Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
14.4 C
Athens

Ο έγκαιρος εμβολιασμός του πληθυσμού, κρίσιμο στοιχείο για την επιστροφή της οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς

Σχεδόν 19 δις πρωτογενούς ελλείμματος παραπέμπουν σε εποχές που οδήγησαν στα μνημόνια. Με τη διαφορά ότι τα επιτόκια ήταν σε δυσθεώρητα ύψη.

Η ανησυχία πάντως παραμένει σε παγκόσμιο επίπεδο. Υφίσταται και για τις ισχυρές οικονομίες που έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε επιδοτήσεις χωρίς να πλήττονται όσο εκείνες που βασίζονται στον τουρισμό και κερδίζουν σε ανταγωνιστικότητα, με αποτέλεσμα να διευρύνεται το χάσμα στην ΕΕ. Tο ερώτημα που ζητά πιεστικά απάντηση, αφορά στο τι κάνουμε από εδώ και πέρα.

Ο καθηγητής Οικονομικών στο ΕΚΠΑ Παναγιώτης Πετράκης μιλά στον Αθήνα 9.84, για το οικονομικό τοπίο μετά την πανδημία, τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν, δεδομένης και της κρατική προσπάθειας για στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Σε σχέση με το συνολικό έλλειμμα του προϋπολογισμού εκτίμησε πως «αναμένεται μικρότερο των 22 δις, ευελπιστώντας στη θετική συμβολή των υπόλοιπων τομέων.»
Ξεκαθάρισε πως «δεν τώρα υφίσταται κίνδυνος επιστροφής σε μνημονικές καταστάσεις, καθώς η ευρωζώνη με τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική της δε διστάζει να παρεμβαίνει κρατώντας υπό έλεγχο τα spreads.»

Σήμανε καμπανάκι για τον κίνδυνο αύξησης των επιτοκίων και στην ευρωζώνη μετά τη ανακοίνωση Μπάιντεν για διάθεση πακέτου μαμούθ ύψους 2 τρις δολαρίων στην αμερικανική οικονομία, ενώ έθεσε ως βασική προϋπόθεση ανάπτυξης και αποφυγής κρίσης χρέους στο μέλλον, «να διαχέονται με ικανοποιητικό ρυθμό τα εμβόλια για τον κορωνοιό, ώστε να καλυφθεί η πλειονότητα του πληθυσμού στο πρώτο 6μηνο του 2021»

Καταλήγοντας, ο κ. Πετράκης επισήμανε ότι «ο εμβολιασμός του πληθυσμού αποτελεί το κρίσιμο στοιχείο για την επιστροφή της οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς .

Αναλυτικά:

«Από τα προσωρινά στοιχεία του προϋπολογισμού, πέραν της αύξησης δαπανών και μείωσης εσόδων, προκύπτει ότι διατέθηκαν 22 δις για τη διαχείριση της πανδημίας. Προκειμένου όμως να αποκτήσουμε καθαρή εικόνα, θα πρέπει να αναμένουμε την εικόνα από τη συνολική διαχείριση του δημόσιου τομέα.
Έτσι, το συνολικό έλλειμμα του προϋπολογισμού αναμένεται σχετικά μικρότερο, ευελπιστώντας στη θετική συμβολή των υπόλοιπων τομέων.

Στα μνημόνια μπαίνουν οι χώρες όταν αποκλείονται από τις αγορές και όχι όταν έχουν ελλείμματα. Το 2010, είχαμε επιτόκιο δανεισμού στο 10% που πρακτικά είναι αδύνατο να πληρωθεί και όταν μπήκαμε στο 7,5%.Το κριτήριο προσφυγής στα μνημόνια συναρτάται με την αύξηση του επιτοκίου δανεισμού σε σημείο που να ξεπερνά οποιανδήποτε προσδοκώμενη μεγέθυνση της οικονομίας. Κάτι που σημαίνει ότι ζεις σε επίπεδο πάνω από τις δυνάμεις σου. Τώρα, δεν υφίσταται αυτός ο κίνδυνος, καθώς η ευρωζώνη με τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική της δε διστάζει να παρεμβαίνει κρατώντας υπό έλεγχο αυτά τα μεγέθη και τα spreads.»

Τι είπε για την κρίση χρέους

«Για να προκύψει κρίση χρέους θα πρέπει να συντρέχουν τρείς συνθήκες. Αρχικά, να αρχίσουν να ανεβαίνουν τα επιτόκια, που τώρα είναι μηδενικά. Επίσης, να πέσει ο ρυθμός μεγέθυνσης, που για τα δύο επόμενα χρόνια προβλέπεται να είναι αρκετά υψηλός. Τρίτη προϋπόθεση είναι, να μην μπορεί να ελέγξεις τα πρωτογενή ελλείμματα. Συνεπώς, κινδυνεύουμε, εφόσον φτάσουμε στο 2022 με πολύ ανοικτά τα οικονομικά μας ελλείμματα.»

Για την αύξηση επιτοκίων στην ευρωζώνη

«Στον ορίζοντα όμως, αρχίζει να εμφανίζεται ένα θέμα που συνδέεται με τη νίκη Μπάιντεν στις ΗΠΑ. Αφορά στην απόφαση να διαθέσει ένα πακέτο 2 τρις δολαρίων στην αμερικανική οικονομία, που ενδέχεται να συνοδευτεί από αύξηση επιτοκίων, συμπαρασύροντας και εκείνα της ευρωζώνης. Βέβαια, η αύξηση δεν φαίνεται να ξεπεράσει ένα επίπεδο άνω του 1% , οπότε η κατάσταση φαίνεται να σώζεται.»

Συμπυκνώνοντας ο κ Πετράκης επισήμανε ότι «Παρά τα θηριώδη ελλείμματα η κατάσταση δεν είναι σε σημείο ανησυχίας» και εκτίμησε πως «από φέτος όπως και στο 2022 θα αρχίσουν να περιορίζονται.»

Και έθεσε ως βασική προϋπόθεση για την αποφυγή κρίσης χρέους στο μέλλον «να διαχέονται με ικανοποιητικό ρυθμό τα εμβόλια για τον κορωνοιό, ώστε να καλυφθεί η πλειονότητα του πληθυσμού στο πρώτο 6μηνο του 2021» επισημαίνοντας πως: «ο εμβολιασμός του πληθυσμού αποτελεί το κρίσιμο στοιχείο για την επιστροφή της οικονομίας σε κανονικούς ρυθμούς.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Φωτιά στο Μάτι: Ευθύνες στην ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκύπτουν μετά από νέες καταθέσεις

Μάτι: Δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή στον τότε διοικητή του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων

Η πρώτη καταδίκη για έναν εκ των κατηγορουμένων στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς, ήρθε σήμερα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της...

Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία – Έκτακτη σύσκεψη στη Θεσσαλία με τον Κικίλια 

Σε ετοιμότητα έχει τεθεί η Πολιτική Προστασία ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να επηρεάσουν πολλές περιοχές της χώρας. Το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της...
Κακοκαιρία "Ιανός": Νύχτα αγωνίας σε Αλμυρό Βόλου και Καρδίτσα

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Η επικινδυνότητα ανά περιοχή

Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από επικίνδυνα μέτωπα προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, από σήμερα νωρίς το απόγευμα μέχρι αύριο...

Στις 198 οι “απαγορευμένες” παραλίες στην Ελλάδα για τουριστική αξιοποίηση

Υπεγράφη από τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την...

Μέσω gov.gr η υποβολή αναφοράς ή καταγγελίας για μέτρα πυροπροστασίας 

Τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr αναφορά ή καταγγελία για μέτρα πυροπροστασίας επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων έχουν από σήμερα οι πολίτες, ύστερα από...

Η φωτογραφία της ημέρας

Θρύλος και πάσης Ευρώπης! 19 Απριλίου 2024

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα;

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Φιλίππα, Φιλιππία, Φιλιώ.

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Η πολεμική μηχανή της Ρωσίας παράγει τρεις φορές περισσότερα πυρομαχικά από ό,τι ΗΠΑ και Ευρώπη μαζί για την Ουκρανία

Μπορεί η Δύση να κερδίσει τον πόλεμο απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν; Οι ΗΠΑ δηλώνουν αποφασισμένες...

Η οικονομία κατέβασε ταχύτητα πέρυσι, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 2% και όχι 2,4% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός

Κατέβασε ταχύτητα η ελληνική οικονομία το 2023, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ να αυξηθεί κατά...

Έκθεση ΕΟΔΥ: Σαφής υποχώρηση του κορωνοϊού

Σαφής είναι η υποχώρηση όλων των δεικτών της πανδημίας, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση...

CNN για Ελλάδα: Από “ασθενής” της Ευρώπης, χώρα-πρότυπο για την Ε.Ε.

«Το έθνος που κάποτε ήταν ο “ασθενής” της Ευρώπης, θεραπεύτηκε. Η χώρα που κάποτε...