Παρασκευή, 27 Μαΐου, 2022
23.1 C
Athens

Ο διάλογος Παυλόπουλου – Τσίπρα και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά την συνάντηση (βίντεο)

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, είχε πριν από λίγη ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να ενημερωθεί για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας ενημερώσω μετά και την ενημέρωση όλων των πολιτικών αρχηγών, για τη στάση της ελληνικής πλευράς ενόψει της διαπραγμάτευσης και των εντατικών συνομιλιών της Γενεύης για το Κυπριακό, μια διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε ένα ευαίσθητο στάδιο.

Θεωρώ ως εξαιρετικά σημαντικό και θετικό το γεγονός ότι υπάρχει μια συναντίληψη όλων των πολιτικών δυνάμεων και υποστήριξη πάγιων θέσεων της ελληνικής πλευράς, σε σχέση με την αποφασιστικότητά μας από τη μια πλευρά να βρούμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, από την άλλη πλευρά, όμως, και την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε θέσεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, από τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και από την ίδια την ιδιότητα της Κύπρου, ως Κράτος – Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νομίζω ότι υπάρχει μια ολόπλευρη στήριξη τούτη την ώρα από τον ελληνικό πολιτικό κόσμο στις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη και αυτό νομίζω ότι δυναμώνει συνολικά την θέση της ελληνικής πλευράς στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι κατά τις συνομιλίες αυτές ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.Αναστασιάδης είναι εφοδιασμένος με μια στέρεη γραμμή, την οποία υποστηρίζει το σύνολο σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων σ’ Ελλάδα και Κύπρο. Πολλώ μάλλον όταν η γραμμή αυτή είναι απολύτως σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, κυρίως όμως με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Είναι δηλαδή και Ευρωπαϊκή γραμμή. Διότι όταν Ελλάδα και Κύπρος υπερασπίζονται την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας υπερασπίζονται στην ουσία και την κυριαρχία κάθε Κράτους-Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πράγμα που γνωρίζουν – ή οφείλουν να γνωρίζουν – πάρα πολύ καλά όλοι οι Εταίροι μας και, πρωτίστως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κατά τούτο, κύριε Πρωθυπουργέ, είναι σαφές για όλους μας και, βεβαίως, για τους Εταίρους μας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι εκπτώσεις σε ό,τι αφορά την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν νοούνται. Διότι κάθε υποχώρηση ή υπαναχώρηση στον τομέα αυτόν θα σήμαινε ευθεία παραβίαση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος άλλωστε, δεν διατίθενται να προχωρήσουν σε τέτοιες υπαναχωρήσεις. Και νομίζω ότι είναι πρώτη φορά που σε τέτοιες συνομιλίες και σε τέτοιο κρίσιμο σημείο υπάρχει και αυτή η ενότητα και αυτή η θωράκιση του Κυπριακού, επιτέλους, πάνω σε βάσεις οι οποίες δείχνουν ότι υπάρχουν όχι μόνον η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά και πολλοί άλλοι στην Διεθνή Κοινότητα και ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση που στηρίζουν την λύση, την βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος. Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ.

https://www.youtube.com/watch?v=wVz2u7yUU1c

Δηλώσεις Τσίπρα μετά την συνάντηση

Σε δηλώσεις προχώρησε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. 

«Θεωρώ ως ιδιαίτερα θετικό γεγονός ότι υπάρχει μία συναντίληψη από την πλευρά των πολιτικών δυνάμεων πάνω στις πάγιες θέσεις της ελληνικής πλευράς αλλά και μια ολόπλευρη στήριξη του ελληνικού πολιτικού κόσμου στις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Αναστασιάδη, ώστε να υπάρξει μία θετική εξέλιξη και μια βιώσιμη και δίκαιη λύση για το Κυπριακό πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Για άλλη μια φορά δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας στην κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας  δίκαιης λύσης στο Κυπριακό, στα πλαίσια των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και στα πλαίσια της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια ιδιότητα που ενισχύει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, ότι δεν νοείται να υπάρξει σχέδιο λύσης του Κυπριακού που θα δίνει τη δυνατότητα σε τρίτες χώρες να έχουν επεμβατικά δικαιώματα και στρατούς κατοχής», συμπλήρωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι πέραν της ισχυρής ελληνικής γραμμής, δημιουργείται μια κοινή ευρωπαϊκή γραμμή, διότι αυτά τα επιχειρήματα συνάδουν τόσο με το Διεθνές, όσο και με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Σημείωσε δε ότι θα «εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα μέχρι και την τελευταία στιγμή για την εξεύρεση λύσης σε αυτή την κατεύθυνση».

Σε ερώτηση για το αν θα πάει και ο ίδιος στη Γενεύη, ο Πρωθυπουργός απάντησε με χιούμορ, λέγοντας: «Νομίζω ότι με το χιόνι ήρθε η Γενεύη στην Αθήνα. Θα δούμε».

Δείτε το βίντεο:

 

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΥΠ.ΕΞ.: Η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στην υπόλοιπη επικράτεια

Επιστολή στον ΟΗΕ απάντηση στην Άγκυρα περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου

Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη επέδωσε χθες επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού,...
Τη Δευτέρα η ψήφιση η ρύθμιση για τις 120 δόσεις για οφειλές σε Δήμους

Βουλή: Τρεις πρωτοβουλίες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη

Η Πολιτεία θα καλύπτει πλέον τις δαπάνες διημέρευσης και διανυκτέρευσης των αστυνομικών που συνοδεύουν κρατουμένους κατά τη μεταγωγή τους, σύμφωνα με τροπολογία που θα...
Τσαβούσογλου: Με ευθείες απειλές προς την Ελλάδα απορρίπτει τη γερμανική πρωτοβουλία για διάλογο

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου κατά της Ελλάδας

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας, προέβη ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εγείροντας ξανά θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών. Ακολουθώντας τη γραμμή Ερντογάν σύμφωνα...
ΥΠ.ΕΞ.: Η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στην υπόλοιπη επικράτεια

ΥΠΕΞ: Μετά τις δηλώσεις Ζαχάροβα οξύνονται οι ελληνορωσικές σχέσεις χωρίς δική μας ευθύνη

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε στις δηλώσεις της Μαρίας Ζαχάροβα, σχετικά με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο. Διπλωματικές πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ τονίζουν...

Στις 12.30 η συνάντηση Σακελλαροπούλου – Μητσοτάκη

Την καθιερωμένη μηνιαία συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλοu θα έχει στις 12.30 το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός, στον απόηχο...

Το ΓΕΕΘΑ… απογειώνει το πρόγραμμα των F-35

Σημαντική συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με κλιμάκιο του Αμερικανικού Πενταγώνου για το πρόγραμμα των F-35. Μετά την συνάντηση – ενημέρωση σε πολιτικό επίπεδο του κλιμακίου...
Δένδιας προς Τουρκία: Η Ελλάδα αντιδρά όπως πρέπει και όταν πρέπει

Δένδιας: Η Ελλάδα παραμένει ψύχραιμη απέναντι στις προκλήσεις που δέχεται

Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε για ακόμα μια φορά ο Νίκος Δένδιας από τα Σκόπια. «Η Ελλάδα απέναντι στις προκλήσεις που δέχεται, παραμένει...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
988ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: Κυρίαρχος κανόνας στη σχέση μας είναι ο διάλογος και η ουσιαστική επικοινωνία

Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα ανάμεσα σε δυο συντρόφους είναι ότι δυσκολεύονται να δεχτούν μία...

Στρατηγικός διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ για θέματα ενέργειας

Οι τελευταίες εξελίξεις σε θέματα πολιτικών στον τομέα της ενέργειας, η αντιμετώπιση της κλιματικής...

Το χαβά τους οι Τούρκοι με “κόντρες” στο Αιγαίο και στο βάθος “διάλογος”

Eλληνοτουρκικά: Νέες, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου (ΕΕΧ) καταγράφονται από...

Ο Δένδιας καλά τα είπε, αλλά τώρα τι;

 Η Τουρκία θεωρεί ότι ο διάλογος είναι «μπρα ντε φερ». Δηλαδή, μια διαδικασία που δεν...