Η εξωστρέφεια των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχουμε αναλύσει εκτενώς δεν περιλαμβάνει μόνο τις Αραβικές χώρες στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ, την Γαλλία ή τις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα αγκαλιάζει τα Βαλκάνια, με στόχο να σπάσει το μουσουλμανικό τόξο, που εδώ και χρόνια προσπαθεί να χτίσει η Τουρκία.
Έχοντας λυθεί το ακανθώδες πρόβλημα της επίσημης αναγραφής του ονόματος της γείτονος χώρας, το ΓΕΕΘΑ συνεχίζει την τακτική εναγκαλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, δένοντάς τις στο Ελληνικό Άρμα.
Δεν είναι μόνο η φύλαξη του εναέριου χώρου της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» που έχει αναλάβει η Ελλάδα με μαχητικά αεροσκάφη αλλά και συνεχής συνεκπαίδευση των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων της γείτονος με στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Από την προηγούμενη εβδομάδα, κατόπιν σχεδιασμού και συντονισμού της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ), και πιο συγκεκριμένα από την Τρίτη 16 Μαρτίου, διεξάγεται συνεκπαίδευση μεταξύ Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) της Ελλάδας, των ΗΠΑ και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Οι συμμετέχουσες δυνάμεις εξασκούνται σε αντικείμενα Ελεύθερης Πτώσης και Στατικού Ιμάντα σε Ζώνες Ρίψεως στην περιοχή της Αττικής και της Λάρισας.
Όμως, ο συνεχής εναγκαλισμός των Σκοπίων από την Αθήνα δεν σταματά εκεί. Ταυτόχρονα με την άσκηση, από την Δευτέρα 15 έως την Παρασκευή 19 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε σε προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας εκπαίδευση υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ σε δύο επίπεδα. Ομάδα εκπαιδευτών της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) μετέβη στα Σκόπια και παρείχε εκπαίδευση επί των διαδικασιών της διακλαδικής επιχειρησιακής σχεδίασης και επιτελείς του Δ΄ Κλάδου του ΓΕΕΘΑ, διεξήγαγαν διδασκαλία διαδικτυακά επί των διαδικασιών τυποποίησης ΝΑΤΟ και ανάπτυξης, επικαιροποίησης και εφαρμογής των Συμμαχικών προτύπων και δογμάτων.
Οι ανωτέρω εκπαιδεύσεις εντάσσονται στο πλέγμα συναφών δράσεων του ΓΕΕΘΑ με την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, όπως η εκπαίδευση τυποποίησης ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε από επιτελείς του ΓΕΕΘΑ τον Δεκέμβριο του 2020, η υπογραφή Συμφωνίας Αμοιβαίας Προστασίας Ανταλλασσόμενων Διαβαθμισμένων Πληροφοριών τον Φεβρουάριο του 2021, καθώς και πλήθος έτερων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων μεταξύ των ΕΔ των δύο χωρών.
Οι ανωτέρω δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) που συμφωνήθηκε να ενισχυθεί κατά την διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο από Αντιπροσωπεία του ΓΕΕΘΑ στα Σκόπια κι έχουν ως σκοπό την συνδρομή των Ελληνικών ΕΔ στην ομαλή και γρήγορη εξοικείωση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας με τις διαδικασίες της Συμμαχίας, καθώς και την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.
Του Χρήστου Μαζανίτη