Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Athens

Ο κορωνοιός δεν θα εξαλειφθεί, θα ζούμε με τον ιό, παρά τη μαζική διάθεση εμβολίων

Παρά τη μαζική διάθεση ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων, ο Covid – 19 θα καταστεί μία μόνιμη πραγματικότητα για τον πλανήτη.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν ολοένα και περισσότεροι γιατροί και αξιωματούχοι στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για τον Covid, Anthony Fauci, o διευθύνων σύμβουλος της Moderna Stephane Bancel και o εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Mike Ryan, δήλωσαν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μην εξαλειφθεί, σημειώνει το CNBC.

Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 107 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν μολυνθεί από τον το Covid-19, με 2,36 εκατομμύρια θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Ο Κορωνοϊός μεταδίδεται με την ομιλία ή την αναπνοή σε εσωτερικούς χώρους

Είναι ενδημικός

Ο David Heymann, καθηγητής επιδημιολογίας μολυσματικών ασθενειών στο London School of Hygiene and Tropical Medicine, προειδοποίησε τον Οκτώβριο ότι ο ιός φαίνεται να είναι ενδημικός. Επανέλαβε τη θέση του αυτή την εβδομάδα κατά τη διάρκεια διαδικτυακού σεμιναρίου για το think tank Chatham House.

«Νομίζω ότι αν μιλάτε με τους περισσότερους επιδημιολόγους και τους περισσότερους εργαζόμενους στη δημόσια υγεία, θα έλεγαν σήμερα ότι πιστεύουν πως αυτή η ασθένεια θα γίνει ενδημική, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα και πιθανότατα μακροπρόθεσμα», σημείωσε.

Ο Heymann είναι ο επικεφαλής της συμβουλευτικής ομάδας του ΠΟΥ για μολυσματικούς κινδύνους και ηγήθηκε της μονάδας μολυσματικών ασθενειών του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της επιδημίας SARS το 2002-2003.

Θα πάρει χρόνο η μαζική ανοσοποίηση πληθυσμών

Ο Heymann υπογραμμίζει, πως δεν μπορούμε να είμαστε ακόμη σίγουροι για την τύχη του ιού καθώς το αποτέλεσμα εξαρτάται από πολλούς άγνωστους παράγοντες.
«Αυτή τη στιγμή, η έμφαση δίνεται στη διάσωση ζωών, όπως θα έπρεπε, και στη διασφάλιση ότι τα νοσοκομεία δεν θα επιβαρυνθούν με ασθενείς του Covid και αυτό θα είναι πιθανό να προχωρήσουμε», δήλωσε ο Heymann, επικαλούμενος τη μαζική διάθεση εμβολίων. «Πρέπει να πάρουμε μαθήματα από το 2020», πρόσθεσε.

Η μαζική παράδοση εμβολίων Covid ξεκίνησε σε πολλές χώρες υψηλού εισοδήματος πριν από σχεδόν δύο μήνες και έχει επιταχυνθεί, αλλά η μαζική ανοσοποίηση των πληθυσμών θα πάρει χρόνο. Ορισμένες χώρες χαμηλού εισοδήματος, ωστόσο, δεν έχουν λάβει ούτε μία δόση εμβολίου για την προστασία ατόμων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από τον κορωνοϊό.

Κορωνοϊός: Άνοιξε η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους πολίτες 80 έως 84 ετών

Μακρύ το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού

Μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο 2021 από το Economist Intelligence καταδεικνύει ότι, το μεγαλύτερο μέρος του ενήλικου πληθυσμού των προηγμένων οικονομιών θα εμβολιαζόταν μέχρι τα μέσα του 2022.
Ωστόσο, αυτό το χρονοδιάγραμμα επεκτείνεται στις αρχές του 2023 για πολλές μη εύπορες χώρες και ακόμη και μέχρι το 2024 για ορισμένες χώρες χαμηλού εισοδήματος.
Υπογραμμίζει το μέγεθος της πρόκλησης για τον έλεγχο της πανδημίας σε όλο τον κόσμο.

Ο Covid-19 είναι μια ενδημική λοίμωξη

«Η επιστημονική πραγματικότητα είναι ότι, με τόσους πολλούς ανθρώπους που έχουν μολυνθεί παγκοσμίως, ο ιός θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται », δήλωσε ο Jeremy Farrar, διευθυντής του Wellcome και μέλος της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας του Ηνωμένου Βασιλείου για καταστάσεις εκτάκτων αναγκών.
«Η ζωή με αυτόν τον ιό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι δεν μπορούμε να τον ελέγξουμε.
Πρέπει να πάρουμε μαθήματα από το 2020 και να δράσουμε γρήγορα. Κάθε μέρα μετράει », πρόσθεσε.

Εξισορρόπηση ζωής με ενδημικές ασθένειες

«Νομίζω ότι είναι καλό να το τοποθετήσουμε αυτό στο πλαίσιο και να σκεφτούμε τις λοιμώδεις ασθένειες που είναι ενδημικές σήμερα», δήλωσε ο Heymann κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής εκδήλωσης, όταν ρωτήθηκε αν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να προσέχουν άλλες ενδημικές ασθένειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid. Ανέφερε τη φυματίωση και τον ιό HIV, καθώς και τέσσερις ενδημικούς κορωνοϊούς που είναι γνωστό ότι προκαλούν το κοινό κρυολόγημα.

«Έχουμε μάθει να ζούμε με όλες αυτές τις λοιμώξεις, μάθαμε πώς να κάνουμε τις δικές μας εκτιμήσεις κινδύνου. Έχουμε εμβόλια για μερικούς, έχουμε θεραπευτική για άλλους, έχουμε διαγνωστικές εξετάσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν όλοι να κάνουμε καλύτερη δουλειά για να ζήσουμε με αυτές τις λοιμώξεις.

Οι καλύτερες στρατηγικές

Υπάρχουν μερικά άγνωστα στοιχεία που καθιστούν πολύ δύσκολο για τους πολιτικούς και τους ηγέτες της δημόσιας υγείας να αποφασίζουν ποιες θα είναι οι καλύτερες στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι δεν καταλαβαίνουμε εντελώς τον Covid – διαρκείας και τον αντίκτυπό του ή την εμφάνισή του μετά από πολύ μικρές λοιμώξεις », πρόσθεσε.

«Το μείζον δεν είναι ότι πρόκειται για μία ειδική ασθένεια. Βασικό είναι πως θα πρέπει να εξισορροπήσουμε τη ζωή μας και να κατανοήσουμε πώς να αντιμετωπίσουμε τον ιό όπως κάνουμε τη γρίπη, όπως και με άλλες λοιμώξεις», είπε ο Heymann.

Ο όρος «Covid διαρκείας» αναφέρεται σε ασθενείς που πάσχουν από παρατεταμένη ασθένεια μετά την αρχική προσβολή του ιού, με συμπτώματα όπως δύσπνοια, ημικρανίες και χρόνια κόπωση. Ο δημόσιος λόγος για την πανδημία επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό σε άτομα με σοβαρή ή θανατηφόρα ασθένεια, ενώ τα συνεχιζόμενα ιατρικά προβλήματα ως αποτέλεσμα του ιού συχνά είτε υποτιμούνται είτε παρεξηγούνται.

Τον περασμένο μήνα, η μεγαλύτερη παγκόσμια μελέτη του Long Covid μέχρι σήμερα διαπίστωσε ότι πολλοί από αυτούς που πάσχουν από παρατεταμένες επιπτώσεις του ιού δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στην εργασία τους με πλήρη ικανότητα έξι μήνες αργότερα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Θα γκρινιάξουν γονείς και μαθητές: Η αλλαγή που έρχεται στα σχολεία έπρεπε να είχε...

Η εγκύκλιος υπάρχει, τώρα αυστηροποιούνται οι ποινές μπας και εφαρμοστεί στην πράξη Υπάρχει κάτι το εγγενώς σημαντικό όταν μιλάμε για τα παιδιά που πάνε σήμερα...
Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...
Γαλλία: Επιβολή lockdown για ένα μήνα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 Μαρτίου oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! To 845 oι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι, με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να αποχωρήσουν, ο βασιλιάς των Φράγκων, Κάρολος ο Φαλακρός, τους δίδει...

Μεσανατολικό: Φόβοι για χερσαία Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα τουλάχιστον τέσσερα σπίτια στη Ράφα, εγείροντας φόβους ότι δεν θα αργήσει να ξεκινήσει η σχεδιαζόμενη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση...

Πρόταση δυσπιστίας – Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική...

Με συνεχείς αψιμαχίες που ανεβάζουν στα ύψη τον κοινοβουλευτικό υδράργυρο, συνεχίζεται στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση για το δυστύχημα...

Τέμπη: Με εξώδικο τους στον ΟΣΕ οι μηχανοδηγοί ζητούν απαντήσεις για τη διαρροή του...

Εξώδικο προς τη διοίκηση του ΟΣΕ απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ), η οποία εκπροσωπεί τους μηχανοδηγούς, για την υπόθεση των ηχητικών με...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Έκθεση ΕΟΔΥ: Σαφής υποχώρηση του κορωνοϊού

Σαφής είναι η υποχώρηση όλων των δεικτών της πανδημίας, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση...

Covid-19: Τι δείχνει η μεγαλύτερη έως σήμερα παγκόσμια μελέτη για τις σπάνιες παρενέργειες των εμβολίων

Τα εμβόλια που προστατεύουν από σοβαρή ασθένεια, παρατεταμένα συμπτώματα αλλά και θάνατο από λοίμωξη από κορωνοϊό συνδέθηκαν με...

Καρκίνος: Ξεκινά η χορήγηση πρωτοποριακού εμβολίου mRNA σε καρκινοπαθείς

Καρκινοπαθείς στο Ηνωμένο Βασίλειο θα λάβουν ένα πρωτοποριακό εμβόλιο mRNA το οποίο, σύμφωνα με τους ερευνητές, βοηθά...

Έκθεση ΕΟΔΥ: 65 θάνατοι από κορωνοϊό και 5 από γρίπη σε μία εβδομάδα

Άλλοι 65 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό και 5 από γρίπη, την...