Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022
22.6 C
Athens

Ο έγκαιρος εμβολιασμός του πληθυσμού, κρίσιμο στοιχείο για την επιστροφή της οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς

Σχεδόν 19 δις πρωτογενούς ελλείμματος παραπέμπουν σε εποχές που οδήγησαν στα μνημόνια. Με τη διαφορά ότι τα επιτόκια ήταν σε δυσθεώρητα ύψη.

Η ανησυχία πάντως παραμένει σε παγκόσμιο επίπεδο. Υφίσταται και για τις ισχυρές οικονομίες που έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε επιδοτήσεις χωρίς να πλήττονται όσο εκείνες που βασίζονται στον τουρισμό και κερδίζουν σε ανταγωνιστικότητα, με αποτέλεσμα να διευρύνεται το χάσμα στην ΕΕ. Tο ερώτημα που ζητά πιεστικά απάντηση, αφορά στο τι κάνουμε από εδώ και πέρα.

Ο καθηγητής Οικονομικών στο ΕΚΠΑ Παναγιώτης Πετράκης μιλά στον Αθήνα 9.84, για το οικονομικό τοπίο μετά την πανδημία, τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν, δεδομένης και της κρατική προσπάθειας για στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Σε σχέση με το συνολικό έλλειμμα του προϋπολογισμού εκτίμησε πως «αναμένεται μικρότερο των 22 δις, ευελπιστώντας στη θετική συμβολή των υπόλοιπων τομέων.»
Ξεκαθάρισε πως «δεν τώρα υφίσταται κίνδυνος επιστροφής σε μνημονικές καταστάσεις, καθώς η ευρωζώνη με τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική της δε διστάζει να παρεμβαίνει κρατώντας υπό έλεγχο τα spreads.»

Σήμανε καμπανάκι για τον κίνδυνο αύξησης των επιτοκίων και στην ευρωζώνη μετά τη ανακοίνωση Μπάιντεν για διάθεση πακέτου μαμούθ ύψους 2 τρις δολαρίων στην αμερικανική οικονομία, ενώ έθεσε ως βασική προϋπόθεση ανάπτυξης και αποφυγής κρίσης χρέους στο μέλλον, «να διαχέονται με ικανοποιητικό ρυθμό τα εμβόλια για τον κορωνοιό, ώστε να καλυφθεί η πλειονότητα του πληθυσμού στο πρώτο 6μηνο του 2021»

Καταλήγοντας, ο κ. Πετράκης επισήμανε ότι «ο εμβολιασμός του πληθυσμού αποτελεί το κρίσιμο στοιχείο για την επιστροφή της οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς .

Αναλυτικά:

«Από τα προσωρινά στοιχεία του προϋπολογισμού, πέραν της αύξησης δαπανών και μείωσης εσόδων, προκύπτει ότι διατέθηκαν 22 δις για τη διαχείριση της πανδημίας. Προκειμένου όμως να αποκτήσουμε καθαρή εικόνα, θα πρέπει να αναμένουμε την εικόνα από τη συνολική διαχείριση του δημόσιου τομέα.
Έτσι, το συνολικό έλλειμμα του προϋπολογισμού αναμένεται σχετικά μικρότερο, ευελπιστώντας στη θετική συμβολή των υπόλοιπων τομέων.

Στα μνημόνια μπαίνουν οι χώρες όταν αποκλείονται από τις αγορές και όχι όταν έχουν ελλείμματα. Το 2010, είχαμε επιτόκιο δανεισμού στο 10% που πρακτικά είναι αδύνατο να πληρωθεί και όταν μπήκαμε στο 7,5%.Το κριτήριο προσφυγής στα μνημόνια συναρτάται με την αύξηση του επιτοκίου δανεισμού σε σημείο που να ξεπερνά οποιανδήποτε προσδοκώμενη μεγέθυνση της οικονομίας. Κάτι που σημαίνει ότι ζεις σε επίπεδο πάνω από τις δυνάμεις σου. Τώρα, δεν υφίσταται αυτός ο κίνδυνος, καθώς η ευρωζώνη με τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική της δε διστάζει να παρεμβαίνει κρατώντας υπό έλεγχο αυτά τα μεγέθη και τα spreads.»

Τι είπε για την κρίση χρέους

«Για να προκύψει κρίση χρέους θα πρέπει να συντρέχουν τρείς συνθήκες. Αρχικά, να αρχίσουν να ανεβαίνουν τα επιτόκια, που τώρα είναι μηδενικά. Επίσης, να πέσει ο ρυθμός μεγέθυνσης, που για τα δύο επόμενα χρόνια προβλέπεται να είναι αρκετά υψηλός. Τρίτη προϋπόθεση είναι, να μην μπορεί να ελέγξεις τα πρωτογενή ελλείμματα. Συνεπώς, κινδυνεύουμε, εφόσον φτάσουμε στο 2022 με πολύ ανοικτά τα οικονομικά μας ελλείμματα.»

Για την αύξηση επιτοκίων στην ευρωζώνη

«Στον ορίζοντα όμως, αρχίζει να εμφανίζεται ένα θέμα που συνδέεται με τη νίκη Μπάιντεν στις ΗΠΑ. Αφορά στην απόφαση να διαθέσει ένα πακέτο 2 τρις δολαρίων στην αμερικανική οικονομία, που ενδέχεται να συνοδευτεί από αύξηση επιτοκίων, συμπαρασύροντας και εκείνα της ευρωζώνης. Βέβαια, η αύξηση δεν φαίνεται να ξεπεράσει ένα επίπεδο άνω του 1% , οπότε η κατάσταση φαίνεται να σώζεται.»

Συμπυκνώνοντας ο κ Πετράκης επισήμανε ότι «Παρά τα θηριώδη ελλείμματα η κατάσταση δεν είναι σε σημείο ανησυχίας» και εκτίμησε πως «από φέτος όπως και στο 2022 θα αρχίσουν να περιορίζονται.»

Και έθεσε ως βασική προϋπόθεση για την αποφυγή κρίσης χρέους στο μέλλον «να διαχέονται με ικανοποιητικό ρυθμό τα εμβόλια για τον κορωνοιό, ώστε να καλυφθεί η πλειονότητα του πληθυσμού στο πρώτο 6μηνο του 2021» επισημαίνοντας πως: «ο εμβολιασμός του πληθυσμού αποτελεί το κρίσιμο στοιχείο για την επιστροφή της οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος, 70 έτη από την αποδημία του

ΙΣΤΟΡΙΕΣ: Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος, 73 έτη από την αποδημία του

Τέτοια μέρα του Σεπτέμβρη του 1949, ακριβώς πριν από 73 έτη, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και ακαδημαϊκός, ο από Τραπεζούντος Χρύσανθος, άφηνε την τελευταία του...
Μάρθα Καραγιάννη, ωραιότερος, άντρας, κινηματογράφος,

Μάρθα Καραγιάννη: Η τέφρα της σκορπίστηκε στη θάλασσα

Έχουν περάσει δέκα μέρες από τον θάνατο της αγαπημένης ηθοποιού, Μάρθας Καραγιάννη και η τέφρα της, όπως ήταν η επιθυμία της, σκορπίστηκε στη θάλασσα, αφού επιλύθηκαν κάποιες διαδικαστικές...
Αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά κατά 10% μέσα σ' ένα μήνα

Πότε ξεκινάει η διανομή σχολικών γευμάτων

Τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διανομή σχολικών γευμάτων σε όλα τα Δημοτικά σχολεία της χώρας, γνωστοποίησε στη Βουλή, η υφυπουργός Εργασίας...

Η Φωτογραφία της Ημέρας: Φθινοπωρινό τοπίο στις Μηλιές Πηλίου

Φθινοπωρινό τοπίο στις Μηλιές Πηλίου 27 Σεπτεμβρίου 2022

Σαν σήμερα 28 Σεπτεμβρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 480 π.Χ. – Ο ελληνικός στόλος υπό τον Θεμιστοκλή καταναυμαχεί τον περσικό στόλο...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Χαρίτων, Χαρίτωνας, Χαρίτος.

Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες σήμερα

Έως τους 30 βαθμούς θα φτάσει η θερμοκρασία σήμερα, Τετάρτη Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στην Κρήτη και τα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,220ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κορωνοϊός: 44.775 κρούσματα, 97 θάνατοι

Σε 44.775 ανήλθαν τα κρούσματα COVID-19 την εβδομάδα από τις 19 έως τις  25...

Κορωνοϊός: 36.146 νέα κρούσματα

Την εβδομάδα 12 Σεπτεμβρίου 2022 – 18 Σεπτεμβρίου 2022 καταγράφηκαν 36.146 κρούσματα COVID-19 (3.465...

Κορωνοϊός: Έρχεται όντως το τέλος της πανδημίας;

Την Τετάρτη το βράδυ ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέζους...

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα νέα εμβόλια

Στα συχνά ερωτήματα  για τις επικαιροποιημένες αναμνηστικές δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού σύμφωνα με τις οδηγίες των Κέντρων...