Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
27 C
Athens

Ο περίεργος τρόπος διακοπής του καπνίσματος που προτείνουν οι επιστήμονες!

Το τσιγάρο είναι μία επιβλαβή συνήθεια, η οποία δύσκολα διακόπτεται, καθώς η νικοτίνη του τσιγάρου θεωρείται μία από τις πιο εθιστικές ουσίες στον κόσμο.

Οι ερευνητές τώρα προτείνουν να λαμβάνουμε περισσότερη εάν θέλουμε να κόψουμε το κάπνισμα! Μπορεί να ακουστεί περίεργο αν κάποιος προτείνει οι άνθρωποι να καπνίζουν περισσότερο και όχι λιγότερο, για να καταλήξουν τελικά να κόψουν το κάπνισμα. Κι όμως, μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που δημοσιεύθηκε στο «The Conversation», υποδεικνύει ακριβώς αυτό.

Η θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης, γνωστή ως NRT, έχει χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους ανθρώπους να σταματήσουν με ασφάλεια το κάπνισμα για περισσότερα από 20 χρόνια. Μπορεί να συνταγογραφηθεί από γιατρό και σε ιατρεία διακοπής καπνίσματος.

Μια ανασκόπηση από τη φιλανθρωπική κοινότητα ιατρικής έρευνας Cochrane εξέτασε τους καλύτερους τρόπους χρήσης της NRT για τη διακοπή του καπνίσματος και βρήκε τρεις προτάσεις, σύμφωνα με τις οποίες η χρήση… περισσότερης νικοτίνης μπορεί να βοηθήσει:

Χρησιμοποιήστε δύο είδη θεραπείας υποκατάστασης νικοτίνης και όχι μόνο ένα. Η NRT διατίθεται σε διάφορες μορφές: δερματικά επιθέματα (αυτοκόλλητα νικοτίνης), τσίχλες, ρινικά και στοματικά σπρέι, εισπνεόμενα και σε παστίλιες. Εντύπωση προκαλεί, μάλιστα, το γεγονός ότι, σύμφωνα με αρκετά στοιχεία, ένα αυτοκόλλητο νικοτίνης παράλληλα με τη χρήση ενός άλλου είδους NRT, όπως η τσίχλα, αυξάνει τις πιθανότητες διακοπής.Ξεκινήστε τη NRT πριν σταματήσετε το κάπνισμα. Συνήθως, οι άνθρωποι αρχίζουν τη θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης την ημέρα που σταματούν να καπνίζουν, όμως αν την ξεκινήσετε ενώ εξακολουθείτε να καπνίζετε, μπορεί να σας βοηθήσει να διακόψετε το κάπνισμα με επιτυχία. Αυτό τουλάχιστον λένε οι ερευνητές…Οι υψηλότερες δόσεις NRT ίσως βοηθούν κάποιους ανθρώπους, καθώς ορισμένες από τις θεραπείες απελευθερώνουν υψηλότερα επίπεδα νικοτίνης από άλλα. Στις μελέτες που εξετάστηκαν, οι άνθρωποι ήταν πιο πιθανό να σταματήσουν να καπνίζουν όταν κατανάλωναν 4mg τσίχλες νικοτίνης σε σύγκριση με τα 2mg. Η υψηλότερη δόση μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για άτομα που καπνίζουν πολλά τσιγάρα, δηλαδή περισσότερα από 20 την ημέρα. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η χρήση αυτοκόλλητων νικοτίνης των 21mg ή 25mg μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα διακοπής σε σύγκριση με τη χρήση 14mg ή 15mg.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για τους οποίους η χρήση νικοτίνης με αυτόν τον τρόπο μπορεί να είναι η λύση και όχι το πρόβλημα.

Πρώτον, μπορεί να κάνει τα τσιγάρα λιγότερο απολαυστικά. Οι καπνιστές βρίσκουν ευχαρίστηση στο κάπνισμα επειδή η νικοτίνη από το τσιγάρο απελευθερώνει ντοπαμίνη, την ορμόνη της χαράς, στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος εξοικειώνεται με αυτήν, οπότε όταν ένας καπνιστής δεν έχει καπνίσει για λίγο διάστημα, αρχίζουν να εμφανίζονται δυσάρεστα συμπτώματα, όπως λαιμαργία, προβλήματα ύπνου και αλλαγές στη διάθεση.

Η θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης παρέχει στον εγκέφαλο μια εναλλακτική πηγή νικοτίνης, η οποία καταπραΰνει αυτά τα συμπτώματα. Όταν χρησιμοποιείται πριν τη διακοπή του τσιγάρου, οι υποδοχείς του εγκεφάλου ενός ανθρώπου είναι ήδη γεμάτοι με νικοτίνη. Ως εκ τούτου, ο καπνιστής δεν παίρνει τη συνηθισμένη ευχαρίστηση από το κάπνισμα, συμβάλλοντας έτσι στη διακοπή της συσχέτισης μεταξύ του καπνίσματος και της καλής διάθεσης.

Δεύτερον, η NRT αντικαθιστά έναν επιβλαβή τρόπο παροχής νικοτίνης με μια ασφαλή εναλλακτική λύση. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να ανησυχούν ότι η λήψη περισσότερης νικοτίνης θα προκαλέσει παρενέργειες, η NRT, όμως, θεωρείται καθ’ όλα ασφαλής, καθώς ούτε σε αυτήν την έρευνα βρέθηκαν ενδείξεις υπερδοσολογίας, εάν η θεραπεία χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες. Το κάπνισμα είναι επικίνδυνο εξαιτίας των πολλών επιβλαβών χημικών ουσιών που υπάρχουν στον καπνό, όπως το αρσενικό και η φορμαλδεΰδη. Καμιά από αυτές τις ουσίες δεν υπάρχει στη θεραπεία NRT.

Τέλος, η NRT δεν είναι εξίσου εθιστική με το κάπνισμα. Μερικοί άνθρωποι ανησυχούν μήπως εθιστούν στα διάφορα είδη της NRT, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τα τσιγάρα παράγουν νικοτίνη τα καθιστά πολύ πιο εθιστικά από τη θεραπεία αντικατάστασης. Τα τσιγάρα παράγουν νικοτίνη στον εγκέφαλο εξαιρετικά γρήγορα και το κάνουν μαζί με άλλα χημικά, τα οποία αυξάνουν τη δύναμη με την οποία η νικοτίνη επηρεάζει τον εγκέφαλο. Επειδή η νικοτίνη στη θεραπεία αντικατάστασης χορηγείται στον εγκέφαλο πολύ πιο αργά και χωρίς αυτές τις πρόσθετες χημικές ουσίες, οι καπνιστές δεν βιώνουν την ίδια έκρηξη ευχαρίστησης όταν χρησιμοποιούν NRT, καθιστώντας την λιγότερο εθιστική.

Καταληκτικά, πρέπει να σημειώσουμε ότι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να είναι δύσκολη, είναι, όμως, εξαιρετικά σημαντική, καθώς ακόμη και οι άνθρωποι που καπνίζουν για πολλά χρόνια, μπορούν να βελτιώσουν ουσιαστικά την υγεία τους κόβοντας το τσιγάρο. Το πρόβλημα με τη νικοτίνη είναι ότι τα άτομα εθίζονται στο κάπνισμα, αλλά τα τσιγάρα -και όχι η νικοτίνη- είναι ο δολοφόνος.

Το 1976, ο καθηγητής Μάικ Ράσελ έγραψε: «Οι άνθρωποι καπνίζουν για τη νικοτίνη, αλλά πεθαίνουν από την πίσσα». Πρόκειται για μια φράση που σήμερα αποδεικνύεται πιο αληθινή από ποτέ, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι περισσότερη νικοτίνη μπορεί να είναι μέρος της απάντησης.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Κορωνοϊός: “Η υποπαραλλαγή Omicron ΒΑ.5 είναι τέσσερις φορές πιο ισχυρή από τη συνηθισμένη γρίπη”,...

Ο Ιταλός καθηγητής ιολογίας Φαμπρίτσιο Πρελιάσκο, μιλώντας σήμερα στα μέσα ενημέρωσης της χώρας υπογράμμισε ότι «η υποπαραλλαγή Omicron ΒΑ.5 είναι τέσσερις φορές πιο ισχυρή...
Πρόωρος θάνατος: Το σημάδι που προειδοποιεί

Οι αμοιβές προσωπικών γιατρών που προβλέπονται από το ΦΕΚ

Οι αμοιβές με τις οποίες θα πληρώνεται ο προσωπικός γιατρός, καθορίζονται σε  απόφαση του υπουργείου Υγείας, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, ...
Άρχισε η επίδοση των φύλλων επιστράτευσης σε 206 ιδιώτες γιατρούς

Βήμα βήμα η διαδικασία για εγγραφή σε προσωπικό γιατρό – Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ

Ξεκινά την 1η Ιουλίου η εγγραφή των πολιτών σε προσωπικό γιατρό. Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ που εκδόθηκε την Τετάρτη 15 Ιουνίου, οι πολίτες που...
Προ των πυλών για το "ελιξήριο της νεότητας"

Ο ένας στους 500 άνδρες διαθέτει ένα έξτρα χρωμόσωμα Χ ή Υ, κάτι που...

Περίπου ο ένας στους 500 άνδρες, διπλάσιο ποσοστό από ό,τι θεωρείτο έως τώρα, έχει στο σώμα του ένα επιπρόσθετο χρωμόσωμα του φύλου Χ ή...

Γιατί το συκώτι σας έχει ηλικία το πολύ τριών ετών

Γνωρίζαμε ότι το συκώτι είναι το μόνο ανθρώπινο όργανο που μπορεί να αναγεννά τον εαυτό του, δεν υποψιαζόμασταν όμως ότι είναι τόσο ευέλικτο. Διεθνής μελέτη...

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος: Στόχος μια νέα γενιά χωρίς καπνό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος το 1987, για να επιστήσει την παγκόσμια προσοχή στην επιδημία του καπνού και στις καταστροφικές επιπτώσεις που...

Πώς θα ξεχωρίσουμε την ευλογιά των πιθήκων με την ανεμοβλογιά

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ιογενής ζωονόσος (δηλαδή μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα ζώα) με συμπτώματα πολύ παρόμοια με αυτά που παρατηρήθηκαν στο...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,032ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Ο πιο ευγενικός τρόπος για να διακόψεις μια γνωριμία

Είναι πολύ φυσιολογικό να γνωρίσεις ένα άτομο, να ξεκινήσεις να βγαίνεις μαζί του, αλλά...

Δεν εξετάζεται ο τόπος, αλλά ο τρόπος της Προσευχής

Και αν είσαι έξω, κραύγαζε και λέγε “ελέησέ με”, χωρίς να κινής τα χείλη,...

Κορωνοϊός: Αυτός είναι ο Νο1 τρόπος μετάδοσης

Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2, που προκαλεί την επιδημία COVID-19, μεταδίδεται κυρίως μέσω των αερομεταφερόμενων μικροσταγονιδίων,...

Ο τρόπος που κοιμόμαστε μπορεί να αποκαλύψει κάτι για την προσωπικότητα μας

Εσείς πώς προτιμάτε να κοιμάστε; Η στάση του ύπνου μας αποκαλύπτει περισσότερα για τον χαρακτήρα...