Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022
14.9 C
Athens

Ο Καπιταλισμός σε Διασωλήνωση Επιβάλλεται θεραπεία.

Zero Hedge,25/4/2020 Via The Strategic Culture Foundation

Μετάφραση: Μ. Στυλιανού

Η πανδημία του κορωναϊού πυροδοτεί προκλητικά άσεμνες διασωστικές επιδοτήσεις
Δυτικών βιομηχανιών και εταιρειών και σωσίβια σε δισεκατομμυριούχους μεγιστάνες των επιχειρήσεων.

Είναι τερατώδες ότι εκατομμύρια εργαζομένων απολύονται από πολυεθνικές επιχειρήσεις, που σε επιβράβευση εισπράττουν τα χρήματα των φορολογουμένων. Πολλές δε από αυτές τις επιχειρήσεις έχουν αποθηκεύσει τρισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικούς παραδείσους και δεν εισφέρουν τίποτα στο κρατικό ταμείο. Ωστόσο αποζημιώνονται για την απώλεια κέρδους με το κλείσιμό τους λόγω της κρίσης του Κορωναϊού.

Γιατί όμως οι τράπεζες και οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις δεν υποχρεώνονται από τις κυβερνήσεις να πληρώνουν τους εργαζομένους τους που βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια η δεν εργάζονται λόγω της καραντίνας;

Μα επειδή οι κυβερνήσεις είναι εξαγορασμένες και στην υπηρεσία των δισεκατομμυριούχων –του ενός τοις εκατό του πληθυσμού. Μερικοί από τους κυβερνώντες, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ και ανώτερα μέλη του αμερικανικού κογκρέσου, είναι η ενσάρκωση αυτού του ενός τοις εκατό.

Το μεγαλύτερο όργιο διανομής κίβδηλου χρήματος συμβαίνει στις ΗΠΑ, όπου η κυβέρνηση Τραμπ και το κογκρέσο ενέκριναν την εκτύπωση τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να στηρίξουν στα πόδια τους μεγάλες μετοχικές επιχειρήσεις και τράπεζες. Ταυτόχρονα, σε εκατομμύρια εργαζομένους και στις οικογένειές τους πετάγονται ψίχουλα.

Σε πέντε μόνο εβδομάδες ή ανεργία έπληξε το τρομακτικό πλήθος των 26,4 εκατομμυρίων ανθρώπων στις ΗΠΑ –και αυτό κατά τα επίσημα στοιχεία. Το πραγματικό σύνολο είναι αναμφίβολα πολύ μεγαλύτερο. Αναφέρεται ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας ξεπέρασαν όλα τα κέρδη απασχόλησης που επιτεύχθηκαν στην τελευταία δεκαετία, μετά την οικονομική κρίση του 2008. Όπως και στην παρούσα κρίση, η αμερικανική κυβέρνηση είχε εφαρμόσει και κατά το 2008-2009, επεμβάσεις διάσωσης επιχειρήσεων και τραπεζών, με δαπάνη τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Αλλά δεν φτούρησαν πολύ μέχρι την επόμενη κραιπάλη.

Στην πραγματικότητα αυτή είναι μια συνηθισμένη, σε όλο τον περασμένο αιώνα, πρακτική όπου η καταρρέουσα οικονομία διασώζεται από τις κυβερνήσεις, δαπάναις των εργαζομένων, των μικρών επιχειρήσεων και των φορολογουμένων. Οι επαναλαμβανόμενες σωστικές επεμβάσεις αποδεικνύουν ότι το σύστημα του ιδιωτικού κεφαλαίου και της υποτιθέμενης ελεύθερης αγοράς είναι παραμύθι.

Το σύστημα στην πραγματικότητα ιδιωτικοποιεί το κέρδος για μιαν προνομιούχο μικρή μειονότητα, ενώ κατανέμει σοσιαλιστικά τις ζημίες στην μεγάλη μάζα του πληθυσμού. Υπήρξε πάντοτε μια εκδοχή του «σοσιαλισμού για πλουσίους».

Σε πιο παλιά χρόνια η διάσωση του ναυαγισμένου καπιταλισμού γινόταν με κάποιο βαθμό εκδημοκρατισμού και κοινωνικής προόδου. Τουλάχιστον στο Νιού Ντηλ της εποχής του Ρούζβελτ, στην δεκαετία του 1930, η κυβερνητική παρέμβαση προχώρησε σημαντικά στο να αποκαταστήσει τους εργαζομένους και τα δικαιώματά τους, παρά την λυσσώδη αντίσταση των καπιταλιστών.

Ωστόσο στις τελευταίες δεκαετίες διαπιστώσαμε ότι η διάσωση του καπιταλισμού χαρακτηρίζεται ολοένα και περισσότερο από το σκόρπισμα ρευστού και δανείων σε μεγάλες μετοχικές επιχειρήσεις και επενδυτές, ενώ οι μέσοι εργαζόμενοι αγνοούνται.

Αυτή η διαδικασία της λωποδυσίας σημείωσε νέα ρεκόρ στο κραχ του 2008. Τώρα, υπό τον Τραμπ, έχει γίνει παροιμιώδης. Θα πρέπει να τονιστεί όμως ότι η διαφθορά έχει την διακομματική έγκριση των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών. Στην πραγματικότητας συναποτελούν ένα κόμμα υποτελές στις μεγάλες επιχειρήσεις. Όπως σημείωνε ο Eric Zuesse σε μια πρόσφατη ανάλυσή του στην εφημερίδα μας, η οικονομική διασωστική επιχείρηση στην κρίση του κορωναϊού στις ΗΠΑ θα επιφέρει ακόμη περισσότερη κοινωνική ανισότητα και τελικά περισσότερη δυσλειτουργία στην προώθηση της αμερικανικής οικονομίας.

«Το αποτέλεσμα επομένως θα είναι οικονομική κατάρρευση και ίσως ακόμη και επανάσταση,» σημειώνει ο Zuesse.

Είναι αναμφισβήτητο ότι ο καπιταλισμός είναι ένα αποτυχημένο σύστημα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Η πανδημία του κορωναϊού και οι καταστροφικές κοινωνικές της συνέπειες σε αρρώστιες και θανάτους αποδεικνύει πως μια τέτοια οικονομία δεν μπορεί να οργανώσει κοινωνίες βασιζόμενες στην ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών. Λειτουργεί αντίθετα για να πλουτίζει περισσότερο τους ήδη πλουσίους, παράλληλα επαυξάνοντας τον αριθμό των πτωχευμένων και στερημένων.

Αυτή η χρόνια πόλωση του πλούτου έχει επισημανθεί από πολλούς επικριτές του καπιταλισμού, μεταξύ των οποίων ο Μαρξ αλλά και σύγχρονοι προοδευτικοί οικονομολόγοι, όπως οι Richard Wolff καιThomas Picketty.

Δικαιούται να χαρακτηρίσει κανείς τον καπιταλισμό των γιγάντιων μετοχικών επιχειρήσεων (η σοσιαλισμό για πλουσίους) ως μια παθολογική κατάσταση που δημιουργεί πολλαπλά άλλα παθολογικά παράγωγα, όπως ανέχεια, έγκλημα, ανασφάλεια, οικολογικές καταστροφές, μιλιταρισμό, ιμπεριαλισμό και τελικά πόλεμο.

Αποτελεί αξιοπρόσεκτη ειρωνεία ότι ένας ιός έρχεται να αποκαλύψει ένα παθογόνο οικονομικό σύστημα. Και αναπόφευκτα ωθεί στην ανάγκη αναζήτησης θεραπείας.

Είναι καιρός να καταργηθεί αυτό το παρασιτικό σύστημα και να εφαρμοστεί κάτι περισσότερο πολιτισμένο, αποτελεσματικό, ανθεκτικό και δημοκρατικό. Αυτό είναι το επιβεβλημένο έργο πολιτών οργανωμένων να αγωνιστούν για τα συμφέροντά τους.

Η απατηλή ψευδαίσθηση της διάσωσης ενός αποτυχημένου και νοσηρού συστήματος πρέπει να αποτιναχτεί μια για πάντα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Στην Αθήνα οι ηγέτες του ΕΛΚ με «φόντο» τις κρίσιμες εκλογικές μάχες του 2023...

Τον Απρίλιο του 2019 ο Μάνφρεντ Βέμπερ είχε κηρύξει την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές που ακολούθησαν, στην Αθήνα...
Ένεση ρευστότητας από τις τράπεζες 15 δισ. ευρώ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Τράπεζες-ΥΠ.ΟΙΚ: Μικρό τελικώς το “καλάθι” για επιδότηση ευάλωτων δανειοληπτών

Με μικρό "καλάθι" προσφορών προς δανειολήπτες στεγαστικών δανείων με υποθήκη την α κατοικία προσήλθαν τελικώς στη συνάντησή τους που έληξε πριν από λίγο οι...
Ο πατήρ Αντώνιος της «Κιβωτού του Κόσμου» ανακηρύχθηκε Ευρωπαίος Πολίτης της χρονιάς

Κιβωτός του Κόσμου: Απαγορεύεται να πλησιάζουν τις δομές ο πατέρας Αντώνιος κι άλλα τρία...

Στην άμεση απομάκρυνση του πατέρα Αντώνιου και τριών ακόμη προσώπων από την Κιβωτό του Κόσμου προχωρούν οι Αρχές, με απόφαση της Εισαγγελίας Ανηλίκων. Οι δύο...

Σε επιφυλακή Αεροπορία και Πολεμικό Ναυτικό για τα «νταηλίκια» Ερντογάν – 3 σενάρια αντίδρασης...

Οπλισμένοι και έτοιμοι, περιμένοντας τον «σύμμαχο» Ερντογάν. Ο Ερντογάν και οι φίλοι του «βρυχώνται», αλλά έως τώρα η Τουρκική ενόχληση περιορίζεται σε επίπεδο λεκτικών απειλών....

Σομαλία: Ερευνητές ανακάλυψαν δύο νέα ορυκτά σε μετεωρίτη που έπεσε

Μια ομάδα ερευνητών στον Καναδά ανακάλυψε δύο νέα ορυκτά -και ενδεχομένως ένα τρίτο- σε κομμάτι μετεωρίτη 15 τόνων που έπεσε στην ανατολική Αφρική. Ο μετεωρίτης,...
Λέκκας: Η μετασεισμική ακολουθία στη Σάμο εξελίσσεται ομαλά

Λέκκας για τον σεισμό: Θα συνεχιστεί η δραστηριότητα

«Θα συνεχιστεί η δραστηριότητα. Πρέπει να πάρουμε το χρόνο μας για να δούμε τι γίνεται γιατί πρόκειται για ένα ρήγμα που δεν εμφανίζεται στην...

Οι τράπεζες αρνούνται να στηρίξουν τον ελληνικό λαό …

Οι τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με το υστέρημα του ελληνικού λαού. Αυτή η μάστιγα… Οι προσπάθειες της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα να πιέσει τις τράπεζες για...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,237ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

2000 νεκροί σε έναν μήνα! Είναι μόνο ο καπιταλισμός ή απλά η μ@λ@κι@ έπηξε στο κεφάλι και θέλουν άνοιγμα της αγοράς;

Είναι έγκλημα κατά των ΕΛλήνων την ώρα που θρηνούμε δύο χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες...

Γιατί ο καπιταλισμός χρειάζεται… restart!

Αναγκαία θεωρείται η μια επανεκκίνηση του καπιταλισμού, καθώς έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια...