Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
19.9 C
Athens

Ο Ιανουάριος κρίνει το μέλλον της αξιολόγησης

Με το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών (EuroWorking Group) στις 12 Ιανουαρίου βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς από εκεί περιμένει ένα νεύμα για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες που θα ξεπαγώσουν την αξιολόγηση.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα της Τρίτης, το EuroWorking Group αναμένεται να αποφασίσει την ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος -που είχαν αποφασιστεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, αλλά στη συνέχεια ανεστάλησαν λόγω της χορήγησης του κοινωνικού πακέτου από την κυβέρνηση χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους θεσμούς.

Πέραν των βραχυπρόθεσμων μέτρων, το EuroWorking Group αναμένεται να δώσει το σήμα για να αρχίσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών για την αξιολόγηση.

Η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί αυτές οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν εντός του Ιανουαρίου.

Η δεύτερη ημερομηνία σταθμός μετά το EuroWorking Group της 12ης Ιανουαρίου, είναι το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Κατά τις κυβερνητικές πηγές, αν υπάρχει πολιτική βούληση όλα τα θέματα που έχουν μείνει ανοιχτά στο πλαίσιο της αξιολόγησης θα μπορούσαν να κλείσουν σε ελάχιστο χρόνο, ακόμη και σε λίγες ώρες.

Στην πραγματικότητα η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή αφού, εκτός από τις εκκρεμότητες της αξιολόγησης (που συχνά αποδεικνύονται πολύ σοβαρότερες από όσο τις αξιολογούν τα κυβερνητικά στελέχη), υπάρχει το μεγάλο ανοιχτό θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ.

Μέσα στον Ιανουάριο είναι πιθανό να υπάρξει και τρίτη ημερομηνία σταθμός: αυτή κατά την οποία το Ταμείο θα δημοσιοποιήσει την έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, με βάση το λεγόμενο άρθρο IV.

Πρόκειται για τα συμπεράσματα του Ταμείου μετά την επίσκεψη που έκανε αντιπροσωπεία του τον Σεπτέμβριο υπό την Ντέλια Βελκουλέσκου, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που ακολουθείται για όλα τα μέλη του, ανεξαρτήτως αν είναι σε πρόγραμμα ή όχι.

Τα συμπεράσματα της αξιολόγησης με βάση το άρθρο IV αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τον Ιανουάριο, χωρίς να έχει καθοριστεί ακόμη ημερομηνία. Ενδιαφέρον εδώ είναι ότι αυτά θα συνοδεύονται πιθανότατα από την ανάλυση του ΔΝΤ βιωσιμότητας του χρέους. Από το περιεχόμενο αυτής της έκθεσης θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό αν και πώς θα συνεχιστεί η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Με τα σημερινά δεδομένα, πάντως, καθώς έχουν ανακοινωθεί μόνο βραχυπρόθεσμα μέτρα και όχι και μεσοπρόθεσμα όπως ζητά το Ταμείο, η ανάλυση δεν αναμένεται να βγάζει το χρέος βιώσιμο.

Εναλλακτικά, το Ταμείο έχει ζητήσει πρόσθετα μέτρα 4,6 δισ. ευρώ ώστε να είναι αξιόπιστη, κατά την άποψή του, η πρόβλεψη για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, όπως έχουν συμφωνήσει Ελλάδα και ευρωζώνη.

Για τα θέματα αυτά – πέραν των εκκρεμοτήτων της αξιολόγησης – αναμένεται να διεξαχθούν σκληρές διαπραγματεύσεις τον επόμενο μήνα. Οι αναλυτές δεν θεωρούν πιθανό να ολοκληρωθούν αυτές έως το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου ώστε να ληφθούν εκεί αποφάσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Με το Βραβείο Ηγετικής Προσφοράς τιμήθηκε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23 Απριλίου ο Γιώργος Παπανδρέου προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε., του ΔΝΤ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 2010.... Η Ελλάδα προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό ανακοινώνει από το Καστελόριζο ο πρωθυπουργός,...
Ανασχηματισμός: Αυτοί που έφυγαν και αυτοί που ήρθαν

Αυτοί είναι οι 12 υπουργοί που θα πέσουν στη “μάχη” των ευρωεκλογών

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σήμερα σε σύσκεψη με αντικείμενο τον προγραμματισμό και τον συντονισμό των δράσεων του κόμματος...

Θητεία 165 ημερών, διαρκείς επανεκπαιδεύσεις: Αυτό είναι το φινλανδικό μοντέλο στρατού που έρχεται στη...

Γενικευμένες αλλαγές θα πρέπει να περιμένουμε το επόμενο διάστημα στο θέμα της θητείας στον ελληνικό στρατό, με την χώρα μας να ετοιμάζεται να υιοθετήσει...

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Οι τουρκικές παραφωνίες πριν από τη συνάντηση κορυφής

Παρά τις τουρκικές παραφωνίες του τελευταίου διαστήματος και την αμετροεπή αντίδραση της Τουρκίας στην εξαγγελία της ελληνικής κυβέρνησης ότι σχεδιάζει τη δημιουργία δύο θαλάσσιων...

Νίκη: Παραπέμπει με το ερώτημα της διαγραφής την γυναίκα που χαστούκισε την βουλευτή της...

Αναστέλλει την κομματική ιδιότητα της γυναίκας που χαστούκισε την βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Καβάλα Αγγελική Δεληκάρη, χαρακτηρίζοντας την πράξη της αδιανόητη και απαράδεκτη....

Τη Δευτέρα στην Αθήνα ο επόμενος γύρος των ΜΟΕ 

Υψηλά ιστάμενους μουσαφιραίους από την άλλη όχθη του Αιγαίου θα έχουμε μεθαύριο Δευτέρα (22/4) στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, τουρκική διπλωματική αντιπροσωπία της οποίας επικεφαλής θα...
Κεντροαριστερά: Ξεπέρασε τις 147.000 η συμμετοχή στις εκλογές

Εμφύλιος στην κεντροαριστερή “πολυκατοικία”

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με το κόμμα της Νέας Αριστεράς και το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται η Κουμουνδούρου, εξαπολύοντας μύδρους εναντίον των ηγεσιών τους για τον...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Το μέγα όπλο για την σωτηρία όλων μας είναι η επιείκεια!

– Το μέγα όπλο για την σωτηρία όλων μας, είναι η επιείκεια. Το έλεος,...

Γιατί δεν είναι σήμερα του Αγίου Γεωργίου – Πότε είναι φέτος η γιορτή

Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου είναι μια από τις σημαντικότερες της χριστιανικής ορθόδοξης πίστης....

Σαν σήμερα 23 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1516: Υιοθετείται από...

Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε65: Σήμερα ο Μητσοτάκης στα εγκαίνια του τμήματος Λαμία – Καλαμπάκα

Σήμερα στις 10 π.μ θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για την...