Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΣΕΡΒΙΑ: «Μη σας μπαίνουν ιδέες», απαντά το Βελιγράδι

68
Σερβικά μέσα ενημέρωσης, μετέδωσαν πως περίπου 1000 άτομα, υποδέχθηκαν τον Νισάνι κρατώντας αλβανικές σημαίες.

Ιστορική επίσκεψη – πρώτη Αλβανού ηγέτη εδώ και σχεδόν 70 χρόνια – έκανε   πρόεδρος Μπουτζάρ Νισάνι στη Σερβία. Η προηγούμενη, ήταν του Εμβέρ Χότζα, το 1948.

Η επίσκεψη έγινε μετά από πρόσκληση του Σαίπ Καμπέρι, δημάρχου του Μπουτζάνοβατς και επισήμως, αφορούσε την επέτειο των 130 χρόνων του πρώτου αλβανόφωνου σχολείου που άνοιξε στην περιοχή. Ο Νισάνι επισκέφτηκε και το Πρέσεβο, όπου επίσης δεν συνάντησε κανέναν Σέρβο κρατικό αξιωματούχο.

Αντίδραση Σέρβου πρωθυπουργού

Το επίσημο Βελιγράδι, αντέδρασε «παγερά». Ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούσιτς, υποψήφιος του κυβερνώντος Προοδευτικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου μήνα, προειδοποίησε πως δεν πρέπει να μπαίνουν ιδέες στην Αλβανία για διεκδίκηση εδάφους στη νότια Σερβία. Ο αντιπρόεδρος του δεξιού κόμματος Ντβέρι, Πρέντραγκ Μίτροβιτς, χαρακτήρισε την επίσκεψη «βάρβαρη ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Σερβίας».

Διαβάστε επίσης:  ΗΠΑ: Η κάψουλα της SpaceX επέστρεψε στη Γη

«Δεν υπήρχε τίποτε προκλητικό στις συναντήσεις», δήλωσε ο Αλβανός πρόεδρος. Συζήτησε, « θέματα παιδείας, πολιτισμού και οικονομικής ανάπτυξης» και υποστήριξε πως οι σχέσεις με τη Σερβία, «βελτιώνονται».  Οι σχέσεις της Σερβίας με την Αλβανία έχουν επιδεινωθεί μετά τη σύγκρουση στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 για το Κόσοβο, που ήταν επαρχία της πρώην Γιουγκοσλαβίας με αλβανόφωνο πληθυσμό. Το 2008 το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία, η οποία δεν την αναγνωρίζει.