Ο Μητσοτάκης από το Ισραήλ προειδοποίησε τον νταή Ερντογάν

66
Ο Μητσοτάκης από το Ισραήλ προειδοποίησε τον νταή Ερντογάν

“Η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι απειλή ως προς την περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη”, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντηση του με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο κ. Μητσοτάκης αφηγήθηκε στον κ. Νετανιάχου “διαφορετικά περιστατικά από την προκλητική συμπεριφορά της γειτονικής χώρας τόσο στα θαλάσσια όσο και στα χερσαία σύνορά μας” και έκανε λόγο για τον “αποσταθεροποιητικό παράγοντα που έχει διαδραματίσει η Τουρκία σε σχέση με την Λιβύη και την πλήρως άκυρη συμφωνία οριοθέτησης ζωνών μεταξύ Τουρκία- Λιβύης”.

“Εμείς πάντα θα επιδιώκουμε την ειρήνη έχοντας ως θεμέλιό μας το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τη συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ”, αρχές που εμείς εφαρμόσαμε όταν υπογράψαμε συμφωνία ΑΟΖ μ την Ιταλία και “σε αυτές τις βάσεις θέλουμε να θέσουμε ένα πλαίσιο για ευρύτερη συνεργασία”.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε παράλληλα την σημασία της τριμερούς σχέσης Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου και τόνισε ότι με την προσθήκη των ΗΠΑ, το σχήμα αυτό “έχει ένα όραμα, μίας ειρηνικής Ανατολικής Μεσογείου” και σε αυτό το πλαίσιο εντάχθηκε και ο East Med, τον οποίο χαρακτήρισε “εμβληματικό έργο για ολόκληρη την Ευρώπη”

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκίνησε με αναφορά σε δήλωση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ότι η φιλία Ελλάδας- Ισραήλ είναι και πρέπει να συνεχίσει να είναι θεμελιώδης πυλώνας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, την οποία χαρακτήρισε “πιο επίκαιρη σήμερα παρά ποτέ”, ενώ τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ ισχυρή, συμπαγής και αυτόφωτη, δεν εξαρτάται από άλλους και μπορεί να ενδυναμωθεί έτι περαιτέρω.

Διαβάστε επίσης:  Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του «Ορούτς Ρέις» στην Αν. Μεσόγειο

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα του τουρισμού υπογραμμίζοντας ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να ανοίξει η Ελλάδα στους ξένους τουρίστες από 1η Ιουλίου και διαβεβαίωσε ότι η ασφάλεια και η υγεία τους αποτελεί υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα για την χώρα.

Σε συνέχεια και της αναφοράς του κ. Νετανιάχου στον στόχο να είναι η 1η Αυγούστου η ημερομηνία πλήρους ανοίγματος και η Ελλάδα και η Κύπρος οι πρώτοι προορισμοί για τους Ισραηλινούς τουρίστες, που πέρυσι ανήλθαν σε 1,2 εκ., ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η χώρα μας ανυπομονεί να τους καλωσορίσει, ενώ τόνισε ότι μπορούμε να παρατείνουμε την τουριστική περίοδο και τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Υπογράμμισε πάντως ότι μετά από την επιτυχή αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της πανδημίας από τις δύο χώρες δεν θα μπορέσουμε να χαλαρώσουμε και σημείωσε ότι “είναι σημαντικό να στέλνουμε συνεχώς το μήνυμα ότι πρέπει να επαγρυπνούμε”.

Έκανε τέλος αναφορά στην υπογραφή πρωτοκόλλων σε τομείς όπως η γεωργία, η ενέργεια και η η κυβερνοασφάλεια, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις επενδύσεις, διαμηνύοντας ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες επενδύσεων στην Ελλάδα αυτή την περίοδο.