαταστάθηκαν στη Νότια Κορέα τω πρώτα τμήματα του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD, μετά τις δοκιμές πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα. Το Πεκίνο διαμαρτύρεται έντονα για την εγκατάσταση του THAAD και έχει αντιδράσει με ποινές σε νοτιοκορεατικές εταιρίες στην Κίνα και περιορισμό των ταξιδιών στο νότο της κορεατικής χερσονήσου.Ο τερματισμός της αβεβαιότητας που τερματίζεται με την  αποπομπή της Παρκ ικανοποίησε τα χρηματιστήρια, που είδαν τους δείκτες τους να ανεβαίνουν.