Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.5 C
Athens

Ο δεύτερος άνθρωπος που θεραπεύτηκε από τον ιό του AIDS!

Άνδρας με AIDS στο Λονδίνο έγινε ο δεύτερος γνωστός ασθενής που φαίνεται να θεραπεύθηκε τελείως από τον ιό, έπειτα από μεταμόσχευση προ τριετίας βλαστικών κυττάρων μυελού των οστών από δωρητή με ανθεκτικότητα στον HIV.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δωρητής είχε μια σπάνια γενετική μετάλλαξη που προσδίδει αντίσταση στον ιό HIV.
Οι εξετάσεις που έγιναν στον ασθενή, ενάμισι έτος αφότου σταμάτησε την αντιρετροϊκή φαρμακευτική θεραπεία κατά του HIV, δεν δείχνουν πλέον το παραμικρό ίχνος λοίμωξης στον οργανισμό του.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ραβίντρα Γκούπτα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το “Science”.

«Δεν υπάρχει καθόλου ιός που να μπορούμε να μετρήσουμε. Δεν μπορούμε να ανιχνεύσουμε τίποτε», διαβεβαίωσε ο Γκούπτα. Επισήμανε ότι ο ασθενής θεωρείται «λειτουργικά θεραπευμένος» και «σε ύφεση», αν και πρόσθεσε ότι «είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για θεραπεία». Όπως ανέφερε, «μετά από δύο χρόνια θα μιλάμε περισσότερο για θεραπεία».

Ο ανώνυμος και άγνωστης ηλικίας άνδρας αποκαλείται πλέον «ο ασθενής του Λονδίνου», κατ’ αναλογία με τον «ασθενή του Βερολίνου», τον Αμερικανό Τίμοθι Μπράουν, την πρώτη και μοναδική έως τώρα περίπτωση ασθενούς που έγινε γνωστό το 2007 ότι, ύστερα από μια παρόμοια θεραπεία μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων μυελού των οστών στη Γερμανία, απαλλάχθηκε από τον ιό HIV και παραμένει μέχρι σήμερα θεραπευμένος.

Ο «ασθενής του Λονδίνου» είχε μολυνθεί από τον HIV το 2003 και το 2012 διαγνώσθηκε επίσης με λέμφωμα Hodgkin, μια μορφή καρκίνου του αίματος. Το 2016 οι γιατροί αποφάσισαν να του κάνουν μεταμόσχευση μυελού των οστών, κάτι που ήταν η τελευταία ελπίδα επιβίωσης του.

Το AIDS έχει σκοτώσει περίπου 35 εκατομμύρια ανθρώπους από τότε που εμφανίσθηκε στη δεκαετία του 1980, ενώ περίπου 37 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σήμερα μολυσμένοι με τον ιό.

Οι περισσότεροι επιστήμονες εμφανίζονται πάντως επιφυλακτικοί, κατά πόσο τέτοιες θεραπείες όπως αυτές που εφαρμόσθηκαν στους ασθενείς του Βερολίνου και του Λονδίνου, μπορούν να θεραπεύσουν όλους τους ασθενείς με AIDS, καθώς η διαδικασία είναι ακριβή, πολύπλοκη και ενέχει κινδύνους, συν το γεγονός ότι πρέπει να βρεθούν κατάλληλοι δωρητές με τη σπάνια μετάλλαξη (CCR5 Δέλτα 32), που χαρίζει ανοσία έναντι του ιού.

Πιο αισιόδοξη από ποτέ η παγκόσμια ιατρική κοινότητα! – Πώς ένα κοριτσάκι κατάφερε να απαλλαχτεί από τον ιό του AIDS;
Στην αρχή αγνοήθηκε, στη συνέχεια σόκαρε, αργότερα φόβισε και άλλαξε τον κόσμο για πάντα. Ο ιός του AIDS μετράει εκατομμύρια θύματα, και συνεχίζει να είναι μέσα στις δέκα πιο συχνές αιτίες θανάτου στο κόσμο.

Αυτή τη στιγμή 37.000.000 άνθρωποι, νοσούν από την ασθένεια, και η είδηση που ήρθε από τη Νότια Αφρική, τους γέμισε με αισιοδοξία και ελπίδα.

Ένα μικρό κορίτσι σε ένα χωριό της Νότιας Αφρικής, που γεννήθηκε οροθετικό στον ιο HIV του AIDS, φαίνεται ότι απαλλάχτηκε από τον ιό έπειτα από μόλις έναν χρόνο θεραπείας και ζει πλέον 8,5 χρόνια χωρίς καθόλου φαρμακευτική αγωγή.

Οι οροθετικοί ασθενείς συνήθως χρειάζεται να συνεχίζουν δια βίου την αγωγή με αντιρετροϊκά φάρμακα προκειμένου να μη νοσήσουν από AIDS. Αλλά το παιδί αυτό, το οποίο εξακολουθεί να μη λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, είναι σχεδόν δέκα ετών σήμερα και δεν εμφανίζει σημάδια της νόσου.

“Είναι μια περίπτωση, η οποία προκαλεί περισσότερα ερωτήματα από αυτά που απαντά”, δήλωσε η Λίντα-Γκέιλ Μπέκερ, ερευνήτρια στο Desmond Tutu HIV Centre της Νότιας Αφρικής και πρόεδρος της International AIDS Society, που πραγματοποιεί διεθνή διάσκεψη έρευνας στο Παρίσι αυτή την εβδομάδα.

Ο οργανισμός της νίκησε τον ιό, οι εξετάσεις της έδειξαν ότι πέρασε αλώβητη από την μάχη μαζί του, και τώρα οι επιστήμονες προσπαθούν να ξεκλειδώσουν το μυστικό της. Κάτι που θα χαρίσει ελπίδα σε εκατομμύρια φορείς που βλέπουν τον οργανισμό τους να εξασθενεί, από τις επιπτώσεις του AIDS.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Βενζινοπώλες Αττικής: Γιατί αυξάνεται η τιμή των καυσίμων – Τι να προσέχουν οι οδηγοί

Την άνοδο της τιμής των καυσίμων και την αποδυνάμωση του κλάδου στην Βόρεια Ελλάδα, εξηγεί η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, η Μαρία Ζάγκα. Ειδικότερα η Μαρία...

Λονδίνο: Άγρια επίθεση με μαχαίρι μέσα σε τρένο

Σοκαριστικό είναι το βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα και δείχνει τον επιβάτη ενός τρένου να δέχεται πολλαπλές μαχαιριές από άγνωστο μέσα σε τρένο στο...

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...
Γαλλία: Επιβολή lockdown για ένα μήνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Μαρτίου oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 845 oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να αποχωρήσουν, ο βασιλιάς των Φράγκων, Κάρολος ο Φαλακρός, τους δίδει...

Μεσανατολικό: Φόβοι για χερσαία Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα τουλάχιστον τέσσερα σπίτια στη Ράφα, εγείροντας φόβους ότι δεν θα αργήσει να ξεκινήσει η σχεδιαζόμενη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Eτσι έφτασε ο «άλλος άνθρωπος» να βραβεύεται από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας..

Στην κοινωνική κουζίνα «ο άλλος άνθρωπος» συμπυκνώθηκε η ανάγκη χιλιάδων ανθρώπων για ένα πιάτο...

Ο πνευματικός άνθρωπος πονάει… αλλά ανταμείβεται με θεία παρηγοριά

ΑΓΙΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΤΟΥ ΣΑΡΩΦ – Νοιώθει πόνο, αλλά νοιώθει μέσα του τη θεία παρηγοριά,...

Ο απλός άνθρωπος είναι και ο αληθινός!

– Κάποιος σοφός είπε πως ο σημερινός κόσμος στον οποίο ζούμε, είναι κόσμος...

Θανάσης Βέγγος: Σαν σήμερα “έφυγε” ο καλός μας άνθρωπος

Ένας από τους πιο δημοφιλείς κωμικούς του ελληνικού κινηματογράφου. Ταυτίστηκε με την εικόνα του αεικίνητου...