Ο νέος χάρτης του Champions League και ο… γρίφος για την Ελλάδα

41

Η ΟΥΕΦΑ αλλάζει τον χάρτη του Champions League από τη σεζόν 2018-19, δίνοντας επιπλέον απ΄ευθείας θέσεις στους ομίλους στις «μεγάλες δυνάμεις» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Την επίσημη… χαρτογράφηση του Champions League από τη σεζόν 2018-19 περιμένει να ακούσει αύριο από τη ΟΥΕΦΑ, η ποδοσφαιρική Ευρώπη, αν και στους διαδρόμους του Μονακό, ήδη άρχισαν να κυκλοφορούν οι πρώτες διαρροές. Ποια είναι τα δεδομένα; Όπως αναφέρει η πάντα έγκυρη σε θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, ιταλική εφημερίδα La Stampa, το νέο Champions League θα παρουσιάζει την εξής μορφή.

Οι ομάδες που συμμετέχουν στους ομίλους παραμένουν 32.

Οι τέσσερις μεγάλες ομοσπονδίες (Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία) αποκτούν από τέσσερα απ’ ευθείας εισιτήρια η καθεμία για τα γκρουπ. Κάτι που σημαίνει ότι οι ομάδες από τις συγκεκριμένες χώρες δεν θα συμμετέχουν πλέον σε προκριματικούς και θα καταλαμβάνουν τις μισές (16) θέσεις των ομίλων.

Οι χώρες που καταλαμβάνουν τις θέσεις 5-6-7 της βαθμολογίας της ΟΥΕΦΑ (αυτή τη στιγμή είναι η Πορτογαλία, η Ρωσία και η Γαλλία) καταλαμβάνουν από δύο απ’ ευθείας θέσεις στους ομίλους. Συνολικά, δηλαδή, άλλες έξι θέσεις.

Οι χώρες που βρίσκονται από την 8η έως τη 12η θέση στη βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ εξασφαλίζουν από μία απ’ ευθείας θέση στους ομίλους. Άλλες πέντε θέσεις, δηλαδή…

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Με τη νέα μορφή του Champions League οι 27 από τις 32 θέσεις των ομίλων θα έχουν απ’ ευθείας κάτοχο, κάτι που σημαίνει ότι θα μένουν κάθε χρόνο μόνο 5 (έναντι των 10 που υπάρχουν κενές αυτή τη στιγμή) να διεκδικηθούν από τις υπόλοιπες χώρες.

Διαβάστε επίσης:  Προκρίθηκε η ΑΕΚ με γκολ του Χριστοδουλόπουλου στο 94′

Και κάπου εδώ… μπαίνει στην εξίσωση η Ελλάδα, η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί τουλάχιστον μέσα στην επόμενη τριετία πάνω από τη 12η θέση της βαθμολογίας της ΟΥΕΦΑ για να δει ξανά απ’ ευθείας τον πρωταθλητή της στους ομίλους.

Με τις θέσεις που θα διεκδικούνται από τους προκριματικούς να περιορίζονται στις πέντε, γίνεται αντιληπτό ότι παύουν να υφίστανται δύο… δρόμοι προς τους ομίλους (ο ένας των πρωταθλητών, και ο ένας των μη πρωταθλητών).

Το στοιχείο – κλειδί, λοιπόν, που μένει να διευκρινιστεί σήμερα από την ΟΥΕΦΑ, είναι αν στον προκριματικό θα συμμετέχουν μόνο οι πρωταθλητές των χωρών που βρίσκονται από τη 12 θέση και κάτω, ή αν θα συμμετέχουν και οι δευτεραθλητές χωρών που βρίσκονται από την 8η έως την 12η θέση.

Το μόνο που πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι ότι όλες οι ομάδες που θα συμμετέχουν στα προκριματικά θα σχηματίζουν ένα ενιαίο γκρουπ και δεν θα χωρίζονται σε δύο (πρωταθλητές και μη πρωταθλητές).

Επίσης, επειδή υπήρξαν σχετικές πληροφορίες στον ελληνικό Τύπο, δεν προκύπτει μέχρι στιγμής από πουθενά ότι οι ομάδες θα μπορούν να διεκδικούν θέση στους ομίλους βάσει του συλλογικού και όχι του εθνικού τους συντελεστή. Περισσότερα αύριο με την επίσημη ανακοίνωση της ΟΥΕΦΑ.