Ο ΕΝΦΙΑ φεύγει και έρχεται ο φόρος κατοχής περιουσίας

98
Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2020

Την ώρα που η κυβέρνηση μιλά για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ταυτόχρονα φαίνεται να σκέφτεται και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Το «αντίο» όμως στον ΕΝΦΙΑ που εδώ και χρόνια έχει «γονατίσει» εκατομμύρια νοικοκυριά, θα έχει ως συνέπεια έναν άλλο φόρο που κρύβει στο «μανίκι» της η κυβέρνηση.

Ο φόρος αυτός λοιπόν θα ονομάζεται «φόρος κατοχής περιουσίας». Όπως αναφέρει μάλιστα σε σχετικό του ρεπορτάζ ο «Ελεύθερος Τύπος», ο νέος αυτός φόρος, θα επιβάλλεται στο σύνολο των ακινήτων και των κινητών περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων πολιτών, ακόμη κι εκείνων που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Βασικός σκοπός της κυβέρνησης είναι να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και να αντικατασταθεί από τον νέο φόρο το αργότερο μέχρι το 2020.

Οι πρώτες πληροφορίες, κάνουν λόγο ότι ο νέος φόρος περιουσίας θα επιβαρύνει όχι μόνο τα κτίσματα, τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια, που κατέχουν οι φορολογούμενοι, αλλά και τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, τις μοτοσικλέτες, τα σκάφη αναψυχής και τα λοιπά κινητά περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας που έχουν στην ιδιοκτησία τους.

Διαβάστε επίσης:  Κάτι πρέπει να γίνει: Μονίμως πέφτουμε θύματα της τουρκικής προπαγάνδας στα εθνικά θέματα…

Τι θα υπάγεται στον νέο αυτό φόρο

-Κατοικίες, κτίρια επαγγελματικής στέγης, αποθήκες και άλλων ειδών κτίσματα, καθώς και οικόπεδα, αγροί, αγροτεμάχια και λοιπές εδαφικές εκτάσεις που κατέχουν οι φορολογούμενοι κατά πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία.

-Αυτοκίνητα Ι.Χ., μοτοσικλέτες, μηχανάκια, τρίκυκλα, σκάφη αναψυχής ταχύπλοα ή μη, εναέρια μέσα μεταφοράς (αεροπλάνα, ελικόπτερα κ.λπ.).

-Κινητά αντικείμενα μεγάλης συνολικής αξίας, όπως έπιπλα κ.λπ.

-Συμμετοχές των φορολογουμένων σε επιχειρήσεις, καθώς και ορισμένες άλλες επενδυτικές τοποθετήσεις κεφαλαίων τους (π.χ. σε επενδυτικό χρυσό).

-Η εφαρμογή του σχεδίου θα υποστηριχθεί από το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, τη βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί εντός των προσεχών 2 ετών και θα περιλαμβάνει πληροφοριακά στοιχεία για όλη την ακίνητη και την κινητή περιουσία που κατέχουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Όσο για τον οικονομικό στόχο, αυτός είναι να εισπράττονται κάθε χρόνο όσα ακριβώς και με τον ΕΝΦΙΑ, δηλαδή 2,65 δισ. ευρώ.