Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
19 C
Athens

Ο Γιούνκερ κατηγορεί τα ευρωπαϊκά κράτη για υποκρισία

Ομοβροντίες κατά κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαπέλυσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο σε συνέντευξή του στην Die Welt για «σκανδαλώδη υποκρισία» αναφορικά με τη διεύρυνση της υπηρεσίας ασφάλειας των συνόρων Frontex.

«Για περισσότερο από δύο χρόνια, όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. ζητούν καλύτερη προστασία κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης. Και τώρα ξαφνικά υπάρχουν ανησυχίες απ’ όλες τις πλευρές. Θίγεται τάχα η εθνική κυριαρχία, όλα προχωρούν υπερβολικά γρήγορα και οι αριθμοί αυξήθηκαν υπερβολικά. Πρόκειται για σκανδαλώδη υποκρισία» ανέφερε.

Τον Σεπτέμβριο η Κομισιόν πρότεινε να αυξηθεί ο αριθμός των συνοριοφυλάκων του μόνιμου σώματος που είναι στη διάθεση της Frontex από 1.500 σε 10.000 έως το 2020.

Αυτή η πρόταση διατυπώθηκε μετά τη δήλωση των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου ότι αποτελεί προτεραιότητα η ενίσχυση των συνόρων της ΕΕ κατά της παράνομης μετανάστευσης. Ομως, πολλά κράτη επέκριναν τα σχέδια, με αποτέλεσμα η αυστριακή προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ να προτείνει να καθυστερήσει η αύξηση μέχρι το 2027.

Ο Γιούνκερ κατηγόρησε τις χώρες εκείνες, που είχαν διαμαρτυρηθεί πιο ηχηρά για τη συνοριακή ασφάλεια, πως είναι αυτές που δεσμεύονται τώρα λιγότερο.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να δουλέψει έτσι. Πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι και τα εξωτερικά σύνορα να είναι πραγματικά υπό έλεγχο» τόνισε.

«Δεν προσπαθούμε να εμποδίσουμε το Brexit»

Στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι η ΕΕ δεν προσπαθεί να εμποδίσει την αποχώρηση της Βρετανίας.

«Κάποιοι υπαινίσσονται ότι σκοπός μας είναι να διατηρήσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ε.Ε. με κάθε πιθανό τρόπο. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή μας. Το μόνο που θέλουμε είναι σαφήνεια για τις μελλοντικές μας σχέσεις. Σεβόμαστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016» εξήγησε.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν έκρινε επίσης ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας πρέπει να οργανωθεί και «μετά να μας πει τι είναι αυτό που θέλει».

«Εργάζομαι με βάση την υπόθεση ότι (η Βρετανία) θα αποχωρήσει, διότι αυτό αποφάσισε ο λαός της χώρας» πρόσθεσε και αρνήθηκε να σχολιάσει τα σενάρια για νέο δημοψήφισμα. «Αυτό επαφίεται στους Βρετανούς να το αποφασίσουν» ξεκαθάρισε.

«Εμπιστεύομαι τον Τραμπ όσο τηρεί τον λόγο του»

Ο Γιούνκερ δήλωσε ακόμη ότι παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ για το διεθνές εμπόριο.

«Τον εμπιστεύομαι όσο τηρεί τον λόγο του. Αν δεν τον τηρεί πλέον, τότε ούτε εγώ δεσμεύομαι από τον δικό μου λόγο» απάντησε όταν ρωτήθηκε σχετικά με την ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στις Βρυξέλλες για την επαπειλούμενη επιβολή δασμών στα αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Η ΕΕ μπλοκάρει το ΤikTok – Η νέα λειτουργία «εθιστική όσο το τσιγάρο»

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει μια νέα υπηρεσία που εγκαινίασε η TikTok στην Ευρώπη, η οποία πιστεύει ότι μπορεί να προκαλέσει «εθισμό όπως...

Δεκάδες σεισμοί σε διάστημα λίγων ωρών

Περισσότερες από 80 σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων η μεγαλύτερη είχε μέγεθος 6,3 βαθμών, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες οκτώ ώρες στην Ταϊβάν από τη...

ΔΝΤ: Ανησυχία για την αυξητική τάση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους – Η πρόβλεψη για...

Ανησυχητικές εξελίξεις και προοπτικές για το παγκόσμιο δημόσιο χρέος καταγράφει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (crisis monitor), σημειώνοντας ότι θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην πορεία της οικονομίας. Την...

Μαλαισία: 10 νεκροί σε σύγκρουση ελικοπτέρων σε πρόβα στρατιωτικής παρέλασης ( βίντεο)

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στον αέρα κατά τη διάρκεια στρατιωτικής πρόβας για την παρέλαση...

Το Έβερεστ έχει γεμίσει σκουπίδια και πτώματα

Κάθε χρόνο ο στρατός του Νεπάλ μαζεύει τόνους σκουπιδιών που αφήνουν πίσω τους οι ορειβάτες. Φέτος έχει στόχο να κατεβάσει και πέντε πτώματα που...

ΗΠΑ: Εννέα μήνες διορία για την πώληση του Tiktok, πριν την απαγόρευσή του

Το TikTok επανέλαβε την Κυριακή 21/4 τις ανησυχίες του για την ελευθερία του λόγου σχετικά με ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή των...

Ιαπωνία: Συνετρίβησαν δύο ελικόπτερα – 1 νεκρός, 7 αγνοούμενοι

Δύο ελικόπτερα του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού συνετρίβησαν χθες Σάββατο ανατολικά της νήσου Τορισίμα, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Μινόρου Κιχάρα. Τα ελικόπτερα SH-60K, έκαστο με τέσσερα...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 Νοεμβρίου στο Λονδίνο καθορίζονται τα σύνορα του νέου ελληνικού κράτους

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1828.... Υπογράφεται στο Λονδίνο πρωτόκολλο από τους εκπροσώπους των Τριών Μεγάλων Δυνάμεων,...

H Γάζα βομβαρδίζεται ανηλεώς – Πυροβόλα, άρματα και ελικόπτερα κατά μήκος των συνόρων

Ο ρυθμός είναι αδιάλειπτος, η συχνότητα των ριπών μοιάζει ρυθμισμένη με το ρολόι: κάθε...

Μητσοτάκης σε Μακρόν: Συνεπής στην πολιτική φύλαξης των συνόρων η Ελλάδα

Kοινό βηματισμό εν όψει των δύο ευρωπαϊκών «ραντεβού» της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκουν Ελλάδα και...

“Κλείδωσε” η ιστορική συμφωνία Ισραήλ – Λιβάνου για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών

Ο Λίβανος και το Ισραήλ, δύο χώρες που τυπικά βρίσκονται σε πόλεμο, κατέληξαν σε...