Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
20.9 C
Athens

Ο Μέγας Αγιασμός των υδάτων έγινε εντός των Ναών

Με τήρηση των υγειονομικών μέτρων που αποφασιστεί, άνοιξαν από το πρωί οι Ναοί σε όλη την χώρα για τον εορτασμό των Θεοφανίων.

Η τέλεση της Θείας Λειτουργίας και ο Αγιασμός των υδάτων έγινε εντός των Ναών, με την παρουσία προκαθορισμένου αριθμού πιστών. Ο αγιασμός δόθηκε σε μικρά μπουκαλάκια τόσο στους πιστούς που παρακολούθησαν τη Λειτουργία των Φώτων, όσο και σε αυτούς που περίμεναν, έξω από τους Ναούς, σε σειρά με αποστάσεις ασφαλείας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, με Συνοδική Επιστολή την οποία απέστειλε το απόγευμα της Τρίτης, ζήτησε από τους μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών κατά την εορτή των Θεοφανείων, σύμφωνα με τις σχετικές από 15.12.2020 και 4.1.2021 αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Στο σχετικό ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου επισημαίνεται ότι «όπως έχει αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά την Εορτή των Θεοφανείων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους».

Επιπλέον, γνωστοποιείται ότι «προς τούτο και θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα», ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποφάσισε να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδότησης, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο, και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο».

Τέλος, στο ανακοινωθέν τονίζεται ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος, έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού και των ανθρώπων, όπως έπραξε από την αρχή της πανδημίας συμπορεύεται με την Πολιτεία στον αγώνα για την προστασία της δημόσιας υγείας, δίνει το θετικό παράδειγμα τήρησης των υγειονομικών μέτρων και παραμένει αρωγός στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η Ελληνική Πολιτεία ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία στη ζωή των ανθρώπων του τόπου μας. Είναι απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε, ιδίως σ’ αυτές τις κρίσιμες για την πατρίδα μας στιγμές, η διαρκής, ανοικτή και ειλικρινής συνεργασία και επικοινωνία Εκκλησίας και Πολιτείας και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Η επικοινωνία πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το έθνος μπορεί να φέρει».

Θεσσαλονίκη: Τηρώντας τα μέτρα ο εορτασμός των Θεοφανείων στις εκκλησίες

Τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός των Θεοφανίων στους Ιερούς Ναούς της Θεσσαλονίκης. Η τέλεση της Θείας Λειτουργίας και ο Αγιασμός των Υδάτων έγινε εντός των εκκλησιών, ενώ οι πιστοί προσέρχονταν με μάσκες και κρατώντας αποστάσεις για να παραλάβουν μικρά μπουκαλάκια με αγιασμό, τα οποία είχαν τοποθετηθεί σε τραπέζια στους εξωτερικούς χώρους.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκε ομάδα ατόμων που πραγματοποίησε ρίψη του σταυρού στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου, παρά την σχετική απαγόρευση. Στην περιοχή από νωρίς το πρωί βρισκόταν αστυνομική δύναμη, που παρενέβη και προχώρησε σε προσαγωγές.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

25 χρόνια από τον θάνατο του Γιώργου Γεννηματά

Σαν σήμερα «έφυγε» ο Γεώργιος Γεννηματάς

Ο Γεώργιος Γεννηματάς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Ιουνίου 1939. Πατέρας του ήταν ο Μανιάτης Θεόδωρος Γεννηματάς, δικηγόρος και οικονομολόγος, που διετέλεσε γενικός διευθυντής...
Κορονοϊός: Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο ΕΚΑΒ

Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο Νίκαιας – Μεταφέρθηκε στο Τζάνειο

Σοβαρό επεισόδιο συνέβη στη Νίκαια, όπου δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο, λίγες ώρες μετά την επίθεση του πρώην βουλευτη των Σπαρτιατών Κωνσταντίνου Φλώρου στον...
Μεταξουργείο: Νεκρός 15χρονος που έπεσε από τον 3ο όροφο

Αττικό Νοσοκομείο: ΕΔΕ για τις συνθήκες νοσηλείας του Δημήτρη Καλλιάνου διέταξε η διοίκηση

Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τις συνθήκες νοσηλείας του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου από την ημέρα της εισαγωγής του διέταξε η διοίκηση του Αττικού Νοσοκομείου,...

Από τις αρχές του Μαΐου θα ενεργοποιηθούν τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Από 1 Μαΐου θα ισχύσει η παρέμβαση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, όπως γνωστοποίησε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης. Σχετικά με το άνοιγμα της...

Η φωτογραφία της ημέρας

Ντρέπεται και η ντροπή... 25 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα 25 Απριλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γεγονότα 1719: Ο Ροβινσώνας Κρούσος παίρνει «σάρκα και οστά» μέσα από την πένα του...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα ;

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Νίκη.

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Θεοφάνια: Με μεγαλοπρέπεια, κατάνυξη και πλήθος κόσμου ο εορτασμός σε όλη τη χώρα

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα πραγματοποιήθηκε και φέτος ο εορτασμός των Θεοφανίων σε όλη...

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ: ΔΕΙΤΕ τα έθιμα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας

«Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε, η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις· του γαρ Γεννήτορος η...

Άγια Θεοφάνεια – Γιορτή σήμερα 6 Ιανουαρίου

Τα Αγία Θεοφάνεια είναι μία από τις αρχαιότερες εορτές της εκκλησίας μας η οποία...

Καλικάντζαροι: Η φυγή των ξωτικών τα Θεοφάνεια!

Ο μύθος των «δαιμόνιων» πλασμάτων που ζουν στα έγκατα της γης! Την παραμονή των Χριστουγέννων...