Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
12.6 C
Athens

Ο έγκαιρος εμβολιασμός του πληθυσμού, κρίσιμο στοιχείο για την επιστροφή της οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς

Σχεδόν 19 δις πρωτογενούς ελλείμματος παραπέμπουν σε εποχές που οδήγησαν στα μνημόνια. Με τη διαφορά ότι τα επιτόκια ήταν σε δυσθεώρητα ύψη.

Η ανησυχία πάντως παραμένει σε παγκόσμιο επίπεδο. Υφίσταται και για τις ισχυρές οικονομίες που έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε επιδοτήσεις χωρίς να πλήττονται όσο εκείνες που βασίζονται στον τουρισμό και κερδίζουν σε ανταγωνιστικότητα, με αποτέλεσμα να διευρύνεται το χάσμα στην ΕΕ. Tο ερώτημα που ζητά πιεστικά απάντηση, αφορά στο τι κάνουμε από εδώ και πέρα.

Ο καθηγητής Οικονομικών στο ΕΚΠΑ Παναγιώτης Πετράκης μιλά στον Αθήνα 9.84, για το οικονομικό τοπίο μετά την πανδημία, τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν, δεδομένης και της κρατική προσπάθειας για στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Σε σχέση με το συνολικό έλλειμμα του προϋπολογισμού εκτίμησε πως «αναμένεται μικρότερο των 22 δις, ευελπιστώντας στη θετική συμβολή των υπόλοιπων τομέων.»
Ξεκαθάρισε πως «δεν τώρα υφίσταται κίνδυνος επιστροφής σε μνημονικές καταστάσεις, καθώς η ευρωζώνη με τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική της δε διστάζει να παρεμβαίνει κρατώντας υπό έλεγχο τα spreads.»

Σήμανε καμπανάκι για τον κίνδυνο αύξησης των επιτοκίων και στην ευρωζώνη μετά τη ανακοίνωση Μπάιντεν για διάθεση πακέτου μαμούθ ύψους 2 τρις δολαρίων στην αμερικανική οικονομία, ενώ έθεσε ως βασική προϋπόθεση ανάπτυξης και αποφυγής κρίσης χρέους στο μέλλον, «να διαχέονται με ικανοποιητικό ρυθμό τα εμβόλια για τον κορωνοιό, ώστε να καλυφθεί η πλειονότητα του πληθυσμού στο πρώτο 6μηνο του 2021»

Καταλήγοντας, ο κ. Πετράκης επισήμανε ότι «ο εμβολιασμός του πληθυσμού αποτελεί το κρίσιμο στοιχείο για την επιστροφή της οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς .

Αναλυτικά:

«Από τα προσωρινά στοιχεία του προϋπολογισμού, πέραν της αύξησης δαπανών και μείωσης εσόδων, προκύπτει ότι διατέθηκαν 22 δις για τη διαχείριση της πανδημίας. Προκειμένου όμως να αποκτήσουμε καθαρή εικόνα, θα πρέπει να αναμένουμε την εικόνα από τη συνολική διαχείριση του δημόσιου τομέα.
Έτσι, το συνολικό έλλειμμα του προϋπολογισμού αναμένεται σχετικά μικρότερο, ευελπιστώντας στη θετική συμβολή των υπόλοιπων τομέων.

Στα μνημόνια μπαίνουν οι χώρες όταν αποκλείονται από τις αγορές και όχι όταν έχουν ελλείμματα. Το 2010, είχαμε επιτόκιο δανεισμού στο 10% που πρακτικά είναι αδύνατο να πληρωθεί και όταν μπήκαμε στο 7,5%.Το κριτήριο προσφυγής στα μνημόνια συναρτάται με την αύξηση του επιτοκίου δανεισμού σε σημείο που να ξεπερνά οποιανδήποτε προσδοκώμενη μεγέθυνση της οικονομίας. Κάτι που σημαίνει ότι ζεις σε επίπεδο πάνω από τις δυνάμεις σου. Τώρα, δεν υφίσταται αυτός ο κίνδυνος, καθώς η ευρωζώνη με τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική της δε διστάζει να παρεμβαίνει κρατώντας υπό έλεγχο αυτά τα μεγέθη και τα spreads.»

Τι είπε για την κρίση χρέους

«Για να προκύψει κρίση χρέους θα πρέπει να συντρέχουν τρείς συνθήκες. Αρχικά, να αρχίσουν να ανεβαίνουν τα επιτόκια, που τώρα είναι μηδενικά. Επίσης, να πέσει ο ρυθμός μεγέθυνσης, που για τα δύο επόμενα χρόνια προβλέπεται να είναι αρκετά υψηλός. Τρίτη προϋπόθεση είναι, να μην μπορεί να ελέγξεις τα πρωτογενή ελλείμματα. Συνεπώς, κινδυνεύουμε, εφόσον φτάσουμε στο 2022 με πολύ ανοικτά τα οικονομικά μας ελλείμματα.»

Για την αύξηση επιτοκίων στην ευρωζώνη

«Στον ορίζοντα όμως, αρχίζει να εμφανίζεται ένα θέμα που συνδέεται με τη νίκη Μπάιντεν στις ΗΠΑ. Αφορά στην απόφαση να διαθέσει ένα πακέτο 2 τρις δολαρίων στην αμερικανική οικονομία, που ενδέχεται να συνοδευτεί από αύξηση επιτοκίων, συμπαρασύροντας και εκείνα της ευρωζώνης. Βέβαια, η αύξηση δεν φαίνεται να ξεπεράσει ένα επίπεδο άνω του 1% , οπότε η κατάσταση φαίνεται να σώζεται.»

Συμπυκνώνοντας ο κ Πετράκης επισήμανε ότι «Παρά τα θηριώδη ελλείμματα η κατάσταση δεν είναι σε σημείο ανησυχίας» και εκτίμησε πως «από φέτος όπως και στο 2022 θα αρχίσουν να περιορίζονται.»

Και έθεσε ως βασική προϋπόθεση για την αποφυγή κρίσης χρέους στο μέλλον «να διαχέονται με ικανοποιητικό ρυθμό τα εμβόλια για τον κορωνοιό, ώστε να καλυφθεί η πλειονότητα του πληθυσμού στο πρώτο 6μηνο του 2021» επισημαίνοντας πως: «ο εμβολιασμός του πληθυσμού αποτελεί το κρίσιμο στοιχείο για την επιστροφή της οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για την επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου

Αυξημένα είναι τα μέτρα της Τροχαίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της χώρας, με σκοπό την ασφαλή επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου.  Στο πλαίσιο της...
Το έθιμο της λαγάνας

Το έθιμο της λαγάνας

Το παραδοσιακό έθιμο της λαγάνας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας... Με αφορμή λοιπόν αυτή την ιδιαίτερη μέρα ας γνωρίσουμε αναλυτικότε­ρα την...

Βέροια: Νεκρή 25χρονη σε τροχαίο

Την τελευταία της πνοή άφησε μία 25χρονη σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας στην Ημαθία. Το τροχαίο σημειώθηκε στο 8ο χιλιόμετρο...
Πάτρα: Δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος το Καρναβάλι

Πάτρα: Σαρωτικοί έλεγχοι λόγω καρναβαλικών εκδηλώσεων – Δεκάδες συλλήψεις ατόμων κυρίως για ναρκωτικές ουσίες...

Σε 88 συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομία κατά την διάρκεια ελέγχων που πραγματοποίησε στην Πάτρα το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, με σκοπό την αποτροπή κλοπών,...

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Καλά «Κούλουμα» και καλή Σαρακοστή!

Η φωτογραφία της ημέρας

Πάμε να πετάξουμε χαρταετό, καλή Καθαρά Δευτέρα! 18 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα 18 Μαρτίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1821: Οι Πετμεζαίοι επιτίθενται κατά των ανδρών του Τούρκου Διοικητή των Καλαβρύτων Αρναούτογλου...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Η πολεμική μηχανή της Ρωσίας παράγει τρεις φορές περισσότερα πυρομαχικά από ό,τι ΗΠΑ και Ευρώπη μαζί για την Ουκρανία

Μπορεί η Δύση να κερδίσει τον πόλεμο απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν; Οι ΗΠΑ δηλώνουν αποφασισμένες...

Η οικονομία κατέβασε ταχύτητα πέρυσι, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 2% και όχι 2,4% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός

Κατέβασε ταχύτητα η ελληνική οικονομία το 2023, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ να αυξηθεί κατά...

Έκθεση ΕΟΔΥ: Σαφής υποχώρηση του κορωνοϊού

Σαφής είναι η υποχώρηση όλων των δεικτών της πανδημίας, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση...

CNN για Ελλάδα: Από “ασθενής” της Ευρώπης, χώρα-πρότυπο για την Ε.Ε.

«Το έθνος που κάποτε ήταν ο “ασθενής” της Ευρώπης, θεραπεύτηκε. Η χώρα που κάποτε...