Ο στρατός των ΗΠΑ «δεν βρίσκεται στο Ιράκ για να αρπάξει πετρέλαιο», έλεγε στους δημοσιογράφους λίγο πριν προσγειωθεί στη Βαγδάτη ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Ματίς.
Με τη φράση αυτή επιχείρησε να προκαταλάβει διαμαρτυρίες εξοργισμένων Ιρακινών αξιωματούχων, τόσο για την ταξιδιωτική απαγόρευση αλλά και για πρόσφατη ρήση του προέδρου Τραμπ.
«Οκ, ίσως έχουμε μια ακόμη ευκαιρία»
Σε συνάντησή του με στελέχη της CIA, ο Τραμπ είχε υποστηρίξει πως η Αμερική θα έπρεπε να αρπάξει το πετρέλαιο του Ιράκ, όταν ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσείν το 2003. «Θα έπρεπε να το κρατήσουμε. Αλλά, οκ. Ίσως έχουμε μια ακόμη ευκαιρία»… Δεν έγινε γνωστό αν στις συνομιλίες που είχε ο Ματίς με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Χαϊντέρ Αλ Αμπάντι, που είχε αντιδράσει λέγοντας πως το πετρέλαιο του Ιράκ είναι περιουσία των Ιρακινών, προέκυψε το θέμα.Στην Αμερική πληρώνουμε το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο και είμαι σίγουρος πως θα συνεχίσουμε να το πράττουμε και στο μέλλον, παρατηρούσε ο Ματίς, απόστρατος πεζοναύτης που στο παρελθόν είχε ηγηθεί των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ. Κατά το Reuters, οι δηλώσεις αυτές είναι μία ακόμη ένδειξη των διαφορών του με τον πρόεδρό του. Ο Τραμπ έχει πει πως ο Ματίς διαφωνεί για τη «χρησιμότητα των βασανιστηρίων» στις ανακρίσεις, ενώ ο υπουργός είχε επίσης ζητήσει και εξαίρεση των Ιρακινών που συνεργάστηκαν με τις αμερικανικές δυνάμεις, περιλαμβανομένων των μεταφραστών, από την ταξιδιωτική απαγόρευση. Ο Ματίς λέει ακόμη πως δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον Τύπο, λίγο αφού ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τα ΜΜΕ «εχθρό του αμερικανικού λαού».
Ενημέρωση για Μοσούλη
Η επίσκεψη του Ματίς στη Βαγδάτη, όπου είχε συνομιλίες και με τον Ιρακινό ομόλογό του και Αμερικανούς αξιωματούχους στο Ιράκ, έγινε μια μέρα μετά την επίσημη έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων για ανακατάληψη της δυτικής Μοσούλης. Ο Σιίτης κληρικός Μοκτάντα Αλ Σαντρ καλούσε την ίδια μέρα την κυβέρνηση του Ιράκ να διατάξει αποχώρηση των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων όταν τελειώσει η μάχη της Μοσούλης: «Πρέπει να ζητήσει να εγκαταλείψουν το Ιράκ όλες οι δυνάμεις κατοχής και οι λεγόμενες φιλικές, για να διατηρηθεί το κύρος και η ακεραιότητα του κράτους». Ο Ματίς αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Σαντρ, χαρακτηρίζοντάς τες, «εσωτερικό πολιτικό ζήτημα». Πρόσθεσε πάντως, πως στις συνομιλίες της Βαγδάτης οι Ιρακινοί ηγέτες αναγνώρισαν την αξία της σχέσης με τις ΗΠΑ.
Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, Στίβεν Τάουνσεντ δήλωνε πως μέσα στο επόμενο εξάμηνο, όχι μόνο θα ανακαταληφθεί η Μοσούλη αλλά και το προπύργιο του λεγόμενου ισλαμικού κράτους στη Συρία, η Ράκα. Σε συνέντευξη Τύπου, ο Τάουνσεντ ανέφερε ακόμη πως Αμερικανοί σύμβουλοι έχουν μετακινηθεί εγγύτερα σε σημεία κλειδιά στη Μοσούλη.