Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
14.4 C
Athens

Ο πρωθυπουργός μετράει κέρδη και ζημίες μετά τις συναντήσεις με τους αρχηγούς

Χωρίς την επίτευξη συναινέσεων αναφορικά με τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με την FYROM, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των συναντήσεων που είχε ο πρωθυπουργός – Αλέξης Τσίπρας – με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις τους.

Ωστόσο δεν φαίνεται ότι οι συναντήσεις ήταν μια αποτυχία. Ο κύριος Τσίπρας έχοντας πλήρη γνώση των θέσεων κι των απόψεων ξέρει που βαδίζει και τι θα αντιμετωπίσει στο εσωτερικό της χώρας ανάλογα με τη λύση που θα διαπραγματευτεί.

Η φράση του κυρίου Τσίπρα στον κύριο Λεβέντη,“δεν πήρα την συγκατάθεσή τους,την ευλογία τους πήρα”, ίσως είναι ενδεικτική.

Αυτό που επιβεβαιώθηκε ήταν η πλήρης διαφωνία με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας αλλά και μια μικρή πιθανότητα να υπάρξουν σημεία σύγκλισης με τους υπόλοιπους τρεις αρχηγούς που ακολούθησαν αν η λύση καλύπτει τις βασικές προϋποθέσεις που βάζουν. Και αυτό γιατί παρά το γεγονός της έντονης κριτικής που άσκησαν στην κυβέρνηση για τους μέχρι τώρα χειρισμούς της, στην ουσία του προβλήματος δεν υπήρξαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία διήρκεσε 40 λεπτά, επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει κοινός τόπος μεταξύ τους.

“Δεν τον εμπιστευόμαστε” ήταν το επιμύθιο του κύριου Μητσοτάκη, για τη συνάντηση.”Ανευθυνότητα και τυχοδιωκτισμός” ήταν η απάντηση του Μαξίμου.

θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν η επιβεβαίωση ενός προαναγγελθέντος θανάτου δείγμα για το οποίο ήταν και το αίτημα της ΝΔ να μην καταγραφεί ήχος από τη συνάντηση.

Η συνάντηση κράτησε περίπου 45 λεπτά. Μετά τη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του κ. Τσίπρα: «Ο κ. Τσίπρας δεν ενημέρωσε ποτέ ούτε το Κοινοβούλιο, ούτε τον ελληνικό λαό. Η ΝΔ υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, και αποφασιστικότητα. Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τον κ.Τσίπρα να διαπραγματευτεί τίποτα.Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς».

Η απάντηση τoυ Μαξίμου

Ο κύριος Μητσοτάκης ήταν ο μοναδικός αρχηγός για τον οποίο έσπευσε να απαντήσει το Μαξίμου: «Ήταν αναμενόμενο και προδιαγεγραμμένο ότι ο κος Μητσοτάκης θα επέλεγε τον εύκολο δρόμο της ανευθυνότητας και του τυχοδιωκτισμού. Η χώρα όμως έχει ανάγκη από ηγεσία αποφασισμένη να πορευθεί τον δύσκολο δρόμο, για να υπερασπισθεί τα εθνικά συμφέροντα κι όχι τον εύκολο που οδηγεί σε αδιέξοδα».

Φώφη Γεννηματα: Σύγκληση πολιτκών αρχηγών

Αν και η συνάντηση Τσίπρα-Γεννηματά δεν ξεκινούσε με τις καλύτερες προϋποθέσεις λόγω της χθεσινής κόντρας για τις διαρροές από την τηλεφωνική τους επικοινωνία, διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης “τόνισε και πάλι στον πρωθυπουργό «την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας”.

Επέμεινε βέβαια στη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών στηλιτεύοντας τη διγλωσσία στο εσωτερικό της κυβέρνησης: “Ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε διαπραγμάτευση, χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την εθνική γραμμή -ως όφειλε και οφείλει- και χωρίς να έχει εξασφαλίσει συναίνεση, ούτε καν στο εσωτερικό της κυβέρνησής του.

Η διγλωσσία και οι ακραίες φωνές δυσκολεύουν τη διαπραγμάτευση και δεν εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα”

Δ. Κουτσούμπας: κυρίαρχο θέμα ο αλυτρωτισμός

Είχαμε μια αναλυτική ενημέρωση. Κρατάμε μικρό καλάθι. Εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για την περιοχή, την πολιτική ΝΑΤΟ & ΕΕ γι’αυτά τα ζητήματα, δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για τις εξελίξεις στο θέμα της ΠΓΔΜ.

Κυρίαρχα ζητήματα, ο αλυτρωτισμός, η μη επαναχάραξη συνόρων και η αναγκαιότητα-άσχετα από διαπραγματεύσεις, σχέσεις καλής γειτονίας- να μην εφησυχάζει ο ελληνικός λαός, αφού δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή του Συντάγματος, τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Οι δηλώσεις του γγ της ΚΕ του ΚΚΕ έχουν ως εξής: «Εκφράσαμε την άποψη του ΚΚΕ η οποία είναι σταθερή, συνεπής με τις αρχές που διέπουν και τις διεθνείς σχέσεις και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και των λαών της περιοχής και όλου του κόσμου, ότι, δηλαδή, οποιαδήποτε ονομασία και ονοματολογία δεν είναι κάποια απλά βαφτίσια μιας γειτονικής δημοκρατίας, ούτε είναι το κυρίαρχο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι «τα κυρίαρχα ζητήματα είναι ο αλυτρωτισμός, είναι η μη επαναχάραξη συνόρων και η αλλαγή των συνόρων που θα είναι πάντα βαμμένη με το αίμα των λαών και βεβαίως αναφέραμε την αναγκαιότητα ότι θα πρέπει άσχετα από τις όποιες διαπραγματεύσεις, από τις σχέσεις καλής γειτονίας που πρέπει να υπάρχουν με γειτονικές δημοκρατίες, τόσο με τα Σκόπια, όσο και με την Αλβανία ή με άλλες χώρες, το κύριο ζήτημα να μην εφησυχάζει ο ελληνικός λαός εφόσον δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή του Συντάγματος, αλλαγή όλων αυτών που οδηγούν σε εθνικιστικές και αλυτρωτικές διαθέσεις και βεβαίως δημιουργούν προβλήματα απαράδεκτων διεκδικήσεων ενάντια στη χώρα μας ή ενάντια σε άλλους λαούς και από αυτήν τη σκοπιά χρειάζεται επαγρύπνηση όχι μόνο των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών ηγεσιών, χρειάζεται επαγρύπνηση του ελληνικού λαού».

Ερωτηθείς αν από τη συνάντηση αισθάνεται ότι το Σκοπιανό οδεύει προς λύση, απάντησε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια πιθανότητα αυτήν τη στιγμή».

Απαντώντας στην ερώτηση αν ο πρωθυπουργός άφησε να διαφανεί ότι δεν ποντάρει στον κ. Καμμένο είπε: «Ο κ. Καμμένος έχει τη δική του άποψη. Το τι θα κάνει φαντάζομαι δεν το ξέρει ούτε ο κ. πρωθυπουργός».

Στ. Θεοδωράκης: Με μια λέξη η λύση

Δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη με τον Πρωθυπουργό για το Σκοπιανό και φάνηκε από την αρχή ότι ήταν σε πολύ καλό κλίμα. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε ότι είναι επικίνδυνο εκτός από γελοίο να διαφωνεί με τη γραμμή της κυβέρνησης ο υπουργός Άμυνας. Ο κύριος Θεοδωράκης είπε ότι το Ποτάμι έχει κρυστάλλινη θέση και πρότεινε σύνθετη ονομασία με μια λέξη αμετάφραστη.

Ο κύριος Θεοδωράκης υποστήριξε ότι δεν ξέρει αν θα υπάρξει λύση γιατί υπάρχουν σε εκκρεμότητα αρκετά άλυτα ζητήματα όπως αυτό του Συντάγματος. Εδώ που φτάσαμε πρέπει να καταλάβει ο κόσμος τι κερδίζουμε από μια λύση που να αντιμετωπίζει τον αλυτρωτισμό, ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως ο κ. Τσίπρας φέρνει πολύ αργά αυτή τη συζήτηση.

Να πάμε σε μια σύνθετη ονομασία που θα είναι μία λέξη, αμετάφραστη, στη σλαβική διάλεκτο έναντι όλων , η οποία θα είναι πολύ καλύτερη από την Βόρεια και Άνω Μακεδονία, ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης επισημαίνοντας ωστόσο ότι κύριο θέμα παραμένουν οι διατάξεις του συντάγματος. Είναι επικίνδυνο να υπάρχουν διαφορετικές γραμμές στη κυβέρνηση ανέφερε και χαρακτήρισε γελοίο και επικίνδυνο ο υπουργός Αμύνης να διαφοροποιείται διότι δίνει αφορμή για διάφορες ακραίες διαδηλώσεις ανά την Ελλάδα. Το Ποτάμι είναι ενάντια σε όλα αυτά, τόνισε, ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Λεβέντης: Μην δώσεις το “Μακεδονία”

Λίγο μετά τις 17:30 πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμοιυ ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β Λεβέντης.Στην αρχή της συνάντησης ρώτησε τον πρωθυπουργό αν έλαβε την συγκατάθεση των υπόλοιπων αρχηγών γι αυτό που πάει να κάνει . Δεν έλαβα καμία συγκατάθεση, την ευλογία τους έλαβα, απάντησε ο πρωθυπουργός. Ο Λεβέντης ανέφερε πως είναι αντίθετος με την σύνθετη ονομασία επειδή περιέχει τον όρο Μακεδονία .«Θα δώσω την συγκατάθεσή μου σε άλλο όνομα» ανέφερε και όταν ο πρωθυπουργός τον ρώτησε ποιο όνομα ο κ. Λεβέντης απάντησε: « Σκόπια» Μη δώσεις το όνομα Μακεδονία γιατί επάνω σ΄αυτό έχει χυθεί αίμα, είπε ο Λεβέντης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην πάρει επάνω του αυτό το στίγμα που θα τον συνοδεύει για πάντα.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκαλυπτήρια του ευρωψηφοδελτίου – Οι 5 “εκλεκτοί” Κασσελάκη

Το σχέδιο τους ήταν «ένας ΣΥΡΙΖΑ μόνος, να συρρικνώνεται συνεχώς, να ανακυκλώνεται στην εσωστρέφεια, να παραχωρεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα βολικό...

Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έξοδό του από την...
ΚΚΕ: Τα ψηφοδέλτια παρουσίασε ο ΓΓ Δημήτρης Κουτσούμπας

Επίσκεψη Κουτσούμπα σε Καναδά και ΗΠΑ

Επίσκεψη σε Καναδά και ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει από τις 22 ως τις 27 του μήνα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ως επικεφαλής...

Μιχαηλίδου: Αυξημένος φέτος ο προϋπολογισμός του κοινωνικού τουρισμού

Συνάντηση εργασίας με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας είχε σήμερα 19 Απριλίου, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία επιβεβαίωσε...
Η πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών

Πάνω από 100.000 εγγραφές στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου

Η υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί πάνω από 100.000 πολίτες που ζουν είτε στην Ελλάδα, είτε σε 114 άλλες χώρες. Ο Υπουργός...

Ευρωεκλογές: Ο Νίκος Δένδιας αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο με περιοδείες σε Β. Ελλάδα, Ήπειρο και...

Στην προεκλογική μάχη για τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου μπαίνει το βαρύ πυροβολικό της ΝΔ, ο πιο δημοφιλής υπουργός της κυβέρνησης, ο Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα...

Τσίπρας: Στη Μ. Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και την επιστροφή όλων των ομήρων πρέπει να ζητήσει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο η Ευρώπη τόνισε από...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Εκδόθηκε η ΚΥΑ για την προκαταβολή 50% της κρατικής αρωγής για τις ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο από πυρκαγιές

Ξεκινάει η υλοποίηση του πλαισίου για την στήριξη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που υπέστησαν ζημιές...

Την Τρίτη, τελικά, η συνάντηση Πρωθυπουργού με αγρότες

Ανατροπή στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες. Δεν θα γίνει την Δευτέρα, όπως...

Οι αγρότες έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό με τα αιτήματά τους

Οι αγρότες έστειλαν στον πρωθυπουργό επιστολή με τα αιτήματά τους, όπως καθορίστηκαν στην Πανελλαδική...

Γαλλία: Νέος πρωθυπουργός 0 34χρονος Γκαμπριέλ Ατάλ

Μετά την παραίτηση της Ελίζαμπεθ Μπορν, ο Εμανουέλ Μακρόν διόρισε την Τρίτη τον 34χρονο...