Ο κορωνοϊός μεταλλάσσεται

17
Ο κορωνοϊός μεταλλάσσεται

Ο ιός συνεχίσει να μεταλλάσσεται και να προσαρμόζεται στον άνθρωπο, είπε ο Σ. Τσιόδρας αναφερόμενος σε νέες μελέτες.

Σημείωσε, πάντως, ότι δεν μεταλλάσσεται πέραν του αναμενόμενου και δεν γίνεται πιο επιθετικός.

Ο κ.Τσιόδρας σημείωσε ότι οι περισσότερες μεταλλάξεις (πάνω από 200) του ιού καταγράφηκαν εκεί που υπήρξαν τα περισσότερα κρούσματα. Η επιδημία ξεκινά από πολλούς «ασθενείς μηδέν». Ο ιός εισήλθε για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο πολλές φορές, από πολλούς ασθενείς. Ο κορωνοϊός ανιχνεύθηκε στα τέλη του 2019 και είναι απίθανο να υπήρχε πολύ καιρό πριν. Τα επιστημονικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν τη θεωρία συνωμοσίας ότι κατασκευάσθηκε σε εργαστήριο. Σε κάποιες περιοχές του ιού έχουμε μικρό αριθμό μεταλλάξεων, αυτές οι περιοχές που μένουν σταθερές πρέπει να μελετηθούν περισσότερο για να βρούμε εμβόλιο ή φάρμακο. Ο κ.Τσιόδρας αναφέρθηκε και σε δημοσίευση στο Sciense για εμβόλιο σε πειραματόζωα. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά για να βρεθεί εμβόλιο, είπε.

Διαβάστε επίσης:  Έρευνα ΙΣΑ: Ένας στους 3 δεν ανησυχεί πλέον για την επιδημία

Τα επιστημονικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν την κατασκευή ιού σε εργαστήριο, επισήμανε. Δεν γίνεται πιο μεταδοτικός ή επιθετικός και σημειώνεται μικρός αριθμός μεταλλάξεων σε περιοχές.

Σχετικά με τη νόσο Kawasaki, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι υπάρχει συσχέτιση με τον κορωνοιό 60.000 παιδιά στην Ευρώπη αλλά τόσα στην Αμερική, κάποια θα εμφανίσουν αυτές τις φλεγμονώδεις καταστάσεις. Το περιστατικό στη Βόρεια Ελλάδα είναι αρνητικό για κορωνοιό. Υπάρχει μία επαγρύπνηση στους παιδίατρους, υπάρχει θεραπεία, είναι εξαιρετικά σπάνιο, ανέφερε.