Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Athens

Ο νέος χάρτης των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019: Ποιοι θα δουν μειώσεις έως και 30%, ποιοι οι ωφελημένοι

Μειώσεις έως και 30% φέρνει η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για παλιές και νέες συντάξεις, η οποία δημιουργεί ουσιαστικά συνταξιούχους πολλών και διαφορετικών ταχυτήτων.

Η τροπολογία, η οποία περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε, καταργεί τα άρθρα 1 και 2 του νόμου 4472/2017 που προέβλεπαν τις περικοπές ως 18% στις παλιές συντάξεις και άνω του 20% στις νέες -μετά τον νόμο Κατρούγκαλου- συντάξεις, αλλά αυτό που προκαλείται είναι στην πράξη η δημιουργία συνταξιούχων πολλών κατηγοριών, ανάλογα με το πότε βγήκαν ή θα βγουν στη σύνταξη!

Οι παλαιοί συνταξιούχοι, όσοι δηλαδή αποχώρησαν από την εργασία πριν τη ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016) και η σύνταξή τους-βάσει του επανυπολογισμού- θα είναι μικρότερη από αυτή που εισπράττουν σήμερα, δεν κινδυνεύουν με μειώσεις από την 1/1/2019. Το μέτρο της περικοπής των συντάξεων ακυρώθηκε, μετά τη συμφωνία Αθήνας-Βρυξελλών και ως εκ τούτου θα διατηρήσουν την προσωπική διαφορά, η οποία θα μετανομαστεί σε επιπλέον ποσό από 1/1/2019.

Οι συντάξεις, λοιπόν, περίπου 1,4 παλαιών συνταξιούχων μένουν ως έχουν (διασώζεται η προσωπική διαφορά-επιπλέον ποσό), ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι επειδή διατηρούν το εν λόγω συμπλήρωμα, θα μείνουν εκτός νυμφώνος από τις αυξήσεις που θα δίνονται μετά το 2022.

Στους χαμένους ήταν και παραμένουν οι νέοι συνταξιούχοι (από 13.5.2016 έως το τέλος 2018) οι οποίοι έχουν προσωπικές διαφορές μικρότερες του 20% σε σχέση με τον παλαιότερο τρόπο υπολογισμού. Η κατηγορία αυτή δεν θα έχει καμία αλλαγή στο ποσό της σύνταξης, το οποίο αφενός συνεχίσει να υφίσταται ως έχει το 2019, αλλά θα είναι μικρότερο από το αντίστοιχο όσων συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον Μάιο του 2016.

Οι μεγαλύτεροι αδικημένοι είναι όσοι αποχωρήσουν από 1/1/2019 και μετά, καθώς δε θα έχουν καμία προστασία από τη λαίλαπα του νόμου Κατρούγκαλου.

Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, οι μειώσεις συντάξεων θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν το 30%!
Ποιες κατηγορίες συνταξιούχων ευνοούνται από τον επανυπολογισμό

Αυξήσεις θα δουν οι ομάδες των συνταξιούχων, των οποίων η σύνταξη βγαίνει υψηλότερη με τον νέο τρόπο υπολογισμού (νόμος Κατρούγκαλου) σε σύγκριση με τα ποσά που λαμβάνουν σήμερα.

Σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη, η αύξηση που δικαιούνται θα πρέπει να τους δοθεί σε πέντε ισόποσες ετήσιες δόσεις, αρχής γενομένης από το 2019. Πρόκειται για τους συνταξιούχους που καταγράφουν αρνητική προσωπική διαφορά, η οποία πρέπει να καλυφθεί με απανωτές αυξήσεις έως το 2023.

1. Συνταξιούχοι του ΙΚΑ που αποχώρησαν με μέσες αποδοχές και ασφαλιστικές κλάσεις από την 18η ως την 24η και χρόνο ασφάλισης από τα 20 έτη (6.000 ένσημα /ημέρες ασφάλισης) έως τα 30 έτη (9.000 ένσημα / ημέρες ασφάλισης)

2. Συνταξιούχοι που εργάζονταν σε ΔΕΚΟ – Τράπεζες και έλαβαν σύνταξη από τα πρώην ειδικά ταμεία, συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι ΝΠΔΔ που ανήκαν στο ειδικό καθεστώς του ΙΚΑ και έλαβαν σύνταξη με τις δημοσιοϋπαλληλικές διατάξεις

3. Συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ – ΤΣΑ, πρώην αυτοκινητιστές που συνταξιοδοτήθηκαν με 35ετία ή και περισσότερα έτη

4. Συνταξιούχοι που αποχώρησαν με πρόωρη ή και μειωμένη σύνταξη, αλλά και σε όσους αποχώρησαν με διαδοχική ασφάλιση και είχαν μεγάλες ποινές στο τμήμα που αφορούσε τον συμμετέχοντα φορέα
Ποιες νέες συντάξεις διασώζονται

Με το νόμο που κατατέθηκε, διασώζονται και οι προσωπικές διαφορές των νέων συνταξιούχων που αποχώρησαν εντός της 3ετούς μεταβατικής περιόδου του νόμου Κατρούγκαλου (13/5/2016 έως 31/12/2018), υπό την προϋπόθεσή τους ότι η σύνταξή τους, όπως υπολογίζεται με τον ν.Κατρούγκαλου, υπολείπεται κατά 20% και πάνω από την σύνταξη που θα έπαιρναν με το παλαιό καθεστώς υπολογισμού.
Τι θα ισχύει για νέους συνταξιούχους μετά την 1/1/2019

Και βεβαίως καταγράφονται και οι μεγάλοι χαμένοι που είναι οι συνταξιούχοι οι οποίοι θα αποχωρήσουν μετά τον Ιανουάριο του 2019.

Γι’ αυτούς θα εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος Κατρούγκαλου με αποτέλεσμα να υποστούν μειώσεις που φθάνουν ακόμη και το 30% σε σχέση με τις συντάξεις που θα ελάμβαναν προ του Μαΐου 2016.

Η νομοθετική διάταξη διατηρεί παλαιότερο νόμο (του 2017) σύμφωνα με τον οποίο οι συντάξεις μετά το 2019 θα παραμείνουν «παγωμένες» έως το 2022. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι παλαιές συντάξεις μπορεί να μη μειωθούν κατά 18%, αλλά παλαιές και νέες θα υποστούν απώλειες της τάξεως του 8% μέχρι το 2022 εξαιτίας του πληθωρισμού, ο οποίος εκτιμάται 2% μεσοσταθμικά ετησίως.

Ωστόσο, ούτε μετά την ημερομηνία αυτή (το 2022) θα λάβουν αυξήσεις, έως ότου εξισωθούν με τις λεγόμενες νέες συντάξεις, δηλαδή αυτές που εκδόθηκαν μετά τον Μάιο του 2016 με τον νέο τρόπο υπολογισμού.

Αυξήσεις θα λαμβάνουν – μετά το 2022 – μόνο οι νέες συντάξεις, προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά. Οι αυξήσεις μετά το 2022 θα διαμορφώνονται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Ο Παππάς …έφυγε για το διάστημα!

Μετά το μπάχαλο άλλαξε άποψη ο Παππάς: Δεν υπήρξε προσυνεννόηση, λέει τώρα

Κάτω από το βάρος των δυσμενών εντυπώσεων και του χάους που επικρατεί στην αντιπολίτευση ο Νίκος Παππάς προσπάθησε να ανασκευάσει όσα αποκάλυψε στο Action...

Καιρός: Νέα «εισβολή» αφρικανικής σκόνης από Δευτέρα

Η αφρικανική σκόνη θα «ξαναθυμηθεί» τη χώρα μας από την Κυριακή έπειτα από ένα σύντομο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει» σταδιακά σήμερα,...

Πρόταση δυσπιστίας – Καραμανλής: Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική...

Με συνεχείς αψιμαχίες που ανεβάζουν στα ύψη τον κοινοβουλευτικό υδράργυρο, συνεχίζεται στη Βουλή, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση για το δυστύχημα...

Τέμπη: Με εξώδικο τους στον ΟΣΕ οι μηχανοδηγοί ζητούν απαντήσεις για τη διαρροή του...

Εξώδικο προς τη διοίκηση του ΟΣΕ απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ), η οποία εκπροσωπεί τους μηχανοδηγούς, για την υπόθεση των ηχητικών με...
Europol: Καλεί τις χώρες της ΕΕ να προστατέψουν τα παιδιά από τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων

Κατέρρευσε η ασφάλεια της Europol – Εξαφανίστηκαν αρχεία με ευαίσθητες πληροφορίες αξιωματούχων

Αντιμέτωπη με μία σοβαρή κρίση βρίσκεται η Europol που καταδεικνύει προβλήματα στη ασφάλειά της λόγω της εξαφάνισης ευαίσθητων αρχείων κορυφαίων αξιωματούχων της. Όπως αποκάλυψεσε δημοσίευμά του το...

ΟΣΕ: Στη μοίρα του ο οργανισμός που παραμένει ακόμα με μεταβατική διοίκηση

Με μεγάλα κενά και κρίσιμες δεσμεύσεις που δεν προχώρησαν εξακολουθεί να λειτουργεί ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα ένα χρόνο μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών...

ΕΝΦΙΑ: Εως τα μέσα Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου δηλαδή στις 6-7 Απριλίου η το αργότερο στο επόμενο 13-14 Απριλίου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για 7...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Πόσων ετών είναι ο εγκέφαλός σας;

Αν κάποιες δύσκολες μέρες νιώθετε μεγαλύτεροι σε ηλικία απ’ ό,τι πραγματικά είστε, δεν είναι...

Το Νο1 χόμπι που κρατά τον εγκέφαλό σου «νέο»

Έρευνες βρήκαν ποιο είναι το Νο1 χόμπι που ενώ εσύ μεγαλώνεις μπορεί και διατηρεί...

Οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων – Πότε εξοφλούνται τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ

Μετά την… παρέλαση της 25ης Μαρτίου θα καταβληθούν οι συντάξεις μηνός Απριλίου στους δικαιούχους....

Νέος πολιτικός χάρτης: Η “ανήσυχη” κυριαρχία της Ν.Δ, οι …τρεις εκδοχές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τα οφέλη για ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ

Ο κατακερματισμός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και η υποχώρησή του στις δημοσκοπήσεις στην θέση του...