Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
14.4 C
Athens

Ο ΣΥΡΙΖΑ ότι κατήγγειλε τα εφαρμόζει και με το …παραπάνω!

Πλήρη ανατροπή που την περιμέναμε άλλωστε τον τελευταίο καιρό. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι κατήγγειλε σε ότι αφορά το περίφημο mail Χαρδούβελη, όχι μόνο τα υπογράφει αλλά τα έχει ξεπεράσει και έχει προσθέσει και νέα επιβαρυντικά μέτρα ως κυβέρνηση, σε βάρος των συνταξιούχων.

Στο συμπληρωματικό μνημόνιο που υπέγραψε ο κ. Τσακαλώτος δεν περιλαμβάνονται μόνο τα μέτρα που έχουν ψηφισθεί αλλά και η δέσμευση για την ανάληψη πρόσθετων υποχρεώσεων εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης, αφού η αξιοπιστία της κυβέρνησης βρίσκεται στα… τάρταρα και οι δανειστές απαιτούν για όλα έγγραφες δεσμεύσεις και μέτρα.

Στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για νέα μέτρα μέχρι το Φθινόπωρο σε ασφαλιστικό και εργασιακά μεταξύ άλλων:

– Δίνεται έμφαση στην ανάγκη ευθυγράμμισης της εργατικής νομοθεσίας με τις ευρωπαϊκές πρακτικές, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα ανοίξει το θέμα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων.

– «Προσωπική διαφορά». Οι εκπρόσωποι των ευρωπαίων την αποδέχονται στις κύριες συντάξεις χωρίς περικοπές και την προσωρινή αύξηση της εισφοράς υπέρ του επικουρικού ταμείου, επιμένουν ωστόσο στη μείωση των εκπτώσεων για τους επιστημονικούς κλάδους και στην επιστροφή στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ μικροεπαγγελματιών που ασφαλίζονται σήμερα με το ευνοϊκό καθεστώς του ΟΓΑ, περιπτώσεις που αφορούν κυρίως περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων.

Κάνοντας αναφορά στο Νόμο Κατρούγκαλου τον οποίο θεωρούν θετικό, οι δανειστές επισημαίνουν ότι από το 2015 έως σήμερα τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο ασφαλιστικό, οδηγούν σε εξοικονόμηση 3% του ΑΕΠ έως το 2025, εκ των οποίων τα 2,4% από μείωση δαπανών.

Ωστόσο η εξοικονόμηση εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 5% του ΑΕΠ καθώς στα προηγούμενα ποσοστά δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να προστεθεί και ένα 2% που εκτιμάται ότι “κερδίζεται” από την μη εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξεων από το 2012 και μετά.

Οι απαιτήσεις όμως των δανειστών δεν σταματούν στα ήδη ψηφισθέντα μέτρα. Ζητούν ακόμα:

1. Να καταργηθεί το ευνοϊκό καθεστώς που έχουν μικροεπαγγελματίες (τουριστικά καταλύματα, καφενεία) σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων και να επιστρέψουν σε καθεστώς ΟΑΕΕ.
2. Την κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για την υγεία (αγρότες)
3. Τη μείωση της έκπτωσης που απολαμβάνουν οι επιστήμονες τα πρώτα 5 χρόνια της σταδιοδρομίας τους.
4. Την καθολική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος έως τον Οκτώβριο ενώ εντός του Ιουνίου θα πρέπει να ξεκινήσει η εφαρμογή του ΕΕΕ σε 30 δήμους της χώρας.
5. Την ολοκλήρωση έως το Σεπτέμβριο της μελέτης για την μεταρρύθμιση της προνοιακής πολιτικής με τη βοήθεια της Παγκόσμιας τράπεζας. Σήμερα θεωρεί ότι το σύστημα καταβολής επιδομάτων είναι κατακερματισμένο. Στόχος είναι από τις αλλαγές στην προνοιακή πολιτική να εξοικονομηθεί 0,5% του ΑΕΠ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η καταβολή του ΕΕΕ. Ανάμεσα στις δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν έως τον Σεπτέμβριο είναι η αλλαγή στη χορήγηση οικογενειακών επιδομάτων και στις αναπηρικές συντάξεις χωρίς να αυξηθεί η δαπάνη.
6. Την κατάθεση έκθεσης για τις αλλαγές στα εργασιακά εντός του Ιουλίου. Η επιτροπή αυτόνομων εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί ήδη, θα πρέπει να καταθέσειστον επόμενο μήνα ένα σχέδιο έκθεσης για το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων, της συνδικαλιστικής δράσης και των ομαδικών απολύσεων.
7. Έως τον Σεπτέμβριο του 2016 και μετά από διαβούλευση με το ILO αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους, θα πρέπει να κατατεθεί ένα πόρισμα – σκελετός βάσει του οποίου θα ευθυγραμμιστεί η εργατική νομοθεσία με τις βέλτιστες πρακτικές για τις ομαδικές απολύσεις, τον συνδικαλιστικό νόμο και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ.
8. Οι Θεσμοί θέτουν βέτο να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε αλλαγές στο ισχύον πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να μην επιστρέψει στις ρυθμίσεις του παρελθόντος συμπεριλαμβανομένου και του άρθρου 103 του Νόμου 4172/2013 που προβλέπει ότι από 1/12017 ο κατώτατος μισθός καθορίζεται από την κυβέρνηση μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
9. Την ανάγκη απλούστευσης της εργατικής νομοθεσίας ενώ τίθεται χρονοδιάγραμμα από τον Ιούλιο του 2016 ώστε οι αρχές να καταρτίσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης με την τεχνική βοήθεια των Θεσμών για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και να ενισχυθούν τα έσοδα του ΙΚΑ. Επιπλέον θέτουν βέτο να μην προχωρήσει ο ΣΕΠΕ σε αλλαγές στο σύστημα ελέγχου και επιβολής προστίμων, αν δεν προηγηθεί συμφωνία με τους θεσμούς.
10. Σύσταση μηχανισμού για τη διάγνωση των αναγκών της αγοράς εργασίας. Στην έκθεση γίνεται λόγος για την ανάγκη καταπολέμησης της ανεργίας, μέσω της διάγνωσης των αναγκών της αγοράς, με κονδύλια της ΕΕ έως τον Δεκέμβριο του 2016. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και μαθητείας.
11. Να καθιερωθεί στενότερη σχέση μεταξύ εισφορών και παροχών στο ασφαλιστικό ενώ αναφέρουν ότι η εθνική σύνταξη για 15 χρόνια ασφάλισης διαμορφώνεται στα 346 ευρώ, συνεισφορά που αυξάνει σταδιακά στα 384 με 20 έτη εισφορών.
12. Οι κύριες συντάξεις να «παγώσουν» μέχρι την αξία τους να γίνει ισοδύναμη με τις νέες συντάξεις που υπολογίζονται σύμφωνα με τους νέους ενιαίους κανόνες.
13. Για να αντιμετωπιστεί το σημερινό έλλειμμα σε ETEA, πρέπει να εξοικονομηθούν μέσω μειώσεων των επικουρικών συντάξεων 300 εκατ. ευρώ το 2016. Γίνεται δεκτή η αύξηση των εισφορών κατά 1% και η περιορισμένη χρήση των αποθεματικών του ταμείου.
14. Την κατάργηση του ΕΚΑΣ σταδιακά έως το Δεκέμβριο του 2019 ξεκινώντας από την κορυφή 20% των δικαιούχων. Το 2018 υπολογίζεται «εμπροσθοβαρής» εξοικονόμηση δαπάνης συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ.
15. Καθιέρωση ηλικιακού ορίου 55 ετών για την καταβολή συντάξεων χηρείας (έχει ψηφισθεί).
16. Εναρμόνιση των συντάξεων του ΟΓΑ σταδιακά με τα ισχύοντα στο συνταξιοδοτικό σύστημα μέχρι το 2031.

Η εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων από το Σεπτέμβριο, θεωρείται δεδομένο ότι θα επιτείνει την ύφεση και θα βουλιάξει ακόμη περισσότερο την αγορά, με αποτέλεσμα να πέσει στο κενό κάθε προσπάθεια για… δίκαιη ανάπτυξη

Τα πιο πρόσφατα στη κατηγορία

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκαλυπτήρια του ευρωψηφοδελτίου – Οι 5 “εκλεκτοί” Κασσελάκη

Το σχέδιο τους ήταν «ένας ΣΥΡΙΖΑ μόνος, να συρρικνώνεται συνεχώς, να ανακυκλώνεται στην εσωστρέφεια, να παραχωρεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα βολικό...

Ερντογάν: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Δήλωση για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία έκανε, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την έξοδό του από την...
ΚΚΕ: Τα ψηφοδέλτια παρουσίασε ο ΓΓ Δημήτρης Κουτσούμπας

Επίσκεψη Κουτσούμπα σε Καναδά και ΗΠΑ

Επίσκεψη σε Καναδά και ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει από τις 22 ως τις 27 του μήνα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ως επικεφαλής...

Μιχαηλίδου: Αυξημένος φέτος ο προϋπολογισμός του κοινωνικού τουρισμού

Συνάντηση εργασίας με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Αίγινας είχε σήμερα 19 Απριλίου, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία επιβεβαίωσε...
Η πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών

Πάνω από 100.000 εγγραφές στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου

Η υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί πάνω από 100.000 πολίτες που ζουν είτε στην Ελλάδα, είτε σε 114 άλλες χώρες. Ο Υπουργός...

Ευρωεκλογές: Ο Νίκος Δένδιας αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο με περιοδείες σε Β. Ελλάδα, Ήπειρο και...

Στην προεκλογική μάχη για τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου μπαίνει το βαρύ πυροβολικό της ΝΔ, ο πιο δημοφιλής υπουργός της κυβέρνησης, ο Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα...

Τσίπρας: Στη Μ. Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και την επιστροφή όλων των ομήρων πρέπει να ζητήσει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο η Ευρώπη τόνισε από...

Βρείτε μας

7,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
133ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,245ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Λαϊκό Θέατρο Σκιών

Τα νέα και τα βίντεο του Καραγκιόζη

Διαβάστε Επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Αποκαλυπτήρια του ευρωψηφοδελτίου – Οι 5 “εκλεκτοί” Κασσελάκη

Το σχέδιο τους ήταν «ένας ΣΥΡΙΖΑ μόνος, να συρρικνώνεται συνεχώς, να ανακυκλώνεται στην εσωστρέφεια,...

ΣΥΡΙΖΑ: “Αυτογκόλ” με το …βάπτισμα

Εσωκομματική συζήτηση προέκυψε από τις δηλώσεις Κασσελάκη για το βάπτισμα του –όταν ανέφερε πως...

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός του ευρωψηφοδελτίου ο Δ. Παπανώτας

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι ο Δημήτρη Παπανώτας βγαίνει από το Ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Σέβομαι...

Την Παρασκευή η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ – Θα παραστεί και ο Αλέξης Τσίπρας

Αύριο το απόγευμα θα γίνει η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στον «Ελληνικό Κόσμο»...