Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023
7.4 C
Athens

O Σταϊκούρας εξειδίκευσε τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Κατά 80% θα επιδοτηθεί από το κράτος από τις αρχές Οκτωβρίου και τουλάχιστον μέχρι στα τέλη του χρόνου η όποια αύξηση επιβληθεί στο ρεύμα σε όλα τα οικιακά και επιχειρηματικά τιμολόγια, ανεξαρτήτως παρόχου, έτσι ώστε η όποια επιβάρυνση για μια μέση κατανάλωση ρεύματος να μην ξεπεράσει τα 2 ευρώ το μήνα.

Η επιδότηση θα είναι 3 λεπτά για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες. Με τον τρόπο αυτό όπως δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, παρέχοντας διευκρινήσεις για τις εξαγγελίες μέτρων ελάφρυνσης ύψους 3,5 δισ ευρώ που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, το κέρδος για ένα μέσο νοικοκυριό θα είναι 38-40 ευρώ σε κάθε τιμολόγιο ρεύματος.

 Ο κ.Σταικούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης έκαναν ξεχωριστή αναφορά στο μέτρο για το επιπλέον “κούρεμα” στα ποσά των επιστρεπτέων προκαταβολών που έλαβαν πάνω από 550.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που επλήγησαν από την πανδημία, καθώς μειώνεται το ποσοστό επιστροφής τους , ανάλογα με την πτώση τζίρου, από 25% έως 50%.

 Συγκεκριμένα:

• με ζημιές και πτώση τζίρου 70%: επιστρέφουν το 25%

• με ζημιές και πτώση 30%-70%:  επιστρέφουν το 33,3%

• λοιπές επιχειρήσεις: επιστρέφουν το 50%

Για όσες όμως έχουν κάνει έναρξη μετά την 1.1.2019 (ή είχαν μηδενικά έσοδα το 2019) επιστρέφεται μόλις το 25% αν είχαν πτώση άνω του 30% , ενώ οι λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφουν το 33%.

Μετά και τις νέες αλλαγές στο ταμείο της επιχείρησης θα μείνει το 75% της επιστρεπτεας, εκτός εάν επιλέξει την εφάπαξ επιστροφή του επιστρεπτέου ποσού έως 31/12/21 και όχι τις 60 μηνιαίες δόσεις από 1/1/2022. Με αυτόν τον τρόπο κερδίζει επιπλέον έκπτωση 15% και έτσι η κρατική επιδότηση αγγίζει το 80%.

Στις ελαφρύνσεις που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός ,και εξειδίκευσε ο κ.Σταικούρας ,περιλαβάνονται επίσης..

1) Αύξηση κατά 20% του επιδόματος θέρμανσης..

2) Μείωση φόρου για όλες τις επιχειρήσεις: μειώνεται μόνιμα ο συντελεστής φόρου, από 24% σε 22%. Το όφελος για τις ίδιες (δηλαδή ο φόρος του 2021 που θα τον πληρώσουν το 2022) ανέρχεται στα 183 εκατ. ευρώ.

3)Θα παρέχεται επιδότηση 600 ευρώ σε κάθε νέο ηλικίας από 18-29 ετών που θα ξεκινά δουλειά για πρώτη φορά ,και ανάλογο ποσό θα λαμβάνει ο εργοδότης που θα τον προσλαμβάνει για τουλάχιστον 6 μήνες.Το μέτρο θα ισχύσει από τις αρχές του 2022..

4) Επεκτείνεται και το 2022 η μείωση κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα. Οι επιχειρήσεις θα έχουν ετήσιο όφελος 251 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που λαμβάνει μεικτό μισθό 1.000 ευρώ.”Παγώνει” επίσης η εισφορά αλληλεγγύης και για του χρόνου για τους απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα..

5) Μειώσεις ΦΠΑ: Επέκταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από 24% σε 13% στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, τους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο από 1η Οκτωβρίου 2021 έως τον Ιούνιο του 2022. Το ίδιο θα συμβεί και στον ΦΠΑ για τα γυμναστήρια και τις σχολές χορού.

6) Καταργείαι από 1ης Οκτωβρίου για συγγενείς πρώτου βαθμού ο φόρος γονικών παροχών και δωρεών φια ποσά έως 800.000 ευρώ..Σήμερα εάν κάποιος μεταβιβάσει ακίνητο για α κατοικία στο παιδί του αξίας 600.000 ευρώ πληρώνει φόρο 16.000 ευρώ..Αυτός από τον Οκτώβριο μηδενίζεται..

7) Επιδότηση 150.000 νέων θέσεων εργασίας: για κάθε εργαζόμενο που θα προσλάβει το 2022 μια επιχείρηση μέσα από το πρόγραμμα, δεν θα πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές για έξι μήνες. Η πρόσληψη μακροχρόνια ανέργου θα επιδοτείται με 200 ευρώ το μήνα για το  μισθολογικό κόστος.

8) Επεκτείνεται 3 μήνες το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως τέλος του 2021 με όφελος 50 εκατ. ευρώ εφέτος

9) Μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% που κυμαίνεται σήμερα στο 10% και καταργείται για νέους έως 29 ετών από 1η Ιανουαρίου 2022.

10) Επεκτείνεται η   αναστολή πληρωμής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης έως τον Ιούνιο του 2022 (κόστος 13,5 εκατ. ευρώ)

11) Μειώνεται στο 6% ο ΦΠΑ στις ζωοτροφές  ( δημοσιονομικό κόστος 15 εκατ. ευρώ ετησίως).

12) Επεκτείνεται για άλλους τρεις μήνες(συνολικά 12 μήνες) το πρόγραμμα επιδότησης στεγαστικών δανείων νοικοκυριών που επλήγησαν από την πανδημία .Οι δικαιούχοι είχαν υπαχθεί στο πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ Ι)..

13) Αναμορφώνεται η φορολοταρία ..Θα κληρώνει λαχνούς μέχρι 50.000 ευρώ και 100.000 ευρώ τα Χριστούγεννα..Θα λαμβάνεται υπόψιν η εκτεταμμένη χρήση του πλαστικού χρήματος και το οικογενειακό εισόδημα.

14)Από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025 θα εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα το 30% των ηλεκτρονικών δαπανών που θα πραγματοποιούνται με συγκεκριμμένους επαγγελματικούς κλάδους (αρχιτέκτονες,ταξί,υδραυλικοί κλπ).

15)Προς νέα μείωση ο ΕΝΦΙΑ το 2022.

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

τελευταία πτήση, φωτογραφικά Φάντομ,

Πτώση Φάντομ: Άκαρπες οι έρευνες για τον κυβερνήτη – Την οικογένεια του υποσμηναγού επισκέφθηκε...

Άκαρπες παραμένουν έως αυτή την ώρα οι έρευνες για τον εντοπισμό του σμηναγού Στάθη Τσιτλακίδη, κυβερνήτη του F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της...
Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης οι καταγγελίες για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Δίκη για Μάτι: Ο παππούς και η γιαγιά με την ζωή τους έσωσαν τα...

Η αγκαλιά - ασπίδα του Σπύρου Σπυρίδη, του εκατοστού θύματος από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, του παππού που χάθηκε και θυσιάστηκε για να...

Μητσοτάκης: Νέος χρησμός για τον χρόνο των εκλογών

Με ένα νέο…χρησμό σε ότι αφορά την ακριβή ημερομηνία των εκλογών, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιαπωνία, καθώς ερωτηθείς από τους...

Γιατί είμαστε υπέρ των ορυκτών καυσίμων – Υποκριτές όσοι μιλούν για πράσινη ανάπτυξη

Γνωρίζουν οι άνθρωποι ότι περισσότερο από το 90% των πραγμάτων που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή τους ζωή προέρχονται από ορυκτά καύσιμα; Τα ορυκτά καύσιμα έχουν δαιμονοποιηθεί…η...
ΕΝΦΙΑ: Πόσο θα πληρώσουμε φέτος με τις νέες αντικειμενικές τιμές

Έντυπο Ε9: Άνοιξε και για τις φετινές μεταβολές ακινήτων

Ανοιχτή είναι από χθες  η εφαρμογή του Ε9 της ΑΑΔΕ  στην οποία οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώνουν εντός του 2023 τις όποιες μεταβολές...
Απόρρητο έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δείτε τη συμφωνία για τα Ίμια και το "γκριζάρισμα" του Αιγαίου

Απόρρητο έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δείτε τη συμφωνία για τα Ίμια και το “γκριζάρισμα”...

Επειδή έχω διαβάσει πολλά κείμενα τις τελευταίες 48 ώρες για τη συμφωνία των Ιμίων, θα ήθελα να επαναφέρω στη μνήμη τουλάχιστον αυτών που πραγματικά σέβονται...

Ίμια: Σαν σήμερα… 27 χρόνια μετά

27 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το αποκορύφωμα της κρίσης των Ιμίων που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο τριών αξιωματικών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Ο υποπλοίαρχος...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,247ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

Σταϊκούρας: Καμιά αλλαγή στην επιδότηση λογαριασμών ρεύματος

«Εκτιμώ ότι έτσι όπως κινείται σήμερα η ελληνική οικονομία, έτσι όπως προσδοκούμε ότι θα...

Τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. για την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου – 1.000 αστυνομικοί επί ποδός

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχει εκπονήσει η Αστυνομία για την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου,...

“Παράθυρο” Σταϊκούρα για νέα μέτρα στήριξης της κοινωνίας

«Παράθυρο» για νέα μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο...

Τον Φεβρουάριο οι αιτήσεις για “κούρεμα” τόκων στεγαστικών δανείων για  30.000 δανειολήπτες

Τι προβλέπουν τα προγράμματα για ευάλωτα νοικοκυριά Ιδιαίτερα αυξημένο εμφανίζεται, το τελευταίο διάστημα, το ενδιαφέρον...