Ο Δήμος Αθηναίων και οι Γιατροί του Κόσμου προχωρούν σε πολυεπίπεδη συνεργασία

12
Ο Δήμος Αθηναίων και οι Γιατροί του Κόσμου προχωρούν σε πολυεπίπεδη συνεργασία

Ο Δήμος Αθηναίων πρόκειται να ανοίξει νέο υπνωτήριο αστέγων εντός της Αθήνας και οι Γιατροί του Κόσμου θα συνεισφέρουν σε αυτό εθελοντικά.

Λεπτομέρειες για το νέο υπνωτήριο θα υπάρξουν το προσεχές διάστημα, πάντως σε αυτό το εγχείρημα του Δήμου Αθηναίων θα βοηθήσουν, εκτός των Γιατρών του Κόσμου, η ανθρωπιστική οργάνωση PRAKSIS και ο Ερυθρός Σταυρός.

Όσον αφορά στη συνεισφορά των Γιατρών του Κόσμου, έχουν δώσει εξοπλισμό, όπως κρεβάτια, στρώματα, ιματισμό, και θα διαθέσουν, ταυτόχρονα, επιστημονικό προσωπικό. Η παροχή εξοπλισμού, αλλά και συνολικά η δράση της Οργάνωσης, είναι εθελοντική, και προέρχεται από τις δωρεές εταιρειών και ανώνυμων πολιτών που στηρίζουν τη δράση των Γιατρών του Κόσμου.

Η συνεργασία, ωστόσο, με το Δήμο Αθηναίων δεν σταματάει εκεί, καθώς οι Γιατροί του Κόσμου λειτουργούν ένα ακόμα υπνωτήριο στην Ακαδημία Πλάτωνος τα τελευταία 8 χρόνια, σε ένα οίκημα το οποίο διατέθηκε από τον Δήμο Αθηναίων.

“Λειτουργεί καθημερινά και κοιμίζει 55 άστεγα άτομα τη μέρα. Πρόκειται για διαφορετικά άτομα, αφού μπαίνουν μέσα, κάνουν ένα μπάνιο, τρώνε ένα σνακ, κοιμούνται και το πρωί βγαίνουν έξω. Όμως, από τότε που μπήκαν τα μέτρα λόγω του κορονοϊού διαμορφώσαμε το χώρο έτσι ώστε ο κάθε ένας που θα μπαίνει μέσα να μένει κιόλας, για να προστατευτεί ο ίδιος αλλά και το προσωπικό. Σε αυτήν την προσπάθεια μας βοηθάει και το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), που καθημερινά μας φέρνει το φαγητό αυτών των ανθρώπων. Εμείς φροντίζαμε μόνο για τον ύπνο τους, τώρα φροντίζουμε για τον ύπνο τους, για την καθαριότητα και για την ψυχαγωγία τους” δήλωσε στον Αθήνα 984 η Γενική Διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου, Ευγενία Θάνου.

Εξήγησε πως είναι σημαντικό να δημιουργούνται δραστηριότητες προς αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να περνάει ο χρόνος πιο ευχάριστα και πιο εύκολα για εκείνους. Εξάλλου πρόκειται για έναν “δύσκολο πληθυσμό, έχουν μάθει έξω και δεν μπορούμε να τους κρατήσουμε εύκολα μέσα. Λένε “θα περάσουμε τη μέρα στο παγκάκι μας, κι αν πεθάνουμε τι έγινε;”. Πάντως έχουν επίγνωση των συνθηκών, είναι ενημερωμένοι και, μάλιστα, τηρούν τα μέτρα πιο ευλαβικά και από εμάς τους ίδιους. Θα τους δεις να κυκλοφορούν κανονικά με γάντια και μάσκες” πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:  Επαναλειτουργούν και τα ποινικά δικαστήρια στις 22 Ιουνίου

Η κ. Θάνου, παράλληλα, επεσήμανε ότι το προσωπικό της Οργάνωσης μοιράζει στο δρόμου σε αστέγους, γάντια, μάσκες και αντισηπτικό, και προσπαθούν να τους πείσουν να μεταφερθούν σε μια δομή. Σημείωσε δε, ότι το δύσκολο κομμάτι είναι οι χρήστες οι οποίοι δεν μπορούν να στεγαστούν εύκολα σε ένα χώρο και πρέπει να δημιουργηθεί ειδικός ξενώνας με εξειδικευμένο προσωπικό.

Οι Γιατροί του Κόσμου συνεργάζονται και με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, καθώς πραγματοποιούν ενημερώσεις και επισκέψεις, όπου είναι αναγκαία η συμβολή τους. “Μέσω του ΕΟΔΥ οι Γιατροί του Κόσμου κάνουν μια τηλεϊατρική, η οποία είναι πλαισιωμένη, φυσικά, από γιατρούς. Σε οποιονδήποτε παίρνει τηλέφωνο του δίνουμε οδηγίες, αν έχει συμπτώματα που σχετίζονται με τον κορονοϊό, αν πρέπει να μείνει στο σπίτι του, αν πρέπει να πάει σε κάποιο νοσοκομείο ή αν πρέπει την επόμενη μέρα να τον ακούσει ξανά. Είμαστε σε συνεργασία και για επισκέψεις σε σπίτια, σύμφωνα με αυτά που ζητάει ο ΕΟΔΥ. Τους δίνουμε και φάρμακα ή φαγητό, ανάλογα την ανάγκη που υπάρχει” ανέφερε η Γενική Διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου.

Η οποία, καταλήγοντας, υποστήριξε πως θα υπάρξει, εκ νέου, συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, μέσω επισκέψεων σε σπίτια σε ορισμένα δημοτικά διαμερίσματα τα οποία ο Δήμος θα υποδείξει στους Γιατρούς του Κόσμου.