Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021
30.9 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 Σεπτεμβρίου το ΔΝΤ αναγγέλλει την υποτίμηση της δραχμής

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ  Το 1949...Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγγέλλει την υποτίμηση της δραχμής. Καθώς η χώρα εξέρχεται από μία καταστροφική δεκαετία (Κατοχή, Εμφύλιος Πόλεμος), το ελληνικό νόμισμα...

Ο φόβος της Ευτυχίας και η χαρά της Δυστυχίας


Θέλουμε, μπορούμε να νοιώσουμε ότι είμαστε ευτυχισμένοι ή βολευόμαστε καλύτερα μέσα στη δυστυχία μας; Η ΕύηΖουρούδη, ειδικός Αυτο-ενδυνάμωσης, Προσωπικής Εξέλιξης κι Ευημερίας, μας εξηγεί γιατί η ευτυχία μπορεί να προκαλέσει φόβο και η δυστυχία…ασφάλεια.

«Στην ζωή μας αναζητάμε την ευτυχία. Για να την βρούμε κάνουμε τα πάντα, ακόμη και πράγματα που ίσως μας δυσαρεστούν, αλλά που πιστεύουμε ότι θα μας οδηγήσουν σε αυτήν.

Κι ενώ θέλουμε την ευτυχία, ταυτόχρονα την φοβόμαστε κιόλας. Ενώ την επιδιώκουμε, ταυτόχρονα την περιορίζουμε. Αν νιώσουμε πάνω από ένα βαθμό ευτυχισμένοι, τρομάζουμε. Πιστεύουμε ότι κάτι κακό θα μας συμβεί. Ούτε να γελάσουμε πολύ δεν μας αφήνουμε. Κι αν το κάνουμε, λέμε από μέσα μας ή κι απ’ έξω μας , πολλές φορές, «σε καλό να μας βγει!»

Μερικές φορές νιώθουμε τεράστιες ενοχές όταν είμαστε χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι, σαν να κλέβουμε αυτή τη χαρά κι ευτυχία από κάποιον άλλο ή σαν να μην έχουμε το δικαίωμα να είμαστε ευτυχισμένοι επειδή κάποιοι άλλοι δεν μπορούν να είναι.

Συχνά, συμβιβαζόμαστε σε μια υποτιθέμενη ευτυχία που προσδιορίζεται από την οικογένεια ή το κοινωνικό σύνολο και προσπαθούμε να πείσουμε τον εαυτό μας ότι είμαστε καλά. Φοβόμαστε να ομολογήσουμε, καταρχάς στον ίδιο μας τον εαυτό ότι δεν είμαστε ευτυχισμένοι, γιατί αυτό θα μας έκανε να μην είμαστε σωστοί και καθώς πρέπει.

Ενώ άλλοτε, προσδίδουμε σε ανθρώπους και καταστάσεις ιδιότητες και στοιχεία, που πιστεύουμε ότι μας κάνουν ευτυχισμένους και μετά απογοητευόμαστε που αυτοί οι άνθρωποι ή οι καταστάσεις δεν πληρούν τις ιδιότητες και στοιχεία που τους έχουμε δώσει. Για παράδειγμα ένα «καλό» παιδί για σύντροφος, μια «καλή» δουλειά, ένα «καλό» όνομα, κτλ.

Ενίοτε, βασίζουμε εξ ολοκλήρου την ευτυχία μας στους άλλους, στις συνθήκες και στις συγκυρίες. Τότε αντί να απολαύσουμε την ευτυχία μας, φοβόμαστε μην τυχόν και κάνουμε κάτι αντίθετο από αυτό που νομίζουμε ότι οι άλλοι θέλουν από εμάς, και έτσι τους χάσουμε από κοντά μας ή αλλάξουν οι συνθήκες και οι καταστάσεις, οπότε και θα χάσουμε την «φανταστική» ευτυχία μας.

Συχνότατα δε, έχουμε ταυτίσει την ευτυχία με την επιτυχία. Έχουμε μεγαλώσει με δεδομένο ότι για να έχουμε κάτι που θέλουμε, πρέπει να κάνουμε κάτι που δεν θέλουμε. Για να βγάλεις χρήματα, πρέπει να εξοντωθείς στη δουλειά (που δεν θες) ή να «πατήσεις επί πτωμάτων» (που επίσης δεν θες).

Πόσο φόβο κρύβει η ευτυχία! Και πόση χαρά η δυστυχία!

Έχετε παρατηρήσει με τι ενθουσιασμό και περηφάνια μιλούν κάποιοι για τη δυστυχία τους; Πώς προσδιορίζονται μέσα από τα προβλήματά τους και τη μιζέρια τους; Πώς τα χρησιμοποιούν για να τραβήξουν την προσοχή των γύρω τους ή για να έχει αξία η ζωή τους; Και δεν φτάνει αυτό, μερικοί συναγωνίζονται κιόλας ποιος έχει τα μεγαλύτερα προβλήματα: «ναι αλλά, σαν τη δική μου περίπτωση… δεν υπάρχει».

Έχουμε συνδυάσει τη δυστυχία με την καλοσύνη. Σε πολλούς υπάρχει καταγεγραμμένη μέσα τους η εξίσωση «υποφέρω =είμαι καλός άνθρωπος». Πολλές φορές λοιπόν, προτιμάμε να υποφέρουμε, γιατί έτσι είμαστε καλοί, άρα αποδεκτοί. Προτιμάμε να υποφέρουμε ώστε να αξίζουμε την ευτυχία που κυνηγάμε, γιατί αλλιώς πιστεύουμε ότι δεν την αξίζουμε.

Άλλες πάλι φορές, δεν θέλουμε να βγούμε από τη δυστυχία, γιατί έτσι θα χάσουμε από κοντά μας αυτούς που μας προσέχουν, που μας νοιάζονται, που μας συμπονούν ή που θεωρούν τους εαυτούς τους υπεύθυνους για τη δυστυχία μας.

Και βέβαια, πολύ συχνά δεν βγαίνουμε από τη δυστυχία και μιζέρια μας, γιατί μας είναι γνώριμη κατάσταση. Μας φοβίζει το άγνωστο. Μας ξεβολεύει η ευτυχία. Είμαστε άνετοι στη δυστυχία μας.

  • Μιλάμε πολύ πιο εύκολα για την δυστυχία μας παρά για την ευτυχία μας, γιατί φοβόμαστε κιόλας μην και «ματιαστούμε».

Πολλές επίσης φορές παραμένουμε δυστυχισμένοι για να αποφύγουμε τη δυστυχία! Δηλαδή, εστιαζόμαστε σε κάποια διαχειρίσιμα προβλήματά μας και τα μεγαλοποιούμε, ώστε να μας διατηρούν απασχολημένους και έτσι να αποφεύγουμε να αντιμετωπίσουμε τα αληθινά μας προβλήματα τα οποία μας πονούν.

Ενώ άλλες πάλι φορές προτιμάμε να έχουμε δίκιο και να επαληθευτούμε για όσα πιστεύουμε και λέμε, παρά να είμαστε ευτυχισμένοι, «Είδες που στα έλεγα εγώ; Αυτά δεν είναι για μας. Εμείς δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τα προβλήματά μας».

Και βέβαια, πολύ εύκολα μπορούμε να αναγνωρίσουμε όλα αυτά στους άλλους και όχι στον εαυτό μας. Δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε πώς είναι δυνατόν εμείς οι ίδιοι να μπλοκάρουμε την ευτυχία μας ενώ παράλληλα την επιζητούμε.

  • Και το κυνήγι της ευτυχίας συνεχίζεται… Και δεν έχουμε καταλάβει ότι η ευτυχία είναι προσωπική μας υπόθεση.

Η ευτυχία δεν είναι κάτι που υπάρχει τριγύρω και το βρίσκουμε. Δεν είναι κάτι ξεχωριστό από εμάς. Η ευτυχία δεν είναι ένας στόχος ή ένα έπαθλο. Δεν είναι κάποιο σημείο στο οποίο φτάνουμε, κάποτε. Η ευτυχία βρίσκεται μέσα μας, είμαστε ΕΜΕΙΣ, την κάθε στιγμή.

  • Βιώνουμε την ευτυχία, όσο καλύτερα γνωρίζουμε τον εαυτό μας και όσο περισσότερο είμαστε συμφιλιωμένοι μαζί του.

Είμαστε ευτυχισμένοι όταν είμαστε αυθεντικοί, όταν ακολουθούμε την εσωτερική μας καθοδήγηση. Όταν είμαστε ελεύθεροι από αρνητικό προγραμματισμό, άχρηστες πεποιθήσεις, μπλοκαρίσματα, προσκολλήσεις, φόβους, περιοριστική συμπεριφορά και στάση ζωής.

Είμαστε ευτυχισμένοι όταν καταφέρουμε να συγχωρέσουμε τους άλλους και τον εαυτό μας, όταν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να χαρεί, όταν είμαστε ευγνώμονες, όταν αφεθούμε στην ροή. Στην ροή της ίδιας μας της Ύπαρξης.

Κι αν αυτή τη στιγμή, λέτε από μέσα σας «Καλά όλα αυτά, αλλά πού να ‘ξέρες τι περνάω εγώ», τότε αναρωτηθείτε: Χαίρομαι μέσα από τη δυστυχία μου, φοβάμαι τη χαρά μου… ή και τα δυο;»

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ρόδος: Στη φυλακή οι δύο κατηγορούμενοι για κατασκοπεία

Κουκάκι: Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι για κλοπές

Για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών συνελήφθησαν στο Κουκάκι δύο ανήλικοι μετά έρευνες της Αστυνομίας. Οι δύο νεαροί εντοπίστηκαν να επιβαίνουν σε όχημα μετά από καταγγελία για...

Γερόντισσα Μακρίνα: Ένα κοριστάκι τριών ετών με γύρισε σ’ όλες τις Κολάσεις

Ενα κοριστάκι τριών ετών με γύρισε σ’ όλες τις Κολάσεις. Τρομερές ήταν. Το τι γινόταν εκεί πέρα.Φοβερά πράγματα. Δέν μπορώ να τα περιγράφω,Νά δής εκεί...

Το Ευαγγέλιο της Κυριακής 19 Σεπτεμβρίου 2021

ΚΑΤΑ ΜΑΡΚΟΝ Η/ 34 – 38 – 34 Καί προσκαλεσάμενος τόν όχλον σύν τοίς μαθηταίς αυτού είπεν αυτοίς Όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν, απαρνησάσθω...
Άγραφα: Σε καραντίνα το χωριό Δαφνούλα

Χανιά: 50χρονη λήστεψε 90χρονο με μαχαίρι

Μια 50χρονη γυναίκα συνελήφθη την Παρασκευή στα Χανιά αφού κατηγορείται για ληστεία. Στη συγκεκριμένη γυναίκα χειροπέδες πέρασαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων. Η γυναίκα λίγο...
Ασπρόπυργος: Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο

Καλύβια Αττικής: Έκρηξη σε κατοικία – Επτά τραυματίες από την έκρηξη σε σπίτι

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου σε διπλοκατοικία, στα Καλύβια Αττικής και ακολούθησε φωτιά. Στο σημείο έσπευσαν 21 πυροσβέστες με επτά οχήματα. Σύμφωνα με...

Η αγάπη δόθηκε από τον Θεό

Αγάπη είναι ο Θεός και ο Θεός είναι η αγάπη. Διά της αγάπης και με την αγάπη ο Θεός αγκαλιάζει όλη την δημιουργία Του! Η...

Προσευχή για υγεία αρρώστου

Μια προσευχή για υγεία από συνεχείς ασθένειες για να βοηθάει ο Θεός τον άνθρωπο και να του χαρίζει τη σωματική και ψυχική υγεία. Προσευχή για...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Οι φοβίες που επηρεάζουν την ερωτική μας ζωή

Η ερωτοφοβία είναι περίπλοκη και πολλοί έχουν ταυτόχρονα περισσότερες από μία από τις φοβίες...

Τι φοβάται ο Ερντογάν; – Χωρίς κλείστρα η παρέλαση του στρατού στη Λευκωσία

Με τον ντόρο της παρέλασης που έλαβε χώρα στην κατεχόμενη Λευκωσία τις προάλλες, στα...

ΦΟΒΟΣ: Ακούστε…σκεφτείτε…αναλύστε…προσαρμόστε…

Για να καταλάβουμε πώς ο φόβος μπλοκάρει την δημιουργικότητα μας σκεφτείτε ότι αφηγείστε μια...

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ: Τι φοβόμαστε; Φόβοι «φαντάσματα» ή ..πραγματικοί;

Φόβοι.. λιγότεροι – περισσότεροι, σε διαφορετικά στάδια της ζωής μας. Γράφει ο Ψυχολόγος-Σύμβουλος Γάμου...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή