Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
20.8 C
Athens

Ο Μητσοτάκης παρέλαβε τη διερευνητική εντολή από την ΠτΔ – Την επιστρέφει το απόγευμα – Τηλεφώνημα στον Τσίπρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέλαβε από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου την πρώτη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 37 παρ. 2 του Συντάγματος. Με στόχο την διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των εκλογών  στις 25 Ιουνίου, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την ΠτΔ ότι θα  επιστρέψει την εντολή μέσα σε λίγες ώρες, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Κύριε πρόεδρε προ ολίγου, ο κ. Τασούλας μου έδωσε τα αποτελέσματα των εκλογών, συναντηθήκαμε ώστε να σας παράσχω την διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην Πρόεδρο επεσήμανε ότι το απόγευμα θα επιστρέψει την διερευνητική εντολή, καθώς όπως είπε δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. “Θεωρώ ότι οι χθεσινές εκλογές ήταν προωθητικό βήμα ωριμότητας για τη δημοκρατία μας. Συγκρατώ ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι αυξήθηκε η συμμετοχή σε σχέση με τις εκλογές του 2019, το γεγονός ότι για πρώτη φορά ψήφισαν συμπολίτες μας που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό. Τα αποτελέσματα εκδόθηκαν σε χρόνο ρεκόρ” πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Μάλιστα ο ίδιος  τόνισε ότι θα ήθελε στη δεύτερη προεκλογική περίοδο τα κόμματα να μιλήσουν περισσότερο για τα πραγματικά προβλήματα του τόπου όπως είναι για παράδειγμα οι καλύτεροι μισθοί για τους πολίτες.

Υπερβαίνοντας κάθε πρόβλεψη το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ανατρέπει όλα τα σενάρια που είχαν επεξεργασθεί οι κομματικές ηγεσίες και επισπεύδει τις πολιτικές εξελίξεις οδηγώντας στον δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης, ενώ ταυτόχρονα κυοφορεί εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίο υπέστη βαριά πολιτική και εκλογική ήττα.

Τηλεφώνημα Μητσοτάκη στον Τσίπρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μεσημέρι τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα ενημερώνοντάς τον ότι θα παραδώσει την εντολή το απόγευμα και θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες προκειμένου την συντομεύσουν οι εκλογές για τις 25 Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έλαβε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο.

Όπως επισημαίνει το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θεωρεί πως δεν υπάρχει προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή κι ότι προτίθεται να επιστρέψει τη διερευνητική εντολή σήμερα το απόγευμα.

Παράλληλα μετέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι η κυβέρνηση θα προτείνει την επίσπευση της σύγκλησης και διάλυσης της νέας Βουλής, ώστε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Ο Τασούλας στη ν Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Η διαδικασία προς τις διερευνητικές εντολές ενεργοποιήθηκε με την παράδοση από την υπηρεσιακή υπουργό Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού στον Πρόεδρο της Βουλής, Κων. Τασούλα, του πίνακα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα της 21ης Μαΐου. 

Μετά τη σύντομη συνάντησή τους στο Μέγαρο της Βουλής, ο κ. Τασούλας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και να παραδώσει με τη σειρά του τα αποτελέσματα.

Παραλαμβάνοντας τα τελικά αποτελέσματα η κα Σακελλαροπούλου δήλωσε: «Η προεκλογική περίοδος κύλισε ομαλά με τις συνήθειες ενός δημοκρατικού διαλόγου. Πάντα υπάρχουν εντάσεις αλλά δεν νομίζω ότι ξεπεράστηκαν τα όρια. Οι εκλογές και η προετοιμασία και η μέρα η χθεσινή κύλισαν με απόλυτη ομαλότητα και χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε από αρκετά νωρίς τα αποτελέσματα». Όπως η ίδια εξήγησε: «το Σύνταγμα έχει με αρκετά μεγάλη σαφήνεια προδιαγράψει την πορεία των πραγμάτων, θα ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη  επικοινωνήσει τηλεφωνικά  με την ΠτΔ  όπως ανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος  επιβεβαιώνοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιστρέψει ταχύτατα την διερευνητική εντολή που αναμένεται σήμερα να λάβει από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Αναφερόμενος στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, ο κ. Σκέρτσος  είπε: «Νομίζω έχει ήδη έχουν γίνει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, και νομίζω ότι τα αποτελέσματα της αντιπολίτευσης δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για να γίνουν κύκλοι διερευνητικών εντολών, αλλά θα το πει η αντιπολίτευση, το πώς θα διαχειριστεί τις εντολές».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Μαξίμου, αφού ο πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι τέσσερις πολιτικοί αρχηγοί επιστέψουν την διερευνητική εντολή και κριθεί αδύναμος ο σχηματισμός κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης, ως την αρχή της επόμενης εβδομάδας,  δύναται να παραδώσει τα ηνία σε υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γιάννη Σαρμά. Θα ακολουθήσουν δύο συνεδριάσεις της Βουλής για την εκλογή Προέδρου και την ορκωμοσία των βουλευτών και διάλυση της Βουλής λόγω αδυναμίας παροχής ψήφου εμπιστοσύνης σε κάποια κυβέρνηση,  ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου, αντί για τις 2 Ιουλίου που αρχικά σχεδιαζόταν. Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να αποκάλυψε τον σχεδιασμό του στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, κατά τη χθεσινή τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Μιχαηλίδου: Αυξημένος φέτος ο προϋπολογισμός του κοινωνικού τουρισμού

Συνάντηση εργασίας με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας είχε σήμερα 19 Απριλίου, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία επιβεβαίωσε...
Η πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών

Πάνω από 100.000 εγγραφές στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου

Η υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί πάνω από 100.000 πολίτες που ζουν είτε στην Ελλάδα, είτε σε 114 άλλες χώρες. Ο Υπουργός...

Ευρωεκλογές: Ο Νίκος Δένδιας αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο με περιοδείες σε Β. Ελλάδα, Ήπειρο και...

Στην προεκλογική μάχη για τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου μπαίνει το βαρύ πυροβολικό της ΝΔ, ο πιο δημοφιλής υπουργός της κυβέρνησης, ο Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα...

Μεγάλη πτώση στις ασιατικές αγορές μετά το ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν – Ανεβαίνει η...

Ισχυρές απώλειες, που ξεπερνούν το 3% για το Τόκιο, καταγράφονται στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια, μετά τις πληροφορίες...

Εκρήξεις στο κέντρο του Ιράν από ισραηλινή επίθεση

Εκρήξεις αναφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο κέντρο του Ιράν, με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν λόγο για μια ισραηλινή επίθεση σε αντίποινα για...

Τσίπρας: Στη Μ. Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και την επιστροφή όλων των ομήρων πρέπει να ζητήσει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο η Ευρώπη τόνισε από...

Δημοσκόπηση Metron: Αυξάνεται η συσπείρωση της ΝΔ και ανεβαίνει στο 32,3% – Μειώνονται οι...

Πλησιάζουν οι ευρεωκλογές και η ΝΔ εμφανίζει αυξημένη συσπείρωση και σημαντικά κέρδη καθώς περιορίζει τις διαρροέρς προς τα δεξιά, οι οποίες όσο πλησιάζουν οι...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Τσίπρας: Στη Μ. Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και την επιστροφή όλων των ομήρων πρέπει...

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις...

Μητσοτάκης για επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές: Ακόμα μία δέσμευσή μας γίνεται πραγματικότητα

Για «ακόμα μία δέσμευση» της κυβέρνησης που «γίνεται πραγματικότητα» κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος...

Μητσοτάκης: Η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην λάβει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης η κρίση στη Μ. Ανατολή

«Στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα μας απασχολήσουν πρωτίστως ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα...