Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
24.1 C
Athens

Ο συμβιβασμός του Χριστού με τον κόσμο είναι αδύνατος

ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ:

Κανείς δεν μπορεί να πλησιάση στον Θεό, παρά μόνον αυτός, που χωρίζεται από τον κόσμο· χωρισμό από τον κόσμο εννοώ, όχι την αναχώρησι του σώματος, αλλά την αναχώρησι από τα πράγματα του κόσμου».


Αυτά μας διδάσκει ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός διά του μεγάλου Οσίου Του Ισαάκ του Σύρου. Δεν μας διδάσκει να φύγουμε από τον κόσμο και να γίνουμε μοναχοί ή αναχωρητές. Μας προτρέπει όμως να φύγουμε από την κοσμική νοοτροπία, από την υποδούλωσι στα πράγματα του κόσμου.
Μας καλεί σε μία ειρηνική αλλά και μεγαλειώδη αντίστασι στα τρία «Φ», στην Φιληδονία, την Φιλαργυρία και την Φιλοδοξία. Αυτές είναι οι τρεις μεγάλες άρρωστες αγάπες, οι οποίες κυβερνούν τον κόσμο και τους υποτακτικούς του. Ο Κύριος διά του Αγίου Του μας καλεί να πολεμήσουμε, να αρνηθούμε, και να αποβάλλουμε:

Α)Την αγάπη στα χρήματα και τα υλικά πράγματα, δηλ. την φιλαργυρία, την φιλοκτημοσύνη, την αγάπη για την πολυτέλεια και τον καταναλωτισμό.
Β) Την αγάπη στις σαρκικές ηδονές και απολαύσεις δηλ. την φιληδονία, το πνεύμα της άνεσης και καλοπέρασης.
Γ) Την αγάπη για τη μάταιη δόξα του κόσμου, δηλ. την φιλοδοξία, την ματαιοδοξία, την υποταγή στη μόδα, την επιθυμία να μας αγαπούν, την επιθυμία να αρέσουμε, την επιθυμία για έπαινο και για αποδοχή από τον κόσμο.
«Ο κόσμος εν τω πονηρώ κείται» μας διδάσκει ο αψευδής λόγος του Θεού. Δηλαδή ο κόσμος με την βιβλική έννοια ανήκει στον πονηρό, ο κόσμος κυβερνιέται από τον πονηρό. Ο κόσμος σύμφωνα με την Αγία Γραφή είναι «η επιθυμία της σαρκός και η επιθυμία των οφθαλμών και η αλαζονεία του βίου». Δηλαδή ο κόσμος είναι οι σαρκικές επιθυμίες, η επιθυμία των οφθαλμών, η κενοδοξία, η ανθρωπαρέσκεια, η άπληστη φιλαργυρία, η αλαζονεία, η υπερηφάνεια.
Ο κόσμος είναι τα τρία κυρίαρχα πάθη η φιληδονία, η φιλαργυρία και η κενοδοξία, τα οποία πηγάζουν από την φιλαυτία. Όποιος αγαπά αυτά είναι εχθρός του Θεού. «Μοιχοί και μοιχαλίδες!», διακηρύττει ο Άγιος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος, «ουκ οίδατε ότι η φιλία του κόσμου έχθρα του Θεού εστιν; ος αν ούν βουληθή φίλος είναι του κόσμου, εχθρός του Θεού καθίσταται». Δηλαδή: «Δεν γνωρίζετε, δεν συνειδητοποιείτε, δεν το καταλαβαίνετε ότι η φιλία του κόσμου είναι έχθρα προς τον Θεό; Όποιος θελήσει να γίνη φίλος του κόσμου γίνεται εχθρός του Θεού».
Η αναχώρησι από τα πράγματα του κόσμου, η απέκδυσι της νοοτροπίας του κόσμου, η απάρνησι όλων των κοσμικών στερεοτύπων και κανόνων είναι το ζητούμενο-προαπαιτούμενο για όποιον θέλει να πλησιάση στον Θεό και να σωθή.
Ο συμβιβασμός του Χριστού με τον κόσμο είναι αδύνατος, εκτός και αν ο κόσμος αρνηθή τον εαυτό του, τις αρχές του και ακολουθήση το Ευαγγέλιο.
Από την άλλη πλευρά για να γίνη ο Χριστιανός αγαπητός στον κόσμο και να μην διώκεται θα πρέπει να συμβιβασθή με τις αρχές του κόσμου, οπότε αυτομάτως χάνει την χριστιανικότητά του. «Όποιος θελήση να γίνη φίλος του κόσμου, γίνεται εχθρός του Θεού».
Ο κλήρος του χριστιανού είναι πάντα ο διωγμός από τον κόσμο. «Εν τω κόσμω θλίψιν έξετε αλλά θαρσείτε εγώ νενίκηκα τον κόσμον» μας είπε ο Κύριος, προετοιμάζοντάς μας για το μίσος και τους ποικίλους πειρασμούς, που πρόκειται ως χριστιανοί να αντιμετωπίσουμε από τον κόσμο. «Στον κόσμο», μας λέγει, «θα έχετε θλίψεις, αλλά έχετε θάρρος, διότι εγώ έχω νικήσει τον κόσμο». Ο Χριστιανός, όταν είναι αληθινός, θα αντιμετωπίση αναπόφευκτα το μίσος και τις διώξεις του κόσμου, αφού η ζωή του δεν συμβαδίζει με την κοσμική ζωή. «Έσεσθε μισούμενοι υπό πάντων» μας προλέγει ο Κύριος, δηλαδή «θα μισηθείτε από όλους
».
Και πάλι μας προετοιμάζει λέγοντας: «Ει εμέ εδίωξαν και υμάς διώξουσιν». Εφ’ όσον καταδιώχθηκε ο Χριστός μας θα καταδιωχθούμε και εμείς. Διά τούτο μας καλεί σε αυταπάρνησι και απόφασι να πεθάνουμε για χάρι Του, ακόμη και πάνω στο σταυρό.
Ας αγωνιστούμε να γίνη πραγματικότητα και για μας το του Αποστόλου Παύλου: «Εμοί δε μη γένοιτο καυχάσθαι ει μη εν τω σταυρώ του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, δι’ ου εμοί κόσμος εσταύρωται καγώ τω κόσμω».
Ας μην καυχηθούμε για τίποτε άλλο, παρά μόνον για τον Σταυρό του Κυρίου μας. Με τη δύναμή Του ο κόσμος έχει νεκρωθή για εμάς και εμείς για τον κόσμο.

Τω δε Θεω ημών δόξα εις τους αιώνας.!

Αρχ.Σαββας ο Αγιορείτης

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

Το μέγα όπλο για την σωτηρία όλων μας είναι η επιείκεια!

– Το μέγα όπλο για την σωτηρία όλων μας, είναι η επιείκεια. Το έλεος, το οποίο μας έρχεται από τον Θεό, πρέπει και εμείς...

Γιατί δεν είναι σήμερα του Αγίου Γεωργίου – Πότε είναι φέτος η γιορτή

Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου είναι μια από τις σημαντικότερες της χριστιανικής ορθόδοξης πίστης. Αποτελεί άλλωστε και μια μέρα που γιορτάζουν σχεδόν όλες οι...

Η Θεία Κοινωνία, εμβόλιο ζωής

Θεία Κοινωνία: «Το αίμα του Χριστού καθαριεί την συνείδησιν ημών εις το λατρεύειν Θεώ ζώντι» (Εβρ. 9:14). Στο απόσπασμα από την προς Εβραίους επιστολή που...

Ευαγγέλιο Κυριακής 21 Απριλίου 24

Εωθινό Ευαγγέλιο Κυριακής Εωθινόν Β’ – Κατά Μάρκο ΙΣΤ'(16) 1-8 Καὶ διαγενομένου τοῦ σαββάτου Μαρία ἡ Μαγδαληνὴ καὶ Μαρία ἡ τοῦ ᾿Ιακώβου καὶ Σαλώμη ἠγόρασαν ἀρώματα...

Όσιος Φιλόθεος Σιναΐτης: Να φρουρείς το νου σου

Όταν βρεις άνεση από τον πόλεμο κάποια ώρα ή στιγμή, δόξασε Εκείνον που σε έσωσε και έχε τη μνήμη του θανάτου. Να φρουρείς το νου...

Αξία έχει το να αγαπούμε αυτούς που μας εχθρεύονται κι αυτούς που μας μισούν!

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΒΟΥΝΙΩΤΗΣ – Πρέπει να πιστεύης ότι σε αγαπά ο Θεός, ακόμη κι αν όλοι οι άνθρωποι σε αποστραφούν κι αν όλοι σε...

Ευαγγέλιο της Κυριακής 14 Απριλίου 2024

Εωθινό Ευαγγέλιο Κυριακής Εωθινόν Α’ – Κατά Ματθαίο ΚΗ'(28) 16-20 Οἱ δὲ ἕνδεκα μαθηταὶ ἐπορεύθησαν εἰς τὴν Γαλιλαίαν, εἰς τὸ ὄρος οὗ ἐτάξατο αὐτοῖς ὁ ᾿Ιησοῦς.καὶ...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Σε προσωρινό συμβιβασμό κατέληξαν Κασσελάκης – διαφωνούντες

Σε βαρύ κλίμα ολοκληρώθηκε η εκρηκτική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, με τον...

Θέα που κόβει την ανάσα πάνω από το άγαλμα του Χριστού στο Ρίο (βίντεο)

Εσείς θα τολμούσατε να ανέβετε τόσο ψηλά; Το εμβληματικό άγαλμα του Χριστού του Λυτρωτή επιβλέπει...

Η κατά σάρκα γέννησις του Κυρίου Ιησού Χριστού – Γιορτή σήμερα 25 Δεκεμβρίου

Την ημέρα του μεγάλου και ανερμηνεύτου γεγονότος της κατά σάρκας Γεννήσεως του Υιού και...

Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού – Γιορτή σήμερα 6 Αυγούστου

Τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού, τιμά σήμερα, 6 Αυγούστου, η Εκκλησία μας. Κατά τη...