Τετάρτη, 21 Απρ, 2021
15.1 C
Athens

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 Απριλίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1882 τίθεται σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου, δημιούργημα του Χαρίλαου Τρικούπη.

Ο κορωνοιός δεν θα εξαλειφθεί, θα ζούμε με τον ιό, παρά τη μαζική διάθεση εμβολίων

Παρά τη μαζική διάθεση ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων, ο Covid – 19 θα καταστεί μία μόνιμη πραγματικότητα για τον πλανήτη.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν ολοένα και περισσότεροι γιατροί και αξιωματούχοι στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για τον Covid, Anthony Fauci, o διευθύνων σύμβουλος της Moderna Stephane Bancel και o εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Mike Ryan, δήλωσαν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μην εξαλειφθεί, σημειώνει το CNBC.

Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 107 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν μολυνθεί από τον το Covid-19, με 2,36 εκατομμύρια θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Ο Κορωνοϊός μεταδίδεται με την ομιλία ή την αναπνοή σε εσωτερικούς χώρους

Είναι ενδημικός

Ο David Heymann, καθηγητής επιδημιολογίας μολυσματικών ασθενειών στο London School of Hygiene and Tropical Medicine, προειδοποίησε τον Οκτώβριο ότι ο ιός φαίνεται να είναι ενδημικός. Επανέλαβε τη θέση του αυτή την εβδομάδα κατά τη διάρκεια διαδικτυακού σεμιναρίου για το think tank Chatham House.

«Νομίζω ότι αν μιλάτε με τους περισσότερους επιδημιολόγους και τους περισσότερους εργαζόμενους στη δημόσια υγεία, θα έλεγαν σήμερα ότι πιστεύουν πως αυτή η ασθένεια θα γίνει ενδημική, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα και πιθανότατα μακροπρόθεσμα», σημείωσε.

Ο Heymann είναι ο επικεφαλής της συμβουλευτικής ομάδας του ΠΟΥ για μολυσματικούς κινδύνους και ηγήθηκε της μονάδας μολυσματικών ασθενειών του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της επιδημίας SARS το 2002-2003.

Θα πάρει χρόνο η μαζική ανοσοποίηση πληθυσμών

Ο Heymann υπογραμμίζει, πως δεν μπορούμε να είμαστε ακόμη σίγουροι για την τύχη του ιού καθώς το αποτέλεσμα εξαρτάται από πολλούς άγνωστους παράγοντες.
«Αυτή τη στιγμή, η έμφαση δίνεται στη διάσωση ζωών, όπως θα έπρεπε, και στη διασφάλιση ότι τα νοσοκομεία δεν θα επιβαρυνθούν με ασθενείς του Covid και αυτό θα είναι πιθανό να προχωρήσουμε», δήλωσε ο Heymann, επικαλούμενος τη μαζική διάθεση εμβολίων. «Πρέπει να πάρουμε μαθήματα από το 2020», πρόσθεσε.

Η μαζική παράδοση εμβολίων Covid ξεκίνησε σε πολλές χώρες υψηλού εισοδήματος πριν από σχεδόν δύο μήνες και έχει επιταχυνθεί, αλλά η μαζική ανοσοποίηση των πληθυσμών θα πάρει χρόνο. Ορισμένες χώρες χαμηλού εισοδήματος, ωστόσο, δεν έχουν λάβει ούτε μία δόση εμβολίου για την προστασία ατόμων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από τον κορωνοϊό.

Κορωνοϊός: Άνοιξε η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους πολίτες 80 έως 84 ετών

Μακρύ το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού

Μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο 2021 από το Economist Intelligence καταδεικνύει ότι, το μεγαλύτερο μέρος του ενήλικου πληθυσμού των προηγμένων οικονομιών θα εμβολιαζόταν μέχρι τα μέσα του 2022.
Ωστόσο, αυτό το χρονοδιάγραμμα επεκτείνεται στις αρχές του 2023 για πολλές μη εύπορες χώρες και ακόμη και μέχρι το 2024 για ορισμένες χώρες χαμηλού εισοδήματος.
Υπογραμμίζει το μέγεθος της πρόκλησης για τον έλεγχο της πανδημίας σε όλο τον κόσμο.

Ο Covid-19 είναι μια ενδημική λοίμωξη

«Η επιστημονική πραγματικότητα είναι ότι, με τόσους πολλούς ανθρώπους που έχουν μολυνθεί παγκοσμίως, ο ιός θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται », δήλωσε ο Jeremy Farrar, διευθυντής του Wellcome και μέλος της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας του Ηνωμένου Βασιλείου για καταστάσεις εκτάκτων αναγκών.
«Η ζωή με αυτόν τον ιό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι δεν μπορούμε να τον ελέγξουμε.
Πρέπει να πάρουμε μαθήματα από το 2020 και να δράσουμε γρήγορα. Κάθε μέρα μετράει », πρόσθεσε.

Εξισορρόπηση ζωής με ενδημικές ασθένειες

«Νομίζω ότι είναι καλό να το τοποθετήσουμε αυτό στο πλαίσιο και να σκεφτούμε τις λοιμώδεις ασθένειες που είναι ενδημικές σήμερα», δήλωσε ο Heymann κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής εκδήλωσης, όταν ρωτήθηκε αν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να προσέχουν άλλες ενδημικές ασθένειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid. Ανέφερε τη φυματίωση και τον ιό HIV, καθώς και τέσσερις ενδημικούς κορωνοϊούς που είναι γνωστό ότι προκαλούν το κοινό κρυολόγημα.

«Έχουμε μάθει να ζούμε με όλες αυτές τις λοιμώξεις, μάθαμε πώς να κάνουμε τις δικές μας εκτιμήσεις κινδύνου. Έχουμε εμβόλια για μερικούς, έχουμε θεραπευτική για άλλους, έχουμε διαγνωστικές εξετάσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν όλοι να κάνουμε καλύτερη δουλειά για να ζήσουμε με αυτές τις λοιμώξεις.

Οι καλύτερες στρατηγικές

Υπάρχουν μερικά άγνωστα στοιχεία που καθιστούν πολύ δύσκολο για τους πολιτικούς και τους ηγέτες της δημόσιας υγείας να αποφασίζουν ποιες θα είναι οι καλύτερες στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι δεν καταλαβαίνουμε εντελώς τον Covid – διαρκείας και τον αντίκτυπό του ή την εμφάνισή του μετά από πολύ μικρές λοιμώξεις », πρόσθεσε.

«Το μείζον δεν είναι ότι πρόκειται για μία ειδική ασθένεια. Βασικό είναι πως θα πρέπει να εξισορροπήσουμε τη ζωή μας και να κατανοήσουμε πώς να αντιμετωπίσουμε τον ιό όπως κάνουμε τη γρίπη, όπως και με άλλες λοιμώξεις», είπε ο Heymann.

Ο όρος «Covid διαρκείας» αναφέρεται σε ασθενείς που πάσχουν από παρατεταμένη ασθένεια μετά την αρχική προσβολή του ιού, με συμπτώματα όπως δύσπνοια, ημικρανίες και χρόνια κόπωση. Ο δημόσιος λόγος για την πανδημία επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό σε άτομα με σοβαρή ή θανατηφόρα ασθένεια, ενώ τα συνεχιζόμενα ιατρικά προβλήματα ως αποτέλεσμα του ιού συχνά είτε υποτιμούνται είτε παρεξηγούνται.

Τον περασμένο μήνα, η μεγαλύτερη παγκόσμια μελέτη του Long Covid μέχρι σήμερα διαπίστωσε ότι πολλοί από αυτούς που πάσχουν από παρατεταμένες επιπτώσεις του ιού δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στην εργασία τους με πλήρη ικανότητα έξι μήνες αργότερα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει τις αμυντικές δυνατότητές της

«Η Ελλάδα αποτελεί θεμέλιο σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του μετά την επίσκεψη στην Αεροπορική Βάση...

Τουρκία – Κορωνοϊός: Δεύτερη στον κόσμο σε νέα κρούσματα – Έχει μολυνθεί το 1%...

Στην Τουρκία, που έρχεται δεύτερη στον κόσμο μετά την Ινδία σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων από κορωνοϊό, η πρόσφατη αύξηση των μολύνσεων...

Αυτό το γνωρίζετε; Δύο κρεμαστά δεντρόσπιτα στη Νορβηγία

Μόλις 20 λεπτά από την πόλη Odda, μέσα στις απότομες πλαγιές της Νορβηγίας, σας περιμένει κάτι μαγικό.   Δύο κρεμαστά δεντρόσπιτα είναι χτισμένα 5-6 μέτρα...
Κορωνοϊός: Η εκκλησία αναβάλλει τις λατρευτικές συνάξεις εκτός των κυριακάτικων λειτουργιών

Διαρκής Ιερά Σύνοδος: Στις 9 το βράδυ η Ανάσταση στο προαύλιο των ναών

Ανάσταση στις 9 το βράδυ του Μ. Σαββάτου προτείνει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος που συνήλθε το πρωί της Τρίτης. Οι Μητροπολίτες εισηγούνται επίσης τη...

Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ: «Η ανθρωπότητα δεν θα μπορέσει να εξαλείψει ποτέ τον κορωνοϊό

Η ανθρωπότητα δεν θα μπορέσει να εξαλείψει τον κορωνοϊό, για αυτό θα ήταν καλό να αρχίσει να μαθαίνει να συμβιώνει μαζί του, ίσως και...

Διάστημα: Εντοπίστηκε μια νέα υπερ-Γη

Νέα υπερ-Γη εντοπίστηκε από Ισπανούς αστρονόμους. Συγκεκριμένα, ανακάλυψαν έναν εξωπλανήτη μεγαλύτερο από τη Γη, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα άστρο ερυθρό...

Η μάσκα που σκοτώνει τον Covid‑19 made in ΑΠΘ

Σε νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας η πρώτη μικροβιοκτόνος μάσκα κατά του κορωνοϊού. Καλύπτει πλήρως το πρόσωπο του φορέα και μετατρέπει την παθητική προστασία απέναντι στον SARS-CoV-2,...

Βρείτε μας

7,788ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
935ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Κορωνοϊός: 171% αυξήθηκε το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής

Την εβδομάδα 12-18 Απριλίου 2021 παρατηρήθηκαν σταθεροποιητικές ή οριακές μεταβολές σε σχέση με την...

Μητσοτάκης: H υγειονομική κρίση φτάνει στο τέλος της

«H υγειονομική κρίση με το έναν ή τον άλλο τρόπο φτάνει στο τέλος της",...

Κορωνοϊός: 3.789 νέα κρούσματα και 87 θάνατοι – Στους 847 οι διασωληνωμένοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι...

Τουρκία – Κορωνοϊός: Δεύτερη στον κόσμο σε νέα κρούσματα – Έχει μολυνθεί το 1% του πληθυσμού

Στην Τουρκία, που έρχεται δεύτερη στον κόσμο μετά την Ινδία σε ό,τι αφορά τον...

Ο ιστοχώρος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοχώρου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή