Ο «μαραθώνιος» του Ζάεφ

40
Ο «μαραθώνιος» του Ζάεφ

Η πανηγυρική υπογραφή στις Πρέσπες έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα στον Ζόραν Ζάεφ.

Τώρα, ξεκινά ένας διπλωματικός και πολιτικός μαραθώνιος για τον Ζόραν Ζάεφ κυρίως στο εσωτερικό της χώρας του.

Ο πρωθυπουργός της «Βόρειας Μακεδονίας» (πλέον) αναμένεται να φέρει άμεσα την συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή της χώρας του. Πιθανότατα αυτό θα το πράξει την Τετάρτη, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες.

Στη συνέχεια, σε δέκα περίπου ημέρες, στις 28 Ιουνίου, οπότε και θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θα λάβει την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ακολούθως, στις 11 και 12 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες θα διεξαχθεί η επόμενη σύνοδος του ΝΑΤΟ, κατά την διάρκεια της οποίας αναμένεται να λάβει πρόσκληση η γειτονική χώρα.

Διαβάστε επίσης:  Το Σαρλ ντε Γκολ στέλνει η Γαλλία στη Μέση Ανατολή

Κατόπιν αυτών, ο Ζόραν Ζάεφ θα προχωρήσει στο δημοψήφισμα προκειμένου να επικυρώσει ο λαός της Βόρειας Μακεδονίας τη συμφωνία.

Τελευταίος -αλλά πιο κρίσιμος – σταθμός αυτού του μαραθωνίου που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2018, είναι η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.

Εφόσον λυθεί και αυτό το ζήτημα, η κυβέρνηση θα φέρει τη συμφωνία στην ελληνική Βουλή προς επικύρωση.

Οπως είπε ο Νίκος Κοτζιάς στους δημοσιογράφους, στις Πρέσπες, πρόκειται σύντομα να επισκεφθεί την Βόρεια Μακεδονία, σε συνεννόηση με τον ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ για να επιβλέψει την πρόοδο στα σημεία της συμφωνίας.