Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
19 C
Athens

Ο Ντιέγκο Ριβέρα και οι τοιχογραφίες με τον Καρλ Μαρξ, τη Φρίντα Κάλο και το εργατικό κίνημα

Στη δεκαετία του 1950 η, τότε, νεαρή Μεξικανή, γεννημένη στη Γαλλία, δημοσιογράφος Ελένα Πονιατόφσκα (σήμερα 84ων ετών), πήρε συνέντευξη από τον ζωγράφο σύμβολο του Μεξικό Ντιέγκο Ριβέρα.

Η συνάντησή τους έγινε στο στούντιο – σπίτι των Ντιέγκο Ριβέρα – Φρίντα Κάλο «Alta Vista».

Στο κείμενό της η Πονιατόφσκα επισημάνει πως ο Ριβέρα, ο εμβληματικός Μεξικανός ζωγράφος, ήταν μεγαλόσωμος και ευγενικός. Σημειώνει επίσης πως δέχτηκε να απαντήσει κάθε ερώτηση που θέλησε να κάνει.

Πρώτη ερώτηση: «Τι είναι για εσάς η απόλυτη ευτυχία;»

O Ριβέρα ήταν απόλυτος. Απάντησε: «Να μην είχα γεννηθεί.» Εξήγησε την άποψή του λέγοντας πως ήταν μετανιωμένος και γεμάτος τύψεις για πολλές συμπεριφορές του στη Φρίντα Κάλο. Παραδέχτηκε πως δεν αγάπησε ποτέ τη μητέρα της.

«Η ανθρωπότητα είναι γυναίκα» δήλωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του. Ήταν μια απάντηση – άποψη που εκτόξευσε την περιέργεια της Ελένα.

Ντιέγκο Ριβέρα, τοιχογραφίες, Φρίντα Κάλο,
Η Φρίντα και ο Ντιέγκο

-Ο Ριβέρα είχε συγκεκριμένες πολιτικές απόψεις και φλογερό ταμπεραμέντο. Ήταν αναμενόμενο να οδηγήσει την κουβέντα με τη δημοσιογράφο σε θέματα που άπτονταν της πολιτικής. Στη συνέντευξή του δηλώνει πως η περίοδος που τον εξάπτει περισσότερο είναι η Οκτωβριανή επανάσταση. Λέει πως έφερε στην επιφάνεια το προλεταριάτο της Σοβιετικής Ένωσης. Και πως η επικράτησή του έγινε πηγή έμπνευσης για το προλεταριάτο όλου του κόσμου.

Η απάντηση του Ριβέρα φωτίζει το περιεχόμενο πολλών έργων του. Οι μεγάλες τοιχογραφίες που υπάρχουν σε κεντρικά σημεία του Μεξικού είναι γεμάτες κοινωνικοπολιτικά μηνύματα.

Οι γυναίκες, η εργατική τάξη και η επανάσταση παρουσιάζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πάνω τους.

Η τοιχογραφία “Sueño de una tarde dominical en la Alameda Central” είναι του 1946. Στο έργο παρουσιάζονται δύο στοιχεία που απασχόλησαν έντονα τη δουλειά του καλλιτέχνη. Οι γυναίκες και οι εργάτες. Το έργο είναι χωρισμένο σε τρία επίπεδα.

Ντιέγκο Ριβέρα, τοιχογραφίες, Φρίντα Κάλο,

Στο πρώτο υπάρχουν έντονες αναφορές στο Μεξικό. Στην ανεξαρτησία του, στην ανάμειξη των Γάλλων αλλά και των Βορειοαμερικανών στο εσωτερικό του.

Το δεύτερο αναφέρεται σε 3 φιγούρες. Υπάρχει ένα πορτρέτο του Ριβέρα σε ηλικία 9 ετών. Βλέπουμε την σκελετωμένη Catrina (σύμβολο εξευρωπαϊσμού των γυναικών στο Μεξικό) και τον δημιουργό της Χοσέ Γουαδελούπε Ποσάδα. Καλλιτέχνη που ο Ντιέγκο αναφέρει ως επιρροή στη δουλειά του.

Τέλος, το τρίτο μέρος της τοιχογραφίας αναφέρεται στις μετακινήσεις των αγροτών και τις μάχες του λαού στο επαναστατικό κίνημα του 1910. Το σύγχρονο Μεξικό παρουσιάζεται με τον Πρόεδρο, τη σύγχρονη αρχιτεκτονική και τα εργοστάσια. Η παρουσία του λαού φαίνεται με τους πωλητές φαγητού και με τη διασκέδαση. Το έργο υπάρχει στο μουσείο Τοιχογραφιών που φέρει το όνομα του Ριβέρα.

-Ανεξάρτητα από όσα ο καλλιτέχνης ένιωθε για τη μητέρα του, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως όλοι μας είμαστε φτιαγμένοι από νερό. Αυτή η άποψη παρουσιάζεται στην τοιχογραφία με τίτλο “El origen de la vida” που βρίσκεται στο Cárcamo de Dolores. Η τοιχογραφία ξεκινά από το έδαφος και παρουσιάζει ένα κύτταρο που αργά μεταλλάσσεται σε βακτήριο και άλλα είδη ως τη στιγμή που γίνεται άνθρωπος.

Ντιέγκο Ριβέρα, τοιχογραφίες, Φρίντα Κάλο,

-Οι ιδέες περί σοσιαλισμού του Ριβέρα παρουσιάζονται στο Palacio National του Μεξικού. Περιλαμβάνουν μια σειρά από δουλειές που λένε την ιστορία της πατρίδας του από την προϊσπανική εποχή μέχρι τις δύο πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα.

-Ο Ριβέρα ζωγράφισε την αγορά του Tlatelolco στο Μεξικό. Το κέντρο εμπορίου και ανταλλαγής αγαθών τον 16ο αιώνα. Στην τοιχογραφία κυριαρχεί ο Tlatoani. Ο βασιλιάς των Αζτέκων – προϊσπανική εποχή – που δίνει συμβουλές για τα συμβάντα γύρω του. Στο υπόλοιπο έργο υπάρχουν έμποροι και ομάδες αγοραστών και πωλητών γούνας, ζώων, μετάλλων.

Ντιέγκο Ριβέρα, τοιχογραφίες, Φρίντα Κάλο,

Πίσω από το πλήθος βλέπουμε έναν ναό και κτήρια της αρχαίας περιόδου των Αζτέκων. Οι κριτικοί τέχνης αποθέωσαν την τοιχογραφία του Ντιέγκο. Εκείνος με την σειρά του απόλαυσε τα σχόλιά τους.

-Ούτε ακόμα και ο έρωτάς σου για την Φρίντα Κάλο δικαιολόγησε την ύπαρξη σου;

-Όχι, γιατί στην πραγματικότητα την πόνεσα τόσο πολύ που καλύτερα να μην γεννιόμουν.

-Φαίνεται πως ο Ριβέρα ήθελε μόνο να πεθάνει και να αρνηθεί την ύπαρξή του. Αυτό εξηγεί την τοιχογραφία “La Creación”. Έργο που βρίσκεται στην Escuela Nacional Preparatoria του Μεξικού. Εκεί ο Ριβέρα συνδυάζει μια σειρά συμβόλων και στοιχείων της φύσης. Στο κέντρο παρατηρούμε το σχήμα ενός ανθρώπου με ανοιχτά τα χέρια να αναζητά ασφάλεια στα λουλούδια και τα ζώα. Είναι σαν να μας φανερώνει πως ο Ντιέγκο δεν νοιαζόταν για το μέλλον.

Ντιέγκο Ριβέρα, τοιχογραφίες, Φρίντα Κάλο,

-Η Ελένα κάποια στιγμη ρώτησε τον Ντιέγκο «Πώς μπορείτε να ζωγραφίζετε κάτι χωρίς να το γνωρίζετε;» Εκείνος σίγουρος για τον εαυτό απάντησε: «Για να κάνω ένα πορτρέτο δεν υπάρχει λόγος να γνωρίζω το μοντέλο ή να ενδιαφέρομαι για εκείνο. Δεν είναι απαραίτητη η παγκόσμια γνώση για να καταλάβουμε τις κοινωνίες και να γνωρίζουμε τα πάντα που μας απασχολούν από την αρχή τους.»

Μια άλλη τοιχογραφία λέγεται “La Historia de México”. Είναι έργο που δείχνει την ανάπτυξη του Μεξικού. Στη δεξιά μεριά υπάρχει ο κόσμος πριν τον Κολόμβο. Μια περίοδος αγνότητας. Στο αριστερό βλέπουμε την πρόσφατη ανάπτυξη υπό την καθοδήγηση του Καρλ Μαρξ. Εμπνευστή μιας ουτοπίας όπου η βιομηχανία και η φύση ζουν μαζί αρμονικά.

Ντιέγκο Ριβέρα, τοιχογραφίες, Φρίντα Κάλο,

Στο κέντρο της τοιχογραφίας βλέπουμε το αποτέλεσμα της Ισπανικής εισόδου στη Γη των Αζτέκων. Το πέρασμα του γνωστού ως σήμερα Μεξικού που περνά τον Χριστιανισμό, την εκπαίδευση και τον πόλεμο.

Ο Ριβέρα είπε στην Ελένα πως οι θρησκείες είχαν ενδιαφέρον. Πως θα ήθελε να τις αποσπάσει από την κοινωνία. Ήταν βαθιά πεισμένος πως δεν υπάρχει λόγος οι άνθρωποι να πιστεύουν στον Θεό ή σε άλλα σύμβολα.

Πηγή: fragilemag.gr

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

σπάνιο ηχητικό, Δημήτρης Μητροπάνος,

Δημήτρης Μητροπάνος: 12 χρόνια από το θάνατο του

Στις 17 Απριλίου 2012 έφυγε από τη ζωή και ο Δημήτρης Μητροπάνος και το ελληνικό πεντάγραμμο έγινε φτωχότερο. Ακόμα και σήμερα, οι διαχρονικές του επιτυχίες "Θες", "Σβήσε...

Γιατί απέτυχε η Ελληνική δημοκρατία; ( βιντεο)

https://www.youtube.com/watch?v=qStGrn4nxXI&t=174s&ab_channel=%CE%A0%CF%81%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CE%A3%CE%BA%CE%AD%CF%88%CE%B7
Δελφούς, ανακαλύπτεται, Ηνίοχος,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 Απριλίου ανακαλύπτεται το άγαλμα του Ηνιόχου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ To 1896 ανακαλύπτεται στους Δελφούς το περίφημο άγαλμα του Ηνιόχου.
Άγιο Όρος, άβατο,

Ο Νίκος Καζαντζάκης όταν επισκέφθηκε τα τρομερά ΚΑΡΟΥΛΙΑ του Αγίου Όρους το 1914

Να και η περιγραφή του για τους ασκητές , στα τρομερά Καρούλια:  "Τρυπωμένοι μέσα σὲ σπηλιές, ζοῦν ἐκεῖ καὶ προσεύχουνται γιὰ τὶς ἁμαρτίες τοῦ κόσμου,...
ελληνικές, αρχαιότητες, βρίσκονται, εξωτερικό,

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 8 Απριλίου ανακαλύφθηκε η Αφροδίτη της Μήλου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Το 1820 Ο αγρότης Γιώργος Κεντρωτάς, σκάβοντας στο κτήμα του στη Μήλο, ανακαλύπτει ένα γυναικείο άγαλμα. Είναι η πασίγνωστη σήμερα Αφροδίτη της Μήλου, που...
Άγνωστοι επιτέθηκαν στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 3 Απριλίου ο κύκλος τραγουδιών “Ρωμιοσύνη” του Μίκη Θεοδωράκη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ! Το 1966 ο κύκλος τραγουδιών «Ρωμιοσύνη» του Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε συναυλία στο θέατρο Διάνα στην Αθήνα, έπειτα από διαδήλωση της ΕΔΑ...

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Οι Triplicity παρουσιάζουν το νέο album τους “Onibaba”

Οι Triplicity παρουσιάζουν το νέο album τους "Onibaba", στο πλαίσιο του Jazz Breeze Festival, στις 10 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Οι Triplicity, ένα από...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Μητσοτάκης από Αγ. Δημήτριο: Μοναδικό μέλημα της αντιπολίτευσης είναι πώς θα πέσω εγώ, όχι μια πρόταση διακυβέρνησης

Βόλτα σε καφέ και μαγαζιά του Αγίου Δημητρίου, όπου συνομίλησε με κατοίκους και πολίτες,...

Τη Δευτέρα στην Αθήνα ο επόμενος γύρος των ΜΟΕ 

Υψηλά ιστάμενους μουσαφιραίους από την άλλη όχθη του Αιγαίου θα έχουμε μεθαύριο Δευτέρα (22/4)...

Βόλος: Αίτημα αποφυλάκισης από τον 50χρονο που σκότωσε τον κουνιάδο του και βιαστή της κόρης του

Αίτημα αποφυλάκισης αναμένεται να καταθέσουν το επόμενο διάστημα οι δικηγόροι του 50χρονου από την...

Σε Σκόπελο και Καρδίτσα καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες σημειώθηκαν κατά τόπους από το μεσημέρι της Παρασκευής 19/04 έως...