Σάββατο, 23 Οκτωβρίου, 2021
20.3 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23 Οκτωβρίου ο Τσάρλι Τσάπλιν παντρεύεται τη πρώτη του σύζυγο, την 17χρονη Μίλντρεντ Χάρις

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1918.... Ο ηθοποιός Τσάρλι Τσάπλιν παντρεύεται σε ηλικία 29 ετών, τη πρώτη του σύζυγο, την 17χρονη Μίλντρεντ Χάρις. Ο Μίλντρεντ Χάρις τον είχε...

Ντάισελμπλουμ: Βήμα προς τα εμπρός – Μοσκοβισί: Συμφωνία ελπίδας για την Ελλάδα

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup, ακολουθεί η κοινή συνέντευξη τύπου του προέδρου Γερούν Ντάισελμπλουμ, του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, του προέδρου του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ και η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για όσα συζητήθηκαν στο Eurogroup που οδήγησαν σε συμφωνία για το χρέος στην Ελλάδα.

«Δηλώνω με ευτυχία και χαρά ότι καταλήξαμε στο πρόγραμμα», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ:

«Οι μεταρρυθμίσεις και οι πρωτοβουλίες που θα ληφθούν θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιστρέψει στο μονοπάτι της βιώσιμης ανάπτυξης. Το Eurogroup υπογράμμισε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος».

Και συνέχισε: «Μακροπρόθεσμα του Eurogroup μελέτησε ότι μπορεί να υπάρξουν και κάποια άλλα σενάρια που θα ενεργοποιηθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Θα γίνει εκταμίευση της τρίτης δόσης του ESM με 8,5 δις. ευρώ. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Τώρα μπαίνουμε στο τελευταίο έτος του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως υιοθετήθηκε ρήτρα ανάπτυξης καθώς “εάν υπάρχει περισσότερη ανάπτυξη τότε θα γίνεται ταχύτερη αποπληρωμή των δανείων και αντίστροφα”. Είπε ακόμα πως το eurogroup αποφάσισε εκταμίευση 8,5 δισ ευρώ προς την Ελλάδα και πως έτσι ολοκληρώνεται η δεύτερη αξιολόγηση και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Το χρέος θα εξεταστεί με βάση τη συμφωνία του Μαΐου του 2016. Η Ελλάδα θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022. Τόνισε ότι συζητήθηκαν σενάρια και αποφασίστηκε ότι το eurogroup θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα σε περίπτωση αντίξοων συνθηκών,.

Ο Ντάισελμπλουμ αφού ανέφερε πως πρόκειται γιο ένα σημαντικό βήμα συνεχάρη για την επίτευξη της συμφωνίας τους θεσμούς, τις ελληνικές αρχές αλλά κυρίως τον ελληνικό λαό για τις θυσίες του.

Από την πλευρά του ο Μοσκοβισί τόνισε:

“Ήταν πολύ καλή η συνεδρίαση του Eurogroup, μετά από μήνες καταφέραμε να δρομολογήσουμε μια συμφωνία για την Ελλάδα. Όλοι αποφάσισαν με υπευθυνότητα.

Η πρώτη συνθήκη ήταν να συνομολογήσουμε ότι η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις και έκανε μια προσπάθεια για να κρατήσει τις υποσχέσεις. Πολύ σπουδαία η συμφωνία”.

Ο κ. Μοσοκοβισί συνεχάρη ιδιαιτέρως τον Τσακαλώτο και τους συνεργάτες του:

“Πέρα από τη σταθερότητα, η ανάπτυξη θα πρέπει να είναι προτεραιότητα. Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι πολύ σημαντική. Κοντολογίς, πρόκειται για ένα βήμα στο μέλλον εξαιρετικά σημαντικά που προκαλεί ελπίδα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη”.

Κλάους Ρέγκλινγκ

Ευτυχής για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του Eurogroup ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος εξήρε την Ελλάδα για το πρωτογενές πλεόνασμα που παρουσίασε το 2016.

«Ήταν άκρως εντυπωσιακό το πλεόνασμα της Ελλάδας το 2016 που λίγες χώρες το πέτυχαν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος στη συνέχεια υποστήριξε ότι «οι εταίροι της Ε.Ε. έδειξαν την απαραίτητη σοβαρότητα απέναντι στην Ελλάδα».
Όσο για τα μέτρα για το χρέος, ο κ. Ρέγκλινγκ επεσήμανε: «Θα υπάρξει σαφήνεια για τα μέτρα για το χρέος που ίσως χρειαστούν, με το τέλος του προγράμματος».
Σε ό,τι αφορά στην εκταμίευση της δόσης, ο κ. Ρέγκλινγκ επεσήμανε: «Η εκταμίευση 7,7 δισ. θα γίνει στις 8 Ιουλίου» τονίζοντας ότι «η Ελλάδα τήρησε όλες τις δεσμεύσεις της».

Ανακοίνωση με την οποία επί της ουσίας προτείνει τη συμμετοχή επί της αρχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, εξέδωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ξεκινά τη δήλωσή της με τη φράση:

«Θα ήθελα να ανακοινώσω την πρόθεσή μου να προτείνω στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ την κατ ‘αρχήν έγκριση (AIP) μιας νέας συμφωνίας του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Έχουμε σημειώσει τη σημαντική πρόοδο από την ελληνική κυβέρνηση σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις, με μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού, η οποία υποστηρίζεται από νομοθεσία του ελληνικού κοινοβουλίου. Διαπιστώσαμε επίσης πρόοδο στην ελάφρυνση του χρέους, παρόλο που απαιτούνται περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με το πεδίο και τον τύπο των μέτρων που πρέπει να ληφθούν από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας».

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ο Αρχηγός ΓΕΣ στο αμερικανικό Πεντάγωνο

Με τις εξελίξεις γύρω από την παραλαβή των πρώτων Μ1117 αλλά και οχημάτων γενικής υποστήριξης να τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς, όπως αποκαλύψαμε τις τελευταίες...
Γερουλάνος: Από τις 26 και μετά κάνουμε την έκπληξη, ανατροπή

Γερουλάνος: Όχι σε ένα προσωποκεντρικό κόμμα

Λίγες ώρες μετά την κατάθεση των απαραίτητων υπογραφών για την υποψηφιότητά του για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής, ο Παύλος Γερουλάνος, πρώην υπουργός, επικεφαλής...
Ένεση ρευστότητας από τις τράπεζες 15 δισ. ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Αιχμές Άδωνι Γεωργιάδη κατά των Τραπεζών

Ακατανόητη χαρακτήρισε την απροθυμία των Τραπεζών να εγκρίνουν δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις, των οποίων τα επενδυτικά σχέδια είναι εγκεκριμένα από τον αναπτυξιακό νόμο, ο...
Μέρκελ: Μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα

Στην Αθήνα η Α. Μέρκελ 28 και 29 Οκτωβρίου

Την Αθήνα θα επισκεφθεί στις 28 και 29 Οκτωβρίου η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ. Στην ανακοίνωση της επίσκεψης προέβη πριν από λίγο η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος,...

Η Ελλάδα θωρακίζεται-Σε λειτουργία το νέο σύστημα παρακολούθησης στον φράχτη (βίντεο)

Σε πλήρη λειτουργία το αυτοματοποιημένο σύστημα καμερών και ραντάρ παρακολούθησης στον Έβρο, ονόματι «ΑΣΠΙΔΑ», το οποίοι σφραγίζει τα σύνορα με την Τουρκία, ενώ την...

Οχήματα γενικής χρήσης από τις ΗΠΑ για τον Στρατό… δωρεάν

Η υπογραφή αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ (MDCA) άνοιξε τον δρόμο για σημαντική ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Μετά τις σημαντικές εξελίξεις γύρω από την...
ΚΙΝΑΛ: Αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση για την πανδημία

ΚΙΝΑΛ: Εκκίνηση της προεκλογικής αναμέτρησης με την επισημοποίηση των 6 υποψηφιοτήτων

Την εκκίνηση μιας σκληρής προεκλογικής αναμέτρησης στο ΚΙΝΑΛ ενόψει της εσωκομματικής κάλπης του Δεκεμβρίου για την ανάδειξη νέου προέδρου σηματοδοτεί η ανακοίνωση εκ μέρους...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Θετική ανταπόκριση στην κοινωνία έχει η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, εκτεθειμένος ο Τσίπρας

Η εμμονή του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και η προσκόλληση του στο «όχι σε...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 12 Οκτωβρίου η συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1953.... Το ελληνικό Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνει συμφωνία με τις ΗΠΑ, βάσει της οποίας θα...

Κουτσούμπας: Η ελληνογαλλική συμφωνία δημιουργεί ψεύτικες προσδοκίες για παροχή βοήθειας στη χώρα μας

«Η συμφωνία αυτή δεν αφορά την άμυνα της χώρας, δεν προστατεύει την εθνική της...

Γεννηματά: Ψηφίζουμε τη Συμφωνία γιατί θέτει τις βάσεις για την άμυνα και την ασφάλεια

«Λέμε ναι στην συμφωνία ωστόσο η απαίτηση μας είναι να αναλάβει η κυβέρνηση πρωτοβουλίες...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή