Ο «Άνθρωπος του Βιτρούβιου» του Ντα Βίντσι στη Γαλλία

39

Ο διευθυντής της Πινακοθήκης Galleria dell’ Accademia di Venezia, Τζούλιο Μανιέρι Ελία συμφώνησε στον δανεισμό για οκτώ εβδομάδες του διάσημου σχεδίου – μελέτης «Ο άνθρωπος του Βιτρούβιου» του Λεονάρντο ντα Βίντσι για την πολυαναμενόμενη έκθεση που ετοιμάζει το Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι, στις 24 Οκτωβρίου, τιμώντας τα 500 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Φλωρεντινού καλλιτέχνη, σύμφωνα με την ιταλική έκδοση της HuffPost που επικαλείται το πρακτορείο ΑΝSA.

Το δάνειο έρχεται να επικυρώσει τη συμφωνία που υπέγραψαν στο Παρίσι πριν από λίγες ημέρες οι υπουργοί Πολιτισμού της Ιταλίας, Ντάριο Φραντσεσκίνι και της Γαλλίας, Φρανκ Ριστέρ, για την ανταλλαγή έργων του Ντα Βίντσι από την Ιταλία (για την έκθεση του Λούβρου) και του Ραφαήλ από τη Γαλλία προς την Ιταλία για την επέτειο των 500 ετών από τον θάνατο του έτερου διάσημου εκπροσώπου της Αναγέννησης, το 2020.

Ο Φραντσεσκίνι, κατά τον Guardian, δήλωσε πως η ανταλλαγή αφορά σε «πολλά» έργα. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποια έργα.αφορά η συμφωνία. Ο Φραντσεσκίνι είχε ξεκινήσει τις σχετικές διαβουλεύσεις με τους Γάλλους ομολόγους του από το 2017, όταν είχε θητεύσει και πάλι στο ίδιο υπουργείο επί κυβερνήσεων του Δημοκρατικού Κόμματος (PD). Τότε σχεδιαζόταν να διατεθούν 26 έργα και μελέτες του Λεονάρντο στο Λούβρο για την έκθεση του Οκτωβρίου. Το παρισινό Μουσείο φιλοξενεί πέντε από τους 14 πίνακες που αποδίδονται στον χρωστήρα του ντα Βίντσι και εκτός από τον «Άνθρωπο του Βιτρούβιου» φιλοδοξεί να δανειστεί και τον πίνακα του «Αγίου Ιερώνυμου στην έρημο».

Ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου είναι το διάσημο σχέδιο με συνοδευτικές σημειώσεις που δημιούργησε ο Ντα Βίντσι περίπου το 1490 σε ένα από τα ημερολόγιά του. Απεικονίζει μία γυμνή αντρική φιγούρα σε δύο αλληλοκαλυπτόμενες θέσεις με τα μέλη του ανεπτυγμένα και συγχρόνως εγγεγραμμένη σε ένα κύκλο και ένα τετράγωνο. Το σχέδιο και το κείμενο συχνά ονομάζονται Κανόνας των Αναλογιών.

Η συμφωνία κατέρρευσε, όταν το PD έχασε τις εκλογές τον Μάρτιο του 2018 και η κυβέρνηση συμμαχίας τού Κινήματος 5 Αστέρων και της ακροδεξιάς Λέγκας αναθεώρησε τις σχέσεις με τη Γαλλία. Μάλιστα, η διαφωνία του ηγέτη της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, για το μεταναστευτικό στάθηκε και λόγος να ανακαλέσει η Ιταλία τον πρεσβευτή της από το Παρίσι. Ο υπουργός Πολιτισμού και μέλος του Κινήματος 5 Αστέρων, Αλμπέρτο Μπονιζόλι, ακύρωσε τη συμφωνία του Φραντσεσκίνι χαρακτηρίζοντάς την «ετεροβαρή» και μη συμφέρουσα για την Ιταλία. Οι εντάσεις αμβλύνθηκαν τον Μάιο, όταν ο Μακρόν προσκάλεσε τον Ιταλό ομόλογό του, Σέρτζο Ματαρέλα, να παραστεί στην έναρξη των εκδηλώσεων για τη μνήμη του Λεονάρντο. Με την αλλαγή κυβέρνησης άνοιξε ο δρόμος για τη συμφωνία. 

Διαβάστε επίσης:  Νέα συνεργασία του γαλλικού και του ελληνικού ναυτικού

Το Μουσείο Ουφίτσι έχει αρνηθεί τον δανεισμό του «Ευαγγελισμού». Όμως, ενδέχεται να δανειστούν στο Λούβρο το διάσημο σχέδιο της «Scapiliata» (Η Γυναίκα με τα ξέπλεκα μαλλιά) και το «Πορτραίτο του Μουσικού» από την Αμβροσιανή Πινακοθήκη. 

Πηγή:.huffingtonpost.gr