Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021
13.3 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 25 Φεβρουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1822.... Καταργείται η δουλεία στην Ελλάδα, με διάταξη του Συντάγματος της Επιδαύρου.  

Ο έγκαιρος εμβολιασμός του πληθυσμού, κρίσιμο στοιχείο για την επιστροφή της οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς

Σχεδόν 19 δις πρωτογενούς ελλείμματος παραπέμπουν σε εποχές που οδήγησαν στα μνημόνια. Με τη διαφορά ότι τα επιτόκια ήταν σε δυσθεώρητα ύψη.

Η ανησυχία πάντως παραμένει σε παγκόσμιο επίπεδο. Υφίσταται και για τις ισχυρές οικονομίες που έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε επιδοτήσεις χωρίς να πλήττονται όσο εκείνες που βασίζονται στον τουρισμό και κερδίζουν σε ανταγωνιστικότητα, με αποτέλεσμα να διευρύνεται το χάσμα στην ΕΕ. Tο ερώτημα που ζητά πιεστικά απάντηση, αφορά στο τι κάνουμε από εδώ και πέρα.

Ο καθηγητής Οικονομικών στο ΕΚΠΑ Παναγιώτης Πετράκης μιλά στον Αθήνα 9.84, για το οικονομικό τοπίο μετά την πανδημία, τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν, δεδομένης και της κρατική προσπάθειας για στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Σε σχέση με το συνολικό έλλειμμα του προϋπολογισμού εκτίμησε πως «αναμένεται μικρότερο των 22 δις, ευελπιστώντας στη θετική συμβολή των υπόλοιπων τομέων.»
Ξεκαθάρισε πως «δεν τώρα υφίσταται κίνδυνος επιστροφής σε μνημονικές καταστάσεις, καθώς η ευρωζώνη με τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική της δε διστάζει να παρεμβαίνει κρατώντας υπό έλεγχο τα spreads.»

Σήμανε καμπανάκι για τον κίνδυνο αύξησης των επιτοκίων και στην ευρωζώνη μετά τη ανακοίνωση Μπάιντεν για διάθεση πακέτου μαμούθ ύψους 2 τρις δολαρίων στην αμερικανική οικονομία, ενώ έθεσε ως βασική προϋπόθεση ανάπτυξης και αποφυγής κρίσης χρέους στο μέλλον, «να διαχέονται με ικανοποιητικό ρυθμό τα εμβόλια για τον κορωνοιό, ώστε να καλυφθεί η πλειονότητα του πληθυσμού στο πρώτο 6μηνο του 2021»

Καταλήγοντας, ο κ. Πετράκης επισήμανε ότι «ο εμβολιασμός του πληθυσμού αποτελεί το κρίσιμο στοιχείο για την επιστροφή της οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς .

Αναλυτικά:

«Από τα προσωρινά στοιχεία του προϋπολογισμού, πέραν της αύξησης δαπανών και μείωσης εσόδων, προκύπτει ότι διατέθηκαν 22 δις για τη διαχείριση της πανδημίας. Προκειμένου όμως να αποκτήσουμε καθαρή εικόνα, θα πρέπει να αναμένουμε την εικόνα από τη συνολική διαχείριση του δημόσιου τομέα.
Έτσι, το συνολικό έλλειμμα του προϋπολογισμού αναμένεται σχετικά μικρότερο, ευελπιστώντας στη θετική συμβολή των υπόλοιπων τομέων.

Στα μνημόνια μπαίνουν οι χώρες όταν αποκλείονται από τις αγορές και όχι όταν έχουν ελλείμματα. Το 2010, είχαμε επιτόκιο δανεισμού στο 10% που πρακτικά είναι αδύνατο να πληρωθεί και όταν μπήκαμε στο 7,5%.Το κριτήριο προσφυγής στα μνημόνια συναρτάται με την αύξηση του επιτοκίου δανεισμού σε σημείο που να ξεπερνά οποιανδήποτε προσδοκώμενη μεγέθυνση της οικονομίας. Κάτι που σημαίνει ότι ζεις σε επίπεδο πάνω από τις δυνάμεις σου. Τώρα, δεν υφίσταται αυτός ο κίνδυνος, καθώς η ευρωζώνη με τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική της δε διστάζει να παρεμβαίνει κρατώντας υπό έλεγχο αυτά τα μεγέθη και τα spreads.»

Τι είπε για την κρίση χρέους

«Για να προκύψει κρίση χρέους θα πρέπει να συντρέχουν τρείς συνθήκες. Αρχικά, να αρχίσουν να ανεβαίνουν τα επιτόκια, που τώρα είναι μηδενικά. Επίσης, να πέσει ο ρυθμός μεγέθυνσης, που για τα δύο επόμενα χρόνια προβλέπεται να είναι αρκετά υψηλός. Τρίτη προϋπόθεση είναι, να μην μπορεί να ελέγξεις τα πρωτογενή ελλείμματα. Συνεπώς, κινδυνεύουμε, εφόσον φτάσουμε στο 2022 με πολύ ανοικτά τα οικονομικά μας ελλείμματα.»

Για την αύξηση επιτοκίων στην ευρωζώνη

«Στον ορίζοντα όμως, αρχίζει να εμφανίζεται ένα θέμα που συνδέεται με τη νίκη Μπάιντεν στις ΗΠΑ. Αφορά στην απόφαση να διαθέσει ένα πακέτο 2 τρις δολαρίων στην αμερικανική οικονομία, που ενδέχεται να συνοδευτεί από αύξηση επιτοκίων, συμπαρασύροντας και εκείνα της ευρωζώνης. Βέβαια, η αύξηση δεν φαίνεται να ξεπεράσει ένα επίπεδο άνω του 1% , οπότε η κατάσταση φαίνεται να σώζεται.»

Συμπυκνώνοντας ο κ Πετράκης επισήμανε ότι «Παρά τα θηριώδη ελλείμματα η κατάσταση δεν είναι σε σημείο ανησυχίας» και εκτίμησε πως «από φέτος όπως και στο 2022 θα αρχίσουν να περιορίζονται.»

Και έθεσε ως βασική προϋπόθεση για την αποφυγή κρίσης χρέους στο μέλλον «να διαχέονται με ικανοποιητικό ρυθμό τα εμβόλια για τον κορωνοιό, ώστε να καλυφθεί η πλειονότητα του πληθυσμού στο πρώτο 6μηνο του 2021» επισημαίνοντας πως: «ο εμβολιασμός του πληθυσμού αποτελεί το κρίσιμο στοιχείο για την επιστροφή της οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

σαν σήμερα, δουλεία, καταργείται, Ελλάδα,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 25 Φεβρουαρίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1822.... Καταργείται η δουλεία στην Ελλάδα, με διάταξη του Συντάγματος της Επιδαύρου.  
Κορωνοιός: 444 νέα κρούσματα - 39 θάνατοι

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 27ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 99ΑΝΔΡΟΥ 1ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 12ΑΡΚΑΔΙΑΣ 28ΑΡΤΑΣ 7ΑΧΑΪΑΣ 98ΒΟΙΩΤΙΑΣ 21ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 106ΓΡΕΒΕΝΩΝ 6ΔΡΑΜΑΣ 2ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 31ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 134ΕΒΡΟΥ...
Κορωνοϊός: 1.121 νέα κρούσματα, τα 538 στην Αττική - 29 νεκροί

Κορωνοϊός: 1.913 νέα κρούσματα, στο “κόκκινο” η Αττική

Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τετάρτης....
Κορωνοϊός : Καθολικό lockdown στην Αρκαδία

Κορωνοϊός : Καθολικό lockdown στην Αρκαδία

Ολοένα και περισσότερες περιοχές τίθενται σε καθεστώς καθολικού lockdown, μιας και τα κρούσματα δεν πέφτουν, αλλά αντιθέτως αυξάνονται όσο περνούν οι μέρες. Στο «κόκκινο» το...
Κορωνοϊός: Βράζουν Αθήνα και Πειραιάς - Συναγερμός για τη μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων

Κορωνοϊός: Βράζουν Αθήνα και Πειραιάς – Συναγερμός για τη μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων

Για μικρή μείωση του ενισχυμένου ιικού φορτίου στα λύματα, έκανε λόγο ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, εκπέμποντας σήμα κινδύνου για την...
Παρατείνεται έως τις 31 Μαρτίου η υποβολή του "Πόθεν Έσχες"

Παρατείνεται έως τις 31 Μαρτίου η υποβολή του “Πόθεν Έσχες”

Παρατείνεται για ένα μήνα και συγκεκριμένα έως τις 31 Μαρτίου, η προθεσμία υποβολής δηλώσεων «Πόθεν Έσχες», σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, που κατατέθηκε...
Στήριξη στη Μενδώνη από 56 ανθρώπους της τέχνης και των γραμμάτων

Στήριξη στη Μενδώνη από 56 ανθρώπους της τέχνης και των γραμμάτων

56 άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων συνυπογράφουν κείμενο εκφράζοντας τη στήριξή τους στην υπουργό Πολιτισμού και δηλώνοντας πως ενώ ο καθένας μπορεί να...

Βρείτε μας

7,762ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κικίλιας: Λίγη υπομονή ακόμα – Κοτανίδου: Αναζητούμε χαραμάδα για την άρση μέτρων

Στην πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας, ιδίως στην Αττική, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας,...

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 27ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 99ΑΝΔΡΟΥ 1ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 12ΑΡΚΑΔΙΑΣ 28ΑΡΤΑΣ 7ΑΧΑΪΑΣ 98ΒΟΙΩΤΙΑΣ 21ΒΟΡΕΙΟΥ...

Κορωνοϊός: 1.913 νέα κρούσματα, στο “κόκκινο” η Αττική

Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, σύμφωνα...

Κορωνοϊός : Καθολικό lockdown στην Αρκαδία

Ολοένα και περισσότερες περιοχές τίθενται σε καθεστώς καθολικού lockdown, μιας και τα κρούσματα δεν...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή