Ο Μητσοτάκης στρέφει το βλέμμα του στα μεσοαστικά και λαϊκά στρώματα

34
Κυριάκο άφησε το ...παραμύθι!

Στροφή Μητσοτάκη στα μεσοαστικά και λαϊκά στρώματα που στήριξαν μέχρι πρότινος τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στόχος να διευρύνει το δημοσκοπικό του προβάδισμα αλλά και να ετοιμάσει μία μελλοντική εκλογική του επιτυχία σε όσα το δυνατόν ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.

Δεν είναι, προς τούτο, τυχαίες οι αναφορές του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, την Κυριακή, όταν αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε αγρότες και επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα, στους χαμηλοσυνταξιούχους που με την περικοπή του ΕΚΑΣ φτάνουν να χάνουν μέχρι και το ένα τέταρτο του εισοδήματός τους αλλά και στη γενικευμένη επιβάρυνση που προκαλούν οι έμμεσοι φόροι που επέβαλλε η κυβέρνηση. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. επεσήμανε, ευλόγως, ότι η έμμεση φορολογία είναι η πλέον άδικη καθώς πλήττει δυσανάλογα τους πλέον οικονομικά ασθενείς.

Ένα 24ώρο μετά, στο πλαίσιο κομματικής εκδήλωσης για την κοινωνική αλληλεγγύη, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ως προτεραιότητα του κόμματός του να επανασυσταθεί ένα κοινωνικό δίκτυ προστασίας, με αιχμή το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, μέτρο που είχε αρχίσει να υλοποιεί η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ.

Μετά την μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ

Η επιλογή του κ. Μητσοτάκη προκύπτει ως αποτέλεσμα της… σταδιακής πλήρους μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα μνημονιακό με κεντρικό αφήγημα την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και την επιστροφή της σε ρυθμούς βιώσιμης ανάπτυξης. Όχι μόνον ανακλαστικά αλλά και στρατηγικά, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να βρεθεί «απέναντι», όχι βέβαια προσχωρώντας σε λογικές αντιμνημονίου, αλλά παρουσιάζοντας το δικό του σχέδιο για επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη με παράλληλη εξυπηρέτηση του, αναδιαρθρωμένου χρέους. Μία άλλη πτυχή αυτής της στρατηγικής αφορά τους «μη προνομιούχους», σε μία σαφή προσπάθεια, παράλληλα με τη μεσαία τάξη, τους επιστήματος κλπ, η Ν.Δ. να τύχει της αποδοχής και ομάδων πληθυσμού που της είχαν γυρίσει την πλάτη.

Διαβάστε επίσης:  Ποιές είναι οι νέες προκλήσεις που περιμένουμε από τον Ερντογάν μετά την προκήρυξη των εκλογών

Στις κλειστές συσκέψεις της Συγγρού, και λόγω της παρουσίας του Τάκη Θεοδωρικάκου στο πλευρό του κ. Μητσοτάκη, η δημοσκοπική ανάλυση των κοινωνικών τάσεων είναι τακτική, και βάσει αυτής καθορίζεται και το πολιτικό στίγμα του κόμματος. Σε αυτές τις συσκέψεις, ακόμη κι αν δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η Ν.Δ. και ο Κυρ. Μητσοτάκης θα είναι οι νικητές μίας επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, γίνεται και η παραδοχή ότι μόνον εφόσον εξασφαλιστεί και η στήριξη των «λαϊκών» γειτονιών (κάποιες από αυτές όπως η Ελευσίνα και το Περιστέρι επισκέφτηκε ο Πρόεδρος της ΝΔ) θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις ευρύτατου πολιτικού ρεύματος πλειοψηφίας υπέρ της Ν.Δ.