Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23 C
Athens

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ από τον κατάπλου του Θωρηκτού «ΑΒΕΡΩΦ» στο λιμάνι του Δεδέαγατς

Στις 13 Ιουλίου 1913 το Θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ, μετά τη συμμετοχή του στις νικηφόρες ναυμαχίες της ΕΛΛΗΣ και της ΛΗΜΝΟΥ στις 3 Δεκεμβρίου 1912 και στις 5 Ιανουαρίου 1913 αντίστοιχα, την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων, κατέπλεε στο λιμάνι του Δεδέαγατς, της σημερινής Αλεξανδρούπολης.

Τι αναφέρει το ημερολόγιο του πλοίου:

110730 Ανθράκευσις στο λιμάνι της Καβάλας. Το Α/Τα ΙΕΡΑΞ ραδιογραφεί ότι Δεδέαγατς εγκατελήφθη την 03.00 της σήμερον υπό των Βουλγάρων. Αναφέρομεν πάραυτα εις το Στρατηγείον και Υ.Ν. Διατάσσομεν «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΥΔΡΑ», «ΑΣΠΙΣ» μεταβούν και αγκυροβολήσουν έξωθεν Δεδέαγατς.

1300 Άπαρσις μετά «ΘΥΕΛΛΑ», «ΝΕΑ ΓΕΝΕΑ».

1930 Αγκυροβολία εις όρμον Δεδέαγατς.

2100 Στέλλομεν την ατμάκατον και ειδικήν φρουράν ανδρών υπό αξιωματικόν, όπως παραλάβη τον Μητροπολίτην Αίνου Ιωακείμ, ερχόμενον προς συνεννόησιν. Παραμένει μέχρις μεσονυκτίου, οπότε απέρχεται συνοδευόμενος υπό της ιδίας φρουράς.

Στις 13 Ιουλίου 1913 το Θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ, κατέπλεε στο λιμάνι του Δεδέαγατς, της σημερινής Αλεξανδρούπολης

120500 Αποβιβάζομεν αγήματα των πλοίων προς κατάληψιν Δεδέαγατς. Ναύαρχος αναθέτει προσωρινήν διοίκησιν Δεδέαγατς εις υποπλοίαρχον του «ΑΒΕΡΩΦ». Διατάσσομεν «ΨΑΡΑ» καταλάβει Μαρώνειαν, «ΑΕΤΟΣ» Μέκρην, και «ΣΦΕΝΔΟΝΗ» Πόρτο Λάγο.

1100 Οι ενταύθα υποπρόξενοι των Μεγάλων Δυνάμεων επισκέπτονται τον ναύαρχον.

130830 Ραδιογραφούμεν Γεν. Στρατηγείον και Υ.Ν. «ότι από χθες ολόκληρος η ακτή από Νέστου μέχρις Έβρου ευρίσκεται εις χείρας μας». Μας γνωρίζουν ότι διετάχθησαν τα τάγματα του Ναυτικού αγήματος έλθουν εις Δεδέαγατς. Η VIII Μεραρχία γνωστοποίησε κατάληψιν Ξάνθης.

Εξ Αθηνών: «Ο Πρωθυπουργός αναχωρεί εις Βουκουρέστιν, όπως λάβη μέρος εις την περί ειρήνης συνδιάσκεψιν».

140500 Καταπλέουν εκ Θεσσαλονίκης δυο μεταγωγικά, φέροντα τα δυο ναυτικά τάγματα, άτινα αποβιβάζονται δια των λέμβων του στόλου.

150730 Αρχίζει συστηματική αλιεία των ναρκών όρμον Δεδέαγατς. Διοικητής VIII Μεραρχίας ραδιογραφεί κατάληψιν Γκιουμουλτζίνας.

160730 Ανθράκευσις. Το Ναυτικόν Σύνταγμα αναχωρεί εκ Δεδέαγατς, βαίνον προς Φερεντζίκ. Ο Βος μηχανικός «ΑΒΕΡΩΦ», μετά ομάδος μηχανικών του πλοίου αποκαθιστούν σιδηροδρομικήν συγκοινωνίαν μεταξύ Δεδέαγατς και πέριξ, ην οι Βούλγαροι είχον καταστρέψει. Επισκευάζουν και αχρηστευθείσας ατμομηχανάς. Αποκαθίσταται η γραμμή προς Φερεντζίκ. Εκεί ανευρίσκεται άφθονον τροχαίον υλικόν και ολόκληρος ο πολυτελέστατος συρμός, τον οποίον ο Αυτοκράτωρ Ναπολέων ΙΙΙ είχε δωρήσει εις τον Σουλτάνον Μουράτ.

171100 Το Ναυτικόν Σύνταγμα κατέλαβε το Ρουμτζούκιον του Φερεντζίκ. «ΣΦΕΝΔΟΝΗ» εκκαθαρίζει εις Πόρτο Λάγο δίοδον δια είσπλουν των πλοίων. Ο ναύαρχος εγκρίνει να προχωρήσει το σύνταγμα μέχρις Σουφλί και Τεκιέ.

211530 Στέλλομεν εις την ξηράν την μουσικήν μας δια να παιανίσει χάριν των κατοίκων.

260945 Ανακοινούται το πέρας του πολέμου μετά της Βουλγαρίας. Ξάνθη και ακταί ανατολικώς Νέστου παραχωρούνται εις Βουλγαρίαν. Αναγκαζόμεθα να παραδώσωμεν εις τους εχθρούς μας άπασαν την καταληφθείσαν και απελευθερωθείσαν έκτασιν από Έβρου μέχρις Νέστου και ενδοχώρας. Οι κάτοικοι όλων των παραλιακών Θρακικών πόλεων διαμαρτύρονται.

301000 Απαρσις. «ΑΒΕΡΩΦ», «ΨΑΡΑ» και «ΥΔΡΑ» αποπλέουν δια Καβάλλαν. Καθ’ ην ώραν αποπλέομεν, αφικνείται και αγκυροβολεί εις Δεδέαγατς Ιταλικόν αντιτορπιλλικόν.

Στις 13 Ιουλίου 1913 το Θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ, κατέπλεε στο λιμάνι του Δεδέαγατς, της σημερινής Αλεξανδρούπολης

1615 Αγκυροβολία εις Καβάλλαν.

312030 Βασιλεύς καλεί Ναύαρχον εις επίσημον γεύμα εις Καβάλλαν. Μετά το γεύμα όλοι οι κάτοικοι παρελαύνουν μετά βεγγαλικών και σημαιών, ζητωκραυγάζοντες και άδοντες. Εις το προσωπικόν του ημερολόγιον, ο αρχιεπιστολεύς του στόλου σημειώνει: «Και, εν ω οι κάτοικοι της Καβάλλας χαίρουν δια την απελευθέρωσίν των και ενθουσιούν άλλοι, επίσης Έλληνες και αυτοί όπως εκείνοι, οι κάτοικοι της Θράκης, κλαίουν διότι έχουν την ατυχίαν, μετά μακροχρόνιον ελευθερίαν, να υπαχθούν εκ νέου υπό μισητόν ζυγόν».

ΣΗΜ. Οι παραπάνω σελίδες του ημερολογίου του ΑΒΕΡΩΦ είναι καταγεγραμμένες στο βιβλίο του Νίκου Α. Σταθάκη «Θ/Κ Γ. ΑΒΕΡΩΦ. Χρονικό του Θωρηκτού της νίκης».

Ουρανία Πανταζίδου
Υποπλοίαρχος Π.Ν. (ε.α.)

Πηγές: alexandroupoli online, αρχείο Γ. Αλεπάκου

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Χαϊδάρι Καιρός ήταν. Εγκαινιάστηκε η πεζογέφυρα στο Παλατάκι

«Η πεζογέφυρα που παραδίδεται προς χρήση στο Παλατάκι είναι ένα αναγκαίο έργο για την ασφαλή διέλευση των πεζών από τη Λεωφόρο Αθηνών», δήλωσε ο...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ψάχνοντας από κάπου τη δικαίωση... 28 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 28 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 845: Οι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο δεν γιορτάζει κάποιο γνωστό όνομα. Ωστόσο έχει την τιμητική του ο Απόστολος και Μάρτυρας...

Ζωγράφου: Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο

Μυστήριο με διάρρηξη στο υποθηκοφυλακείο στου Ζωγράφου, όπου στεγάζεται Υπηρεσία του Κτηματολογίου Ζωγράφου. Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστοι δράστες σε απροσδιόριστη χρονική στιγμή παραβίασαν με αντικείμενο...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Χατζηδάκης: Οι θετικές εξελίξεις στο λιμάνι του Πειραιά μοχλός για την οικονομική ανάπτυξη

«Οι θετικές εξελίξεις στο λιμάνι του Πειραιά είναι μία ουσιαστική συμβολή για την οικονομική...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 5 Ιανουαρίου η Ναυμαχία της Λήμνου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1913... Η Ναυμαχία της Λήμνου. Τρία ελληνικά θωρηκτά και οκτώ αντιτορπιλικά, με...

Αυλίδα ΤΩΡΑ – Καρφώθηκε δεξαμενόπλοιο στο λιμάνι. Συνελήφθη ο πλοίαρχος

Δεν αναφέρθηκε θαλάσσια ρύπανση ή εισροή υδάτων από την πρόσκρουση δεξαμενόπλοιου με σημαία Τουρκίας...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 3 Νοεμβρίου οι τούρκοι στρατιώτες εγκαταλείπουν την Κρήτη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1898.... Από το λιμάνι της Σούδας εγκαταλείπει την Κρήτη και ο τελευταίος...