Ο Μητσοτάκης παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της ΝΔ επεσήμανε 5 βασικές προτεραιότητες

108
Μητσοτάκης, πρόγραμμα ΝΔ, 5 βασικές προτεραιότητες,

Η Ν.Δ. θα είναι έτοιμη και θα κερδίσει τις εκλογές, όποτε και να γίνουν, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές και την οργανωτική δομή του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος.

Αφού επισήμανε ότι η Ν.Δ. δεν μπορεί πάντως να καθορίσει το χρονοδιάγραμμα των πολιτικών εξελίξεων ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε ότι «οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι» γι ατο ενδεχόμενο εκλογών, επισημαίνοντας ότι «όποια κυβέρνηση και να βγει θα είναι καλύτερη από τη σημερινή». «Η Ν.Δ. θα είναι έτοιμη όποιες και αν είναι οι πολιτικές εξελίξεις» δήλωσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το ασφαλιστικό ως ζήτημα προτεραιότητας για τη Ν.Δ. στην κατάρτιση του κυβερνητικού της προγράμματος, υπενθυμίζοντας πως παρουσίασε ήδη στη Βουλή συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις στο κυβερνητικό σχέδιο που, όπως είπε, επιτείνει τα προβλήματα, δημιουργεί στρεβλώσεις και δεν είναι ποσοτικοποιημένο.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. διαχώρισε τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σε δύο σκέλη, την υλοποίηση της μνημονιακής δέσμευσης για παρεμβάσεις ύψους 1,8 δισ. αλλά και την ανάγκη βιωσιμότητάς του. «Εκεί, η Ν.Δ. θα σταθεί ιδιαίτερα, καθώς στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε ένα βιώσιμο σχέδιο με ευέλικτες πρακτικές από άλλες χώρες που υλοποίησαν αλλαγές» είπε.

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της μείωσης των φορολογικών συντελεστών τονίζοντας πως κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να βγει αν η οικονομία δεν επιστρέψει σε διαχειρίσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. «Κανένα κοινωνικό κράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν υπάρχουν πόροι» είπε θέτοντας τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον πυρήνα του προγράμματος της Ν.Δ..

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, μπορεί να υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση φορολογικων συντελεστών υπό δύο προυποθέσεις: Η κυβέρνηση να στηρίζει πρόγραμμα ιδιωτικών επενδύσεων, κάτι που, όπως είπε, δεν κάνει η σημερινή κυβέρνηση, και να υπάρξει μείωσης κρατικών δαπανών. Διευκρίνισε πως δεν αναφέρεται σε μείωση συντάξεων, τονίζοντας πως και σήμερα υπάρχουν περιθώρια για εξοικονόμηση δαπανών. «Μια επιθετική μείωση φορολογικών συντελεστών θα αποφέρει νέα έσοδα. Το δημόσιο εν μέσω μιας φορολογικής καταιγίδας το 2015 εισέπραξε λιγότερα απο το 2014» τόνισε.

Πέντε βασικές προτεραιότητες

Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε πέντε βασικές προτεραιότητες, την αξιοκρατία, την αλληλεγγύη, την αριστεία, την αξιοπιστία και την ανάπτυξη. Οι προτεραιότητες αυτές, όπως είπε, θα αποτελέσουν τις βασικές ενότητες του προγράμματος.

Διαβάστε επίσης:  Ν.Δ.: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Γιλντιρίμ

«Δεσμεύτηκα για μια Ν.Δ. που θα ακούει την κοινωνία και θα παράγει πολιτική για την ανάγκη των πολλών και όχι των λίγων. Δεσμεύτηκα για τη διεύρυνση της Ν.Δ.. Δεν είναι ένα πρόγραμμα που διαμορφώνεται πίσω από κλειστά γραφεία» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επεσήμανε πως το πρόγραμμα θα έχει ως θεμέλιο δύο αξίες: Την αξία της ελευθερίας και την αξία της αλληλεγγύης.

Παράλληλα μίλησε για το τρίπτυχο επενδύσεις, χαμηλή φορολογία και δουλειές, κάτι που θα υποστηρίζεται μέσα από μια σύγχρονη κοινωνική πολιτική, που θα έχει ως βασικό μοχλό το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για την αντιμετώπιση φτώχειας. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε, επίσης, πως θα δοθεί έμφαση στην παιδεία, την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης και τη βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό.

«Το πρόγραμμα δεν θα μοιάζει με παλιά προγράμματα, όπου μαζεύονται σε ένα κείμενο συρραφές πολλών προτάσεων. Θα είναι ένα πρόγραμμα διαφορετικό και για να διαμορφωθεί θα συλλέξει εμπειρίες και γνώσεις» επισήμανε, ευχαριστώντας τους 700 εμπειρογνώμονες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ν.Δ. και έστειλαν τα βιογραφικά τους για να συμμετέχουν στην επεξεργασία του προγράμματος.

Η ΝΔ ετοιμάζεται με πολύ γρήγορο ρυθμό για τη διακυβέρνηση της χώρας οικοδομώντας σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως οι προτάσεις που θα είναι στο πρόγραμμα θα είναι εφαρμόσιμες και ρεαλιστικές. «Δεν θα διακατέχονται από τον λαϊκισμό του παρελθόντος. Εμείς αυτό το σφάλμα δεν θα το επαναλάβουμε. Έτσι θα σηματοδοτήσουμε ότι τραβάμε μια διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν» είπε.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος για τη σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματος Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο, τεκμηριωμένο και αξιόπιστο. «Θέλουμε οι πολίτες να βλέπουν τις ανησυχίες μέσα στο πρόγραμμα και να βλέπουν τεκμηριωμένες λύσεις. Αρκετά με τις λαϊκίστικες σαπουνόφουσκες. Τις πληρώσαμε όλοι πολύ ακριβά» είπε ο κ. Χατζηδάκης.

«Η Ν.Δ. αλλάζει. Σηματοδοτούμε ένα άνοιγμα στην κοινωνία. Πέρα από τα αξιόλογα κομματικά στελέχη αναζητούμε νέα πρόσωπα και νέες ιδέες, θέλουμε να ανανεώσουμε τη Ν.Δ. σε επίπεδο προσώπων και θέσεων. Η Ν.Δ. κάνει άνοιγμα στην κοινωνία» συνέχισε, καλώντας τους πολίτες να συμμετέχουν στο διαλογο που έχει ξεκινήσει.