Ντάισελμπλουμ: Βήμα προς τα εμπρός – Μοσκοβισί: Συμφωνία ελπίδας για την Ελλάδα

39
Eurogroup, Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ, συμφωνία,

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup, ακολουθεί η κοινή συνέντευξη τύπου του προέδρου Γερούν Ντάισελμπλουμ, του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, του προέδρου του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ και η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για όσα συζητήθηκαν στο Eurogroup που οδήγησαν σε συμφωνία για το χρέος στην Ελλάδα.

«Δηλώνω με ευτυχία και χαρά ότι καταλήξαμε στο πρόγραμμα», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ:

«Οι μεταρρυθμίσεις και οι πρωτοβουλίες που θα ληφθούν θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επιστρέψει στο μονοπάτι της βιώσιμης ανάπτυξης. Το Eurogroup υπογράμμισε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος».

Και συνέχισε: «Μακροπρόθεσμα του Eurogroup μελέτησε ότι μπορεί να υπάρξουν και κάποια άλλα σενάρια που θα ενεργοποιηθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Θα γίνει εκταμίευση της τρίτης δόσης του ESM με 8,5 δις. ευρώ. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Τώρα μπαίνουμε στο τελευταίο έτος του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας».

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως υιοθετήθηκε ρήτρα ανάπτυξης καθώς “εάν υπάρχει περισσότερη ανάπτυξη τότε θα γίνεται ταχύτερη αποπληρωμή των δανείων και αντίστροφα”. Είπε ακόμα πως το eurogroup αποφάσισε εκταμίευση 8,5 δισ ευρώ προς την Ελλάδα και πως έτσι ολοκληρώνεται η δεύτερη αξιολόγηση και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Το χρέος θα εξεταστεί με βάση τη συμφωνία του Μαΐου του 2016. Η Ελλάδα θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022. Τόνισε ότι συζητήθηκαν σενάρια και αποφασίστηκε ότι το eurogroup θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα σε περίπτωση αντίξοων συνθηκών,.

Ο Ντάισελμπλουμ αφού ανέφερε πως πρόκειται γιο ένα σημαντικό βήμα συνεχάρη για την επίτευξη της συμφωνίας τους θεσμούς, τις ελληνικές αρχές αλλά κυρίως τον ελληνικό λαό για τις θυσίες του.

Από την πλευρά του ο Μοσκοβισί τόνισε:

“Ήταν πολύ καλή η συνεδρίαση του Eurogroup, μετά από μήνες καταφέραμε να δρομολογήσουμε μια συμφωνία για την Ελλάδα. Όλοι αποφάσισαν με υπευθυνότητα.

Η πρώτη συνθήκη ήταν να συνομολογήσουμε ότι η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις και έκανε μια προσπάθεια για να κρατήσει τις υποσχέσεις. Πολύ σπουδαία η συμφωνία”.

Διαβάστε επίσης:  Μητσοτάκης: Αυτή είναι η ασφαλέστερη στιγμή να ανοίξουν τα σχολεία

Ο κ. Μοσοκοβισί συνεχάρη ιδιαιτέρως τον Τσακαλώτο και τους συνεργάτες του:

“Πέρα από τη σταθερότητα, η ανάπτυξη θα πρέπει να είναι προτεραιότητα. Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι πολύ σημαντική. Κοντολογίς, πρόκειται για ένα βήμα στο μέλλον εξαιρετικά σημαντικά που προκαλεί ελπίδα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη”.

Κλάους Ρέγκλινγκ

Ευτυχής για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του Eurogroup ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος εξήρε την Ελλάδα για το πρωτογενές πλεόνασμα που παρουσίασε το 2016.

«Ήταν άκρως εντυπωσιακό το πλεόνασμα της Ελλάδας το 2016 που λίγες χώρες το πέτυχαν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος στη συνέχεια υποστήριξε ότι «οι εταίροι της Ε.Ε. έδειξαν την απαραίτητη σοβαρότητα απέναντι στην Ελλάδα».
Όσο για τα μέτρα για το χρέος, ο κ. Ρέγκλινγκ επεσήμανε: «Θα υπάρξει σαφήνεια για τα μέτρα για το χρέος που ίσως χρειαστούν, με το τέλος του προγράμματος».
Σε ό,τι αφορά στην εκταμίευση της δόσης, ο κ. Ρέγκλινγκ επεσήμανε: «Η εκταμίευση 7,7 δισ. θα γίνει στις 8 Ιουλίου» τονίζοντας ότι «η Ελλάδα τήρησε όλες τις δεσμεύσεις της».

Ανακοίνωση με την οποία επί της ουσίας προτείνει τη συμμετοχή επί της αρχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, εξέδωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ξεκινά τη δήλωσή της με τη φράση:

«Θα ήθελα να ανακοινώσω την πρόθεσή μου να προτείνω στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ την κατ ‘αρχήν έγκριση (AIP) μιας νέας συμφωνίας του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Έχουμε σημειώσει τη σημαντική πρόοδο από την ελληνική κυβέρνηση σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις, με μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού, η οποία υποστηρίζεται από νομοθεσία του ελληνικού κοινοβουλίου. Διαπιστώσαμε επίσης πρόοδο στην ελάφρυνση του χρέους, παρόλο που απαιτούνται περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με το πεδίο και τον τύπο των μέτρων που πρέπει να ληφθούν από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας».